Gebeurd

De 16 van 2016

Dat het hier een beetje stilletjes is geweest, de afgelopen week. Dat is een goed teken, want dat wil zeggen dat ik volop aan het genieten was van mijn vakantie. Drie weken min een dag was helemaal wat ik nodig had om de batterij terug op te laden. Ik heb zin om er terug in te vliegen en van het nieuwe jaar een geweldig jaar te maken. Daarvoor zijn natuurlijk weer wat doelstellingen nodig. Uiteraard.

 1. 30 van de ongelezen boeken in mijn boekenkast lezen
  Zei ik al dat ik veel boeken koop? Ik lees ook veel boeken, maar blijkbaar raakt mijn boekenkast sneller gevuld dan dat ik ze lees. Mijn doel is om jaarlijks minstens dertig boeken te lezen. De afgelopen jaren is dat altijd zonder probleem gelukt. Dit jaar wil ik dertig boeken lezen uit mijn eigen boekenkast. Ik neem binnenkort nog een nieuw tbr shame filmpje op, want er zijn sinds het vorige filmpje behoorlijk wat nieuwe boeken bijgekomen. #sorrynotsorry
 2. Theoretisch rijexamen slagen
  Dit moet ongeveer de… derde keer zijn dat dit puntje op een doelstellingen-lijst verschijnt. Denk ik. Bon. Hoe zit dat met die self driving auto’s, Elon Musk? Google? Iemand? HOE?!
 3. Iedere maand iets bakken aan de hand van een nooit eerder geprobeerd recept
  Ik eet graag zoetigheden, maar ik bak ze ook graag. Alleen komt het er de laatste tijd niet meer van. Geen idee waarom. Daar wil ik graag terug wat verandering in brengen door iedere maand iets nieuw te bakken. Een soort koek dat ik nooit eerder probeerde, een ingewikkelde taart met meerdere laagjes, een cupcake met een speciaal ingrediënt,…
 4. De Fanny&Laura omzet verdubbelen
  In 2015 ben ik erin geslaagd de omzet van Fanny&Laura te verdubbelen. Je leest dat goed. Verdubbeld. Het leek me wel fijn moest ik die trend kunnen verder zetten. Onder het motto: work hard, play hard, want het gaat niet eenvoudig zijn. Maar moeilijk gaat ook. Dit puntje doe ik natuurlijk wel in combinatie met puntje 15. Dat is er eentje dat ik niet uit het oog mag verliezen.
 5. Naar de kapper gaan
  *mopper*grommel*mopper*
  Het is geleden van april 2014 dat ik ben geweest en ik zou dat eigenlijk graag zo houden (lang leve kappersfobieën en zo), maar te lang is te lang. Punt. Wedden dat ik dit weet uit te stellen tot december 2016? 😀
 6. Een fictie e-boek publiceren
  Het stond ook al op mijn 30 before 30 lijst en het laat me niet los. Ooit, ooit publiceer ik een boek. Ooit. En misschien is ooit wel dit jaar. Ik heb intussen al een aantal volwaardige boeken geschreven (50.000+ woorden) en die staan stof te verzamelen op mijn computer. Er daadwerkelijk iets mee doen, dat is een ander paar mouwen. En ik blijf er bij dat we in geweldige tijden leven wat betreft self publishing en aanverwanten.
 7. Gemiddeld duizend woorden per dag schrijven
  Op het einde van het jaar zou ik dus aan iets van een 366.000 woorden moeten komen. Eigenlijk wil ik gewoon wat meer schrijven. Fictie, non-fictie, blogs, kortverhalen,… Ik zeg al een aantal jaren dat ik terug wat meer wil schrijven, maar het komt er niet van. Duizend woorden per dag dus. Hoe ik dat exact ga tellen en bijhouden, daar ben ik nog niet helemaal uit, maar details… Allemaal details. In combinatie met het vorige puntje kan dit wel eens een win-win worden.*
 8. Nog een cursus op poten zetten
