Gelezen

Ongelezen in de boekenkast

En daar is de 2016 editie van mijn TBR Shame filmpje. Hoera! Vorig jaar maakte ik ook al zo’n filmpje waarin ik alle ongelezen boeken in mijn boekenkast afging. Het was de bedoeling om mezelf zo met de neus op de feiten drukken en zo wat minder boeken te kopen, maar dat was dus niet bepaald een succes.

Dit jaar pak ik het iets anders aan. Van alle titels die ik in dit filmpje opsom wil ik dit jaar minstens dertig titels lezen. Het zijn sowieso allemaal boeken die ik wil lezen en dertig boeken lezen op een jaar is op zich geen probleem, dus in principe zou ik moeten slagen in mijn opzet.

Het is nu alleen even kijken hoe ik dit verder ga aanpakken. Pik ik er maandelijks enkele titels uit? Pik ik er per seizoen een aantal titels uit? Kies ik willekeurige titels? Probeer ik de eerst komende dertig boeken enkel en alleen uit mijn boekenkast te halen? Begin ik pas aan non-boekenkast-boeken nadat ik eerst dertig boekenkast-boeken heb gelezen? Beloon ik mezelf met een nieuw boek nadat ik X aantal titels heb gelezen uit de boekenkast? Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik weet intussen tenminste al uit welke titels ik allemaal kan kiezen. Dat is al een stap in de juiste richting.

Zitten er titels tussen waarvan jullie zeggen: “Amaai Kathleen, begin daar maar snel aan, want dat is echt een boek voor jou!”? Laat het me zeker weten.

You Might Also Like

 • Nele

  De titels passeerden nogal snel, maar ik zou de volgende aanraden :):
  – The time travellers wife
  – Haar naam was Sara
  – De schaduw van de wind
  – Kind van sneeuw

  Fried green tomatoes … is mooi verfilmd btw.

 • An

  Amai, das gewoon een privé bibliotheek, ik heb er daar welgeteld 4 of 5 van gelezen 🙂 en kan je enkel de grisha boeken aanraden.

 • San

  Leuke tip om alle gelezen boeken naar achteren te duwen. De ideale oplossing om nog meer in mijn boekenkast te krijgen en om de stapels ongelezen boeken aan het oog van de echtgenoot te onttrekken… En zo zijn strenge blik als ik weer eens met boeken thuiskom te ontlopen. 🙂
  Wat de leestips betreft: The book of lost things tijdens de kerstvakantie gelezen als luchtig tussendoortje. Ideaal voor als het hoofd wat rust nodig heeft. En boeken zoals die van Paulien Cornelisse, die bestaan uit bundeling cursiefjes, vind ik ideaal om de dag mee af te sluiten, of te beginnen. Paulien zorgt voor een instant goed humeur, en omdat het losstaande stukjes zijn, zijn ze vlot te combineren met andere boeken die je aan het lezen bent. Enige moeilijkheid is het wegleggen van het boek na een cursiefje. 🙂
  Veel leesplezier!

 • Kaucijnaap

  The wild things van Dave eggers en A long way down van Nick Hornby zijn allebei heel leuk! Leest lekker snel ook 🙂 serieus lijstje overigens, ik voel mij n veel minder compulsieve boekenkoper nu.

 • Resaarcle

  The Wild Things! Zo, dat zijn al 2 nominaties, dus nu moét je we snel aan dat boek beginnen!

  • Kathleen

   En het is een relatief dun boek. Dat speelt ook in z’n voordeel. 😉

 • Zwartraafje

  Ocharme die favoriete boeken. 😉 Maar wel een geweldige tip voor de boekerijen. Door te stapelen krijg je immers nog meer boeken in je kast – dus eigenlijk is het ook voor hen een positieve zaak om een vaste afmeting af te spreken voor paperbacks. Is zien … de boeken van Sarah J.Maas heb ik gelezen en vond ik goed, Turning thirty vond ik ook wel ok maar die is niet echt blijven plakken, De vrouw van de tijdreiziger vond ik echt héél ontroerend (maar het is wel al minstens 10 jaar geleden sinds ik het las – denk ik). Het meisje met de glazen voeten had een heel speciaal sfeertje en Uprooted kan ik alleen maar aanraden. Dat telt trouwens ook voor de boeken van Leigh Bardugo.

