Gelezen

Uprooted

Uprooted - Naomi NovikVorig jaar kocht ik voor mijn verjaardag twee boeken met de prachtigste covers ooit. Het ene was Gracekeepers van Kirsty Logan, het andere was Uprooted van Naomi Novik. Maanden en maanden en maanden stonden beide boeken stof te verzamelen in mijn boekenkast tot ik vorige week besloot dat ik nu toch eindelijk wel eens Uprooted wilde lezen omdat ik er niets dan lof over hoorde.

Iedere tien jaar kiest de tovenaar die De Draak wordt genoemd een meisje uit de vallei waar Agnieszka woont. Na tien jaar keren de meisjes terug naar hun dorp en familie, maar ze blijven nooit lang. Ze zijn helemaal veranderd en de kleine dorpjes waar ze ooit deel van uitmaakten is plots te klein voor hen. De inwoners van de vallei maken zich klaar voor de nieuwe keuze van De Draak terwijl er steeds meer vreemde gebeurtenissen plaatsvinden door het Woud. Iedereen gaat ervan uit dat het Kasia zal worden, het moedige meisje dat al jaren wordt klaargestoomd als gemalin van de tovenaar, maar tegen alle verwachtingen in kiest hij voor Agnieszka.

Dit is zo’n beetje de samenvatting die je op de achterkant van het boek vindt en die je overal terugvindt online, maar het laat het hele verhaal absoluut niet tot zijn recht komen. Die hele samenvatting, die speelt zich af in de eerste vijf procent van het boek en daarna sleurt het je mee van de ene verrassing naar de andere. Het lijkt het zoveelste young adult boek waarin een meisje ontdekt dat zij de uitverkorene is om iets de wereld te redden en ergens is die verhaallijn er wel, maar tegelijk wordt het op een verfrissende manier gebracht.

Er zitten zoveel geweldige elementen in dit boek dat ik even niet helemaal weet waar te beginnen. Er is een magiesysteem dat geloofwaardig overkomt en dat er staat, de personages zijn goed uitgewerkt, zelfs de kleinere personages met een iets minder belangrijke rol (Kasia was zonder twijfel mijn favoriet, hoewel ik mezelf en mijn lompigheid heel hard herkende in Agnieszka, ahum), er zitten een paar zeer sterke vrouwelijke personages in dit boek, de vriendschap tussen Agnieszka en Kasia blijft doorheen het boek een hele belangrijke rol spelen en wordt heel mooi in beeld gebracht, de hele geschiedenis achter het Woud is perfectie en heel de wereld en omgeving die gebaseerd is op Poolse folklore is echt om vingers en tenen bij af te lekken. Op de koop toe heeft Novik een hele heldere vertelstijl waarbij ze zonder moeite zomaar beelden in je hoofd kan oproepen, wat niet altijd evident is als je het bijvoorbeeld hebt over het gebruik van magie.

Het boek leest als een trein. De ene actiescène wordt gevolgd door de andere met tussendoor een rustiger moment waarin Agnieszka haar nieuwe krachten leert kennen. Het ritme van het boek is perfect in evenwicht en je wil blijven verder lezen. Ik heb een paar keer bewust het boek aan de kant gelegd omdat ik wist dat het anders te snel ging uit zijn en ik wilde ervan blijven genieten zolang het kon.

Technisch gezien is dit boek fantasy, maar het is meer een uit de kluiten gewassen sprookje, in mijn ogen. Dus mensen die eens willen proeven van het genre, maar die niet helemaal weten of het iets voor hen is, kunnen zeker met dit boek beginnen. Het is geen high fantasy, maar wel zeer toegankelijke fantasy. Daarnaast is het trouwens een zeer dikke aanrader voor iedereen die houdt van Juliet Marillier of wie net als mij keihard genoten heeft van Howl’s Moving Castle (het boek, de film of beiden).

En nu wil ik mezelf gewoon tegen mijn hoofd slaan, want waarom heb ik zo’n geweldig boek zo lang ongelezen in mijn boekenkast laten staan? Waarom?! Man, man, man.

Het boek is intussen ook al een tijdje verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel Ontworteld. Bij Bol.com kost de papieren versie €19,99 en de digitale versie €12,99. De Nederlandse versie heeft helaas niet dezelfde prachtige cover als de Engelse versie, maar deze cover mag er ook zijn.

You Might Also Like

 • zwartraafje

  Hihi. Tja, het is toch altijd even afwachten of je het boek zelf ook zo leuk zal vinden na al die lovende aanprijzingen. Ik ben blij dat dat wel het geval is. Zelf was ik er echt van onder de indruk. Net als jij wist ik niet goed hoe ik aan mijn recensie moest beginnen omdat ik zoveel wilde vertellen.

 • fieke

  Dit boek heeft inderdaad een prachtige cover! Normaal ben ik niet zo’n fantasy-fan, maar dit boek moet ik toch maar eens een kans geven!

 • Hannes

  Ik had er al wat over gehoord en heb het nu dus ook maar gekocht.
  Voor mensen die dit ook nog willen lezen, bij google play verkopen ze het aan €4.75

 • xmodeorakelsx

  Mooie cover en het verhaal lijkt ons wel boeiend. Magisch! 🙂

 • Eefje

  Ik vond Uprooted heerlijk weg lezen! Had hem ook gekocht voor de mooie cover. Nadat ik een tijdje zware pijnstillers moest slikken en daardoor niet kon lezen was dit het eerste boek dat ik weer in een ruk uitgelezen heb. Superfijn.

 • lien

  1) ik ben altijd blij met jou besprekingen, want af en toe denk ik: dat klinkt als iets voor mij. en in dit geval: Waaw! wat een heerlijk en verslavend boek…
  ik heb er van de eerste tot en met de laatste letter van genoten!

  2) wat sterk van jou dat je dat aan de kant kon leggen!
  Toen ik er in begon kon ik niet meer stoppen, in 1 weekend uitgelezen, want het was me veel te spannend, en het bleef maar in mijn hoofd spoken zodra ik er even mee stopte…
  Ondertussen aan een 2de lezing begonnen, en deze keer kan het meer op ‘t gemak 🙂

 • Pin It on Pinterest