  Meststoffen voor jouw blog was een van mijn hoogtepunten van het jaar onzes heeren 2015. Ik heb er keihard van genoten om die cursus te schrijven, het allemaal op te zetten, er mensen mee te helpen,… Het heeft mij echt deugd gedaan en veel mensen hebben er iets aan gehad. Win-win, noemen wij dat in de volksmond. Gerhilde is zelfs een Meststoffen Blogmeet aan het organiseren voor de deelnemers. Mijn organisatorische skills laten dat helaas niet toe wegens te chaotisch, maar hoe cool is dat wel niet?! Ik ga de mensen die die cursus hebben gevolgd, die mij mailtjes hebben gestuurd en die in de Facebookgroep al hun vragen hebben gesteld in het echt ontmoeten! Zotjes! (En je kan je nog altijd inschrijven voor de cursus zodat jij ook bij deze blogmeet kan zijn. Just sayin!) 
  Dus wil ik graag nog een cursus op poten zetten. We zullen beginnen met ééntje, maar twee of drie nieuwe cursussen sluit ik niet uit. Nope. Ideeën zat.
 9. Tuttefrut uitbouwen
  Tuttefrut is eigenlijk een beetje een uitloper van die Meststoffen cursus. Ik merkte de afgelopen maanden dat heel wat creatieve, ondernemende madammen met vragen zaten rond technische zaken. Hoe zet je een WordPress op? Hoe begin je eigenlijk in bijberoep? Hoe in godsnaam maak je van willekeurige bezoekers aan je website trouwe bezoekers? Goed, niet alles is ubertechnisch, maar het zijn zaken waar ik toevallig het één en het ander over weet. Ik ben nu al vier jaar en een half bijberoeper en ik wil mijn kennis graag delen met anderen. Dus zo ontstond het idee voor Tuttefrut. Morgen gaat de site live (iiieeeeehhh!) en dan hoop ik dit jaar toch wel het een en het ander te bereiken met die blog. Een duizendtal nieuwsbriefabonnee’s bijvoorbeeld, een vijftigtal blogberichten, misschien een aantal digitale producten,… Ik heb een hele aparte lijst met doelstellingen voor deze site waardoor ik aan het einde van dit jaar kan bepalen of het een succes was of niet. No worries. 😉
 10. De Verbeelding Book Challenge 2016
  Uiteraard. In 2015 haalde ik het net niet. Dit jaar wil ik er volledig voor gaan en mijn boeken bewuster kiezen. Vorig jaar heb ik er niet heel hard mee rekening gehouden. Uiteindelijk lees ik zoveel dat er wel iets binnen een bepaald puntje valt. En hopelijk kan ik dit puntje combineren met het eerste puntje van deze lijst.
 11. Minstens twee maal per maand iets doen met video
  Iets. Lekker vaag. Dat kan een typisch YouTube filmpje zijn waarin ik weer te enthousiast over boeken vertel of snoepjes proef samen met Het Vriendje, maar dat kan evengoed een webinar zijn. Of nog iets helemaal anders. In 2015 heb ik video leren waarderen, daar waar ik anders altijd keihard pro geschreven woord ben. Ik begin mijn draai te vinden met het mediu en ik wil er verder mee blijven prutsen. Gewoon. Omdat het kan.
 12. Een bijberoep routine vinden
