Gebeurd

We spelen een spel! Love Letter

Het is intussen zover gekomen dat ik zelf gezelschapspelletjes aan het kopen ben. Jawel. Het begon allemaal met de samenwerking met Fun die me een aantal zeer fijne spellen stuurde onder andere Dixit. Maar tijdens de kerstvakantie kocht ik zelf twee kaartspellen. Eéntje daarvan is Love Letter en oh boy, ik ben helemaal verkocht.

Bij Love Letter is het de bedoeling dat je je liefdesbrief bij de prinses krijgt, maar heel wat mensen in het kasteel proberen daar natuurlijk een stokje voor te steken. Meer is er niet aan en toch is dit een ontzettend verslavend spelletje.

Voor je begint moet je een aantal kaarten opzij leggen. Dit hangt af van met hoeveel spelers je bent en zorgt ervoor je nooit helemaal honderd procent zeker weet welke kaarten er nu allemaal in het spel zijn. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler één kaart en elk personage op die kaarten heeft een bepaalde eigenschap. Zo kan je de Wachter gebruiken om te raden welke kaart een andere deelnemer heeft. Raad je juist, dan is de andere deelnemer uitgeschakeld en kan hij of zij zijn liefdesbrief niet meer bij de prinses krijgen. Door een Kamermeisje te spelen, kunnen de andere deelnemers je een ronde lang geen vragen stellen en dankzij de Koning kan je met iemand anders van kaart ruilen.

Als het jouw beurt is, neem je een tweede kaart van de hoop en speel je een van deze kaarten. Je legt de gespeelde kaart voor jou neer op tafel zodat iedereen kan bijhouden welke kaarten er al gespeeld zijn en welke er eventueel nog in het spel zouden kunnen zitten. En ja, dat is het zo’n beetje. Je wint een ronde als jij de laatste kaart speelt of als jouw kaart het hoogste cijfer heeft. Je krijgt dan een liefdestoken van de prinses en je moet een aantal van die liefdestokens hebben (zeven als je met twee speeltje, drie als je met vier speelt,…) om het volledige spel te winnen.

Love LetterOmdat het in het begin wat verwarrend is met welk personage welke eigenschap heeft en hoeveel kaarten er van elk personage in het spel zitten, krijg je een handig kaartje waarop alle personages en hun eigenschap opgesomd zijn. Meestal zijn de eerste twee of drie rondes een beetje moeilijker omdat je niet goed weet welke kaart wat exact teweeg brengt, maar eens je bent vertrokken, ben je waarschijnlijk niet meer te stoppen. Het Vriendje en ik hebben op een bepaalde avond zo’n twintigtal rondes na elkaar gespeeld en we kregen er maar geen genoeg van.

Het handige aan die kaartspellen is dat ze gewoon in je handtas passen. Dus als je weet dat je ergens naartoe moet waar je lang gaat moeten wachten, dan kan je altijd zo’n kaartspel meenemen. Je hebt niet veel plaats nodig om zo’n spel te spelen en je kan dit spel perfect met twee spelen, wat ook altijd mooi meegenomen is. Perfect dus als je ergens in één of ander restaurant uren en uren en uren moet wachten voor ze eindelijk met je eten komen. Eén tip: als je met twee speelt en je gebruikt een koning, zorg dan dat je geen wachter ruilt. Ik heb op een gegeven moment op die manier Het Vriendje keihard genaaid. Hij heeft zijn lesje geleerd. Ayup.

Het allerleukste aan dit spel vind ik de deductie. Wie mij een beetje kent, weet dat ik nauwelijks detective of politiereeksen kijk omdat ik meestal te snel door heb wie de dader is. Dat is ook de reden waarom ik meestal geen thrillers lees. Verhalen worden vaak op zo’n manier verteld of in beeld gebracht dat, als je goed oplet, je wel kan uitvogelen wie de dader is. Soit. Die ietwat rare skill komt zeer goed van pas bij dit spel, zo blijkt, want ik heb tot nu toe altijd al gewonnen. Niet alle rondes, maar wel alle spellen. Moehahaha. The Queen of Love Letters. Ofwel had ik gewoon altijd héél veel geluk. Dat kan natuurlijk ook zijn. Wie weet.

Soit, een leuk spel om in huis te hebben en om met twee of met meerdere mensen te spelen. Ik weet dat Het Vriendje en ik ons hier nog vele avonden mee gaan amuseren. Een aanradertje. Up next: Saboteur, het duel.

Love Letter is verkrijgbaar in de de meeste speelgoedwinkels, dus ook bij mijn goede vrienden van Fun. Het kost meestal om en bij de €10, maar ik zag dat het spel momenteel bij Bol.com maar €6,98 kost. Say whut?! Voor die prijs kan je het echt niet laten liggen. Lang leve de solden, denk ik.

Ik merkte tijdens het bewerken van mijn foto’s dat de spelsituatie in de foto hierboven eigenlijk niet klopt, maar bon. Mea culpa.

You Might Also Like

 • Lotte

  Ik heb al heel vaak van dit spel gehoord en hoewel ik een fervente speler ben, heb ik het nog nooit zelf gespeeld. Tijd om daar verandering in te brengen!

 • Literasa

  Klinkt leuk! De benamingen van de personages doen me een beetje aan ‘Weerwolven’ denken.

 • Resaarcle

  Dat is inderdaad een fijn spel! Moeten we hier thuis ook nog eens bovenhalen.

 • nobutterfly

  Ik heb het al gespeeld en ik vond het te gemakkelijk en niet spannend genoeg.

 • gerhilde maakt

  All hail The Queen of Love Letters!

 • Sandra

  Lijkt me tof om met de dochters eens te spelen…

 • Jessi

  Ik houd van zo’n kaartspellen. Ze zijn meestal kort, waardoor je er meerdere achter elkaar kan spelen.
  Misschien koop ik het, nu het zo goedkoop staat? 😀

 • Zwartraafje

  Een vriendin van me liet de naam van dit spel een tijdje terug al eens vallen. Door het compacte formaat lijkt het me ook superleuk om mee te nemen op verlof.

 • Pin It on Pinterest