Gebeurd

Pimp je blog op de Boekenbeurs en binnenkort op een scherm bij u in de buurt

Dat ik een tikkeltje zenuwachtig was, dat had ik verwacht. Het is niet dat ik iedere dag voor een groep mensen een presentatie geef. Meestal zit ik braafjes naar mijn computerscherm te turen en mooie dingen te maken. Maar soms moet een mens af en toe een keer een stapje uit zijn comfortzone zetten en wie mij kent, weet dat ik wel eens durf te overdrijven met mijn stapjes uit mijn comfortzone. Zo kwam het dus dat ik eventjes een presentatie rond bloggen ging geven op de Boekenbeurs in samenwerking met Creatief Schrijven. En al bij al viel het allemaal goed mee.

 • Het belangrijkste eerst natuurlijk: de zenuwstotter was NIET aanwezig tijdens deze presentatie. Ik herhaal: niet. Woehoe! Er waren uhm’s en de eerste tien minuten hoorde je de zenuwen blijkbaar in mijn stem, maar eens ik mijn draai had gevonden ging het naar mijn gevoel allemaal vlotjes.
 • Volgens Het Vriendje en Kir-die-niet-meer-blogt heb ik op een bepaald moment “deling menen” gezegd in plaats van “mening delen”, maar niemand leek daar moeilijk over te doen, dus die verspreking negeer ik gewoon. Nah. Lekker puh.
 • Ik ben niet van het podium gesukkeld. Dat was hetgeen ik écht niet mocht doen en waar ik het meest schrik voor had. Want serieus, mij kennende, ik sukkel van een podium van nog geen halve meter hoog en breek vervolgens mijn beide enkels. Gegarandeerd. Dat is niet gebeurd, dus voor mij was de presentatie een succes.
 • Technische problemen doen zich standaard voor tijdens presentaties. Ik had het nog ergens in de reacties op mijn vorig bericht geschreven. Minstens één technisch probleem, dat is de norm. Iedereen weet dat. Bij mij was er op twee slides tekst verdwenen. Zomaar. Pfoeh. Het luchtledige in. De eerste was gelukkig maar de “wie ben ik” slide. De tweede was helaas een lijst met blogberichten die altijd goed scoren. Gelukkig weet ik vanbuiten wie ik ben en heb ik een visueel geheugen waardoor ik de blogberichten die altijd goed scoren ook moeiteloos kon opsommen. Niks aan het handje.
 • Maar voor de rest was “den techniek” dik in orde. Er waren twee sympathieke dames die mij verder hielpen met een clicker om van op afstand door mijn slides te gaan en zo een keiprofessioneel microfoontje dat achter je oor vandaan komt. Daardoor had ik mijn handen vrij. Hoera! Voor iemand die véél handgebaren maakt tijdens het uitleggen is je handen vrij hebben een must tijdens een presentatie en ik heb me dan ook volledig laten gaan met mijn handgebaren.
 • Er heeft zowat de hele presentatie een lamp in mijn ogen geschenen waardoor ik eigenlijk alleen maar de mensen op de eerste bwaaaah… vier rijen of zo zag. Volgens mij heeft die lamp veel gedaan om mijn zenuwen een beetje in toom te houden. In plaats van een dertigtal mensen in de zaal zag ik er maar een tiental. Moeha.
 • Tegen het einde van de presentatie was er één haar, letterlijk één haar, dat altijd zijn weg vond naar mijn mond. Ik heb op het punt gestaan om het uit te trekken zodat ik er vanaf zou zijn, maar laten we eerlijk zijn, dat zou nogal een vreemd zicht geweest zijn om iemand die een presentatie aan het geven is een haar te zien uittrekken.
 • Mijn presentatie duurde mooi één uur en tien minuten. Ik hield tussendoor een paar vragenrondes. Kwestie van de interactie in de interactieve lezing te houden. De vragen die gesteld werden waren trouwens bijzonder interessant. Zo’n vragenronde maakt altijd heel duidelijk waarmee mensen zitten.
 • En opeens stond er na de presentatie een jongedame naast mij die zich voorstelde al Gerhilde. Gerhilde! Tester en zowat eindredactrice van de Meststoffen cursus. Ik had me haar helemaal anders voorgesteld, dat wel, maar het was ontzettend fijn haar eens in levende lijve te ontmoeten. Stiekem had ik graag wat langer gebabbeld, maar als de Boekenbeursgoden besluiten de deuren te sluiten, dan doen ze dat ook. Genadeloos. Ik zou het niet erg hebben gevonden om daar een nacht opgesloten te zitten, maar sja, security was daar blijkbaar niet al te happig om.
 • Ik ben pas de dag na de presentatie, te weten gekomen wie er in het publiek zat. We waren met nét iets te veel om iedereen één voor één z’n blog te laten noemen waardoor ik dus geen idee had wie er in de zaal zat. Van Nina, naamgenoot Kathleen, Gert, Maxime en Valérie weet ik intussen zeker dat ze er waren. En eigenlijk wil ik heel graag weten waar ik de blog met de konijnen van het meisje op de eerste rij kan vinden, want ik kan altijd wel wat schattige konijnenfoto’s en -filmpjes gebruiken in mijn leven.