  Jij hebt echt zoveel prachtige covers in je collectie. Groot gelijk trouwens dat je voor een haalbaar doel hebt gekozen, anders word je er inderdaad alleen maar ongelukkig van wanneer je het niet kan verwezenlijken. Ik was zelf super gelukkig toen ik op oudejaarsavond vaststelde dat mijn fysieke TBR met 99 ONDER de 100 stond. Vervolgens las ik er één, kreeg er drie én kocht er één. Dus het is weer omzeep. 😉

 • fieke

  Wauw, zalig filmpje alweer, ik word er vrolijk van en krijg er nog meer leeskriebels door!
  Kind van Sneeuw las ik onlangs en is echt mooooooooi! Ik ben vooral benieuwd naar After You en Paper Towns.
  Benieuwd naar je updates!

 • Danny

  Ik vind ” Het meisje in de trein” nog steeds een aanrader, het boek heeft mij geraakt. Als je dit boek nog niet gelezen hebt dan moet je dat zeker doen. Zoals Fieke al zei: Een zalig filmpje alweer!
  Je geeft mij altijd zin om naar de boekhandel te gaan en nieuwe boeken te kopen.
  Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe heb ik gelezen en ik vind het prachtig.

  Uw blog is een echte aanrader voor iedereen, nog nooit ben ik zolang trouw een blog blijven lezen. De meeste blogs gaan na een tijdje vervelen, maar die van u is en blijft boeiend en plezant.

  Groetjes!

 • Kruimel

  Ik kan alleen maar denken, ik wil die boekenkast. Wow, zoveel moois dat er tussen zit.
  Schaduw van de wind is mijn absolute lievelingsboek en kan ik dus alleen maar aanraden. Every Day en haar naam was Sarah zijn ook heel mooi. En verder zag ik een heleboel boeken die ook op mijn te lezen lijst staan.
  Ik wil anders best wel proeflezen 😉

 • lies

  Ik ben al jaren grote fan van Cecelia Ahern dus die vind ik als checklist wel een aanrader en het werk van Jojo Moyes heb ik vorig jaar ontdekt en vind ik ook wel de moeite (kan me even niet meer herinneren welke titel van haar ik heb zien passeren).

 • Jessi

  Haha, super grappig! Je wordt duidelijk écht blij van die engelse paperbacks XD
  30 boeken lezen dit jaar en weer meer dan 30 boeken kopen. Jouw lijstje gaat ieder jaar langer worden Kathleen 😉
  Wel veeeeeel titels die mij aanspreken zeg. Misschien moet je een bib openen, dan kan ik die boeken komen uitlenen! 😀

 • Lotte

  Jouw enthousiasme is echt aanstekelijk 😀 😀 Wat een mooi gevulde boekenkast heb jij zeg, daar droom ik van. Stiekem ben ik dus een klein beetje jaloers 😉

 • Le petit requin

  Hihi, zo herkenbaar, dat kopen omdat je het echt wilt lezen en dan toch afgeleid worden door andere nieuwe boeken!
  Voor mij moeten paperbacks niet per se dezelfde hoogte hebben, vind het wel gezellig dat daar wat variatie in zit, al merk ik er wel meer en meer het voordeel van nu ik ook richting “stapelboekenkast” begin te gaan 🙂 Zolang het maar niet zo’n saaie Franse paperbacks worden die allemaal het stramien “witte rug met zwarte titel” volgen. Aaargh, zo saaaaai om naar te kijken en uit te kiezen!

  Van jouw lijstje ken ik er heel veel totaal niet, maar o.a. Sarah’s key las ik wel en vond ik goed, idem met Een man die Ove heet en The Snow Child.

 • Cindy

  Oh help! Ik heb zelfs geen enkel boek gelezen van al wat je opgesomd hebt! Er zitten wel enkele hele mooie covers tussen. Het lijkt me heel moeilijk om te kiezen, dus bij deze veel succes en vooral veel leesplezier!!

 • Willie

  Ik vind dat je The Wild Things, The Book of Strange New Things en The Book of Lost Things na elkaar moet lezen, en proberen er nog 1 te vinden met Things in de titel, gewoon omdat het grappig is. Leuk filmpje, ik voel mij plots helemaal niet meer schuldig over mijn 25 TBR, het werkt therapeutisch 🙂

 • Saar

  Ik heb ze net zelf zowat allemaal aan mijn TBR op Goodreads toegevoegd – die had het ook écht niet nodig – maar van dingen die je zeker zou moeten lezen: alles van John Green en Sophie Kinsella (vlieg je echt doorheen, dus dan kan je er misschien ook meer doen!) en Ik Geef Je de Zon en Haar Naam is Sarah staan er bij mij ook zeker op dit jaar – veel succes ermee, in ieder geval!