  Ik ben in november overgeschakeld op een halftijds werkregime, maar sinds november heb ik misschien drie of vier weken gewerkt waardoor ik nog niet echt een routine heb kunnen opbouwen voor dat halftijds werkregime. Het hele hoofdberoep verhaal, daar zit de routine goed. Geen probleem. Maar ik moet nu nog een routine vinden voor het bijberoep. Hoe deel ik mijn dag in? Hoe combineer ik mijn eigen projecten met projecten van klanten? Hoe vind ik een evenwicht? Ik weet dat heel wat mensen gruwelen bij de gedachte aan routine, maar als je een hoofd hebt als dat van mij waarin het zowat dagelijks pure chaos is en er iedere dag zich minstens tien nieuwe ideeën aanbieden, dan is routine een zegen. Het zorgt rust en dat kan ik altijd wel gebruiken. Het moet natuurlijk geen routine zijn die gegrift staat in steen, maar een soort van houvast. Iets waardoor ik weet “nu ben ik werkmodus, nu ben ik in rustmodus”.
 13. Mijn Filofax terug beginnen gebruiken
  Mijn Filofax ligt altijd open naast mij op mijn bureau en het geeft een heel goed beeld van wat er allemaal moet gebeuren die week. Dat gaat dan van niet vergeten om brood te halen tot afspraken met klanten. De afgelopen drie maanden ben ik niet meer zo bezig geweest met mijn Filofax. Er werden geen pagina’s gedecoreerd, aan het begin van de week werden er nooit de nodige afspraken ingevuld,… IIIeeh! En ja, er zijn meer dan genoeg digitale alternatieven, maar vreemd genoeg werkt enkel een papieren agenda bij mij. Dit puntje kan weer serieus helpen bij het vorige puntje, lijkt me.
 14. 3x Naaien
  Ik weet niet of jullie het gemerkt hebben, maar in 2015 heb ik niets genaaid. In het geheel niets. Nada. Noppes. Niets. Mijn naaimachine staat stof te verzamelen en dat mag je vrij letterlijk nemen. Schandalig eigenlijk. Ik heb meters en meters en meters stof in huis (niet alleen het stof dat mijn naaimachine staat te verzamelen 😉 ) en doe er niets mee. Schandalig! Ik ben er van overtuigd dat het opnieuw oppikken van een échte hobby mij deugd zou doen. Dus naaien. En ik leg de lat helemaal niet hoog. Ik wil drie items naaien dit jaar. Drie. Dat is al drie meer dan ik er in 2015 heb gemaakt. Ik ben eens benieuwd of je dat eigenlijk verleert, prutsen met een naaimachine. To be continued.
 15. Een zelfcheck voor het lijf
  Ik ben niet goed in mijn eigen lijf in het oog houden. Vreemd, maar waar. Het is meestal Het Vriendje die als eerste opmerkt dat ik weer eens over de grens ben gegaan. Om eerlijk te zijn, ik heb geen idee hoe ik mijn eigen lijf in het oog kan houden. Ik heb mijn relatie met mijn lijf al eens uitgelegd en het is een rare relatie, I know. Ik leef in mijn hoofd, niet in mijn lijf. Laten we het zo kort samenvatten. Natuurlijk kan je niet iedere maand bij de dokter staan voor een bezoekje of een bloedanalyse. Maar er moet een manier zijn zodat ik, een hoofd-mens, een check kan doen van mijn lijf. De weegschaal is al een goede tool (hoe hoger het cijfer, hoe meer stress doorgaans), maar misschien moet ik toch maar eens verder kijken naar die bloeddrukmeters en fitness tracker-achtigen. Tips voor dit puntje zijn altijd welkom. Dit is trouwens het vaagste puntje van de lijst. Eens benieuwd wat dat gaat opleveren op het einde van het jaar. 😀
 16. *persoonlijk*
  Ik zette een gelijkaardig *persoonlijk* puntje op mijn 30 before 30 lijst omdat ik er wel over wilde vertellen als de tijd rijp was, maar daarvoor niet. Er komt heel wat onzekerheid kijken bij dit puntje, maar als het geschrapt wordt dit jaar, ga ik een zeer zeer zeer gelukkig mens zijn. En dan vertel ik ongetwijfeld meer. Goed, ik had het dus mis dat het vorige puntje het vaagste van de lijst ging zijn. Dit puntje gaat ongetwijfeld lopen met die eer. Lalala.