Ik ben met een heel fijn en voldaan gevoel naar huis gegaan. Naar mijn gevoel heb ik enkele mensen een goed duwtje in de rug kunnen geven en hopelijk kunnen zij er nu mee aan de slag om hun blog nog beter te maken.

De beste opmerking die mijn zenuwen bijna helemaal (bijna, maar toch niet helemaal) deed verdwenen als sneeuw voor de zon, kwam van een collega. Hij merkte op dat het geen zestienjarigen zouden zijn die in de zaal zaten, gedwongen door de school om de presentatie te volgen. Het waren mensen die oprecht geïnteresseerd waren in het onderwerp, want anders zouden ze wel aan het rondstruinen zijn op de Boekenbeurs zijn. Die opmerking bleek een waarheid als een koe te zijn. Hartje voor die collega in kwestie en zijn wijze woorden. <3

Het webinar experiment

En omdat ik ook andere mensen die dinsdag niet aanwezig konden zijn dat duwtje in de rug wil geven, ga ik een webinar experiment doen. Een wablieft? Een webinar is een online seminarie (“seminar” in het schoon Engels). Eigenlijk is het een soort van online workshop die met live video streaming werkt. Het idee om zoiets te doen speelt al langer, maar ik had nooit iets concreets om mee aan de slag te gaan. Nu dus wel. Ha! Ik doe mijn Pimp je blog presentatie zoals ik die afgelopen dinsdag deed op de Boekenbeurs, alleen kan je die presentatie volgen vanuit je luie zetel. Lekker makkelijk!

De live stream gaat door op donderdag 19 november vanaf 19u30. Noteer het alvast in je kalender. De presentatie zelf duurt iets van een uurtje en er gaat ook nog tijd zijn voor vragen. Kan je er die donderdag niet bij zijn? Geen probleem. Schrijf je dan toch maar in, want iedereen die zich inschrijft krijgt achteraf een link doorgestuurd waar je de video opnieuw kan bekijken. Het enige wat je natuurlijk niet gaat kunnen doen als je er niet live bij kan zijn is vragen stellen. Als je echt met prangende vragen zit, dan mag je die altijd vooraf even mailen en probeer ik ze toch te beantwoorden tijdens de live stream.

Je kan je best inschrijven, want anders gaat het moeilijk worden om je de link door te sturen van waar de live stream zal doorgaan. Dus als je erbij wil zijn, dan weet je wat je moet doen.

Hoe zit het tegenwoordig met jullie comfortzone? Nog zotte dingen gedaan of zijn er nog wilde plannen om… oh… ik zeg maar… presentaties te geven voor grote groepen onbekende mensen op grote events?

