Gelezen

De 7 favoriete boeken van 2015

Het einde van het jaar komt met rasse schreden dichterbij dus vind ik dat ik al mag beginnen met eindejaarslijstjes. Nah. En met welk lijstje kan ik beter beginnen dan met mijn favoriete boeken van 2015?

Het vreemde aan zo’n lijst maken is toch wel dat ik de boeken die ik hier vernoem daarom niet persé vijf sterren heb gegeven op Goodreads of een volledig “waw”-gevoel had toen ik ze dichtsloeg. Het zijn boeken die zijn blijven nazinderen, boeken waar ik met veel plezier aan terugdenk en die een indruk op mij hebben gemaakt.

 • Verbroken beloftes – Jenny Offill
  Verbroken BeloftesDit boek kreeg ik als recensie exemplaar van Uitgeverij De Geus en ik had geen idee wat ik erbij moest verwachten. Het is heel moeilijk om een korte inhoud te geven rond dit boek, omdat het eigenlijk het leven is zoals het is. . Aan het begin van het boek is het hoofdpersonage een zeer ambitieuze jongedame die een kunstmonster wil worden. Ze schrijft haar eerste boek en wil nog duizend en één andere boeken schrijven. Maar uiteraard neemt het leven een andere wending. Ze ontmoet een man en krijgt een kind. Hoewel het in het begin even zoeken is met dat kind en haar nieuwe taak als moeder, is ze algemeen gezien best wel gelukkig met het leven zoals het is. Totdat de man vreemd gaat. Het is zo’n boek waarbij het verhaal zich eigenlijk afspeelt tussen de lijnen. Het verhaal is opgebouwd uit korte paragrafen die eigenlijk niet veel zeggen en tegelijk alles zeggen. Het was de eerste keer dat ik een boek las waarbij het verhaal op die manier wordt opgebouwd en waarbij je als lezer even moet nadenken. Heel knap gedaan.
  (originele recensie)
 • A Court of Thorns and Roses – Sarah J. Maas
  A Court of Thorns and RosesIeder jaar lees ik minstens één hervertelling van De Schone en het Beest. Het is sterker dan mezelf. Dit boek valt in die categorie. In eerste instantie was ik niet echt fan van dit boek. Ik heb me door de eerste honderdvijftig pagina’s moeten worstelen. Maar daarna… Oh boy! Daarna was ik helemaal mee met de hype rond dit boek. Het is het verhaal van De Schone en het Beest in een wereld waarin het mensenras vecht tegen het elfenras. Uiteraard is De Schone, Feyre, een mens en is het Beest, Tamlin, een hooggeplaatste elf en dat zorgt voor een conflict of twee, maar de twee groeien naar elkaar toe. Alleen is er een boosaardige elf die roet in het water weet te gooien. Zo gaat dat dan. Ik ben serieus aan het aftellen naar mei 2016, want dan komt het vervolg op dit boek uit en sja… Ik heb hoge verwachtingen, dat spreekt voor zich.
  (originele recensie)
 • Only Ever Yours – Louise O’Neill
  Only ever yoursDit boek heeft mij eigenlijk meer aangegrepen dan ik had verwacht. Het verhaal speelt zich af in een niet zo verre toekomst waarin er geen meisjes kunnen geboren worden op natuurlijke wijze. Daarom worden ze gekweekt en van zodra ze geboren worden, komen ze terecht in een kostschool waar ze worden klaargestoomd om de perfecte echtgenotes te worden voor de zonen van rijke families. Hun dagen draaien rond letten op hun gewicht, nadenken over welke outfits ze willen aandoen, hun populariteit op social media meten aan die van andere meisjes,… Tijdens het laatste jaar van die kostschool gaat beslist worden of ze echtgenotes worden, concubines of dat ze een zuster gaan worden in de kostschool. freida (alle namen van de vrouwelijke personages hebben bewust een kleine letter) zit in haar laatste jaar en wordt blootgesteld aan al deze onzekerheid en machtsvertoon onder jonge meisjes. Hetgeen mij het meest heeft aangegrepen was eigenlijk hoe hard we met onze maatschappij naar zo’n maatschappij aan het toegroeien zijn en eigenlijk word ik daar vooral heel erg kwaad van.
  (originele recensie)
 • The Night Rainbow – Claire King
  The Night Rainbow - Claire KingAls ik terug denk aan de zomer, dan denk ik automatisch aan dit boek. Ik las het tijdens een hittegolf en het verhaal zelf speelt zich af tijdens een hittegolf. Ideaal dus. Op de koop toe is het een boek dat verteld wordt vanuit het standpunt van een kind. Dit kan soms heel fout lopen, want het is niet evident, maar Claire King heeft het in dit boek perfect gedaan.
  Ergens in het zuiden van Frankrijk in een klein dorpje woont de vijf-jarige Pea. Na de dood van haar vader zinkt haar moeder steeds verder en verder weg in een depressie. Op de koop toe is ze zwanger en brengt ze daardoor veel tijd door in bed. Pea probeert voor zichzelf en haar zusje Margot te zorgen. Samen trekken ze op ongelofelijk avonturen. Tijdens een van hun omzwervingen ontmoeten ze Claude, een oude man die zich ontfermt over de twee meisjes. Stiekem hoopt Pea dat Claude misschien hun nieuwe papa kan worden.
  (originele recensie)

