Gelezen Gemaakt

Zelf achtergronden maken voor productfotografie

Het begon allemaal met het boek Shoot van Anki van Zilverblauw. Voor zij die Zilverblauw niet kennen, het is een Nederlandse blog met supermooie foto’s. Toen ik hoorde dat Anki een boek had uitgebracht rond fotografie, huppelde ik gezwind naar de boekenwinkel en kocht meteen een exemplaar.

En het is een geweldig inspirerend boek geworden waarin zowel fotografie met een spiegelreflex als smartphone fotografie aan bod komt. Alle technische zaken zoals iso, sluiterstijd en diafragma worden er helder in uitgelegd, maar langs de andere kant is er ook meer dan genoeg ruimte voor experimentjes in voorzien. Eรฉn van de hoofdstukken in het boek gaat puur om product- en interieurfotografie. En laat productfotografie nu net iets zijn waarin ik in geรฏnteresseerd ben. Helaas bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Ik wilde niet altijd met een witte achtergrond werken. Pfuh. Dat wordt na een tijdje ook maar saai.

Rond diezelfde tijd dat ik het boek net had aangekocht, was ik iets aan het opzoeken op de site van de Brico. Af en toe moeten er al eens klusjes geklaard worden in het huis en dan heb je materiaal nodig. En toen kwam ik per ongeluk uit op decoratiefolie. Zelfklevende decoratiefolie, that is, met een marmermotiefje, een houtmotiefje,… Dat marmermotiefje had ik al meerdere malen zien passeren op productfoto’s bij beautybloggers en mijn hoofd deed dus van klik klik klik. Er volgde een stevige aha-erlebnis. Zelfklevende decoratiefolie blijkt perfect te zijn om leuke achtergronden mee te maken voor productfotografie of voedselfotografie. Of in mijn geval boekenfotografie. Ahum.

Wat heb je nodig?

Achtergronden voor productfotografie

 • Decoratiefolie in een printje dat je leuk vindt
 • Een stevige ondergrond. Ik ging voor multiplex (als je dan toch naar de Brico moet), maar je kan evengoed voor hard karton of maquettepapier gaan
 • Iets om de multiplex plaat, het harde karton of het maquettepapier op maat te snijden. Dat kan dus gaan van een schaar tot een breekmes tot een handig harry met een zaag.

En dat is het zo’n beetje. De instructies zijn te simpel voor woorden. Je snijdt je ondergrond op maat en je plakt je zelfklevende decoratiefolie er op. Done and done.

Ik heb nu twee multiplex platen van ongeveer 45cm op 60cm waarvan bij de ene langs de ene kant een wit houten motiefje zit en langs de andere kant een donker houten motiefje. De andere multiplex plaat heeft langs de ene kant een marmeren motiefje en is langs de andere kant onbeplakt. Een multiplex achtergrondje kan soms ook eens van pas komen, lijkt me.

Eens je je platen hebt kan je beginnen experimenteren. Ik vind het vooral leuk om er foto’s van bovenaf mee te maken. Dan zie je het motiefje goed. Maar je kan zo’n ondergrond ook tegen een witte muur schuiven en zo fotograferen. Dat blijkt ook een mooi effect te geven. Alleen moest ik mezelf daarvoor een beetje in gekke bochten wringen. Ons halletje met al die witte muren heeft gewoon het beste licht en daar moet je dan gebruik van maken, natuurlijk. Onder het motto: achter iedere Pinterest-waardige foto zit er een zeer Pinterest-onwaardige situatie. Of zoiets.

Achtergronden voor productfotografie

Als jullie hier de komende tijd dus veel foto’s met een marmeren, een witte houten of een donkere houten achtergrond zien passeren, dan weten jullie dus hoe dat komt. Een gewaarschuwd man/vrouw en al. ๐Ÿ˜‰

Ik krijg zelf regelmatig de vraag hoe ik mijn foto’s maak en vooral hoe ik ze achteraf bewerk, maar lieve mensen, spurt gewoon even naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel of koop Shoot van Anki Wijnen via Bol. Het boek kost โ‚ฌ19,95 en alles staat er perfect in uitgelegd, zonder dat er moeilijke termen of rare formules worden gebruikt. Je foto’s gaan na het lezen van dat boek alleen maar beter en beter worden.

