Gebeurd

We spelen een spel! Cup King

Een paar weken geleden liet ik jullie weten dat ik in samenwerking met Fun op zoek zou gaan naar een bord- of gezelschap dat ik helemaal de max vind. Omdat ik zelf bijzonder weinig van bord- en gezelschapspelen weet, stuurde Fun me om te beginnen een spel op namelijk Cup King.

Cup King is een spel van 999Games voor spelers van 8 tot 99 jaar en ouder ook, lijkt me. Toch als het een 99-plusser is die nog goed bij de pinken is. Je kan het spelen met twee tot zes spelers. Ik heb het spel tot nu toe gespeeld met twee spelers en dan duurt één ronde iets van een tien minuten. Als je het met meerdere spelers gaat spelen, dan vermoed ik dat je makkelijk aan rondes van twintig minuten kan komen. Cup King is trouwens dit jaar genomineerd om Speelgoed van het Jaar te worden in de categorie 8 & 9 jaar. Dat is ook niet niets.

Het concept van het spel is vrij eenvoudig. Iedere speler krijgt aan het begin van een ronde een aantal kleine plastic emmertjes (cups) waarmee hij een piramide bouwt. Tegelijk krijgt hij ook een aantal speelkaarten om mee te beginnen. Aan het begin van een ronde wordt er een speler gekozen die mag beginnen. Bij ons is dat meestal de jongste of diegene die de vorige ronde verloor. Het Vriendje mag dan wel de jongste zijn van ons twee, maar ik mocht verdacht vaak beginnen omdat ik de vorige ronde verloren had. Ahum.

De startspeler legt één, twee of drie kaarten van een bepaalde kleur en het is de bedoeling dat de volgende speler met de kaarten die hij legt boven de waarde van de kaarten gaat die de vorige speler heeft gelegd. Als er meer dan twee spelers zijn, dan is het vervolgens aan de volgende speler om weer kaarten te leggen die boven de waarde gaan van de kaarten van de vorige. Iedere keer als een speler kaarten heeft aflegd, mag hij er één nieuwe bijnemen.

Cup Kings

Zo gaat het verder tot er een speler is die niet meer boven de waarde kan gaan van de kaarten. Deze speler moet een cup van de kleur waarin gespeeld werd uit zijn piramide tikken. Met alle gevolgen van dien, want voor je het weet tuimelen alle emmertjes opeens uit je piramide naar beneden. Been there, done that. De speler die als eerste geen emmertjes meer heeft in zijn piramide is helaas de verliezer. Ook hierbij: been there, done that… meer dan eens zelf.

Hoewel het een vrij eenvoudig spel is met niet al te complexe spelregels, is het toch een heel tof spel waarbij je soms strategisch uit de hoek moet komen. Zo is het altijd wel interessant om de plaatsing van de emmertjes in de piramide van je tegenstanders in het oog te houden en even te onthouden op welke kaarten welke andere speler vastliep. Kwestie van ze daar daarna terug op te kunnen pakken. Uiteraard. Zelf moet je natuurlijk af en toe wat bluffen zodat andere spelers jou op die manier niet kunnen pakken. Wat ook fijn is aan dit spel, is dat het niet veel tijd vraagt om het op te zetten. Je moet niet eerst een spelbord uitstallen, een bank met geld op poten zetten,… Je verdeelt de emmertjes, je verdeelt de kaarten en je bent vertrokken. Done and done.

En net omdat de basis een vrij eenvoudig spel is, kan je zelf makkelijk aan de slag met je eigen varianten. Waarom waardes optellen als vermenigvuldigen ook kan? Waarom maar met kaarten van één kleur spelen per ronde als je kan spelen met vijf kleuren tegelijk? Waarom niet een keer om ter eerst je piramide kwijt zijn? Dan zou ik misschien zelfs een keer winnen! Ha! Waarom niet zelf een emmertje mogen kiezen uit de piramide van je tegenstander om er uit te kegelen in plaats van hem iedere keer heel voorzichtig een emmertje er te laten uit tikken? Er zouden op die manier wel wat sneller piramides sneuvelen. Pak het gerust eens anders dan anders aan. The sky is the limit!

Een leuk spel om in huis te hebben, vooral voor kinderen die net leren de brug te maken bij het tellen. Je wilt niet weten hoe vaak wij ons luidop hebben moeten afvragen hoeveel 8 plus 7 ook weeral is. Oh boy. Hoofdrekenen. We zullen Cup King hier ongetwijfeld nog spelen, maar ik denk dat dit nog niet de favoriet is waar ik naar op zoek ben. De zoektocht gaat dus verder! Gelukkig zijn er nog zoveel gezelschapspellen om te testen en jullie gaven in de reacties op mijn vorig blogbericht al massa’s goede tips.

Cup King is verkrijgbaar bij Fun. Normaalgezien kost het €19,95, maar omdat de Goedheiligman binnenkort terug naar ons belgenland komt, is er een Sint-korting van 15%. Daardoor kost Cup King tijdelijk €16,96.

Dit blogbericht kwam tot stand in samenwerking met Fun Play, Create, Party!

You Might Also Like

  • Lotte

    Ziet er leuk uit. Moet ik zeker eens proberen met de kleintjes in mijn familie 🙂

  • Pin It on Pinterest