Gebeurd

Fitbit: één maand later

Een dikke maand geleden bestelde ik mijn Fitbit en sindsdien hangt hij aan mijn pols. Tijdens mijn eerste maand met deze fitnesstracker deed ik niet speciaal iets anders dan anders.

Ik begon niet met opzet meer te wandelen, ik begon niet met opzet meer te sporten,… Ik wilde dat die eerste maand mijn zogenaamde “controlegroep” werd. De komende maanden ga ik wat meer mijn best doen en hoop ik op een paar vlakken een verschil te zien. Maar ik wilde toch al een aantal van mijn bevindingen hier neerpennen.

Ik koos zelf voor een maat L omdat er wordt aangeraden de Fitbit Charge HR boven je polsbeentje te dragen. Na de test te hebben gedaan met dit hulpmiddeltje, bleek ik ook net op de streep tussen maat S en L te vallen. Dan wordt er aangeraden een maatje groter te gaan. En ik vind het wel leuk dat ik mijn Fitbit niet te strak zit.

Fitbit heeft verschillende fitnesstrackers, zoals deze gadgets genoemd worden. Je kan voor een heel eenvoudige stappenteller gaan tot een smartwatch. De Fitbit die ik kocht is de Fitbit Charge HR waarbij de HR voor heart rate staat. Je hebt ook een gewone Fitbit Charge, maar die heeft geen hartslagmeter. Nadat de dokter vorig jaar in september een opmerking had gemaakt rond mijn hart, vond ik dat precies een heel belangrijke functie om te hebben. Na een maand Fitbit met hartslagmeter heb ik geleerd dat mijn hart best wel ok is. In rust zou je hartslag ergens tussen de 60 en de 80 moeten zijn en dat is bij mij het geval. Geen reden tot paniek dus. Oef.

Naast die hartslagmeter heeft deze Fitbit nog tal van andere functionaliteiten. Het is ook een horloge bijvoorbeeld. Je lacht daar nu misschien even mee en denkt: “Allez, Kathleen, dat is nu toch niet belangrijk!”. Ik ben er zelf van verschoten hoe vaak ik op mijn Fitbit kijk om het uur af te lezen. Echt zotjes! Daarvoor was mijn smartphone mijn horloge en moest ik altijd in mijn handtas duiken om het uur te weten te komen. Nu heb ik een polshorloge en dat heb ik eigenlijk nooit echt gehad. Daarmee dat ik ook een beetje schrik had of zo’n Fitbit wel iets voor mij zou zijn. Ik ben geen juwelendrager en ook geen horlogedrager. Zulke zaken zitten me toch alleen maar in de weg. Vaak doe ik een poging van een paar dagen om een armbandje te dragen, maar na die paar dagen is het meestal wel genoeg geweest. De Fitbit raakte ik gelukkig heel snel gewoon.

Fitbit: één maand later

Maar dus, die andere functionaliteiten. Het is een stappenteller. Het wordt aangeraden om iedere dag minstens 10.000 stappen te zetten. Dat blijkt bijzonder wat te zijn. Bijna 7,5km in mijn geval. Jawel. Nu wandel ik best veel omdat ik aangewezen ben op het openbaar vervoer en ik dus naar het station moet stappen en terug. Meestal kom ik op een gewone werkdag waarop ik de trein moet nemen aan iets van een 7.000 à 8.000 stappen per dag. Niet slecht. Maar dan zijn er de dagen dat ik thuis werk en de weekends. Oh my. Dan keldert mijn aantal stappen stevig. Ik keek even in mijn statistieken en zag dat het gemiddelde aantal stappen deze maand 5.646 is om exact te zijn. Ahum. Dat kan heel wat beter natuurlijk en daar ga ik ook aan werken de komende tijd.

Deze Fitbit houdt ook bij hoeveel trappen je doet per dag. En dat is vreemdgenoeg de statistiek die ik zowat iedere dag haal. Je moet tien trappen per dag doen en ook al neem ik regelmatig de lift op het werk, toch kom ik daar praktisch altijd aan. We wonen dan ook in een huis waarbij de wc op een tussenverdieping is en de bureau op de eerste verdieping. Als ik aan het werk ben in de bureau en ik wil een glaasje water, moet ik trappen doen. Als ik beneden zit en ik moet plassen (tmi!), dan moet ik trappen doen. Trappen. Die zijn blijkbaar minder moeilijk dan verwacht.