  Dit boek is verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel Een Regenboog in de Nacht.

 • The Love Song of Miss Queenie Hennessy – Rachel Joyce
  The Love Song of Miss Queenie Hennessy - Rachel JoyceIk had het bij Harold Fry, ik heb het opnieuw bij Queenie Hennessy. Die twee personages waren mijn vrienden. Ik heb keihard met ze meegeleefd, zowel in het eerste boek als in het tweede boek en ik blijf aan hen denken. Af en toe schieten ze me te binnen. Gewoon. Op volledig willekeurige momenten. In het eerste boek, The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry, vertrekt de net gepensioneerde Harold Fry in het zuiden van Engeland aan een tocht helemaal naar het noorden. Hij heeft een postkaart gekregen van zijn ex-collega Queenie Hennessy dat ze op sterven ligt en hij heeft zich voorgenomen haar nog te bezoeken voor ze sterft. Alleen besluit hij deze tocht al wandelend te ondernemen. In het tweede boek, The Love Song of Miss Queenie Hennessy, wordt hetzelfde verhaal verteld, maar dan vanuit het vertelpunt van Queenie. Dus in principe kan je het tweede boek los van het eerste lezen, maar ik raad je toch aan te beginnen bij Harold Fry. Beide boeken zijn ronduit prachtig en dikke aanraders voor wie houdt van boeken die rustig verder kabbelen en waarin vooral de persoonlijkheden van de personages centraal staan, niet zo zeer de gebeurtenissen.
  (originele recensie)

  Dit boek is verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel Het Liefdeslied van Queenie. De voorganger van dit boek is ook verkrijgbaar in het Nederlands en heet De Onwaarschijnlijke reis van Harold Fry.

 • The Incarnations – Susan Barker
  The IncarnationsEn last maar zeker niet least The Incarnations van Susan Barker. Mijn goede god. Morgen verschijnt de recensie van dit boek en ik ga jullie nog even in spanning laten afwachten. Ik kan jullie wel al zeggen dat dit boek beestig goed was qua opbouw, personages, setting,… Het was lang geleden dat ik nog zo’n boek was tegengekomen en ik heb er met volle teugen van genoten. Dikke dikke dikke aanrader.

 

En dan ook nog met een eervolle vermelding wegens nog niet helemaal uit, maar eigenlijk intussen wel zeer hard van aan het genieten:

 • Nachtfilm – Marisha Pessl
  Nachtfilm - Marisha PesslIk moet toegeven dat ik al stevig heb gevloekt op dit boek, voornamelijk omwille van het feit dat het bijna zeshonderd pagina’s telt. Naar mijn normen is dat een behoorlijke klepper. Begin dit jaar ben ik erin begonnen, maar dan heb ik hem opzij gelegd. Vorige week ben ik er terug in begonnen en ik was even vergeten hoe bevreemdend en beklemmend de sfeer is in dat boek. Ik heb een idee van hoe het gaat eindigen en het zou me enigzins ontgoochelen moest het hele mysterie zo eindigen zoals ik denk dat het gaat eindigen. Helaas ben ik meestal vrij goed in het raden van eindes. Boe! Maar qua sfeer kan dit boek zeker en vast tellen. Het is zo’n boek waarbij met momenten de haartjes in je nek overeind gaan staan. Soit. Ik heb nog iets van een 80 pagina’s te gaan en ik ga van die laatste pagina’s nog volop genieten.

