Gelezen

Drie boeken die je deze kerst kan geven aan de mannen in je leven

Eerlijk is eerlijk, de titel van dit bericht had ook “drie boeken die ik dit jaar gaf aan Het Vriendje en die hij met veel plezier las” kunnen zijn. Het Vriendje is niet de grootste lezer, maar deze boeken wist hij op prijs te stellen. Wie weet zit er wel iets tussen voor één van de mannen in jouw leven.

Steelheart – Brandon Sanderson
Steelheart - Brandon SandersonBegin dit jaar kocht ik Steelheart voor Het Vriendje. Gewoon. Omdat het kan. Brandon Sanderson is een heel bekende naam in de Fantasy wereld en wordt zowat overal geprezen als een goede schrijver. Ik had zelf nog niets van hem gelezen, maar sommige bronnen vertrouw ik gewoon blindelings als het aankomt op boeken. Steelheart speelt zich af in een wereld waarin een aantal jaar geleden een bepaalde gebeurtenis plaatsvond waardoor gewone mannen en vrouwen plots buitengewone krachten kregen. De mannen en vrouwen worden de Epics genoemd en zijn vergelijkbaar met superhelden. Maar uiteraard brachten deze krachten ook de drang naar macht met zich mee. En daar gaat het wat mis, want iedere gewone mens weet dat het een onbegonnen gevecht is tegen de Epics. Behalve de Reckoners. Zij spenderen hun hele leven aan het observeren en analyseren van de Epics, zodat ze hun zwaktes leren kennen en daarvan gebruik kunnen maken om ze te vermoorden.
Intussen heb ik ook al het vervolg Firefight gekocht zodat Het Vriendje weer effe zoet is.

Elon Musk – Ashlee Vance
Elon MuskIk weet niet hoe het met de mannen in jullie leven zit, maar in mijn leven zijn er behoorlijk wat mannen vrij zot van het werk van Elon Musk. En vrouwen ook. Natuurlijk. Ikzelf incluis. Hij is de grote man achter Tesla, achter SpaceX en achter nog twintigduust andere dingen. Hij is een van de oorspronkelijke oprichters van PayPal. In mijn ogen is hij zo een beetje de Da Vinci van deze tijd en ik heb massa’s respect voor de man en zijn werk. Het Vriendje denkt er net zo over. Samen zijn we al plannen aan het smeden om ooit, OOIT, een Tesla te kopen. Ooit. Een mens mag dromen. Omdat zo’n Tesla kopen toch nog wel een beetje duur is, kocht ik de biografie van Elon Musk voor Het Vriendje om te beginnen. Er werden regelmatig paragrafen uit voorgelezen. Blijkbaar is meneer Musk niet bepaald de meest doorsnee man en heeft hij niet meteen de meest doorsnee achtergrond. Maar dat maakt hem net zo ontzettend interessant en zorgt ervoor dat hij werkt zoals hij werkt aan die ontzettend ambitieuze projecten zoals de mens op Mars krijgen en de wereld voorzien van elektrische auto’s.

The Martian – Andy Weir (Of Mars in het Nederlands)
The Martian - Andy WeirIk las dit boek zelf begin dit jaar en bleef Het Vriendje maar zeggen dat hij het ook moest lezen, want hij zou het helemaal geweldig vinden. Uiteindelijk begon hij er naar te luisteren als audioboek terwijl hij aan het werken was in het huis. Dat bleek perfect te gaan. En het sluit een beetje aan bij de biografie van Elon Musk, want het heeft te maken met Mars en het koloniseren van die planeet. Tijdens een missie naar Mars wordt Watney tijdens een gigantische zandstorm voor dood achter gelaten door zijn teamgenoten. Zij vertrekken in allerijl naar de aarde. Wanneer Watney terug bij bewustzijn komt blijkt dat hij de enige bewoner is van de Rode Planeet. De storm heeft een antenne vernietigd waardoor hij niet meer kan communiceren met de aarde. Er zit dus niet veel anders op dan proberen te overleven op Mars. Het Vriendje wist de humor en de wetenschap in dit boek zeer op prijs te stellen.

