Gelezen

Versplinterd

Versplinterd - Dani AtkinsEnkele maanden geleden zag ik dit boek verschillende keren opduiken in mijn Goodreads. Er was zelfs een Goodreads vriendinnetje die de moeite nam om het me aan te raden. En aangezien ik wel zin had in wat lichtere lectuur besloot ik dus mijn tanden te zetten in Versplinterd van Dani Atkins.

Na vijf jaar gaat Rachel eindelijk terug naar het stadje waar ze geboren en getogen is. Ze is uitgenodigd op het huwelijk van haar ex Matt en zijn verloofd Cathy. Ooit maakten zij allemaal deel uit van een tof vriendengroepje, maar er is zoveel veranderd sinds die ene avond waarop Jimmy verongelukte en zij zwaar gewond raakte. Desondanks de barstende hoofdpijn die ze heel de avond voelt, besluit Rachel toch even langs het graf van Jimmy te gaan. Een beetje frisse lucht zou haar deugd doen. Voor ze het goed en wel beseft, raakt ze buiten bewustzijn. Wanneer ze terug bij komt, blijkt het leven een beetje anders gelopen te zijn dan zij zich herinnert.

Dit boek wordt algemeen geklasseerd onder chicklit. En dat is inderdaad wel juist, maar het is niet je standaard chicklit waarin een meisje een jongen leert kennen, er van alles misloopt wegens miscommunicatie en bataboem. Ze leefden nog lang en gelukkig. Er zitten natuurlijk heel wat chicklit elementen in en het is allemaal wat luchtiger om te lezen. Maar… Een grote maar. Versplinterd is een chicklit met een beetje meer. Het is niet alleen de relatie tussen twee hoofdpersonages die centraal staat. Nee, het gaat ook over vriendschap, over relaties met je ouders en over je verleden terug onder ogen zien. Er zat veel meer in dit boek dan alleen maar twee mensen die elkaar leren kennen en een hoopje misverstanden.

Hetgeen dit boek voor mij zo bijzonder maakte, was hoe Atkins gespeeld heeft met tijd. Ik denk dat tijd een van mijn favoriete vertelelementen is en als daarmee gespeeld wordt, dan ben ik sowieso wel geïnteresseerd. En ze doet dat ook goed. Niet onbelangrijk, natuurlijk. Op een bepaald moment zijn er twee tijdlijnen: de tijdlijn waarin het ongeluk heeft plaatsgevonden en de tijdlijn waarin het ongeluk heeft plaatsgevonden, maar niet dezelfde gevolgen had. En als lezer vraag je je natuurlijk heel de tijd af welke tijdlijn nu de juiste is. Je blijft je afvragen tot aan het einde van het boek hoe het nu net zit. De ene keer denk je dat het de ene tijdlijn de echte is, de andere keer denk je dat de andere tijdlijn de echte is. Rachel, het hoofdpersonage, zelf wordt daar met momenten ook lichtjes zot van, dus het is niet alleen een spelletje met de lezer. De personages zelf raken er ook behoorlijk door in de war.

Naar het einde van het boek had ik een vermoeden van hoe de vork aan de steel zat. En blijkbaar had ik het bij het rechte eind, maar dan nog werd mijn hart in duizend stukjes gebroken bij het lezen van het einde. Zorg dat je een doos zakdoekjes binnen handbereik hebt. Een gewaarschuwd vrouw is er minstens tien waard. Soit. Door dat einde en door het feit dat het een chicklit is met dat tikkeltje meer, deed het boek me wel wat denken aan Before You van Jojo Moyes (Voor jou). Dus als je dat boek graag hebt gelezen, dan is dit ook zeker een aanrader.

Versplinterd is verkrijgbaar in de plaatselijke bibliotheek of boekhandel. Op Bol kost de papieren versie €18,99 en de digitale versie €14,99.

You Might Also Like

 • Jessica

  Ik geloof dat ik dat Goodreads vriendinnetje was die je dit boek aanraadde. 🙂 Ik heb zo geweend bij dat einde… Ben dus ook blij dat jij het boek ook de moeite waard vond.

  • Kathleen

   Ja! Jij was het! Nog een keertje bedankt om me dit boek aan te raden! 😀

 • Silke

  Hopla, weer eentje voor op de leeslijst… Ik ga mijn best mogen doen om die ooit af te werken, want ze wordt elke dag langer en langer 😀

 • Katrien

  Ik heb nog niks van Jojo Moyes gelezen (en ik weet ook niet of ik dat ooit ga doen – twijfel, twijfel -), maar dit boek zet ik met plezier op mijn leeslijstje.

 • olga | teamconfetti

  Ik geef toe, ik sloeg jouw boekverslagen bijna altijd over. Want ik had nooit tijd over om te lezen. Maar nu ik een luisterboekabonnement heb, vliegen de boeken erdoorheen. Ik heb deze op mijn ‘boekenplank’ gezet. Thanks!

 • Bea

  Hup! Genoteerd op mijn te lezen-lijstje en met stip bovenaan :)!

 • Pin It on Pinterest