Dat was het zo’n beetje. Ik heb weer heel wat fijne boeken gelezen dit jaar, ook heel wat minder fijne boeken, dat ook. Al bij al was het weer een goed leesjaar. Hopelijk was het dat ook voor jullie!

Zeg eens, lieve lezertjes, welke boeken die jullie gelezen hebben in het jaar onzes heeren 2015 zullen jullie nog enige tijd bijblijven en waarom?

You Might Also Like

 • Becky

  Leuk, zo’n lijstje!
  De boeken die mij uit dit leesjaar zullen bijblijven zijn: Hersenschimmen – Bernlef, Alle dingen zijn schitterend – Alex Boogers, Marzi – Sylvain Savoia / Marzena Sowa (graphic novel), Het laatste woord – Alena Graedon, De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonio Iturbe

 • Sandra

  Nachtfilm was één van mijn favorieten van het jaar 2014 :-). Dit jaar heb ik heel veel boeken gelezen en de graphic novels van The Walking Dead laat ik hier volledig buiten.
  Die zijn TOP, maar reken ik even niet tot ‘de boeken’.

  2015 is nog niet voorbij. Ik las er net nog één uit (vandaag!) die mee op de lijst mag voor 2015 (Bird Box van Josh Malerman:spannend!)en ben nu in één van Griet Op De Beeck bezig. Ik las in januari pas haar Zeven hemels boven de zevende (een parel). De tweede ben ik dus net begonnen.

  Maar verder: Feline Minne met haar beide boeken. Medea en ik en De kustwereld en ik (goede tussendoortjes), Tis nog wat slapjes, maar ik hou van haar manier van schrijven, ironie, humor, …ze is nog jong en ik verwacht er wel nog meer van in de toekomst) Val van Roderik Six (spannend, donker, maar goed geschreven) , Karl Ove Knausgard met kleppers als Nacht en Schrijver las ik ook in 2015 (mijn absolute favoriet), En als we Operuimd! van Marie Kondo mogen meerekenen wil ik deze zeker vermelden omdat het toch ook invloed had op mijn jaar 2015. Intermezzo Italiano van Thomas Siffer (zo graag gelezen) en dan Maan en Zon van Stefan Brijs en Hotel zonder sterren van Lara Taveirne (ook van Lara Taveirne verwacht ik meer in de toekomst).

  Ik had een goed leesjaar. Met lastige boeken. En boeken die ik misschien beter nooit gelezen had zoals Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Dimitri Verhulst en Als ik blijf van Gayle Forman. Verloren tijd :-).

  Momenteel (het is vakantie)ben ik er weer volledig ingevlogen wat lezen betreft.

  • Kathleen

   Ik las Zeven Hemels boven de Zevende ook pas een paar weken geleden en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was. Hopelijk krijg ik in 2016 Kom hier dat ik u kus te pakken zodat ik dat ook kan lezen.

 • Sandra

  Oja. Verbroken beloftes staat nog in mijn kast :-). Aangezien het op jouw lijstje staat ga ik na Griet dat lezen ;-).

 • Evi

  Ooh leuk, een boekenlijstje! Gaat absoluut van pas komen voor leesinspiratie in 2016! Mij bleven alvast One Day, I am pilgrim, All the light we cannot see en de Bibliothecaresse van Auschwitz me bij.

