Gelezen

Verbeelding Book Challenge – update

Aan het begin van het jaar lanceerde ik de Verbeelding Book Challenge en jullie sprongen massaal op die challenge. Zo leuk om te zien! Ik gaf jullie al een paar updates de afgelopen maanden en deze wordt mijn laatste van dit jaar.

Er zijn twee puntjes die ik uiteindelijk niet kon afvinken. Wel, in principe zou ik ze de komende week nog tot een goed einde kunnen brengen, maar om eerlijk te zijn laat ik het zoals het is. Ik verdiep me deze kerstvakantie liever in de boeken die ik echt wil lezen. Gewoon, omdat het kan.

 • The Handmaid's TaleEen boek gepubliceerd in je geboortejaar
  The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood ligt hier al een tijdje klaar omdat het werd gepubliceerd in 1985 en laat dat nu net mijn geboortejaar zijn. Daarnaast is het ook een boek dat ik al heel lang wil lezen. Alleen las ik dit jaar Only Ever Yours van Louise O’Neill en dat is blijkbaar een soort light versie van The Handmaid’s Tale. Ik was al serieus onder de indruk van Only Ever Yours zoals ik vorige week al schreef in De 7 favoriete boeken van 2015. Het is een boek dat een toekomst omschrijft die wel eens echt zou kunnen worden. Het feit dat Only Ever Yours, de light versie zogezegd, al zo’n indruk maakte, heeft er toch wel wat voor gezorgd dat ik niet helemaal stond te springen om The Handmaid’s Tale te lezen. Ik ben nog altijd de light versie aan het verwerken. Dus ik denk dat ik met The Handmaid’s Tale nog even ga wachten.
 • Wat is de WatEen boek dat zich afspeelt in Afrika
  Net als vele andere deelnemers van de Verbeelding Book Challenge greep ook ik voor dit puntje naar Wat is de Wat van Dave Eggers. Ik las er overal lovende kritieken over en de korte inhoud sprak me ook wel aan. En ik ben uiteindelijk in het boek begonnen, maar ik raakte er niet in. Het gebeurt al eens dat ik dan zo’n boek waar ik niet helemaal ingeraak opzij leg en het een aantal maanden later opnieuw probeer, maar Wat is de Wat heb ik opzij laten liggen en ik heb er nooit verder in gelezen. Ooit komt het er ongetwijfeld wel eens van, maar het zal niet meer voor dit jaar zijn, vrees ik.

Alle andere puntjes kon ik uiteindelijk moeiteloos afvinken. Woehoe! En hey, uiteindelijk las ik bijna honderd boeken dit jaar en het jaar is nog niet volledig gedaan. Momenteel staat de teller op 97 (37 graphic novels, 57 gewone romans en 3 non-ficties) en als mijn leesgedrag van de afgelopen dagen enige indicatie is, dan vermoed ik dat de teller dit jaar wel eens op een mooie, ronde honderd zou kunnen eindigen. Voor het volledige overzicht van alle boeken die ik dit jaar heb gelezen, kan je hier terecht. Er staat één boek niet bij en dat is de IJslandse vertaling van De Kleine IJsbeer die ik heb gelezen.

Eén van de genres waarvan ik opmerkelijk minder las dit jaar is non-fictie. In tegenstelling tot veel andere mensen lees ik af en toe al eens graag een non-fictie boek omdat je er zoveel uit kan leren. Ik ben niet vies van wat business boeken, inspirerende boeken en boeken die je creativiteit uitdagen. Daar wil ik terug wat vaker mijn tanden in zetten het komende jaar, want een beetje bijleren kan nooit kwaad.

Maar ik mag dus met een gerust hart zeggen dat het weer een vruchtbaar leesjaar was. Dat zeker wel. Ik hoop dat het voor jullie net zo was! En hopelijk doen jullie volgend jaar weer mee aan de Verbeelding Book Challenge. Want jawel, er komt een tweede editie.

Volgende week zaterdag verschijnt de lijst met puntjes voor de Verbeelding Book Challenge 2016 hier. En er zit in één puntje bij dat de uitdaging hopelijk een beetje interactiever maakt. Maar daarover natuurlijk volgende week meer!

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Ik ga de book challenge waarschijnlijk toch nog halen, joepie! Voor mij werkt dat dus wel zo’n uitdaging. Ik ben heel blij dat er een nieuwe challenge komt en ben echt benieuwd naar hoe je het ziet. Spannend!

 • trijnewijn

  Ik strand op 25 afgevinkte puntjes. Of 26 -aik ben er nog steeds niet uit of ik normaal in het Nederlands of in het Engels lees en of ik boeken in de andere taal zou laten meetellen of niet…

  Ik doe volgend jaar zekere weer mee, het bracht dit jaar extra variatie in wat ik las. Ik kijk al uit naar de nieuwe lijst!

 • Marcia

  The Handmaid’s Tale is echt een aanrader, dus hopelijk kom je er in 2016 een keertje aan toe 😉 Zelf ben ik enorm benieuwd naar Only Ever Yours!

