Gelezen

Dit was niet het plan

Dit was niet het planOf ik zin had om Dit was niet het plan van Cristina Alger te recenseren, vroeg Chloé van WPG uitgevers me een tijdje terug. Toen ik het mailtje binnen kreeg, was ik Ik Rouw Van Jou van Jonathan Tropper aan het lezen en de manier waarop in dat boek werd omgegaan met rouwen, sprak mij wel aan. Dus wilde ik graag zien hoe een ander boek rond een gelijkaardig thema ermee omging.

Charlie is al enkele jaren weduwenaar en dat is alles behalve makkelijk voor hem. Hij heeft een zoontje van vijf dat hij bijna niet ziet door zijn drukke baan bij een advocatenkantoor. Hij staat op het punt om partner te worden in de firma en daar heeft hij alles voor over. Door een uit de hand gelopen, ietwat dronken speech tijdens een werkevent wordt Charlie op staande voet ontslagen. Daardoor kan hij opeens meer tijd doorbrengen met zijn zoontje Caleb, die heel graag in jurkjes rondloopt, houdt van de kleur paars en obsessief bezig is met natuurrampen. En dan krijgt hij het nieuws dat zijn zus Zadie, die al die tijd voor Caleb heeft gezorgd, gaat trouwen. Opeens staat zijn leven helemaal op zijn kop.

Soms moet een verhaal niet super avontuurlijk, spannend of vernieuwend zijn. Soms moet een verhaal gewoon een verhaal zijn met toffe personages die hun fouten inzien en duidelijke beslissingen nemen. Personages die een familie vormen waar je misschien wel deel van zou willen uitmaken. Personages die geen karikatuur zijn, maar gewone mensen met hun goede kanten en minder goede kanten. Je wil niet weten hoe hard ik mezelf herkende in Zadie en Caleb heeft mijn hart helemaal gestolen. En het was helemaal geweldig om te zien hoe al de personages zo zorgzaam en liefdevol met elkaar omgaan. Mensen die zorgzaam met elkaar omgaan en die het beste voor hebben met anderen maken mij in het algemeen gewoon blij. Dit boek maakte mij dan ook gewoon blij. Ayup.

Ik was trouwens ook heel blij om te zien dat bepaalde discussies tussen Charlie en Zadie niet ontaardden in gigantische ruzies met slaande deuren omdat de twee partijen niet naar elkaar luisterden (iets wat helaas vaak gebeurt in boeken en films). Charlie luisterde naar zijn zus en apprecieerde haar mening. Geweldig gewoon. Meestal zorgen zulke absurde ruzies zonder reden voor misverstanden waardoor het boek maar aansleept en aansleept en aansleept. Hier was dat gelukkig niet het geval. En ik was aangenaam verrast door een keer wat luchtigere lectuur te vinden waarin er nauwelijks misverstanden zijn en waarin de personages hun problemen uitpraten als volwassen mensen. Hallelujah.

Het is die menselijkheid, die echtheid en die herkenbaarheid die dit boek zo fantastisch maken. Het plot is er eentje van dertien in een dozijn, maar het is gelukkig geen dertien in een dozijn romannetje. De personages en hun echtheid dragen dit boek. Ik heb meegeleefd met Charlie, Zadie en Caleb en heb genoten van dit boek. Het is geen literatuur met de hoofdletter L, maar een heerlijk ontspannend en een compleet feel good boek dat ik graag heb gelezen. En zei ik al dat ik er gewoon blij van werd? 😉
Dit is zeker een aanrader voor liefhebbers van Jonathan Tropper, Danny Wallace en David Nicholls.

Dit was niet het plan is verkrijgbaar in de betere boekhandel, maar natuurlijk ook op Bol.com. Daar betaal je €19,99 voor de papieren versie en €13,99 voor het e-boek.

You Might Also Like

 • Lotte

  Telt dit boek dan voor puntje 8 (boek waarin familie centraal staat)? 😉 Sowieso heb je me overtuigd om het op mijn to read-lijstje te zetten.

 • Ines

  ‘t lijkt mij een tof boek om te lezen! Op de to-read lijst 😉

 • Bianca Schrijft

  Klinkt als een heel boeiend verhaal. De schrijver ken ik persoonlijk nog niet. Ik sla hem op.

 • Kruimel

  Nagel op de kop! Ik vond het ook een heerlijk boek.

 • Lizesboeken

  Dit lijkt mij wel een goed boek. Bedankt voor je recensie.

 • Pin It on Pinterest