Gegeten

De Verbeelding burrito

Ik vermoed dat jullie intussen wel al doorhebben dat ik een voorliefde heb voor de Mexicaanse keuken of de Tex Mex varianten die er bestaan. Onlangs haalde ik het dan ook in mijn hoofd dat ik burrito’s wilde maken, maar ik vond geen recept dat ik goed genoeg was. Dus maakte ik mijn eigen burrito. Gewoon omdat het kan.

Het grote probleem bij burrito recepten is dat er heel vaak bonen bij komen kijken. In principe eet ik bonen, maar als ik ze kan vermijden, dan zal ik ze ook vermijden. Het heeft weer iets te maken met de textuur. Soit. Uiteindelijk voegde ik een aantal recepten bij elkaar en liet ik de bonen links liggen. Als je persé bonen wil in je burrito, dan kan je ze natuurlijk altijd toevoegen. Niemand houdt je tegen.

Wat heb je nodig? (voor 4 burrito’s)

 • Vier grote tortilla’s
 • Twee kippenborsten (culinaire term: boobies!)
 • Een ajuin
 • Een teentje knoflook (voor de liefhebbers, het is zeker geen must)
 • Een wortel
 • Een rode paprika
 • Twee stengels selder
 • Een blik tomatenblokjes
 • Een kopje of een builtje rijst (de soort die jij zelf het lekkerst vindt)
 • Een avocado
 • Griekse yoghurt (wij gebruiken dat ter vervanging van zure room. Als je liever zure room hebt, ga gerust je gang)
 • Geraspte kaas (de soort die jij zelf het lekkerst vindt)
 • Kruiden: kippenkruiden, cajunkruiden, pimenton en oregano

En ja ik weet dat ik mijn burrito’s voor de foto had moeten doorsnijden zodat je de vulling ook kon zien, maar ik eet die dingen graag in zijn geheel en niet in twee delen. Dus ik weiger ze doormidden te snijden. Foto of geen foto, maakt niet uit, ze blijven heel. Nah!

Hoe ga je te werk?

 • Snij alle groente in kleine blokjes en snij de knoflook en de ui fijn
 • Snij de kippenborsten verticaal doormidden zodat in plaats van twee dikke borstfilets, vier dunne borstfilets hebt. Snij de vier dunne borstfilets vervolgens in reepjes.
 • En als je toch aan het snijden bent, snij je best ook meteen de avocado in blokjes
 • Zet om te beginnen de rijst al op, want die moet even koken. Tenzij je van die microgolfovenrijst gebruikt natuurlijk. Dan mag je deze stap even overslaan.
 • Neem er een grote pan bij, doe er wat olie of boter in en bak de kippenreepjes. Strooi er wat kippenkruiden en cajun kruiden over. Je kan best zelf een beetje in te schatten gekruid je jouw eten wil. Ten huize Verbeelding gaan wij voor vrij pittig eten, maar dat is natuurlijk niet aan iedereen besteed.
 • Als de kippenreepjes bijna volledig doorbakken zijn, kap je er de fijn gesneden knoflook bij. Laat nog even doorbakken en doe vervolgens de kippenreepjes even in een kommetje. Zet ze opzij.
 • Begin vervolgens de ui te fruiten in dezelfde pan waarin je net de kippenreepjes hebt gebakken. Eens de uit gefruit is, kap je ook de fijngesneden wortel, selder en paprika erbij. Strooi wat oregano, cajunkruid en pimenton over het groentemengsel. Laat de groente door koken tot ze malsig (culinaire term!) beginnen worden.
 • Normaal gezien is de rijst intussen klaar en kan je die afgieten. Voeg de rijst toe aan het groentemengsel en meng alles nog een keertje goed door elkaar. Voor de mensen die microgolfrijst verkiezen: nu is de ideale moment om je rijst klaar te maken.
 • Voeg ook nog het blik tomatenstukjes toe aan het het rijst/groentemengsel, meng en laat het nog een paar minuten op het vuur staan.
 • Volg de instructies op je pak tortilla’s om ze mals en soepel te maken. Meestal moet je ze daarvoor even in de microgolfoven steken.
 • Leg een tortilla op een bord. Schep een aantal lepels van het rijstmengsel op de tortilla, een aantal reepjes kip daarbovenop, dan een aantal blokjes avocado, doe er nog wat geraspte kaas bovenop en werk af met een kwak (culinaire term!) Griekse yoghurt.
 • En dan komt het moeilijkste gedeelte van heel dit recept: het rollen van de burrito zelf. Dat is een kunst op zich. Bekijk dit filmpje van de mannen van Sorted Food anders even. Ben legt heel mooi uit hoe je zo’n burrito moet rollen. Om eerlijk te zijn, bij mij gaat het nog altijd niet zo heel erg vlot, maar oefening baart kunst. Daar ben ik zeker van.
 • Zet je tanden in de burrito en geniet. Smakelijk!

Zelf maken wij vier van die gigantische burrito’s voor ons tweetjes. We eten er dan ook twee keer van, want ze vullen behoorlijk. Om ze terug op te warmen steek je ze gewoon een kwartiertje/twintig minuten in de oven. Done and done.

You Might Also Like

 • Literasa

  Mmmm, klinkt lekker!

 • goofball

  ‘k heb honger nu.

  ‘k mag momenteel wegens dieet niet alles eten , maar binnen 2 maand of zo…mmmmmmm . Al voeg ik er nu wel net graag bonen bij en ik zou de rijst on the side doen en niet in de vulling. Interessant.

 • Unique Marieke

  Mo vint toch, da ziet er goed uit *kwijl*

 • Lotte

  mmmmmm, Mexicaans is zo ongelofelijk lekker. Ik ben ook gek op die keuken. Thuis maak ik altijd overal de vegatarische versie van, maar ik vrees dat ik, als ik ooit het grote geluk heb om Mexico te bezoeken, véél moeite zal hebben om iets zonder vlees te krijgen….

 • Miss Pixie

  KwijlKwijl! :p
  Wordt gepind en volgende week gemaakt ^^

 • Zwartraafje

  Leuk dat er weer een Verbeelding-recept verschijnt. Ik maakte ze onlangs zelf nog eens klaar dus het zal even duren vooraleer ik dit receptje uitprobeer. Oh ja, ik was vandaag in Wijnegem Shopping Center en ben daar eens bij de keukenwinkel gaan kijken voor de bloempot die je zocht. Jammer genoeg hadden ze daar geen een van de twee.

  • Kathleen

   Ik ben gisteren ook nog eens gaan kijk in Leuven, maar helaas. Jammer. Maar toch keihard bedankt om even te kijken!

   • Zwartraafje

    Geen probleem. Mocht ik hem toch ergens tegenkomen dan laat ik het zeker even weten.

 • fieke

  Mmm, ik krijg er honger van! Hier staan er regelmatig wraps op het menu: tortilla’s vullen met guacamole, ijsbergsla, gebakken paprika’s en vegetarische reepjes, wat rijstnoedels en klaar!

 • olga | teamconfetti

  Daorom heet het hier Verbeelding toch? Wij moeten maar gewoon lekker verzinnen hoe de binnenkant van die burrito eruit ziet. 😉 Hij klinkt in ieder geval heerlijk.

 • Pin It on Pinterest