Gelezen

Vijf boeken voor tijdens donkere dagen

De herfst is al een tijdje in het land en de dagen beginnen langzaam maar zekere korter en korter te worden. En kouder. Dat ook. Er is natuurlijk niets fijner om tijdens die lange, donkere dagen in de zetel te zitten, onder een dekentje met een tas thee binnen handbereik en een goed boek om helemaal bij weg te dromen. Hierbij een paar van mijn favoriete donkere-dagen-boeken.

Tijdens die donkere dagen mogen de boeken al wat langer zijn en epischer. Ik grijp dan precies wat vaker naar fantasy-achtige boeken, familiegeschiedenissen, magisch realisme en ook historische romans.

 • Dochter van het woudDochter van het Woud van Juliet Marillier
  Dochter van de het Woud is het eerste deel van een geweldige De Zeven Wateren reeks. De hele reeks volgt een familie in het oude Ierland die een unieke band hebben met het Andere Volk. In het eerste boek volg je Sorcha, de zevende dochter van een zevende zoon. Samen met haar vader en zes oudere broers woont ze in de vesting van de Zeven Wateren. Maar dan hertrouwt Sorcha’s vader met Vrouwe Oonagh. Zij beschikt over magische krachten en besluit de zes broers om te toveren in zwanen.
  Dit boek blijft één van mijn favoriete boeken allertijden en heeft mij helemaal fan gemaakt van hervertellingen van sprookjes. Dochter van het Woud is een hervertelling van de Zeven Zwanen.
 • Leven na LevenLeven na leven van Kate Atkinson
  Leven na leven is een boek dat heel lang heeft nagezinderd bij mij. In dit boek volg je Ursula Todd. Het eerste hoofdstuk is meteen een bijzonder kort hoofdstuk. Ze wordt geboren op een ijskoude winternacht in 1910 en sterft meteen. In het tweede hoofdstuk wordt ze opnieuw geboren. Ieder hoofdstuk wordt ze geboren en sterft ze. Ieder hoofdstuk is een beetje langer dan het vorige, want iedere keer maakt ze niet dezelfde fout als degene ze maakte in haar vorige leven. Ursula Todd zelf is zich er niet van bewust dat ze haar leven voor de zoveelste keer begint, maar als lezer ben je je er zeer bewust van. Ik vond dit een heerlijk uniek boek boordevol geschiedenis (WOI en WOII).
 • The Strange and Beautiful Sorrows of Ava LavenderThe Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender van Lesley Walton
  Ava wordt geboren met vleugels, maar zij is zeker niet de enige vreemde vogel in haar familie. Ook haar grootmoeder en haar moeder waren een beetje buitenbeentjes met speciale gaves. De een kon tekens lezen als geen ander, de ander kon ruiken en geuren interpreteren zoals niemand anders dat kon. Het is een verhaal over familie, over generaties die met dezelfde problemen worstelen, over liefde, over liefde die niet beantwoord wordt en over gebroken harten. Het is niet zomaar een romantisch, laat staan fluffy verhaal. Het is droevig, passioneel en meeslepend. En zo ontzettend mooi. Tienduust hartjes voor dit boek. Helaas alleen verkrijgbaar in het Engels momenteel, maar ZO hard de moeite.
 • The Guernsey Literary And Potato Peel Pie SocietyThe Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society van Mary Ann Shaffer
  Veel van de historische romans die ik lees, spelen zich af vlak voor of tijdens de wereldoorlogen. Het is een periode die me interesseert. Dit boek speelt zich af vlak na WOII. Een jonge journaliste begint te corresponderen met één van de bewoners van het kanaaleiland Guernsey. Daar sloegen de bewoners er in om tijdens de Duitse bezetting een literaire leesclub op poten te zetten. Het boek is een briefroman en één van de beste in zijn soort, om eerlijk te zijn.
 • WonderWonder van R.J. Palacio
  Ik denk dat dit boek het minst in het rijtje past, maar soms heb je tijdens die donkere winterdagen een boek nodig dat je hoop in de goedheid van de mensen herstelt. Wonder is zo’n boek. August (Auggie voor de vrienden) is geboren met een misvorming van zijn gezicht. Tot nu toe heeft hij altijd thuis les gekregen van zijn moeder. Zo konden zijn ouders hem beschermen tegen alle gemene opmerkingen van andere kinderen en de starende blikken van mensen. Nu gaat hij voor het eerst naar een echte school en dat is niet altijd even makkelijk. Feelgood op z’n best.

Wat lezen jullie graag tijdens de herfst/winter? Grijpen jullie spontaan naar verhalen die zich in verre, exotische landen afspelen zodat jullie even het grauwe Belgische weer kunnen vergeten? Of gaan jullie opeens enkel non-fictie lezen?

 

You Might Also Like

 • Sandra

  Ik heb net Schrijver van Karl Ove Knausgard en Hotel zonder sterren van de Belgische Lara Taveirne gelezen. Beide boeken zijn aanraders tijdens deze donkere dagen. Past er perfect bij !

 • Elke

  Oh de boeken van Julliet Marillier zijn inderdaad geweldig. En ieder jaar opnieuw herlees ik er weer een aantal. Hopelijk heeft ze snel weer een nieuwe!

 • Annelies

  Ik hou in het najaar vooral van romantische, hartverwarmende feelgoodboeken. Jojo Moyes, Maeve Binchy, Erica James, …

 • Hilde

  Hier zitten wel enkele boeken tussen, die me zeker ook aanspreken. Schrijvers ook, die ik nog niet ken. En nu het winteruur van kracht is, zal er weer meer van komen, van dat lezen. Tof! Ik las -wat W.O. II betreft- ook een heel mooi boek, met name ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiany De Rosnay. Misschien is dit een tip.

 • zwartraafje

  Ik heb me zelf nog nooit op seizoenslezen kunnen betrappen. Blijkbaar blijf ik gewoon het hele jaar door mijn favoriete genres afwisselen. Fantasy, paranormal romance, romans, chicklit en thrillers. Met af en toe een kookboek tussendoor.

 • Re-saar-cle

  Mijn leesgewoontes zijn niet echt seizoensgebonden. Die Atkinson en Walton komen op mijn bibvoer-pinterestbord. Merci daarvoor!

 • Joyce

  Net dat van Atkinson besteld, se! Ik hou ook superhard van magisch realisme. <3 Ken je If I Told You Once van Judy Budnitz? Prachtig!

 • Pin It on Pinterest