Intussen is Het Vriendje volop in de audioboeken gevlogen. Momenteel is hij aan het luisteren naar Yes Please van Amy Poehler, een boek dat ik eigenlijk gewoon in de boekenkast heb staan. Ik moet toegeven dat dat audioboek best wel hilarisch is om naar te luisteren omdat Amy Poehler zelf voorleest. Jaja, af en toe luister ik stiekem zelf een stukje in plaats van het boek te lezen. Ik geef het toe. Maar Amy Poehler is gewoon een heldin. Dus dan mag dat allemaal. Nah!

Zeg eens, lieve lezertjes, hebben jullie mannen in jullie leven die lezen? En wat hebben zij dit jaar graag gelezen? Wie weet vindt Het Vriendje nog iets leuks tussen jullie tips en suggesties. 😉

You Might Also Like

 • Falderie

  Ik denk niet dat ik bovenstaande titels cadeau kan doen…
  Die van mij leest absoluut niet graag. Het énige waarmee ik hem kan overtuigen is seks. En daarmee bedoel ik: een interessant, boeiend verhaal waar af en toe een gezonde dosis seks in komt. Anders geraakt hij er gegarandeerd niet door! 🙂

 • gerhilde maakt

  Qua lezen zijn wij eigenlijk compleet tegenovergesteld. Ik hou van fictie, maar niet van fantasy, mijn vriend leest enkel non-fictie (vooral over de wereldoorlogen) en fantasy. Ik durf hem dus geen boeken voor te stellen of cadeau te doen. 😉

 • Bijengezoem M2

  Mijn man leest absoluut niet, maar die autobiografie ben ik zelf aan het lezen, echt de moeite. Ah en gisteren helemaal de max, kwam een vriend ons halen met zijn Tesla om te gaan eten ! Kon ik meteen zoeken naar al die snufjes waarover ik gelezen had.

 • Marcia

  Mijn vriend houdt niet zo van science fiction en fantasy, maar hij mag mij best Steelheart of The Martian cadeau doen^^ Die laatste heb ik al gelezen als ebook, maar ik wil super graag een fysiek exemplaar in mijn kunnen kast zetten 🙂

 • Valentijn

  Ik ben nu bezig in het eerste boek van The Expanse (Leviathan ontwaakt), zal het vriendje ook wel liggen denk ik.

 • Sandra

  Om zelf zowat verslaafd te zijn aan lezen heb ik een man die nooit leest. Zelfs niet de krant. Ooit heeft hij één boek bijna uitgelezen op vakantie (uit verveling). Dat ging over België. Non-fictie. Iets over België. Over de economie ofzo. De titel ontsnapt me. Iets als ‘Hoe is dit mogelijk?’ of zo :-).
  Mijn man leest ook erg traag. Wanneer we eens samen een tekst of dergelijke lezen heb ik hem al vijf keer gelezen eer hij klaar is.
  Het is jammer, maar het is zo. Hij heeft andere kwaliteiten die ik nodig heb om mijn leeshonger te stillen ;-).
  Zouden er eigenlijk veel mannen lezen?
  Zelf heb ik er nog maar weinig ontmoet.

 • Tita

  Mijn Lief leest vooral non-fictie over muziek en geschiedenis.

 • anna berg

  De echtgenoot heeft heel wat titels op de e-reader staan. Recent gelezen: Het meisje in de trein, Wat ons niet zal doden en Schitterende ruïnes.

 • Silke

  De mijne is ook geen lezer, spijtig genoeg… Maar misschien kan ik hem met Elon Musk of The Martian wel verleiden 😉

 • Mirthe

  Mijn lief heeft twee van de drie al gelezen. Maar gelukkig heb ik al een cadeau gevonden.

 • Inge

  De boeken van Lee Child (Jack Reacher) zijn hier een hit… Juist wat ik niet lees..

 • Pin It on Pinterest