Ik heb de indruk dat 2016 vooral gaat draaien rond het maken van content en laat dat nu hetgeen zijn wat ik net ontzettend graag doe. Ergens in een ver verleden heb ik journalistiek gestudeerd. Die studiekeuze kwam ook voort uit mijn drang om content te maken, denk ik. Content waarmee ik mensen iets bijleer, content waarmee ik mensen kan entertainen, content waardoor mensen geïnspireerd raken, content die mensen aanzet om zelf meer te doen met hun eigen content,… En het maakt niet uit of die content geschreven, gesproken of gefilm wordt. I like all the content, zo blijkt.

En daarnaast gaat ook het vinden en behouden van evenwicht een belangrijke rol spelen. Ik heb mijn lesje geleerd na vorig jaar. Evenwicht is superfijn als het er is, maar eens dat het wegvalt… How maar. Soit. Ik heb zin in dit nieuwe jaar. Mijn batterijen zijn opgeladen na mijn lange vakantie en ik ben klaar om er terug in te vliegen. Ik wens jullie een geweldig jaar toe vol fijne gebeurtenissen en lieve mensen, een jaar waarin jij je dromen waarmaakt en een jaar vol leesplezier natuurlijk!

En lieve lezers, wat zijn jullie doelstellingen voor het nieuwe jaar? Twintig boeken lezen? Dertig? Veertig? Een marathon lopen? Of vijf kilo afvallen? Of zijn doelstellingen maar stom en doe je lekker gewoon je eigen zin?

* Dit artikel telt al om en bij de 1900 woorden. Hoppa! Nog 364.000 en een klets te gaan!

You Might Also Like

 • Nele

  Ik was ook een hoofdmens, yoga heeft mij in mijn lijf gebracht, ik dacht: ik zeg het even ;-).
  En natuurlijk wens ik je het allerallerbeste in dit nieuwe jaar. Ik ben zo hard fan van al jouw lijstjes, ze zijn altijd zo overzichtelijk en vaak ook heel concreet, ik kan daar iets van leren.

  • Nele

   Trouwens, één van mijn goede voornemens is om me eens helemaal te smijten in dat YNABding. Ik probeerde al drie keer en vond het veel te ingewikkeld, maar nu snap ik het helemaal en ben ik dolenthousiast! Mede dankzij jou!

   • Kathleen

    Yoga is sowieso iets wat ik in mijn bijberoep routine zou willen opnemen. Ofwel terug beginnen lopen. Eén van de twee of wie weet allebei. Ik ben er nog niet helemaal uit. Bewegen en sporten in het algemeen is een werkpuntje. Toen ik vorig jaar een paar keer yoga deed maakte dat me ook echt bewust van wat er in mijn lijf speelde. Dat was een interessante gewaarwording.

    En YNAB is hier echt een life changer geweest. Ik kus mijn twee pollekes nog dagelijks omdat ik het heb gekocht en ermee aan de slag ben gegaan. Het duurt even voor je het allemaal hebt uitgevogeld, maar neem er zeker je tijd voor. Je gaat het je niet betreuren.

 • Mirthe

  Amai, 1.000 woorden per dag! Dat zou mij nooit lukken. 😉
  Wat fitness-trackers betreft: ik zweer bij de Apple Watch. ‘t Is duurder en je hebt er een iPhone voor nodig, maar het heeft mijn leven veranderd.

 • Literasa

  Amai, een serieuze lijst! Doe alles maar rustig en op je eigen tempo. Ik heb besloten om mezelf dit jaar eens geen doelstellingen op te leggen (hoewel, toch 30 boeken lezen op Goodreads en aan een loopwedstrijd meedoen). Daarom wens ik je ook veel chill-tijd in 2016!

 • Katrien

  Ambitieus lijstje. Vooral dat laatste puntje 🙂 Ik doe mee met puntje 1, 3 7 én 13. Veel succes dit jaar!

 • Wapiti

  Hier heb je blijkbaar lang en diep over nagedacht. Goed bezig, Kathleen! ik duim nu al voor succes.
  Mijn voornemen (nogmaals): het woordje MOETEN schrappen uit mijn woordgebruik. ben benieuwd hoe lang ik het dit jaar volhoud.

