Gelezen

The Incarnations

The IncarnationsMeestal lees ik minstens één à twee boeken per jaar die zich afspelen in Azië. Het gebeurt gewoon. Dit jaar was het er nog niet van gekomen en aangezien het lezen van een boek dat zich afspeelt in Azië een puntje is op de Verbeelding Book Challenge ging ik op zoek naar een verhaal dat me aansprak. Na wat omzwervingen kwam ik uit bij The Incarnations van Susan Barker. Ik wist niet goed wat er van te verwachten, maar ik zette er toch mijn tanden in.

Wang is een taxibestuurder in Bejing. Hij woont er al zijn hele leven en kent de straten van de grootstad op zijn duimpje. Op een dag valt er een mysterieuze brief achter de zonneklep van zijn taxi vandaan. De brief vertelt het verhaal van een jongen en een meisje die vele eeuwen geleden leefden. Er volgen nog meer van die mysterieuze brieven. De ene keer leest Wang over een jonge vrouw die haar lot als geestbruid weet te ontsnappen, de andere keer leest hij over twee jongens die op de vlucht zijn voor Genghis Khan, nog een andere keer over een visser tijdens de Opium Oorlog en tot slot over een jong meisje onder het bewind van Mao. In deze brieven houdt iemand hem voor dat zij doorheen de geschiedenis zielsverwanten zijn geweest en dat ze elkaar iedere reïncarnatie opnieuw zien te vinden. Wang weet niet goed of hij gek aan het worden is of iemand spelletjes met hem aan het spelen is.

Dit boek. Echt waar. Duust hartjes voor dit boek. Na het lezen van het eerste vorige leven wist ik al dat dit boek één van mijn favorieten ging worden van dit jaar. Het heeft alles wat ik zoek in een boek: meerdere vertelperspectieven, brieven, geschiedenis, mysterie, geen verbloeming van de werkelijkeheid, tijdsprongen, een geweldige set personage met de nodige tekortkomingen, meerdere verhalen die verweven worden tot één geheel,… Het enige wat ik misschien nog miste was een sterk vrouwelijk personage, maar dat was op zich niet nodig. Alle andere elementen maakte het meer dan goed.

En ik moet er misschien ook even aan toevoegen dat dit boek misschien niet voor de gevoelige zieltjes is. Langs de andere kant was dat ook iets wat me net heel erg aantrok in dit boek. Het moet niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Er komt incest aan bod, er worden meerdere moorden gepleegd (al dan niet per ongeluk), een paar personages ontnemen zich van hun eigen leven, er is een keizer die nogal bruut omgaat met zijn concubines in de keizerlijke slaapkamer,… Voor mij maakte dat het boek alleen maar realistischer en geloofwaardiger. Die ene scène waarbij een jongen gecastreerd werd, die ga ik ook niet meteen vergeten. Nope.

Het geweldige aan dit boek is dat er zoveel in zit, maar dat Susan Barker op het einde alles mooi weet te verweven tot één verhaal. Doorheen het boek weet je zelf als lezer niet echt wie de mysterieuze auteur is van de brieven. Pas op het einde, als je in de laatste reïncarnatie zit, valt je frank. Of eurocent. Of wat dan ook. Het besef komt langzaam voor jou als lezer, maar toch blijft het verhaal nog even verder kabbelen. De manier waarop al die verhalen verweven werden tot één, was de perfectie zelve. Petje af voor Susan Barker.

Dit was echt een boek naar mijn hart en ik kan het iedereen ten zeerste aanraden. Er zit voor ieder wat wils in. Ik zelf heb er ook heel veel door geleerd over China, want buiten een paar zaken zoals het communisme en het inbinden van voeten weet ik eigenlijk bitter weinig over de geschiedenis van die grootmacht. Schandalig eigenlijk.

The Incarnations is helaas nog niet vertaald naar het Nederlands. Boe! Ik hoop dat er snel iemand werk van maakt, want amaai. Je kan wel al via Bol de Engelse versie kopen in paperback formaat voor €11,49 en als ebook voor €12,62.

You Might Also Like

 • Barbara

  dat klinkt in elk geval heel goed!!! maar ik verkies precies toch om te wachten op een nederlandse vertaling… :-S Hoewel, we verhuizen binnen enkele maanden naar Engeland of Amerika, dus misschien moet ik toch alvast wat extra oefenen 🙂

 • Veerlez

  Het klinkt echt als een heerlijk boek, eens kijken of ik hem bij de bieb kan lenen!

 • Lotte

  Ik hoop echt heel hard dat er snel een Nederlandse vertaling komt! En zo niet, dan lees ik het boek toch maar in het Engels. Je hebt me namelijk veel te nieuwsgierig gemaakt om het niet te lezen. Ik kijk trouwens al enorm uit naar de book challenge 2016 🙂

 • Inge

  Klinkt als een heeel goed boek, wil ik zeker volgend jaar lezen!

 • Pin It on Pinterest