Fitbit: één maand later

Daarnaast berekent de Fitbit hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Dat is natuurlijk een schatting, want volgens mij kan zo’n toestelletje dat niet exact berekenen. Je geeft, wanneer je je registreert, aan hoeveel je weegt en hoe groot je bent. Ik vermoed dat het hele calorieënverbruik op basis van die gegevens worden berekend. Je kan via de Fitbit app op je smartphone ook een logboek bijhouden van wat je allemaal eet. Daardoor kan er dan berekend worden hoeveel calorieën je hebt opgenomen tegenover hoeveel je er hebt verbruikt. Op basis daarvan kan er dan ingeschat worden hoeveel je meer moet bewegen als je bijvoorbeeld wil afvallen of hoeveel je meer moet eten als je wil bijkomen. Zelf ben ik nog niet aan de slag gegaan met het logboek, maar het is een interessante functie voor mensen die op hun gewicht willen letten.

De belangrijkste functie voor mij is de slaaptracker. Ik draag de Fitbit ook ‘s nachts waardoor die kan meten hoeveel uur ik heb geslapen. Dat gebeurt aan de hand van een bewegingssensor. Als diehard insomniac is het interessant om daar statistieken rond te hebben en om er een patroon in te zoeken. Blijkbaar wissel ik weken met héél weinig slaap af met weken met héél veel slaap. Het grappige is dat ik nu bewijzen heb als ik slecht geslapen heb. In principe zou ik die statistieken kunnen gebruiken om te zeggen: “Laat me vandaag maar even gerust, ik heb verschrikkelijk geslapen,”. Alleen wordt dat vermoedelijk niet echt op prijs gesteld in een werkomgeving. Vermoed ik zo.

Naast het Fitbit toestel zelf heb je dus ook nog de app op je smartphone of het dashboard in je browser. In die app worden alle gegevens bijgehouden en kunnen er dus mooie stastieken gemaakt worden van je aantal stappen, je actieve minuten, je hartslag, het aantal uren dat je hebt geslapen,… Deze gegevens worden gesynct via Bluetooth, dus je moet daarvoor ofwel de bijgeleverde dongle gebruiken ofwel je Bluetooth van je smartphone even aanzetten. Er zitten in die app nog een aantal extra functies zoals het eetlogboek waarover ik het al had, maar je kan er ook je gewicht in bijhouden en het aantal glazen water dat je hebt gedronken. Als je een bepaalde activiteit hebt gedaan zoals zwemmen, dan kan je dat achteraf via de app of het dashboard ingeven zodat het ook mee wordt opgenomen in je actieve minuten.

Fitbit: één maand later

Via de app kan je challenges aangaan met vrienden die ook een Fitbit hebben. Zo kan je elkaar uitdagen om de meeste stappen te zetten. Als je geen vrienden hebt met een Fitbit, dan kan je ook keihard voor de badges proberen te gaan. Zo krijg je bijvoorbeeld een badge als je op één dag meer dan 10.000 stappen hebt gedaan. Je volgende doel wordt dan om op één dag 15.000 stappen te zetten. Dan krijg je een nieuwe badge. Dat is het gamification aspect aan de Fitbit. Momenteel zegt mij dat bijzonder weinig, maar misschien dat ik hiermee meer ga doen tijdens de komende maanden. Alleen ken ik maar een twee mensen met een Fitbit, vrees ik. Laat gerust weten als je er een hebt en vriendjes wil worden.

De batterij van de Fitbit gaat een aantal dagen mee. Volgens de gegevens die ik kan vinden op het internet zou het zo’n vijf dagen meegaan, maar ik heb het opladen van mijn batterij mee ingebouwd in mijn douche-routine. De Fitbit is spatwaterbestendig. Geen idee of douchen onder de noemer “spatwater” valt, maar ik waag het er toch liever niet op. Water en elektronica zijn niet de beste vriendjes, dat hebben we intussen allemaal wel op geleerd. The hard way meestal. Dus ik doe mijn Fitbit uit om te douchen en laat hem ondertussen opladen. Dat blijkt te werken, want ik heb nog nooit een lege batterij gehad.

Conclusie na een maand Fitbit’en? Ik vind het interessant om een aantal statistieken in het oog te houden via mijn Fitbit zoals mijn hartslag en mijn slaappatroon, maar ik staar me er niet blind op. Als ik niet aan die 10.000 stappen per dag kom, tant pis. Het is een leuke gadget om te hebben en het maakt je bewust van hoeveel of hoe weinig je beweegt, maar het is en blijft een gadget. Ik hou mijn hartslag dan wel in het oog via die Fitbit, maar de dag dat de dokter zegt dat ik op controle moet gaan voor mijn hart, dan ga ik daar niet tegen in gaan door te zeggen: “Jamaar, mijn Fitbit zegt dat alles in orde is,”. Het is een interessant hulpmiddeltje en daarbij blijft het ook.

