Gelezen

De oktober, november en Boekenfestijn buit

Het is niet dat ik nog meer boeken nodig had of zo. Er is nauwelijks nog plaats in  mijn boekenkast. Maar toch trok ik afgelopen vrijdag met zuslief richting Mechelen voor ons jaarlijks uitje naar het Boekenfestijn. Ik heb me proberen in te houden. Echt waar.

En dan giet ik uiteraard met zeer veel plezier nog even alle vernoemde boeken in een prachtig lijstje:

 1. Het Grote Receptenboek tegen Verveling – Martena Duss
 2. Go Set a Watchmen – Harper Lee
 3. Mag het een maatje meer zijn – Meg Cabot
 4. De Mooie Voedselmachine – Giulia Enders
 5. Een Jaar Offline – Bram Van Montfoort
 6. Everything Everything – Nicola Yoon
 7. Carry On – Rainbow Rowell
 8. The End of Mr. Y – Scarlett Thomas
 9. How to be both – Ali Smith
 10. Wake – Amanda Hocking (niet Hockings zoals ik in het filmpje zeg)
 11. De kraanvogelvrouw – Patrick Ness
 12. Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey – Mary Ann Shaffer (de giveaway kan je hier vinden)
 13. Elke dag – David Levithan
 14. Funny Girl – Nick Hornby
 15. Red Queen – Victoria Aveyard
 16. Bespaar met Jamie Oliver
 17. After You – Jojo Moyes

Ik ben nu serieus aan het overwegen om gedurende zes maanden geen nieuwe boeken te kopen en enkel boeken die ik in de boekenkast heb staan te lezen. Of bibliotheekboeken. Dat mag ook natuurlijk. Mijn boekenkast moet ik misschien een keer uitmesten, want volgens mij staan er daar best nog wel wat boeken in die ik gelezen heb en maar niets vond. Die nemen uiteraard onnodig plaats in. Boe.

Soit. De problemen in het leven van een boekenworm. Oh well.

Hoe pakken jullie dat aan, die ongelezen boeken in jullie boekenkast? Negeren jullie die gewoon? Of hebben jullie geen ongelezen boeken? Ik heb dringend hulp nodig, denk ik.

You Might Also Like

 • Lotte

  Ik heb ook een hoop ongelezen boeken staan, maar aangezien ik mezelf verboden heb om nog naar de bib te gaan tot ik die stapel weggewerkt heb, wordt de berg ‘al gelezen boeken’ traag maar gestaag groter dan de ongelezen berg.

 • Jessi

  Ik koop zo weinig mogelijk boeken 😀 Ik ga heeeeel veel naar de bib en nu ik een e-reader heb, lees ik daar ook veel op. En boeken die ik maar niets vond, gaan naar de kringloopwinkel of verkoop ik op een rommelmarkt. Lukt best goed 🙂

 • ilse

  Heb pas de mooie voedselmachine gelezen. Overweeg om een explemplaar aan de doker cadeau te doen. Voor mij verklaarde het veel.

 • gerhilde maakt

  Ik ben momenteel To kill a Mockingbird van Harper Lee aan het lezen. Funny Girl van Hornby is een goeie keuze (al is Hornby wat mij betreft altijd een goeie keuze). Momenteel leven wij in verbouwingen, zonder kasten. Dat helpt wel qua minimaliseren. 🙂

 • liese

  ik heb weinig tot geen ongelezen boeken omdat ik vooral naar de bibliotheek ga. Ik schrijf me soms in op de wachtlijst voor de laatste nieuwe boeken of ik heb geluk dat ik daar net ben op de dag dat ze het binnenhebben (al een paar keer voorgehad!)

 • Eline

  Ik heb een hele tijd alleen maar boeken gekocht die ik daarvoor al op mijn Kindle had gelezen en die ik zo goed vond dat ik er een (mooie) fysieke versie van in huis wou halen. Het afgelopen jaar ben ik dan weer veel gewone boeken beginnen kopen, ook als ik ze nog niet gelezen had en ondertussen staan er zo’n 30-tal boeken in mijn kast die niet gelezen zijn. ‘k Vind dat dat wel meevalt en ik vind het wel een leuk idee om te weten dat er een soort mini-bibliotheekje op mij wacht voor wanneer ik eens zin heb om één van die boeken te lezen.