  • Kathleen

   De bibliothecaresse van Auschwitz moet ik precies ook eens proberen te pakken te krijgen, want dat boek werd nu al twee keer genoemd. Dat kan geen toeval zijn. Ik denk zelfs dat ik mijn zus dat boek kado gedaan heb vorig jaar met kerst. Ha! 😛

 • Jessica

  Mijn favorieten van dit jaar zijn “Wonder” van R.J. Palacio, “A monster calls” van Patrick Ness, Versplinterd van Dani Atkins
  en Niet te filmen van Sophie Kinsella.

  • Kathleen

   Versplinterd van Dani Atkins ligt hier klaar uit de bib. Ik heb er intussen zoveel goede dingen over gehoord en gelezen dat ik het gewoon moet lezen. Misschien nog dit jaar en anders is het voor 2016. 😀

 • Zwartraafje

  De eerste vier boeken uit de Reiziger-reeks van Diana Gabaldon (ik ontdekte de reeks pas dit jaar en heb dus nog enkele boeken te goed), Ontworteld van Naomi Novik, Rode Letters & Zwarte veren van Anne Bishop, De kroon van de Tearling van Erika Johanson, …

  • Kathleen

   Ontworteld is er eentje waar ik hopelijk mijn tanden in kan zetten begin januari, want het staat hier al een tijdje mooi te wezen in de boekenkast, maar ik ben er nog niet toegekomen om het ook daadwerkelijk te lezen.

 • fieke

  Hoera voor boekenlijstjes! Ik las enkel nog maar het eerste boek, de rest komt op mijn leeslijst. In 2015 las ik heel wat indrukwekkende boeken, maar ik ben er nog niet uit welke ik nu echt het beste of het indrukwekkendste vond. Er staat een blogpostje hierover gepland, dus ik heb nog heel eventjes de tijd om de selectie te maken. Ik kijk alvast heel erg uit naar 2016, waarin ik hopelijk evenveel kan blijven lezen. Want hartjes voor lezen, zo veel hartjes!

  • Kathleen

   Tienduustmiljoen hartjes voor lezen! 😉

 • Lotte

  Bedankt voor de tips, hoewel dit mijn stapeltje ‘te lezen boeken’ alleen nog maar groter wordt, haha. The Night Before spreekt me enorm aan! Zelf ontdekte ik dit jaar de boeken van Samantha Hayes. Vooral Onder de oppervlakte vond ik een goedje, hoewel ook Tot jij van mij bent leuk lezen was. Ze zijn niet echt moeilijk om te lezen, maar ook geen te simpele schrijfstijl. Ideale thrillers voor voor het slapen gaan 🙂

 • Katrien

  Ik had in 2015 niet veel kans om te lezen. Ik lees heel graag in het Nederlands, maar die boeken hier in het zuiden van Frankrijk vinden, das andere koek! Maar… dat problem is van de baan, ik kocht een e-reader en ben dus weer volop aan het lezen gegaan! Dankjewel voor het lijstje, ik zet er alvast een paar op de wenslijst en ik kijk uit naar hopelijk een nieuwe challenge in 2016? Fijne feestdagen gewenst voor jou en jouw dierbaren, Kathleen!

 • Kruimel

  Dankje voor de tips. Na je post heb ik onmiddellijk Only ever yours aangeschaft.
  Aan het lezen en verkocht!

 • Silke

  Met stip op 1: Woesten van Kris van Steenberge. Ook veel andere mooie boeken gelezen, maar geen enkel dat me echt nog lang zal bij blijven…

 • Resaarcle

  Die Only Ever Yours lijkt me zo dicht bij de werkelijkheid te liggen dat ik het precies niet durf om te lezen. Dat gevoel had ik bij The Cirkle van Dave Eggers ook wat.

 • Madame boerenerf

  Fijn zo een lijstje. Ik heb er direct 2 toegevoegd aan mijn goodreads. Mijn favorieten van 2015: Woesten, Maan en zon en Beautiful ruines .

 • Inge

  Mijn favorieten van dit jaar die me zullen bijblijven: Night Road (Kristin Hannah), The Life Intended (Kristin Harmel), Bright Side (Kim Holden) en Forbidden (Tabitha Suzuma) en qua thrillers zeker Pretty Girls van Karin Slaughter en An Evil Mind (Chris Carter).

 • Pin It on Pinterest