 • liese

  veel succes! en een heel gelukkig nieuwjaar! (ps: mijn statistieken bekeken sinds vorig jaar. Aantal blogbezoekers zijn verdubbeld! I blame it on the meststoffen! 😉 )

  • Kathleen

   Woehoe! Dat is super! Blijven gaan met die banaan! 😉

 • gerhilde maakt

  Ik vind dat hier weer een behoorlijk ambitieuze lijst, dus hou puntje 15 zeker goed in de gaten. Maar ik denk dat jij ook gewoon energie krijgt van het aanpakken van deze ambitieuze lijst, dus doen!
  Hoera voor die nieuwe cursus, ik heb al verschillende van mijn doelstellingen van de Meststoffencursus gehaald en we zijn nog geen jaar verder, joepie!
  Slimme zet ook, bij puntje 8 en dank voor de link. Ik hou je op de hoogte van hoe ik het allemaal zie eens ik zekerheid heb over de locatie. 🙂

 • An

  veel succes ermee! dat zijn leuke uitdagingen!

 • Silke

  Chapeau zeg! Weer een ambitieuze lijst doelstellingen voor de boeg…

  Ik ben ook de aankoop van een activity/fitness tracker aan het overwegen, maar ben nog niet overtuigd… Ik lees dus graag mee voor het geval er gouden tips opduiken 😉

 • Barbara

  Wwooooow, dat is een heel fikse lijst! Wel veel leuke dingen ook hoor! Maar ik maak zulke lijstjes misschien niet omdat ik dan toch een beetje stress of teleurstelling of … Voel als het niet helemaal lukt. Zoals dat ik me eigenlijk voorgenomen had om minde stofjes te kopen dit jaar, en ik heb er net besteld bij de grote suoerkortingen van liesellove… Tja… Bovendien is het dit jaar extra ‘bijzonder’ omdat we met ons gezinnetje naar het buitenland zullen verhuizen. Veel vraagtekens nog, dus dat maakt concrete voornemens ook weer wat moeilijk. Ik neem me wel voor om voldoende tijd en rust te proberen inbouwen voor mezelf, en daarmee bedoel ik niet in de zetel zitten, maar echt dingen doen die ik zelf heerlijk vind. Bezig zijn met naaien en knutselen, af en toe een goed boek, bezig zijn met de inrichting van ons (nieuwe) huisje, en vooral ook proberen in het moment te zijn, vooral bij de kids. Dat is echt een oefening, ik zit soms ook met zoveel in m’n hoofd en zoveel te doen, dat ik niet genoeg geduld heb en zo. Worden we allemaal chagrijnig van. Dat moet dus echt beter. Enfin, toch nog redelijk wat voornemens dus 🙂 ik ben heel benieuwd hoe je jouw voornemens gaat invullen! En kijk ernaar uit! Veel succes in elk geval!!

 • Leen

  Ik hoop ook nog altijd keihard op zelfbesturende auto’s. Of dat ik de lotto win en dan huur ik mij een privé-chauffeur in, inclusief limousine met cavabar. Enfin. Dromen. Eerlijk gezegd kijk ik erg uit naar onze Noorwegen-vakantie, want ik hoop daar op de niet-autostradewegen de nodige kilometers te mogen rijden, lijkt me heeeerlijk…
  Anyways. Je hebt een druk jaar voor de boeg 🙂 Veel succes! En ik kwam eigenlijk kijken of de challenge al online stond want 2 januari stond in het vet aangeduid in mijn agenda 🙂 🙂 🙂

 • Leen

  Ah ja en zoals je weet heb ik een fitbit charge HR, die trackt mijn slaap (incl hoeveel keer je ligt te woelen/wakker bent), je aantal stappen, hoeveel km je hebt gestapt, je hartslag (incl je gemiddelde hartslag in rust per dag), je aantal minuten activiteit, geschat aantal verbrande calorieën (maar daar let ik eigenlijk niet op), hoeveel trappen je hebt gelopen (bergop stappen telt ook mee) o en je kan er ook uur & datum op aflezen 😉

  • Kathleen

   Die Fitbit Charge HR staat ook zeer hoog op mijn lijstje. En het ziet er ook nog eens leuk uit. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. 😀

   • Sara

    Doen!! Ik heb hem sinds een weekje en ben echt erg tevreden!