Zelf koos ik voor een Fitbit Charge HR in de kleur aqua omdat dat een mooie kleur is. Voor die fitnesstracker in die kleur betaalde ik bij Bol.com €149 (gelukkig had ik wat kadobons :D). Maar je kan dezelfde Fitbit Charge HR kopen in een aantal andere kleuren die goedkoper zijn. Zo kost de zwarte Fitbit Charge HR momenteel €109, de donkerblauwe Fitbit Charge HR momenteel €129 en de purpere Fitbit Charge HR €139.

You Might Also Like

 • Nele

  Ik weet het al, ik ga een categorie “fitbit” maken in YNAB ;-).

  • Kathleen

   Haha! Zo is het bij mij ook gegaan! 😀
   Na dat doktersbezoek in september heb ik meteen zo’n categorie aangemaakt en dan in december heb ik nog wat kadobonnen gekregen van Bol. Het is even sparen, maar zelf vind ik het wel de moeite.

   • Nele

    Ik heb net een nadeel ontdekt. Ik mag dat op mijn werk niet dragen en ik zet daar echt kéiveel stappen!

    • gerhilde maakt

     Je hebt ook toestelletjes die je aan je beha kan hangen. Die mag je wel dragen op je werk, neem ik aan? 😉

 • Greet

  Oh, wat een leuk gadget! Ik overweeg om weer een horloge te kopen maar misschien moet ik daar maar ineens voor een fitbit gaan.

 • Liesbeth

  Ik heb ook al overwogen om er eentje te kopen … Maar zonder cadeaubonnen vind ik het toch een vrij duur gadget. Als ik er toch een koop wil ik zeker je fitbitvriendje worden 🙂

 • Julienne

  Ik heb me net de zwarte aangeschaft omdat die in promotie staat… Was al een hele tijd aan het twijfelen, maar nu de knoop doorgehakt. Dit weekend ga ik me er eens in verdiepen, deze post is alvast een goeie inleiding! Waarvoor dank 🙂

 • Jessica

  Ik krijg er over een drietal weken eentje voor mijn verjaardag. Het is de Garmin Activity Tracker Vivosmart HR. Ik heb zelf namelijk een bureaujob en beweeg dus echt te weinig. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n activity tracker mij gaat stimuleren meer te bewegen.

 • Jessi

  Ik persoonlijk vind het maar een raar idee om de hele tijd zo’n ding rond mijn pols te hebben. Geef mij maar gewoon mijn horloge 🙂
  Als je van thuis uit werkt, is het misschien handig om tijdens je pauzes een wandelingetje te gaan maken.
  Dan ben je even het huis uit én heb je beweging! Ik vind dat altijd de leukste pauzes 🙂
  Ik ga niet snel een fitbit aanschaffen, al is het wel leuk om er over te lezen :p

 • An

  Interessant! Heb eigenlijk een nieuwe horloge nodig, want het bandje is kapot, dus misschien moet ik gewoon zoiets kopen.

 • liese

  ik werk in een gebouw met drie verdiepingen en moet ook heel veel trappen doen, maar ik weet niet of ik aan mijn voldoende stappen zou komen….

 • nobutterfly

  Ik heb een fitbit one (ondertussen exemplaar drie want ik was die kwijt geraakt), ik wou niks om rond mijn pols te doen en ik ben er eigenlijk heel tevreden mee. Ik ga soms bewust te voet of een extra blokje om voor de extra stappen. Thuiswerkdagen zijn inderdaad vreselijk om aan je stappen te raken. En het is leuker met vriendjes al doe ik niet zo vaak mee met uitdagingen enzo

 • Sandra

  Wel. Dit vind ik zeer interessant voor mij op dit moment ! Ik wil graag opnieuw gaan sporten na mijn hartkloppingen een maand eerder. Het zou alvast ‘iets’ zijn om aan 10000 steps per dag te komen.
  Nadien zou ik weer een stapje verder kunnen gaan.