You Might Also Like

 • meisje

  Ik heb het boek als een cadeautje voor mezelf gekocht en ik kan het ook alleen maar aanraden. Het staat vol met handige tips en daar doe je er nu nog eentje bovenop! De technische kant van fotografie, de uitleg over iso, diafragma en sluitertijd, is ook heel duidelijk uitgelegd, eindelijk begrijp ik het ๐Ÿ˜‰

 • Monique

  Wat een fijne tips Kathleen.
  En wat heb je een prachtige vloer in je halletje ?

  • Kathleen

   Echt he! Ik ben ook helemaal verliefd op die tegeltjes. Iedere keer als ik thuis kom, word ik er blij van. Het is de originele vloer van ons huis dat gebouwd is in de jaren 1930. Toen we het kochten lag er een lelijke, grijze vinyl over die prachtige tegeltjes. Zonde!

 • De Zuster Van

  Ik heb mij dat van de zomer ook aangeschaft. Een dunne MDF plaat met aan de ene zijde een witte folie en aan de andere kant heb ik dan zelf van die marmerfolie gekleefd. Kei handig! Nu alleen nog dat boek van Anki… ๐Ÿ™‚

 • Maai

  Zal je wat vertellen, ik heb het boek ook net binnen en ben toevallig mijn keuken een make over aan het geven met folie en ga daar zeker wat van overhouden ๐Ÿ™‚

  • Kathleen

   Ha! Dat komt mooi uit! ๐Ÿ˜€

 • Delphine

  Dit is by far de beste ever! Bedankt!

 • Delphine

  De beste tip*

 • Charlotte

  Dank voor de boeken tip!
  Zelf heb ik hier een vensterbank met marmeren motiefje, dus zowel qua achtergrond als lichtinval ideaal ๐Ÿ™‚ Maar andere motieven kunnen ook eens tof zijn! Super tip!

 • Kim

  Ik ben dat boek nu aan het lezen, heb het gekregen voor kerst ๐Ÿ™‚ Ik was ook erg geรฏnteresseerd in de productfotografie dus bedankt voor deze extra tip! Ik ben eens benieuwd of ik na dit boek de technische kant eindelijk eens ga begrijpen en ook onthouden ..

 • Sandra

  Ik heb dat boek dus al even (enkele maanden) en even in gebladerd.
  Maar ik heb geen ambitie om goede foto’s te maken en daar zit misschien het probleem.
  Anki is goed en tof en ik heb al een paar dingen van haar overgenomen, maar ik fotografeer nog steeds smet mijn CoolPIX s6300 uit de oudheid (iedere dag). En nochtans heb ik de Tijd. Het zal wel ontkenning zijn.
  Maar ik heb het behang van Anki in huis… Zeer mooi trouwens…

 • Bianca Schrijft

  Dit is inderdaad mooi inspiratie. Zelf doe ik alles op de tafel, maar dan lijken alle foto’s op elkaar. Ik heb het wel eens met een bedrukt laken geprobeerd, maar dan heb je weer dat ik het snel rommelig vind. Ik voel het al borrelen bij me.

 • katleen

  Goed idee van het marmer! Het sprong direct in mijn oog!
  Heb het boek hier ook liggen

 • Marlieke

  Ik zou vooral je halletje gebruiken als achtergrond! Fantastisch en origineel!!!

 • Lotte

  Hahahaha, leuk om die ‘behind the scenes’-foto te zien ๐Ÿ˜€

 • gerhilde maakt

  Ik vind die tegeltjes in de gang zelf anders ook wel de moeite, alleen hangt het af van wat je wil fotograferen. Dank voor de tips!

