Gelezen

The Mystery of the Clockwork Sparrow

The Mystery of the Clockwork SparrowEen tijdje terug moest ik wat tijd doden voor een afspraak en trok ik uiteraard naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel om even te gaan snuisteren tussen de boeken. Het was toen dat ik The Mystery of the Clockwork Sparrow van Katherine Woodfine voor het eerst ontdekte. Wetende dat ik nog zoveel ongelezen boeken in mijn bezit heb, liet ik het boek staan. Helaas kreeg ik het maar niet uit mijn hoofd gezet dus na vier maanden besloot ik het dan uiteindelijk toch te kopen en boy oh boy heb ik daar eventjes geen spijt van.

Sophie Taylor is net begonnen met werken voor het grootwarenhuis Sinclair’s dat uitgebaat wordt door de excentrieke Amerikaan Sinclair. Het warenhuis opent binnenkort de deuren en belooft een gigantische attractie te worden in Londen. Want naast allerhande prachtige jurken, hoeden en heerlijke delicatessen, wordt er ook een kleine tentoonstelling georganiseerd met allerhande hebbedingen en snuisterijen van Sinclair zelf waaronder een opwindbare mus die iedere keer een andere melodietje zingt. Wanneer die mus op een ochtend verdwenen blijkt te zijn en Sophie beschuldigd wordt, besluit ze haar eigen onderzoek te starten.

Eerst en vooral, dit boek is een jeugdboek. Sophie is zelf een jonge tiener en dit boek is dan ook op haar leeftijdscategorie gericht. Mijn tien-jarige ik had dit geweldig gevonden. Mijn dertig-jarige ik vond dit ook nog steeds geweldig. Eerlijk gezegd had ik even genoeg gehad van alle dramatische volwassene boeken (ik heb dit jaar al teveel drama en teveel dood gelezen, om nog maar te zwijgen van het kindermisbruik) en ik wilde even geen young adult (teveel driehoekrelaties). Dit boek was dus even een frisse wind. Het was heerlijk in zijn eenvoud. Geen moeilijke relatieperikelen, geen eindeloze omschrijvingen van gevoelens,… Gewoon. Vriendschap en avontuur. Soms heb je niet meer nodig dan dat.

Ik heb met volle teugen genoten van dit boek. De setting was voor mij een schot in de roos: Londen in de periode waarin de eerste grootwarenhuizen ontstonden. Voor mede-fans van The Paradise en Mr. Selfridge’s is dit boek echt een toppertje. Ik kon me Sinclair’s zo inbeelden omdat ik The Paradise gebinge-watched heb. Het mysterie was goed opgebouwd en de vier hoofdpersonages waren ronduit geweldig. Lil was uiteraard mijn favoriet, met haar spring-in-het-veld persoonlijkheid. Maar vooral de vriendschap tussen Lil en Sophie wist ik ontzettend op prijs te stellen. Daar waar in heel wat young adult er heel weinig vriendschappen zijn tussen meisjes, werden deze twee al snel beste maatjes. Ik mis het soms om in boeken gewoon over vriendschappen te lezen.

En goed, er zijn een paar verliefdheden, maar die worden even tussen de soep en de patatten vermeld, zonder dat er echt al te diep wordt op ingegaan. Zo hoort een goed jeugdboek te zijn.

Dit boek heeft me terug even laten inzien waarom ik graag lees en wat ik graag lees. Ja, ik hou van jeugdboeken. Ja, ik heb een voorkeur voor sterke vrouwelijke personages, maakt niet uit of ze twaalf of vijfentachtig zijn. Ja, ik heb een voorkeur voor boeken waarin het plot goed vooruit gaat. En daar is allemaal niets mis mee ook al is het misschien geen Literatuur met een grote L.

Dit boek is alvast één van mijn favorieten van 2016 en het vervolg, The Mystery of the Jeweled Moth, ligt hier intussen ook al klaar. Also: check die cover! Een pareltje!

The Mystery of the Clockwork Sparrow is momenteel helaas enkel verkrijgbaar in het Engels. Hopelijk wordt het boek snel vertaald! Bij Bol kan je het wel kopen. Daar kost de papieren versie €10,49 en de digitale versie €6,49. Ook het vervolg The Mystery of the Jeweled Moth is ook verkrijgbaar via Bol.

You Might Also Like

 • Elisa

  Love de cover! Ik ga dit boek zeker moeten lezen als grote Mr. Selfridge en The Paradise fan. Merci voor de tip!

 • Samaja

  Mr. Selfridge vind ik ook heel goed, dus misschien moet ik dit boek maar op mijn lijstje zetten :-).

 • Kruimel

  heerlijke tip. Ik denk dat ik me er ook eens aan waag.

 • Mieke

  Oh ik moest meteen aan The Paradise denken toen ik je eerste paragraaf las! <3

 • Voskosmos

  Het boek zelf zegt mij niet zo heel veel, maar ik heb wel meteen The Paradise en Mr Selfridge op mijn Netflix-lijst gezet 🙂 Merci voor de tips!

 • Pin It on Pinterest