Gebeurd

Vloggen voor beginners

Een vraag die ik de laatste tijd regelmatig krijg is hoe ik nu eigenlijk die vlogs (video blogs) maak. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Je zet je smartphone of camera ergens neer, je gaat er voor zitten en je begint te babbelen. Daar komt het op neer, maar een beetje meer uitleg is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Noot: zelf ben ik geen video/vlog expert en ben ik er helemaal nog niet zo lang mee bezig. Ik heb de volle vierenvijftig volgers op mijn YouTube kanaal. Jawel. En ik hou van elk van die vierenvijftig volgers. Ik heb ergens in een ver verleden een trimester of twee “montage” gehad tijdens mijn opleiding journalistiek, maar dat is ook weeral een tiental jaar geleden. Maar ik probeer er het beste van te maken en dat is het belangrijkste.

Begin met wat je hebt: materiaal
De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een smartphone of een compact camera waarmee je video kan schieten en dat is meer dan goed genoeg om mee te beginnen. Je kwaliteit gaat misschien niet al te geweldig zijn, maar het is belangrijk om in het begin even te kijken of vloggen wel iets voor jou is. Daarom moet je niet meteen gaan investeren in een dure camera of een hele set studio lampen. Nope. Begin bij het begin en probeer uit te vissen of het jou wel ligt. Het is en blijft iets helemaal anders dan bloggen. Misschien ligt het jouw beter dan het geschreven woord omdat je een vlotte prater bent of misschien zegt het jou absoluut niets. Het is een kwestie van even proberen en experimenteren. Zelf ben ik aan de slag gegaan met een digitale compact camera die ik in het jaar onzes heeren 2008 had gekocht. Jawel.

Begin met wat je hebt: video montage software
Je kan honderden en zelfs duizenden euro’s spenderen aan video montage software, maar dat is absoluut niet nodig. Als je een Mac hebt, dan kan je meteen aan de slag met iMovie. Dat staat standaard geïnstalleerd op alle Mac computers. Als je een Windows computer hebt, dan kan je aan de slag met Windows Movie Maker. En moest je toch omwille van een of andere duistere reden geen een van deze twee software pakketten op je computer hebben staan, dan kan je altijd aan de slag met online video montage tool van YouTube zelf. Geen excuses dus!

Leer je materiaal kennen 
Pruts met instellingen en probeer verschillende opstellingen uit met je camera. Op deze manier leer je de beperkingen van je materiaal kennen en leer je daarmee omgaan. Zo zal je al snel merken dat filmen bij daglicht veel betere resultaten geeft met de meeste camera’s dan bij valavond of ‘s nachts bij lamplicht. Logisch. Dan is het natuurlijk ook aan jou om uit te zoeken in welk hoekje van jouw huis je op welke tijdstippen het beste licht hebt. En ja, je gaat daar wat tijd in steken en je gaat wat slechte opnames maken, maar zo leer je het. Rome wasn’t built in a day.

Vloggen: leer je materiaal kennen

Hetzelfde geldt trouwens voor de software die je gebruikt om je video’s te monteren. Pruts ermee. Duw op alle mogelijke knopjes. Verander alle mogelijke instellingen een keer. Laat alle mogelijke effectjes los op een video om te zien wat ze allemaal doen. Daarom moet je die video nog niet online zetten natuurlijk, maar je leert er je software wel door kennen en je ontdekt wat de mogelijkheden zijn. En wie weet komt er ooit wel een keer zo’n effectje van pas. Wie weet. Ooit.

Observeer en leer
Ik volg een aantal YouTube kanalen op de voet en probeer uit hetgeen dat die mensen doen te leren. Eén van de YouTubers waar ik echt naar opkijk is Casey Neistat. De man is een filmmaker en heeft logischerwijs zijn weg naar YouTube gevonden. Daar maakt hij nu dagelijks vlogs. Onder die vlogs zit altijd steengoede muziek, de kwaliteit van z’n beeld én geluid zijn helemaal top, zijn montagewerk is ongelofelijk, zijn storytelling zit zeer goed in elkaar en de mens zit niet al te hard in met zijn materiaal. Ik heb al zoveel geleerd door gewoon naar die zijn filmpjes te kijken. Echt ongelofelijk.

Zoek zeker een aantal YouTubers uit waarvan jij denkt: “Tiens, daar kan ik wat van leren,”. Probeer na te gaan wat zij doen waardoor hun filmpjes zo geweldig zijn en aanslaan bij het grote publiek. Wil je zelf aan de slag gaan als beautyvlogger? Kijk dan hoe andere beauty vloggers het aanpakken. Wat zie bij hen in de achtergrond? Welke muziek hebben ze onder hun video’s gezet? Soms zijn het de kleine details die een video helemaal kunnen maken.