You Might Also Like

 • An

  goed gedaan! dat is een serieuze kom-uit-je-comfortzone-ding!
  Ik ga je webinar zeker proberen te volgen!

 • Jessi

  Amai seg, Kathleen, da’s echt tof dat je dat hebt gedaan! Ik ben die dag met een vriendin naar de boekenbeurs geweest. Zij moest jammer genoeg al om 18u terug thuis zijn en ik zag het niet zitten om nog een hele namiddag te wachten. Echt suuuuper jammer! Dat was weer goed georganiseerd van mezelf, dju.
  Maaaaar ik heb mij ingeschreven op je live-stream. Altijd leuk om te volgen! 🙂
  You rock! Echt geweldig wat je allemaal doet! 😀

 • gerhilde maakt

  Deling menen heb ik ook gehoord. Ik vond het vooral geweldig dat je er zel niets van merkte, maar de woorden bestaan dan ook. 🙂
  Nu ben ik wel benieuwd naar hoe je je mij dan had voorgesteld, behalve (neem ik aan) niet zo groot?
  Je hebt dat echt goed gedaan! Dank voor de link (of de grootste dankjewel in Blogland) en leuk dat je ook naar de anderen linkt. Daar was ik ook wel benieuwd naar. Als je de konijnenadviesblog vindt: let me know! 🙂

  • Kathleen

   Ik heb geen flauw idee waarom, maar ik had iemand klein in gedachten met een korte coupe. Een soort van pixie kapsel. En een bril. Ik heb echt geen idee hoe ik bij dat beeld ben gekomen, maar bon… 😀

   • gerhilde maakt

    De bril is juist gebleken, al ben je dat precies al vergeten. Dringend tijd dus dat ik stop met anoniem bloggen. 🙂
    Trouwens, mocht je eens in Antwerpen passeren, ik had ook graag wat langer gebabbeld. Of als ik eens richting Leuven ga, zal ik iets laten weten. 🙂

 • liese

  hooooh, ieder jaar zeg ik dat ik moet gaan naar de boekenbeurs, je gaf me weeer een reden om er echt eens werk van te maken!

 • Le petit requin

  Super dat het zo goed gegaan is en dat je geen enkels enzo gebroken hebt 🙂

  Ik hoop dat ik de livestream mee kan volgen, al vermoed ik dat ik de link eerder later ga bekijken, want ik heb de dag na jouw livestream zelf een presentatie te geven en ben dus die avond waarschijnlijk te hard aan het stressen en oefenen 😉 Maar hoe dan ook: hoera dat je zo’n dingen doet!

  • Le petit requin

   Zoals verwacht kon ik de avond zelf niet live volgen, maar ik heb er mij deze namiddag eens op het gemakje aangezet (belofte aan mijzelf was immers: na de presentatie doe ik een week alleen maar leuke dingen 😉
   Bedankt, ‘t was niet alleen interessant maar ook leuk om te volgen; je kan echt op een plezante en vlotte manier dingen uitleggen!

 • Ann W

  Oh, dat doet me denken aan die keer dat ik les moest geven aan een twintigtal collega-therapeuten. Dat was voor zo’n eerder gereserveerd iemand als ik ook een serieuze sprong uit de comfortzone! Mijn man had me toen ongeveer diezelfde goede raad gegeven als jouw collega 😉
  Ik ben blij dat het zo goed gegaan is! Moet de moeite geweest zijn, want over je Meststoffencursus heb ik ook al veel goeds gehoord.
  Ik ga me dus opgeven om achteraf de link doorgestuurd te krijgen 🙂

 • yab

  Ha, grappig, ik heb onlangs ook een workshop gegeven. Wel maar voor 20 personen en helemaal niet in zo’n indrukwekkende omgeving als de boekenbeurs. Het moeilijkste vond ik dat ik geen enkel zicht had op het kennisniveau van de deelnemers, wat maakte dat ik mijn presentatie daar niet op kon afstemmen.