 • Sproetesnoet

  Strak plan, dat ga ik overnemen! En dat boek ga ik ook eens uitpluizen.

 • Miss Pixie

  Heb ik ook een tijdje gedaan ๐Ÿ™‚
  In de action hebben ze trouwens ook keiveel keuze in zelfklevende decoratiefolie, ik heb er met een houtstructuur en met bloemetjes. Maar toen schafte ik me een wit tafeltje aan en sindsdien neem ik daar mijn foto’s op. Maar nu ik dit zie, denk ik dat ik de zelfklevende folie toch nog maar eens bovenhaal ๐Ÿ™‚

  • Kathleen

   Merci voor de tip! Het is al zo lang geleden dat ik nog eens bij de Action ben geweest. Nu heb ik weer een geldig excuus om daar even binnen te springen. ๐Ÿ˜‰

 • chezmademoisellejulie

  Handige tips, bedankt daarvoor! Of ik zelf aan het knutselen ga met multiplexplaten weet ik nog niet, maar opeens ben ik wel heel erg blij met mijn marmeren vensterbanken ๐Ÿ™‚

 • Le petit requin

  Amai, ik heb in de kerstvakantie nog getwijfeld om een marmerplaat te gaan halen voor foto’s, het uiteindelijk toch niet gedaan (leek mij wat overdreven voor enkel foto’s) om er dan ondertussen spijt van te hebben ๐Ÿ™‚ Dikke merci dus voor dit alternatief (al sluit ik niet uit dat ik die marmerplaat toch nog haal voor in de keuken).
  En jaloers op jouw mooie vloer!

  • Kathleen

   Ha! Je rug zal me dankbaar zijn, want zo sleuren met een marmerplaat lijkt me ook niet zo evident. ๐Ÿ˜‰

 • Mamafien

  Goed boek, ik heb het me ook aangeschaft in het teken van mijn blog ๐Ÿ™‚ Supergoede tip van jou met die decoratiefolie! Iets om uit te proberen.

 • Literasa

  Leuk idee! Maar ik denk dat ik eerst m’n eigen vloer eens ga fotograferen (ik let meestal niet op de achtergrond ๐Ÿ˜‰ Dat boek lijkt me ook wel interessant!

 • Frederique

  Wat een goed idee om wat folie te kopen! Ik worstel ook vaak met verschillende ondergronden. Dit is een hele goede tip, waar koop jij het folie het liefst? Bij Action of Xenos? Ik ben nog echt wel op zoek naar leuke folietjes hoor!
  Dus als je een goed adresje weet, laat het maar weten!
  xxx Frederique
  http://fablefrique.com

 • fieke

  Leuke tip! Ik heb al jaren enkele ‘oude’ behangboeken, en gebruikte vroeger allerhande textuur- en kleurpapiertjes als onder- en achtergrond. De laatste tijd gebruik ik die minder vaak, maar het geeft wel leuke resultaten. Die folie, dat ga ik ook eens checken!

 • Sanne

  Mooie tip, je kan ook een behang papier gebruiken. Dat werkt ook. Of een houten tafel zoals die van mij. Super handig. ๐Ÿ™‚

 • Mirthe

  Hm, goeie tip! Ik begin mijn gewone witte achtergrondjes ook wat beu te worden. ๐Ÿ™‚

 • Bibiane

  Kijk, da’s nu eens een handige tip. Dat boek staat al even op mijn wishlist en ik wil dit jaar eens werk maken van wat “andere” foto’s. Op naar de Brico denk ik dan maar ๐Ÿ™‚

 • Charelle

  Oh wat een leuke tip is dit, bedankt! Ik ga eens aan de slag! ^^

 • 5 lenteboeken – Le petit requin

  […] wie ere toekomt: dankzij Kathleen heb ik weliswaar even zitten vloeken om die folie mooi gekleefd te krijgen, maar moet ik mij nu […]

 • Pin It on Pinterest