Gelezen

Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt

Het kleine meisje dat een wolk had ingesliktVorig jaar las ik De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast van Romain Puértolas en ik genoot met volle teugen van de heerlijke absurde humor in dat boek. Toen ik zag dat de auteur een nieuw boek had, Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt, twijfelde ik geen seconde en wist ik dat ik het moest lezen.

Enkele jaren geleden moest Providence Dupois in een ziekenhuis in Marrakech geopereerd worden omdat ze een blindedarmontsteking had. Tijdens haar verblijf in dat ziekenhuis leerde ze de kleine Zahera kennen, een meisje met taaislijmziekte die in het ziekenhuis woont. De twee leren elkaar beter kennen en bouwen een sterke band op. Providence belooft Zahera te adopteren en over te vliegen naar Parijs. Wanneer de dag ein-de-lijk daar is dat ze haar adoptiedochter naar huis kan brengen, besluit een IJslandse vulkaan roet in het eten te gooien. Maar op de luchthaven ontmoet Providence een vreemde snuiter die kan vliegen. Aan de hand van zijn aanwijzingen trekt ze naar een klooster net buiten Parijs waar ook zij kan leren vliegen zodat ze helemaal naar Marrakech kan vliegen om haar dochtertje te halen. Alleen gaat het steeds slechter en slechter met Zahera en begint de tijd serieus te dringen.

Ik blijf fan van Puértolas zijn schrijfstijl en absurde gevoel voor humor. Het is iets heel apart en ik weet het zeker te waarderen. Alleen werkte het in De wonderbaarlijke reis een pak beter dan in dit boek. Je had er meer kleurrijke personages in en meer doldwaze avonturen. Het verhaal was compleet erover en dan werkt het ook om humor te gebruiken die er compleet over gaat. Dit boek was ook wel een beetje absurd, maar het was er om gedaan, had ik het gevoel. Daar waar het in zijn vorige boek helemaal klopte, was het in dit boek eerder: “Aha! Dat trucje heeft gewerkt, laat ik het nog eens toepassen!”.

Soit. Het is zeker geen slecht boek, daar niet van. De personages zijn fijn, er zitten dolkomische momenten in en als je zelf al eens hebt vastgezeten op een luchthaven omwille van, oh ik zeg maar, een stroompanne bij Belgocontrol, dan is het ergens zelfs herkenbaar. De liefde tussen Providence en Zahera is prachtig en hartverwarmend en het is ongelofelijk wat Providence allemaal wil doen om kost wat kost haar dochtertje naar Parijs te halen. En hoewel het een absurd verhaal is, wordt er op het einde heel wat duidelijkheid gebracht. Dat was heel even slikken, want dat had ik niet niet zien aankomen. Pfoeh.

Dit boek was een fijn tussendoortje. Het was niet geweldig, het was zeker ook niet slecht. Het was ergens tussenin en zo’n boeken moeten er ook zijn.

Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt is verkrijgbaar in de betere boekhandel of online. Bij bol betaal je €17,50 voor de papieren versie en €8,99 voor de digitale versie.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest