Gebeurd

De meer/minder doelstellingen van 2015

Normaal gezien maak ik ieder jaar een lijst met doelstellingen. Meestal probeer ik die zo concreet en zo meetbaar mogelijk te houden, want dan kan je op het einde van het jaar ook duidelijk zeggen: “dat puntje heb ik gedaan en dat puntje heb ik niet tot een goed einde weten te brengen,”. Dit jaar maakte ik meer/minder doelstellingen en ik wist hoe dat ging eindigen.

Meer/minder doelstellingen werken niet voor mij. Dat wist ik al toen ik het lijstje opstelde. Ik was zelfs al vergeten dat ik die lijst had opgesteld, om eerlijk te zijn. Een lijst zoals 30 before 30, die hing hier ook op zodat ik er dagelijks mee geconfronteerd werd. Die meer/minder doelstellingen? Die had ik uitgeschreven op mijn blog en was ik eigenlijk een beetje uit het oog verloren. Het waren goede puntjes op zich, maar ik kan helaas niet zeggen dat ik er ééntje vol vertrouwen kan schrappen na twaalf maanden.

 • Meer hulp vragen
  Nope. Ik blijf een ramp in hulp vragen.
 • Meer rusten
  Ik denk dat ik dit jaar meer uren heb gewerkt dan dat ik ooit eerder heb gedaan. Met alle gevolgen van dien ook. Dus… nope. Nope. Nope. Ik ben niet flauwgevallen dit jaar (hout vasthouden), dus dat is toch al iets.
 • Meer durven
  Ik heb het gevoel dat dit het enige puntje is waarbij ik kan zeggen dat het misschien toch een beetje is gelukt. Het is niet dat ik opeens over stroom van het zelfvertrouwen en het lef, maar ik heb dit jaar een aantal zaken aangedurfd die ik de vorige jaren nooit van z’n leven had gedaan.
 • Meer rechtstaan
  Voor dit puntje heb ik eigenlijk in het geheel niets bewust gedaan, dus ik vermoed dat dit ook niet echt een succes was. Oeps.
 • Meer luisteren naar het lijf in het algemeen
  Ja, dat was niet zo’n succes dit jaar. Er werd dit jaar keihard gewerkt, maar er werd ook keihard gecrasht. Ooit leer ik het wel van dat minder hooi op mijn vork te nemen. Ooit. Echt waar.
 • Minder met andere mensen inzitten
  Op bepaalde vlakken is dit gelukt, maar op de meeste toch niet. Ik zit gewoon veel met andere mensen in. Niet zo zeer met wat ze denken of zo, maar wel of ze gelukkig zijn en hoe ik daarbij mijn steentje kan bijdragen. Ooit leer ik wel eens wat meer met mezelf in te zitten. Ooit.
 • Minder negeren/uitstellen
  Opnieuw: nope en ik blijf een ramp. Ik doe mijn best, dat wel, maar soms is je best doen nog niet goed genoeg en dat is dikke kaka.

Maar ergens blijft het wel een goede lijst met puntjes waaraan ik moet blijven werken. En ooit, ooit komt het allemaal wel goed. De combinatie van een paar geslaagde puntjes en een paar minder geslaagde puntjes hebben me zeker geen windeieren gelegd dit jaar. Goed, ik heb misschien een beetje té hard gewerkt en niet naar mijn lijf geluisterd, maar ik heb wel heel wat dingen gedurfd en door die combinatie is Fanny&Laura wel keihard gegroeid dit jaar. Door die combinatie heb ik ook een paar zeer unieke kansen gekregen dit jaar. Het is niet iedere dag bijvoorbeeld dat je een presentatie mag geven op de Boekenbeurs of dat je kan samenwerken met toffe bedrijven voor je blog.

Ik met al mijn wilde plannen en grote dromen ga altijd moeten blijven sleutelen aan een soort van evenwicht. Dat is niet evident. Dat is dit jaar opnieuw gebleken. Maar ik leer met vallen en opstaan en ik vermoed dat het in het komende jaar niet veel anders zal zijn. Maar voor 2016 kies ik toch opnieuw voor concrete, meetbare doelstellingen. Dat is toch net iets makkelijker. Ayup.

Wat waren jouw doelstellingen voor het jaar onzes heeren 2015? Heb jij ze kunnen schrappen of onderneem je een nieuwe poging in het nieuwe jaar?

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Ik denk dat ik volgend jaar eens voor meer durven moet gaan. Ik ben de laatste dagen aan het nadenken over hoe ik vroeger was en ik ben precies wat ingedommeld op bepaalde vlakken. Ik denk dat bij jou naar je lijf luisteren hoog op je prioriteitenlijstje moet staan. Ambitie en zin in projecten heb je sowieso (zo leuk dat Fanny&Laura zo gegroeid is), misschien een maandelijks puntje van maken om te blijven luisteren naar je lijf? Elke 19de van de maand ofzo, ik zeg maar iets.

 • trijnewijn

  miner met anderen inzitten lukt mij stukken beter dan vroeger (maar ik ben in een ander land gaan wonen, dat maakt het pakken simpeler), meer rusten ook (maar ik heb geen job meer, dus dat is ook valsspelen)… Ze zijn zo herkenbaar, al je meer/minder doelstellingen. Hetgeen ik in januari het liefst wou is niet gelukt (mijn job houden via onderbreking), dus staat er een jobzoektocht op de planning voor september 2016. Maar eerst nog zo veel mogelijk proberen te genieten van ons ierse avontuur 🙂

 • liese

  Doelstellingen, het is een gelijkaardig aan goede voornemens aan de start van een nieuw jaar en laat nu net zoiets altijd sneuvelen. Ik denk dat het vooral belangrijk is om die dingen aan te pakken waarvan je merkt dat het echt beter moet/kan, zoals ik zou zeggen: je lichaam respecteren. Uiteraard is jezelf blijmaken met iets wat je verwezenlijkt ook een streling voor je lichaam, het zet je hersenen op speed en doet je ambities in stijgende lijn gaan. Ik vind alvast dat je goed bezig bent! veel plezier tijdens de feestdagen en prettige kerstdag!

 • Falderie

  Als ik rondom mij kijk: goede voornemens sneuvelen altijd na pakweg een maand of twee. Ik waag me er dus niet meer aan…

 • Zwartraafje

  Ik weet dat sommige zaken niet haalbaar voor me zijn ook zouden het tegelijkertijd wel mooie voornemens zijn. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om het komende jaar meer te mogen én minder te moeten. Maar dan wel in een (hopelijk) haalbare versie.

 • Lotte

  Ik doe niet aan goede voornemens aan het begin van het jaar, omdat ik weet dat het toch altijd fout loopt. Ik probeer meer om tijdens het jaar, wanneer ik nodig acht, iets te veranderen. Maar ook dat hou ik meestal niet vol 😉

 • fieke

  Hier worden ook niet echt voornemens gemaakt. Mijn 30-voor-30-lijst was behoorlijk ambitieus en na dat lijstje is er geen nieuw gekomen. Voor 2016 wil ik vooral meer mogen en minder moeten, en een beetje meer stilstaan bij de kleine dingen des levens. En lezen ook, veel lezen…
  Zorg goed voor jezelf! Hopelijk vind je een evenwicht dat werkt voor jou…

 • Le petit requin

  Op zich ben ik bij voornemens- en andere doelstellingenlijstjes van het principe “als je er niet mee bent bezig geweest, zal het wel niet zo belangrijk geweest zijn”. Al is rust en zorgen voor jezelf natuurlijk altijd belangrijk. Ik hoop dus dat je daar in 2016 een goed of toch minstens beter evenwicht in kan vinden (en hoop het voor mijzelf ook maar meteen 😉
  Maar ook: hoera voor de groei bij Fanny & Laura en de opties die dat geeft, want dat is ook veel waard!

 • Pin It on Pinterest