 • fieke

  Wauw, bijna 100 boeken! Hier staat de teller al op 65, en ik moet ‘nog maar’ één puntje afstrepen. Normaalgezien lukt dat dus wel!
  Ik kijk keihard uit naar de nieuwe uitdagingen. Wat zeg ik? Ik zit al te popelen! 🙂

 • Eline

  Ik ga waarschijnlijk stranden op 26 (heel misschien nog 27), maar dat maakt niet uit dat niet helemaal gelukt is. ‘k Heb dankzij die lijst een aantal dingen gelezen dit jaar waar ik anders nooit aan zou begonnen zijn. Voor mij is dat missie geslaagd! 🙂
  Ik ben alleszins benieuwd naar de nieuwe challenge.

 • Kelly

  Ik hoopte dat ik er 20 kon afstrepen, maar ik zit momenteel aan 28 doorstreepte puntjes, dus voor mij is de Challenge ook meer dan geslaagd! Ik ben dan ook al benieuwd naar de nieuwe Challenge, ook al heb ik al een lijstje ‘boeken die ik in 2016 wil lezen’ gemaakt 🙂

  Jammer dat Wat is de wat niet beviel. Ik las dat vorig jaar en was behoorlijk onder de indruk, al moest ik er ook even in komen, als ik het mij goed herinner.

  En ook: zoooooot, 97 boeken?!?! Zelfs als je de graphic novels niet zou meetellen: wreed indrukwekkend! Ik heb dit jaar ook wel veel gelezen, maar 97 op één jaar tijd vind ik echt zot indrukwekkend.

 • Sofie

  Ik ben reuzebenieuwd naar de challenge 2016 🙂

 • Lotte

  Wauw, 97 boeken! En ik was al helemaal onder de indruk dat ik aan bijna 30 boeken raakte, hahahaha.

 • Zwartraafje

  Ik heb me net voorgenomen om in 2016 aan minder leesuitdagingen mee te doen maar ik blijf uiteraard wel met veel plezier jouw leesvorderingen volgen

 • Becky

  Yay! ik kijk al uit naar jouw lijstje voor 2016 🙂
  Dank je voor al je inspiratie!

 • Peter

  Fijn initiatief! In het begin van het jaar deed ik mee en zocht ik boeken uit om te voldoen aan de book challenge. Gaandeweg heb ik toch mijn eigenzinnige gevoelens laten spreken en boeken uit de bieb genomen van waar ik achteraf wel zou zien of ze in het lijstje zouden passen. 7 van de 30 puntjes heb ik niet kunnen afvinken: http://genesisrevelation.be/peter/book-challenge-2015/
  Mijn favoriete boeken en statistiekjes van 2015 heb ik in een blogpostje gegoten: http://genesisrevelation.be/peter/book-challenge-2015-2/
  Veel leesplezier in 2016! Ik ben nu toch wel benieuwd naar de nieuwe lijst!

 • De goede voornemens #eindejaarslijstje 5 | gewoonelke

  […] boeken lezen. Voor de concrete planning en uitvoering ervan wacht ik op bookchallenge van Kathleen van de Verbeelding. Sabrina, blogster die ik op de brunch van het Boostyourpostivity-project van Danone ontmoette, […]

 • Heidi

  Ik dacht pas halverwege het jaar aan de challenge, en toen vond ik het wat laat om mee te doen. Ik denk dat ik ook rond de 100 boeken zit dit jaar, dus ik kijk uit naar de uitdaging voor 2016!

 • Sandra

  Ik kijk er al naar uit. Ik heb de Challenge grotendeels gevolgd, maar heb toch vier of vijf puntjes niet kunnen afvinken.
  In totaal heb ik toch ook rond de 80 boeken gelezen schat ik (graphic novels inbegrepen en van één reeks heb ik er 8 herlezen, maar dat tel ik dan niet mee :-)). En ik dacht dat ik het al goed gedaan had ;-). Ik las gisteren nog Offill uit. Nu ga ik er nog maar eens één lezen van Stephen King. Verder ben ik ook meer DVD beginnen kijken. The Walking Dead reeks seizoen één tot vijf zag ik twee maal, maar ook Game of Thrones, American Horror Story en de film The Road. Groetjes.

 • Hilde

  Zo’n book challenge benieuwt me wel. Ik heb nog heel wat boeken op stapel liggen, dus mogelijk zit daar wel één en ander tussen dat kan aansluiten bij zo’n book challenge. Ik kijk er ook naar uit, een motivatie om eens wat meer te gaan lezen in 2016. Tof initiatief.

 • Lizesboeken

  Ik ben benieuwd naar de challenge voor 2016. Misschien doe ik dan wel eens mee?

 • Leen

  Ik ben er ook niet helemaal geraakt, moest nog een boek met prentjes en eentje in een andere taal lezen, en de Decamerone, nu ja, dankzij de puntjes die ik wél kon afvinken ben ik wel heel wat boeken tegengekomen die ik anders nooit zou gelezen hebben! Dus voor mij was het zeker geslaagd 🙂

 • Kapucijnaap

  100 boeken op een jaar, dat kan tellen! Wat Wat is de Wat betreft: vooral laten liggen als je er geen zin meer in hebt, maar ter inspiratie: mij gebeurde net hetzelfde met dat boek, stuk gelezen, aan de kant gelegd wegens “mwah mwah”, maar jaren later terug opgepikt in Engelse versie, en nu ben ik één van die mensen die dat boek aan iedereen aanraadt. Wat niet is kan nog komen dus.

 • Pin It on Pinterest