Gebeurd

School of Life

Sinds de alarmbel is er extra veel chaos in mijn hoofd. Ik heb veel van mijn systemen en structuren laten varen en dat helpt niet bepaald met de chaos. Ook de donkere dagen doen me weinig goed, merk ik. Normaalgezien heb ik er weinig last van, maar dit jaar lijken ze als een mokerslag aan te komen.

En net toen ik even geen weg meer wist met al die chaos in mijn hersenpan, was daar opeens Alain De Botton op het YouTube kanaal van Jamie Oliver. Ik heb de Brit met zijn ietwat Frans aandoende naam al verschillende keren zien passeren op het internet. Hij heeft een paar boeken geschreven en hij heeft een TED talk of twee gegeven, geloof ik.

Maar blijkbaar heeft Alain De Botton ook een bijzonder interessant YouTube kanaal: School of life. De opzet van het kanaal? Je alles leren wat je niet leert op school. Het gaat dan vooral over relaties, psychologie, filosofie, maar ook kunst en geschiedenis. De filmpjes duren meestal maar een paar minuten en zijn geweldig geanimeerd. Plus ze geven je ook dat “alles komt goed” schouderklopje en het “dat is allemaal perfect normaal” gevoel dat je soms nodig hebt.

En zeer toepasselijk voor mij: een filmpje over insomnia en waarom het eigenlijk nog niet zo heel slecht is om af en toe een rondje plafondstaren te houden midden in de nacht. Ik merk ook dat mijn beste ideeën ontstaan tijdens die nachtelijke staarwedstrijdjes. Maar een nacht doorslapen is toch ook altijd bijzonder aangenaam.

En dit filmpje over gelukkig zijn zou iedereen eigenlijk iedere dag minstens één keer moeten bekijken. Gewoon. Om alles in perspectief te plaatsen.

Ik denk dat ik nog een paar uur naar die filmpjes ga kijken (niet non-stop natuurlijk) en uiteindelijk zal alles wel weer op z’n plaats vallen daar in mijn bovenkamer. Intussen geniet ik met volle teugen van de melancholie waarmee ik een beetje te kampen heb. Dat mag blijkbaar. Helemaal niks mis mee. Oef. En de donkere dagen, die hebben ook wel zo hun charmes.

You Might Also Like

 • Stephanie

  Geweldige tip. Merci!
  En als ik je ook even een tip mag geven: probeer de structuur terug te vinden. Chaos is soms goed, maar een houvast is ook goud waard.

 • Literasa

  Bedankt voor de tip! Misschien nog interessant: op de site van de CM kan je je registeren/ inschrijven voor de actie ‘Pluk je geluk’. Je krijgt dan af en toe een fijne tip in je mailbox. Succes nog!

 • Kruimel

  Bijkomende tip: The school of life organiseert ook cursussen over die thema’s. Ze lijken mij geweldig boeiend, maar jammer genoeg voorlopig nog iets te ver uit de buurt voor mij.

 • Hanneke

  Alain de Botton is een hedendaagse filosoof die ook veel heel goed leesbare boeken geschreven heeft. School of Life is trouwens ook een boekenreeks. De filmpjes kende ik nog niet. Eens kijken. 🙂

 • ineken

  Goed dat je de weg naar Alain de Botton gevonden hebt! En eens de chaos weg is, geniet je dubbel zo hard van de rust. Komt goed!

 • meisje

  Dank je voor de tips, die filmpjes ga ik ook eens rustig bekijken.
  Ken je het magazine Flow al? Dat lees ik graag voor de kleine gelukjes en een inzicht links en rechts. Altijd mooi geïllustreerd ook 😉

  • Kathleen

   Flow ken ik inderdaad al. Ik heb het magazine heel lang gekocht, maar ik las het eigenlijk nooit echt. Ik bladerde er in, keek naar de mooie illustraties, las één artikel, misschien twee en daarna belandde het magazine standaard op de Stapel der Ongelezen Magazines. Zonde. Vandaar dat ik het nu niet meer koop.

 • Lotte

  Ik ben ook een erg grote fan van Alain de Botton. Ik heb al heel wat van zijn boeken gelezen 🙂

 • Lucie

  Ik kende het al, maar ik heb er inderdaad ook veel aan gehad.
  Waar ik ook veel aan gehad heb is het boek “The happiness project”. Het is geschreven in een beetje blogstijl, dus het leest als fictie zelfs al is het non-fictie waar je veel van bijleert. Bijbehorend is natuurlijk ook de podcast “Happy”. Meer info kan je terugvinden op de site van de schrijfster: http://gretchenrubin.com/

  • Kathleen

   The Happiness Project heb ik een paar jaar geleden gelezen en dat was inderdaad een fijn boek. Ik wist niet dat ze nu ook een podcast heeft, dus die ga ik ook eens checken.

 • emmel

  merci voor de filmpjes, een goede tip!

 • trijnewijn

  “Everyone is weird and that is totally OK.” Dankjewel om mij de weg naar die filmpjes te wijzen!

 • Hilde

  Alain De Botton, die naam kwam ik onlangs ook tegen in de Flow Weekly 🙂 (het schriftmodel van Flow, het magazine). Tijdens een recente cursus ‘Verhoog je weerbaarheid op de werkplek’ werd er ook melding gemaakt van zulke TED talks, en e.z. Brenée Brown en Amy Cuddy zouden ook twee van die TED talk goeroe’s zijn. Wel herkenbaar, dat gevoel waarmee je kampt. En…nobody is perfect (gelukkig maar).

 • Kaucijnaap

  Ik ben niet al te melancholisch ingesteld maar vond een van die boekjes (how to save te world denk ik) ook leuk. Op t programma zetten voor je volgende Londen trip? (Of Antwerpen, maar Londen is toch net iets exotischer 🙂

 • Pin It on Pinterest