Gelezen

Nachtfilm

NachtfilmErgens in het voorjaar van 2015 begon ik in Nachtfilm van Marisha Pessl te lezen om het boek daarna zes maanden opzij te leggen. Dat gebeurt soms al een keertje. Vooral als het boek in kwestie bijna zeshonderd pagina’s telt en je de aandachtsspanne van een goudvis hebt. Maar toen ik het terug oppikte in december, las ik het in een ruk uit, vreemd genoeg.

Op een koude avond wordt het levenloze lichaam van Ashley Cordova gevonden in een pakhuis in New York. Zij is de dochter van de zeer mysterieuze regisseur Stanislas Cordova die vooral bekend staat voor het maken van cult horrorfilms. Zijn films waren soms zo realistisch en soms zo gruwelijk dat ze intussen verbannen zijn, maar door zijn gigantische aanhang, worden de films toch nog altijd getoond in het geheim. De onderzoeksjournalist Scott McGrath denkt dat er meer aan de hand is. De dood van Ashley wordt afgedaan als zelfmoord, maar McGrath denkt dat haar vader ervoor iets tussenzit en wil de zaak tot op het bot uitpluizen. Deze zoektocht leidt hem naar de meest duistere uithoeken van New York om uiteindelijk voet te zetten daar waar nooit een andere journalist is geweest: het gigantische privédomein van Stanislas Cordova zelf.

Hetgeen mij in eerste instantie had aangetrokken tot dit boek was het gebruik van artikels, foto’s, documenten en webpagina’s in het verhaal. Het was dus geen standaard boek met enkel doorlopende tekst. Alleen bleken er maar weinig van die multimedia pagina’s te zijn, wat ik eigenlijk wel jammer vond. Ze hadden er iets heel leuks mee kunnen doen, maar het bleef alleen maar een soort gimmick. Helaas. Langs de andere kant begrijp ik maar al te goed dat er veel tijd kruipt in het ontwerpen van die speciale pagina’s en dat het niet zo evident is om veel van dat soort pagina’s toe te voegen aan een boek. Maar toch… jammer.

Alleen bleek achteraf dat dit verhaal die multimedia, dat foefke, eigenlijk helemaal niet nodig had. Het is een verhaal dat sterk genoeg is op zichzelf. Het heeft niet meer nodig om je helemaal in zijn ban te houden. Marisha Pessl is er in geslaagd een hele beklijvende en bevreemdende sfeer te creëren. Daardoor wist ik soms niet goed of ik nu een thriller of een horror aan het lezen was. Er zijn bepaalde scènes wanneer McGrath op het domein van Cordova is, waarbij de haartjes in mijn nek overeind bleven staan. Het leek soms meer op een X-Files aflevering dan wat anders.

In mijn Goodreads recensie schreef ik ook dat het de sfeer is die in dit boek hangt die ik me nog het langst zal herinneren, lang nadat ik het plot en de personages ben vergeten. Intussen is het meer dan een maand geleden dat ik het boek uitlas en ik weet inderdaad niet meer zoveel over de personages en ben veel plotdetails vergeten, maar die sfeer… Oh boy.

Dit boek is een aanrader voor alle liefhebbers van het spannende boek en voor mensen die graag boeken lezen die zich als een film voor je ogen afspelen. Vraag me niet waarom ik het zes maanden opzij heb gelegd, want eens ik er terug in begon kon ik het niet opzij leggen.

Nachtfilm is zoals vele boeken verkrijgbaar in de betere boekhandel of via Bol.com. Daar betaal je €15 voor de paperback en €9,99 voor het e-book.

You Might Also Like

 • Liese

  Ik las het twee jaar geleden. Vond het ook heel goed. De plot ken ik ook niet meer maar idd best beklijvend!!!

 • gerhilde maakt

  Bijna 600 bladzijden, jammer, ik dacht even dat ik het zou kunnen lezen voor het eerste puntje van de nieuwe Book Challenge. 😉

 • Silke

  Heb deze op mijn leeslijstje gezwierd na ‘Calamiteitenleer voor gevorderden’, en nu ik je review lees, mag het er zeker op blijven staan! Heel benieuwd…

 • Lotte

  Net zoals Gerhilde dacht ik al ‘yesssssss, mocht het niet lukken met ‘De ontdekking van de hemel’, dan kan ik deze lezen om boven de 600 pagina’s te zitten!’, tot ik het eerste deel nog eens opnieuw las. Bummer. 😉

 • Sandra

  Ik vond Nachtfilm ook een heel goed boek. Eén van de weinige spannende boeken waarin ik volledig mee was en zelfs schrok en een gilletje gaf wanneer er thuis plots iemand binnen kwam of er een deur dichtsloeg. Zo ging ik er in op.
  Ondertussen heb ik punt 1 van de Challenge kunnen afvinken met Vrijheid van Jonathan Franzen.
  Nu horror dus. Ik ben geneigd opnieuw voor The Walking Dead te kiezen (maar dan het boek), maar denk dat ik nog eens één van Dean Koontz ga lezen. Gelukkig heb ik die krat boeken nog niet naar de kringloop gebracht.

 • Lizesboeken

  Dit lijkt me wel een goed boek. Bedankt voor je recensie.

 • Hilde

  Dit boek spreekt me zeker ook wel aan. Spannend en beklijvend, en ook het verhaal. Eéntje om te onthouden.

 • Stéphanie

  Bedankt voor de bespreking, altijd leuk om iets nieuws te ontdekken.
  Voor diegenen die mee doen aan de Book Challenge: blijkbaar telt het boek in het Engels 640 pagina’s 🙂

 • Pin It on Pinterest