 • ikkenormaal

  Je kan per maand aan het begin van de maand 3 boeken kiezen (desnoods inneminnemutte). 3×12 is 36 dus dan kan je de helft van de maanden een keer de mist in gaan. Op jaar basisplannen lijkt me minder geschikt.
  Ik kocht vroeger ook veel te veel boeken maar sinds ik mezelf zowat verbied om ter ontspanning in een boekenwinkel rond te hangen is dat echt verbeterd.

 • Charlotte

  Jawadde, wat een lijst zeg! Maar groot gelijk dat je jezelf niks te zwaar op legt. Het moet nog plezant blijven, zeg ik altijd. En nieuwe boeken kopen is veel te aanlokkelijk 😉
  Het boek dat ik je echt aanraad is Uprooted! Tis niet alleen de kaft die super mooi is 😉 En aangezien je ook graag sprookjes lees ben ik bijna zeker dat je verliefd gaat worden op dit boek!! Ik heb enorm veel moeite uit te drukken hoe geweldig onder de indruk ik van dit boek was (ben). Op mijn blog maakte ik de vergelijking met heerlijke, warme, rijke chocolademelk. Beter kan ik het nog steeds niet uitdrukken!

 • Nele

  Dat jij Haar naam was Sara nog niet las?! En Morgen toen de oorlog begon (en de 6 (ofzo) vervolgen), daar vlóóg ik echt doorheen, zo leuk! En ik werd helemaal vrolijk van naar jou kijken en luisteren, dus ik kijk al uit naar volgende week! En ik zou willen dat ik de rust in mijn hoofd had om ook zo veel te lezen! Ik kegelde de kabeltelevisie al buiten, dat helpt al een beetje :).

 • Becky

  wooow, dat zijn veel ongelezen boeken… ben onder de indruk.
  Grote aanrader: The Time Traveler’s wife – dat zijn al 3 nominaties 🙂
  De Schaduw van de Wind heb ik ook graag gelezen.
  De boekenapotheek aan de Seine vond ik zelf nogal teleurstellend, op basis van de titel had ik er veel meer van verwacht.
  Veel succes! ik kijk al uit naar je updates 🙂

 • Merijn

  Heb ik gelezen en kan ik aanraden:
  Graceling
  The Darkest Minds
  Is it just me?
  The Book of Strange New Things !!!
  Morgen toen de oorlog begon
  De Grisha-reeks
  Dromendochter!!!
  Een goede raad

  Zat niet tussen je titels maar is voor mij dé aanrader van de young adultboeken: Cinder (en alle vervolgboeken) van Marissa Meyer.

 • Lore

  Eerst en vooral, ik vond jouw enthousiasme super in verband met het mooi kunnen opstapelen van boeken ! Zelf kamp ik ook met hetzelfde probleem als jij boeken kopen, en blijven kopen waardoor je een redelijk aantal ongelezen exemplaren hebt na verloop van tijd (en die dus ook op de achtergrond komen te staan)

  De boeken die ik aanraad op zeker te lezen zijn:
  – the time travelers wife (gewoon omdat het nog beter is dan de film)
  – Schaduw van de wind (elke boekenliefhebber moet dit boek gelezen hebben, het Kerkhof der Vergeten Boeken – do I need to say more?)
  – Negentien minuten (ik heb het boek al enkele malen gelezen, ik blijf het steengoed vinden)
  – Ken je me nog (heerlijk om bij te ontspannen en je hersenen uit te schakelen)

  Boeken die om mijn eigen to read lijstje staan zijn (en mij dus echt goed lijken):
  – Taal is zeg maar echt mijn ding
  – Een goede raad
  – Het grote misschien
  – Ik geef je de zon
  – Max and the wild things
  – Go set a watchman

 • Blogger Lovin #10 | Zwartraafje

  […] maakte opnieuw een mooi overzicht van haar nog te lezen boeken. Mijn eigen aantal is gelukkig al wat gezakt maar ik blijf het leuk vinden om te lezen, of in dit […]

 • Pin It on Pinterest