Gemaakt

Die keer dat het terug kriebelde om te schrijven

Schrijven is altijd al een constante geweest in mijn leven. Van zodra ik woorden kon neerpennen, was ik verhalen aan het schrijven. Mijn eerste verhaaltje schreef ik toen ik zeven of acht jaar was en ging of een elfje. Daarna ben ik eigenlijk nooit echt gestopt met schrijven.

Ik heb notitieboekjes vol geschreven met verhalen. Voor ik begon met bloggen, was ik een fervent dagboekschrijfster. Bloggen doe ik intussen ook al de helft van mijn leven. Deze blog viert binnenkort zijn tiende verjaardag. Tien begot! Ik ben Journalistiek gaan studeren doordat ik zo graag schrijf. En vijf keer ben ik er in geslaagd een verhaal van vijftigduizend woorden of meer te schrijven dankzij NaNoWriMo. Goed, het schrijven van fictie stond de afgelopen jaren op een zeer laag pitje, maar het kriebelt weer.

Vroeger plaatste ik zoveel van mijn verhalen online op Het Schrijvertje. Dat was een website waar mensen hun schrijfsels konden delen en anderen hierop feedback konden geven. Het was zo fijn om deel uit te maken van een community die bezig was met taal en je wil niet weten hoeveel ik daar heb opgestoken. Ik was toen nog een jonkie en kreeg maar al te graag feedback van de oude garde zodat ik mijn eigen schrijfstijl verder kon laten groeien. Helaas bestaat Het Schrijvertje al een hele poos niet meer. Toen ik daarnet even naar de site surfte bleek het nu een blog over koffie te zijn. Tijden veranderen.

In eerste instantie dacht ik gewoon een nieuwe blog te beginnen om mijn schrijfsels op te publiceren. Dat zou perfect werken. Maar ik wist dat ik het community gevoel zou missen. Ik wil ook graag lezen wat andere mensen schrijven. Daarom volg ik ook zoveel blogs. Daarom lees ik bijna honderd boeken op een jaar. Naast schrijven, lees ik ook bijzonder graag. En bijzonder veel. Dat ook. Dus deed ik wat research en kwam ik uit bij Wattpad. Je kan er zelf verhalen posten, maar je kan er ook ontzettend veel lezen. Het is een internationale site, dus er zijn heel wat verhalen geschreven in het Engels, maar er zijn ook flink wat Nederlandstalige schrijvers te vinden. Ik maakte vorige week een account aan en postte meteen mijn eerste kortverhaal. Eerder een microverhaal, om eerlijk te zijn, want het telt minder dan duizend woorden.


En heel dat flash fiction of micro fiction gebeuren of hoe je het ook wil noemen, dat interesseert mij wel. Je bent geen uren, dagen of weken bezig met een verhaal. Even een halfuurtje voor de computer, een duizendtal woorden er uit rammen en bam… Done. Ideaal. Vooral als je wat meer wil schrijven, zoals bij mij het geval is, maar gewoon niet zoveel tijd hebt omdat je met tienduust andere dingen bezig bent.

Wat ook heel typisch is voor Wattpad is dat je in delen mag schrijven. Vergelijk het met afleveringen van je favoriete televisiereeks. Lezers op Wattpad verwachten niet dat ze in één keer een verhaal van vijftigduizend woorden zullen voorgeschoteld krijgen. De grootste doelgroep van Wattpad zijn millenials met de aandachtsspanne van een goudvis. Ik zit trouwens zelf ook in die doelgroep blijkbaar. Dat verklaart misschien mijn korte aandachtsspanen en het feit dat ik dus met tienduust dingen bezig ben tegelijk. Ahum. Velen van hen lezen én schrijven de verhalen via de Wattpad app. Een paar duizend woorden per aflevering is meer dan genoeg voor hen, vooral als je leest op een smartphone scherm.

Soit. Om maar even te zeggen dat ik enthousiast ben over dit platform en er hopelijk veel gebruik van ga maken in de nabije toekomst. Het plan is deels om met de flash fiction of micro fiction verder te gaan en deels verhalen die ik al lang lang lang geleden heb geschreven, zoals mijn NaNoWriMo verhalen, daar te publiceren. Ik heb intussen al een eerste deel online gezet van mijn NaNoWriMo van het jaar onzes heeren 2012. Het is een verhaal waar ik nog altijd enthousiast over ben. Ik heb een tijdje met de gedachte gespeeld om heel dat verhaal e-book gewijs te publiceren, maar dan was de vraag of ik daar geld voor moest vragen of niet, hoe dat dan allemaal moest verlopen of ik het zou verkopen via Kindle of ergens anders. Te veel gedoe met andere woorden. Dan maar zo.


Dus moest je geïnteresseerd zijn in een keer iets anders te lezen van mijn hand dan mijn blogjes, dan kan je mij vanaf nu volgen op Wattpad. Mijn profiel kan je hier vinden of maak zelf een account aan, download de app, volg mij en je krijgt meteen een melding als ik iets nieuw post. Handig. En als je nog wat interessant volk zoekt op WattPad: Margaret Atwood publiceert er ook schrijfsels.

Hadden jullie ooit al gehoord van Wattpad of is het ook volledig nieuw voor jullie? Publiceren jullie er misschien zelf ook verhalen? Indien dat het geval is, deel zeker ook je link in de reacties!

You Might Also Like

 • Bianca Schrijft

  Klinkt wel heel interessant, ik ga er eens naar kijken. Ik heb er nog nooit van gehoord.

 • Jessi

  Oh tof seg! Ik ga je verhaaltjes alvast lezen 🙂
  Ik heb gezien dat je e-books via bol.com kan laten verkopen. Misschien wel leuk om eens uit te testen?
  Als je lang bezig bent aan een verhaal, waarom er dan geen geld voor vragen?
  Ik zou wel willen betalen voor een boek van jou hoor 😉

 • Miss Pixie

  Wat leuk ? Klinkt als iets voor mij. Ik ga dat hier is bekijken 🙂

 • Bibiane

  I loooooove Nano. Elk jaar kijk ik er zo hard naar uit (om dan bijna elk jaar te falen, maar dat groepsgevoel vind ik daar zo fijn). Ik ga eens kijken naar Wattpad. Denk dat ik het vorige week downloadde (de naam komt bekend voor).

 • gerhilde maakt

  Wattpad kende ik nog niet, klinkt wel leuk! Nu nog tijd vinden. 🙂

 • Ariadnesdraad

  Dank voor de tip, is helemaal nieuw voor me !

 • Samaja

  Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar het lijkt me inderdaad wel een interessant platform. Zelf heb ik nog geen verhalen geschreven, ik heb niet echt die drang. Ik ben eerder een verwoed dagboekschrijver :-).

 • Lizesboeken

  Jij schrijft echt leuk dus zeker blijven volhouden zou ik zo zeggen 🙂
  Ik heb de naam Wattpad wel al gehoord maar ken er niets van… Schrijven is not my cup of tea maar lezen doe ik daarentegen wel heel graag.

 • Hilde

  Het Schrijvertje, daar heb ik ook nog veel dingetjes op gepost, en een hele tijd terug merkte ik inderdaad dat het niet meer bestaat. Die Wattpad kende ik ook nog niet, maar lijkt me inderdaad erg leuk als je graag (en veel) schrijft.

 • Pin It on Pinterest