  Dat gezegd, boeken die ik echt niet goed vond of waarvan ik weet dat ik ze nooit (volledig) ga uitlezen die vis ik er regelmatig van tussen om aan de kringloopwinkel te geven. Zo ligt er momenteel één om weg te doen waarvan ik dacht dat het een stand-alone was, maar dat blijkt deel 4 uit een reeks te zijn. Oeps.

 • Valentijn

  Ik heb dat opgelost door ebooks te kopen, scheelt nogal wat plaats in de boekenkast 🙂

 • Kelly

  Ik koop ook geen papieren boeken, enkel kook- en doe-het-zelf-boeken en zo. Die staan op 1 schap in mijn atelier. Ik heb wél nog een paar boeken in onze ‘stock’ staan (= op de zolder van mijn schoonouders) en daarvan heb ik al gedacht om die die ik gelezen heb naar de Kringwinkel te brengen/te verkopen en die die ik nog altijd niet gelezen heb: eens goed nadenken of ik ze wel wil houden. Maar dat gaat om een stuk of twintig boeken, schat ik, waarvan het merendeel informatieve, dus dat valt wel nog mee. Qua e-boeken: ik koop er maar 1 of 2 per keer dat ik bestel, zodat er nooit meer dan 2 ongelezen boeken op mijn e-reader staan. Gisterenavond las ik bijvoorbeeld een boek uit, en een halfuur later kocht ik het volgende dat ik wil lezen (en intussen al aan het lezen ben) + eentje extra omdat dat in promotie stond en ik het toch ook zeker nog dit jaar wil beginnen lezen. Zo staan er nooit te veel e-boeken “lees mij, lees mij, ge hebt mij gekocht!!” te roepen 🙂

  • Kathleen

   Zo heb ik het dus ook héél lang gedaan en dat ging perfect. Tot ik dus BookTube begon te kijken en al die prachtige covers zag passeren. Mijn grafisch hart kan dat niet aan. Zoveel schone boeken die ik niet in het echt kan bewonderen. Ik moet die dan kopen en thuis in mijn boekenkast een plekje geven zodat ik ze altijd kan bewonderen wanneer ik maar wil. Ooit komt het goed met mij.

 • Koekjes en thee

  Ik heb gemakkelijk 50- 60 ongelezen boeken in mijn kast staan. Heb ene periode gehad dat ik erg veel boeken kocht. Momenteel is dat wat minder, gelukkig. Ik probeer er af en toe grote kuis in te houden en de boeken waarvan ik weet dat ik ze écht niet meer ga lezen geef ik weg of doe ik naar de kringwinkel.
  Ik vind zo’n bibliotheekje in huis wel handig, maar er staan ook erg veel boeken in die niet gemakkelijk te lezen zijn en waar ik dus niet gemakkelijk door geraak. Daardoor blijven ze meestal staan verstoffen, terwijl ik boeken uit de bib haal.

  • Kathleen

   Oef, ik ben dus niet de enige met een behoorlijke hoeveelheid ongelezen boeken. Dat doet deugd om te lezen. 😉

 • Charlotte

  Jawadde, gij hebt precies vaak chance bij het kopen van boeken 😉
  Er zitten er een paar tussen waar ik nog niet van had gehoord en sebiet eens op goodreads ga bekijken.
  Carry On staat al op mij te-lezen lijst, maar moet eerst Fangirl lezen van mezelf.
  Red Queen is inderdaad een beetje een cliché YA boek, maar daarom niet minder leuk ;). Ik heb het alvast heel graag gelezen en mijn review staat op m’n blog.

  Sinds kort heb ik een extra kast in mijn living staan en daar heb ik nu al mijn ongelezen gekochte boeken in gezet . Mijn echte boekenkast staan boven, waardoor het soms gemakkelijker is te ‘vergeten’ wat ik nog moet lezen. Ik hoop zo wat sneller naar een reeds gekocht boek te grijpen, dan opnieuw de flavour of the month van goodreads te kopen
  Een ander idee waar ik nu mee bezig ben is een lege confituurpot waar ik briefjes met alle te lezen titels in heb zitten (zowel de ebooks als de papieren). Als ik dan weer eens twijfel wat ik ga lezen, dan kan ik er eentje uit loten. Lijkt me wel leuk om zo verrast te worden!

  • Kathleen

   Dat vaak chance hebben met boeken kopen, maakt het probleem natuurlijk alleen maar erger. Als ik ergens een geweldige titel tegenkom tegen een piepklein prijsje… Sja. Dan moet ik die gewoon mee naar huis nemen. Dan kan ik dat boek niet laten liggen. Het is sterker dan mezelf. Aaargh!
   Dat idee met de confituurpot ga ik eens laten bezinken. Het klinkt veelbelovend, dat wel. 😀

 • An

  Weer een paar boeken bij voor op het te lezen lijstje.
  Ben wel benieuwd wat je van de kraanvogelvrouw gaat vinden, ik vond dat een tegenvaller jammer genoeg.