Praat zoals je zou praten tegen een vriend(in)
Ik zie helaas heel veel Vlaamse YouTubers die tot op de letter proberen te praten en met je/jou beginnen te spreken. Blijkbaar proberen ze op die manier ook een deeltje kijkers te winnen bij de Noorderburen, maar het klinkt gewoon heel vreemd en onnatuurlijk. Praat gewoon zoals je zou praten tegen een vriend of een vriendin. Zorg dat je duidelijk articuleert en luid genoeg praat, maar laat je “ge’s” en “allez’s” er in. Je mag gerust trots zijn op je pittige Gentse accent, die geweldige West-Vlaamse uitdrukking (stutjes… moeha), je zachte Limburgse taaltje of je Franse, rollende rrrrrrrrr. En die Noorderburen, die vinden ons taaltje lekker sappig. Niks van aantrekken dus. 😉

Nog een extra tip hierbij: kijk naar je lens of als dat wat te intimiderend is het puntje vlak boven je lens. Dat is vooral belangrijk als je een camera hebt met een uitklapschermpje of filmpjes maakt met de ingebouwde webcam van je computer, want dan ben je geneigd naar het uitklapschermpje of je computerscherm te kijken. Als je recht in de lens kijkt, dan is dat zoals oogcontact maken met je gesprekspartner. Als je heel de tijd naar het rechteroor van je gesprekspartner zou zitten kijken in plaats van naar diens ogen, dan zou je gesprekspartner zich na een tijdje ook behoorlijk ongemakkelijk voelen en dat willen we natuurlijk niet. Nope.

Blijf jezelf
Eerlijk is eerlijk: tegen een camera praten is vreemd en daarbij jezelf blijven is niet evident, vooral in het begin niet. Dan ben je vaak nogal zenuwachtig, want alles is nieuw en wat als mensen je filmpje niet leuk vinden en… en… en… Ik krijg steeds vaker te horen dat mensen kunnen zien dat ik mijn draai heb gevonden met het vloggen en dat ze dat ook merken. In de eerste video’s die ik maakte was ik behoorlijk zenuwachtig. Nu valt dat al wat beter mee en kan ik onnozele grapjes maken. Omdat ik wat meer op mijn gemak ben, komt mijn enthousiasme bijvoorbeeld meer naar boven. Van nature ben ik een vrij enthousiast iemand en dat merk je nu ook in mijn filmpjes. Het enthousiasme spat soms van het scherm.

Het is effe zoeken hoe je je eigen persoonlijkheid goed kan overbrengen op video als je al langer gewoon aan het bloggen bent, maar eens je je draai hebt gevonden, dan komt dat allemaal wel in orde.

Have fun
Neem het allemaal niet te serieus. Ja, er zijn YouTubers die miljoenen subscribers hebben en die kunnen leven van hun video’s. Er zijn er die er honderdduizenden hebben. Er zijn er die er vierenvijftig hebben. Who cares? Als jij goesting hebt om video’s te maken, dan moet je dat gewoon doen. Het maakt niet uit dat je misschien wat gek klinkt met je rollende r of zachte g of wat zenuwachtig bent, het maakt niet uit dat je montagewerk niet het van het is of dat je beeldkwaliteit verschrikkelijk is. Begin gewoon en maak er iets leuks van. Als mensen zien dat je er zelf plezier aan beleeft, dan zullen zij er waarschijnlijk ook van genieten.

Conclusie: je hebt niet veel nodig om een vlogje te maken en het is eigenlijk vooral een kwestie van doen en experimenteren. Zijn jullie van plan binnenkort eens aan een vlogje te maken? Of hou je het toch liever bij het geschreven woord?

You Might Also Like

 • Kelly

  Have fun, da’s inderdaad het belangrijkste! Ik blijf het moeilijk vinden en ik ben altijd serieus zenuwachtig, waardoor ik hier al een paar filmpjes onbewerkt heb gelaten omdat ik mezelf niet kon bezig zien, haha :p Eigenlijk moet ik vooral iets vinden om die zenuwen te onderdrukken, en dan kan ik mijn eigen zotte zelve zijn voor de camera. Want ik vind het wel tof en ik wil echt meer vloggen. Werkpuntje, jawel 🙂

 • An

  Interessant, maar ik zie het mij nog niet meteen doen :). Ik zou ten eerste al niet weten waarover ik zou moeten vloggen :).
  Maar jouw filmpjes zijn alleszins plezant en leuk om naar te kijken, dus die mogen zeker blijven komen!

 • Ellis

  Ik vind vloggen leuk, maar ik merk dat ik voor “buiten vloggen” vaak net te weinig lef heb xD

  • Kathleen

   Haha! Dat zie ik mezelf dus ook nog niet meteen doen. Af en toe een filmpje opnemen in mijn woonkamer tot daar aan toe, maar ongegeneerd over het straat lopen terwijl je tegen een camera aan het praten bent… nope nope nope.

 • Annelyse

  Ik zou wel willen … maar blijkbaar niet graag genoeg (en ik moet ook nog wat durf vinden)

 • 5 tips om te stoppen met piekeren | ikbenik

  […] waar. Zet je gedachten om in een raptekst, een gedicht, een tekening, foto’s, een collage, een vlog, … Zo bekijk je plots je gedachten op een andere manier en zie je misschien wel meer […]

 • Een vlogger in de klas! | 4bklasbloghdc

  […] hebben we talent in de klas! Een heuse vlogger… Wat is een vlog? Bloggen en vloggen… Schooltv legt uit wat mag op een vlog Reclame in YouTube vlogs […]

 • Pin It on Pinterest