 • Charlotte

  Interessant. Momenteel hou ik zo’n aantal dingetjes bij via de gezondheidsaspecten op mijn iphone . Het aantal stappen bijvoorbeeld. Beschamend aan hoe weinig ik kom, maar ik maak mezelf dan wijs dat dat komt omdat ik mijn telefoon niet altijd vast heb als ik in huis of binnen op het werk rondloop. Maar bon, als ik eerlijk ben met mezelf, dan weet ik dat ik echt veel te weinig beweeg.
  Ik probeer ook wat gewicht te verliezen, dus ben ik nu al een dikke week bezig mijn eten bij te houden via de app FatSecret (afgrijselijke naam). Daaruit blijkt dat ik eigenlijk vrij goed zit qua voeding: tussen de 1600 en 1800 kcal per dag, terwijl de app berekende dat ik er 1600 mag als ik snel en 1800 als ik gematigd wil afvallen. Bij mij ligt het feit dat ik dus niet af val dus echt wel aan het gebrek aan beweging 🙁

 • Lizesboeken

  Heel interessant om te lezen. Een paar weken gelezen las ik voor het eerst over de fitbit. Toen getwijfeld of ik er een zou kopen en na het lezen van deze blog ben ik helemaal overtuigd. Beetje jammer dat het zo duur is maar ik denk wel dat het mij gaat motiveren om meer te bewegen.
  Ik herken wel veel van wat je schrijft: heb ook geen horloge en draag zelden sieraden maar zo te lezen valt het dragen van de fitbit wel mee? Ook ik doe alles te voet of met het openbaar vervoer.

 • gerhilde maakt

  Dan laadt die batterij wel heel snel op of douch jij heel lang?
  Ik vind het wel interessant. Ik heb een hele tijd een stappenteller gedragen en dat werkte wel voor mij. Maar momenteel fiets ik heel veel (50 km per dag, elektrisch) en dat wordt bij veel dingen niet geregistreerd. Ik ga er maar gewon vanuit dat ik genoeg beweeg. 🙂

  • Kathleen

   Ik denk dat het ongeveer twee uur duurt voor de batterij volledig is opgeladen. Als de batterij niet volledig leeg is, kom je wel toe met een halfuurtje iedere dag of om de twee dagen. En soms doe ik de Fitbit ook niet meteen aan na het douchen en dan kan die wat langer opladen. 😀

 • Chrisje

  Hey, interessant om lezen… Zelf gebruik ik mijn iPhone voor de stappenteller en de app ‘Seconds’ voor mijn start2run schema. Ook de gratis app ‘myfitnesspall’ doet aan calorieentellen, gewicht, activiteitsteacker… Chrisje

 • Leen

  Ik ben ook fan van mijn fitbit! Heb hem intussen vier maanden ongeveer. Ik track mijn slaap niet meer omdat ik dan ‘s nachts als ik wakker lag te veel bezig was met ‘aaah ik moet bewegen want anders registreert hij mijn stil wakker liggen als slapen en dan klopt mijn grafiek niet meer!!!’. Al vond ik dat in het begin toen ik er nog niet zo obsessief mee bezig was :p ook heel leuk om te volgen.
  Dankzij de stappenteller kom ik vaker aan 10.000 stappen.
  De batterij gaat bij mij net geen vijf dagen mee. Het lastige is ook dat je enkel een melding krijgt als je synct met je gsm of computer (en ik zet mijn bluetooth niet heel de dag aan want dan is de batterij van gsm te rap plat). Dus het is al eens héél nipt geweest.
  Ik verdraag ook niet continu horloges en armbanden rond mijn pols maar hier vind ik het om de één of andere reden ook niet ambetant. En ‘t is gek maar ik gebruik die horlogefunctie ook constant 🙂
  O, en de trappenteller: ook bergop zit daar in meegerekend. Dus loop wat in Leuven rond en ge zijt er ook direct!

 • Sanne

  Wat een fijn kleurtje heb je gekocht zeg! Ik heb ‘m zelf in het zwart en daarom extra leuk dat je er een blogbericht over geschreven hebt! Bij mij werkte het gelijk motiverend en hield constant mijn stappen etc. bij in het begin – nu alleen na een rondje hardlopen en aan het eind van de dag. Ik vind het wel echt fijn om te zien dat ik vrijwel elke dag 10.000 stappen loop! Motiveert wel 🙂 en dan weet ik dat ik in ieder geval genoeg stappen zet, ondanks dat ik die dag niet heb gesport ofzo.
  Ik douche er trouwens ook niet mee haha, durf ik echt niet! Meestal gebruik ik de douchetijd om ‘m op te laden als het nodig is, dat opladen gaat altijd zo snel :).
  Veel plezier ervan! Liefs

 • pierre

  mijn fitbit was stuk al na 2 weken juist de horloge gaat nog de rest laat het afweten
  normaal 2 jaar garantie naar de winkel geweest maar ze reageren niet

  • Kathleen

   Heb je al contact opgenomen met Fitbit zelf? Naar het schijnt hebben ze zelf ook een hele goede customer service. Zeker het proberen waard!

  Pin It on Pinterest