  En kan jij niet langer dan 3 weken uitlenen in de bib? Geen verlengingen mogelijk?

  • Kathleen

   Verlengingen zijn wel mogelijk, maar vaak zijn al mijn boeken dan nog niet uit. Ik denk dat De Mooie Voedselmachine zo’n geval was waarbij ik eerst een aantal andere boeken heb gelezen, ze dan heb verlengd en dan toch niet klaar ben geraakt met het boek in kwestie. Slechte planning, vrees ik dus vooral. :/

 • Becky

  Geweldig, jouw enthousiasme 😀 Ik kijk al uit naar jouw volgende filmpje.
  Zelf ben ik een trouwe bib-fan (ik ontleen zo’n 100 boeken per jaar) en koop ik bijna nooit romans (tenzij het echt boeken zijn die ik 2 of 3 keer wil herlezen). Eigenlijk koop ik voornamelijk kunstboeken en reisgidsen.
  Wat An hierboven vraagt, vroeg ik mij ook af: kan je de uitleentermijn bij jouw bib niet verlengen? Bij ons kan je 1x verlengen, tot 6 weken.

  • Kathleen

   Verlengingen zijn inderdaad dus wel degelijk mogelijk en doe ik ook regelmatig, maar dan nog kom ik soms in tijdsnood om sommige boeken binnen het verlengde uitleentermijn uit te krijgen. Slechte planning dus. :S

 • Cindy

  Was vroeger vaste boekenfestijn bezoeker met grote rugzak en vast budget om aankopen toch te beperken. Is gestopt toen we bouwden en centjes in iets anders moest geïnvesteerd worden… Bib was de oplossing en mijn familie weet nu steeds wat kopen met mijn verjaardag of kerst, boeken van favoriete auteurs staan steeds op mijn verlanglijst! En toch staan er nog steeds wat ongelezen boeken in de kast… Maar ooit lees ik ze wel hoor!

 • Lucie

  Ik heb bij de naaisters voornemens gezien waarbij ze dubbel zoveel stof moesten gebruiken als kopen. Misschien moet jij dat een jaartje doen met je boeken?

  • Kathleen

   Ik denk dat ik zoiets ook ga moeten toepassen op mijn boeken. Het kan bijna niet anders! Plus eens grote kuis houden in de boekenkast, dat gaat ook al veel helpen, denk ik.

 • Madame boerenerf

  Wij zijn al 5 jaar aan het verbouwen. Mijn boeken zitten nog in dozen. Ik weet dat daar heel wat ongelezen exemplaren bij zijn. Eind 2016 zouden de verbouwingen moeten rond zijn. Ik kijk er nu al naar uit om de dozen uit te pakken. Ondertussen probeer ik niet te veel boeken te kopen maar ga ik naar de bib en lees ik e books

 • Voskosmos

  Ik heb nog een stuk of veertig ongelezen boeken staan denk ik. Ik moet er maar eens een grondige selectie in maken. Ik zet mij vaak voor dat ene vakje in mijn boekenkast en dan spreekt niets mij aan en koop ik in de plaats nog maar eens een e-book dat ik écht wel wil. Als dat maar af en toe gebeurt is dat niet erg, maar als ze mij al vier jaar lang niet aanspreken is het misschien eens tijd om er ongelezen afscheid van te nemen.

 • Zwartraafje

  Ok, ik ga dus niet zeggen hoeveel boeken ik heb afgelopen jaar een nieuwe thuis heb gegeven door hen te adopteren. Ik ga ook niet zeggen hoeveel daarvan nog steeds ongelezen in de kast staan. Wat ik wel wil melden is dat ik het heel erg jammer vind dat ik niet een dagje later naar het Boekenfestijn ben geweest want anders hadden we elkaar misschien is in het echt kunnen ontmoeten. Het coverontwerp van dat kleurrijke boek van ScarlettThomas is echt prachtig. Dus ik begrijp volledig dat je daar niet aan kon weerstaan. Jamie Oliver heb ik ook vastgehad op het BF, maar vermits ik toch wel ‘enkele’ kookboeken in huis heb heb ik uiteindelijk maar braaf achtergelaten.

 • Pin It on Pinterest