 • Maai

  Jeetje je bent goed bezig zeg. Ik uhm… Durf dat echt niet. En whahaha die haar. Heerlijk. Maar ik wil me heel graag inschrijven maar kan dus inderdaad niet. Bluhg. Dus, wacht dan je link af. Ben heel benieuwd. Succes, echt leuk

 • Silke

  Proficiat met de presentatie en het niet-enkel-breken 😉

  Ik ben keibenieuwd naar de livestream en schreef me dus meteen in! En nu maar aftellen tot de 19de!

 • mme carper

  Ik vind dat je best die haar uit je mond had mogen halen! 🙂

  Leuk om jouw beleving van dit evenement te mogen lezen. Petje af voor het uit de comfortzone komen.

  Ook ik schreef me al in, noteerde het in mijn agenda en kijk er heel hard naar uit, naar jouw livestream.

 • Lotte

  Spijtig dat ik er niet bij kon zijn, het was vast en zeker erg boeiend. Gelukkig heb ik me al ingeschreven voor de livestream. Daar kijk ik naar uit 🙂

 • Resaarcle

  Fijn dat het goed is meegevallen en dat je het gewonnen hebt van de zenuwen!

 • Elisse

  Ah, nu ik dit zo lees vind ik het echt spijtig dat ik er niet bij kon zijn! Lijkt mij bijzonder interessant, en had leuk geweest u eens in ‘t echt te zien! 🙂

 • fieke

  Goed gedaan! Ik heb altijd een hekel gehad aan spreken voor een grote groep… Brrr!
  Dit jaar kan ik in de week niet op de Boekenbeurs raken, jammer… Anders was ik zeker naar je presentatie gekomen 🙂

 • Elke

  Damn, jij bent goed bezig zeg 🙂 🙂

 • Charlotte

  Amai, chapeau zeg! Proficiat!
  You’re on a roll!

 • zwartraafje

  Ik had er graag bijgeweest maar ben er jammer genoeg niet geraakt. Daarom vind ik het ook super leuk om hier in je verslag te zien dat het zo goed is meegevallen. Super knap hoor dat je dat durft. Ik zou er zelf ongetwijfeld de hele tijd met een knalrood gezicht staan en gegarandeerd minstens 1 à 2 keer over mijn eigen voeten struikelen. Natuurlijk wel de perfecte manier om met je entrée de aandacht van je publiek te trekken.

 • Barbara

  Waauw, echt wel knap dat je dat gedaan hebt, en klinkt heel interessant!! Ik heb me ingeschreven voor de livestream, maar gezien 19.30u hier volop spitsuur is met een peuter en kleuter, vrees ik dat het een achterafje zal worden. Maar je weet maar nooit of ze voor 1 keertje eens besluiten om eens echt keigoed mee te werken… Bedankt alvast voor al die moeite, ik heb hier al veel goesting en inspiratie gevonden om binnenkort zelf toch misschien een blogje te starten…

 • Mirthe

  Ik had al gehoopt dat je zoiets zou doen, want ik vond het jammer dat ik je presentatie op de Boekenbeurs moest missen. Ingeschreven dus!

 • Kathleen

  Hallo Kathleen, je hebt die presentatie echt super goed gedaan. Je hebt duidelijk gesproken, had goede slides en je kwam zeer naturel over 🙂 Ik heb de slides naarstig over geschreven en heb daarnaast nog veel notities gemaakt. Ik heb toch weer heel wat bij geleerd! Het was inderdaad een heel aandachtig publiek hé… En toch knap om een zaal van 30 man te vullen terwijl Jani beneden ook een presentatie aan het geven was…en blijkbaar was hij duidelijk zichtbaar zenuwachtig én stotterde hij 🙂
  Ik wou heel graag kennis komen maken, maar beneden zaten 4 vermoeide kids te wachten op mij…

  Wat de webinar betreft : gaat het hier om dezelfde uitleg als op de boekenbeurs ?