 • Hanne

  Veel van jouw puntjes staan er hier ook op. Noodgedwongen ben ik al een in mijn lijf-mens (als iets genoeg zeer doet gaat dat uiteindelijk vanzelf, blijkbaar, iets dat ik jou niet toewens) yoga heeft mij enorm geholpen om dat dan in iets positief om te zetten. En als je een hoofdmens bent raad ik een soort yoga aan waar je veel in beweegt om mee te beginnen (iets waarbij de leerkracht de hele tijd zeg: en adem nu in en nu uit, zodat je daar op moet letten) voor mij hielp dat enorm.
  Ik ben super benieuwd naar Tuttefrut en naar je mogelijke nieuwe cursus.
  Momenteel ben ik zelf ook alle fitbits aan het bestuderen qua activity tracker, kwestie van mij ervan bewust te worden als ik teveel achter mijn naaimachine en laptop zit en niet genoeg rondwandel.

  Succes!

 • Veerlez

  Volgens mij ga je met deze doelen een heel productief jaar tegemoet! Ik wens je het allerbeste toe en ben benieuwd of je alle doelen gaat halen (ik ga er gewoon van uit dat het wel zo is) Ik ben erg benieuwd naar de Reading Challenge voor dit jaar! Ik ga 35 boeken lezen, 125 films kijken, 10 musea bezoeken en nog wat leuke dingen doen!
  Ik heb ook een movie challenge bedacht voor mijzelf dit jaar 🙂

 • Zwartraafje

  Ik ben niet zo van de voornemens maar vond het wel heel leuk om jouw doelstellingen te lezen. En euhm … tbr shame bestaat niet hé. Dat hoop ik alleszins toch vermits ik hier zelf (als ik het goed geteld heb) exact 100 ongelezen eigen boeken heb staan. Veel succes met je werkpuntjes voor 2016

 • fieke

  Leuk om telkens voor jezelf een lijstje te maken! Ik doe het dit jaar bewust niet, omdat ik wat meer rust wil vinden. Afgelopen jaar heb ik veel gehad aan de Meststoffencursus, en ik vind het geweldig dat ik ‘iedereen’ misschien eens écht ga ontmoeten!
  Heel veel succes met Fanny&Laura en alle andere zijprojecten, maar let ook een beetje op je rust en je evenwicht :-).

 • Eline

  Mooi lijstje! Veel toffe uitdagingen! Voor puntje 3 wil ik graag de witte chocolademousse taart van Jeroen Meus aanraden (maar dan met speculaas als bodem). Ik heb die vorige week gemaakt en amai, lekker! Wat nr 2 betreft: misschien moet je je gewoon inschrijven in een rijschool die een totaal pakket aanbiedt? Theorie + praktijk dus? Ik ben net begonnen met mijn praktijk bij een rijschool en volgens mij was dat één van mijn betere beslissingen in 2015, ‘t gaat nogal vooruit nu! Ik ben ook super benieuwd naar wat je allemaal met Tuttefrut gaat doen dit jaar, die website gaat mij enorm van pas komen in 2016. 🙂

  Wat mijn doelstellingen betreft zijn 30 boeken lezen, een betere grafisch vormgever worden + werk vinden, dat rijbewijs halen, opnieuw beginnen naaien en eens een manier vinden om alles wat ik wil doen op een deftige manier in mijn dag te krijgen wel de belangrijkste. 🙂

 • Le petit requin

  Amai, wat een ambitieuze en inspirerende lijst! Ik ben al benieuwd wat die nieuwe cursus wordt en de Tuttefrut-link sla ik op om later eens op het gemakje te bekijken 🙂

  Mijn voornemens zijn een pak minder ambitieus, maar dat is doelbewust omdat ik gemerkt heb dat ik momenteel vooral nood heb aan gezonde, rustgevende gewoontes (en voor de ambitie heb ik nog altijd mijn 28 before 29 lijstje, dat ook 🙂
  http://lepetitrequin.com/2016/01/voornemens-2016/

  Alleszins veel succes ermee, ben benieuwd!

 • Pin It on Pinterest