  Groetjes, Kathleen

  • Kathleen

   Haha! Ik was ook heel de avond aan het lachen dat “mijn” podium, het groene podium, twee keer zo groot was als dat van hem. Lekker puh! De livestream gaat inderdaad dezelfde zijn als op de boekenbeurs.

 • Gedaan met anoniem bloggen | gerhilde maakt

  […] ik eruit zoals je verwacht had of had je je mij helemaal anders voorgesteld (zoals Kathleen blijkbaar)? Ben je pro anoniem bloggen of net niet? Geef ook gerust je mening over bewust […]

 • Kelly

  Ik hoop-hoop-hoop dat ik tegen 19 november internet heb op het nieuwe appartement, zodat ik kan volgen. Anders kijk ik wel achteraf. Ik ben wreed benieuwd, ook al heb ik zelf niet bepaald vragen op dit moment 🙂

 • Chrisje

  Dag Kathleen,

  Jij hebt een fijne stem om naar te luisteren én het was boeiend! Ik heb een aantal tips al toegepast :-). Het zou nog interactiever kunnen om nadien met de liefhebbers een soort ‘world café’ te houden. Ik ben overtuigd dat er heel wat ervaring en tips&tricks in de zaal zaten…

  Dankjewel!

  Chrisje

  • Kathleen

   Inderdaad! Ik wilde graag een praatje achteraf doen, maar helaas sloten de deuren van de Boekenbeurs genadeloos om 22u.

 • Valérie

  Howdi,

  Jij en techniek… inderdaad het leek wel of je je eraan verwachtte… kalm blijven zag ik je denken… ‘euheum, ik weet heus wel wat ik zelf geschreven heb op die slides’… enne anders rek ik het maar een beetje terwijl ik nadenk wat er nog allemaal op ontbreekt ;-). Wat een bij de handje ben jij zeg ;-)! Super goed gedaan, bedankt voor de tips! Enne, un grand merci om me te vermelden op je blog! Bisous Valérie dé Valérie hé die je vermeld in bovenstaande blogpost ;-). Lees me vooral op http://www.hetschrijfhok.be...

 • Valérie

  … die je vermeldt dus… dt-fouten… mijn valkuil 🙁

 • Valérie

  Ah ja, ik ben beter in spreken voor publiek, dan zie je mijn dt-fouten niet 🙂 🙂

 • Maxime

  Hoi Kathleen!
  Ik stoot net op je post over je presentatie. De konijnenadviseur kan je terugvinden via http://www.konijnenadviesbureau.com 😉 via instagram: @hopster_, erg veel leuke fluffy konijnenfoto’s verzekerd!

 • Madrina

  Ok, ik heb nog werk aan de lay-out en de foto’s (er is iets fout gelopen, waardoor ze niet overgezet zijn), maar http://www.baiegoed.be is een feit. Bedankt voor je cursus om van wordpress.com naar wordpress.org over te schakelen. Heel nuttig!

 • Count your blessings #44 | gerhilde maakt

  […] de interactieve lezing van Kathleen volgen  * haar eindelijk eens in het echt zien * een gezellige babbel met een ex-collega * mijn grootmoeder nog eens zien, ter ere van haar negentigste verjaardag * mijn meter die juwelen van mijn hand draagt * oude familiefoto’s bekijken * high tea met vriendinnen […]

 • Jo-Lynn Van Damme

  Bedankt voor de fijne webinar! Ik heb er heel wat van opgestoken. Ik schreef mijn 5 favoriete tips alvast uit in een blogje: https://tussensoepenpatatten.wordpress.com/2015/11/19/5-dingen-die-ik-bijleerde-uit-de-webinar-van-verbeelding/

  Groetjes

  Jo-Lynn

 • Lore

  Ik heb je blog pas ontdekt, en de livestream vandaag bekeken. Wauw, wat zie jij er een toffe uit! 🙂 En ik vind het super tof dat je uit België komt, die zie ik toch niet zo veel verschijnen. Ik denk dat ik hier nog eventjes ga rondneuzen. 😉 x

 • Pin It on Pinterest