Gebeurd

Hoe ik dankzij YNAB halftijds kon gaan werken

Vorig jaar werd het duidelijk dat het evenwicht tussen vier dagen in de week werken voor het hoofdberoep en één dagje in de week werken voor het bijberoep niet meer in balans was. Ik had meer tijd nodig voor mijn bijberoep, want het was stevig aan het groeien en ik wilde het graag nog meer laten groeien. Langs de andere kant kwam er nog niet iedere maand een vaste hoeveelheid geld binnen via die weg en moest ik nog altijd beroep doen op mijn maandelijks loon van het hoofdberoep.

Maar één ding was duidelijk: ik wist dat ik met minder geld ook zou kunnen toekomen. Al bijna twee jaar hield ik elke uitgave bij in YNAB en ik wist perfect hoeveel ik nodig had per maand om rond te komen. Daarbovenop had ik tijdens die twee jaar al heel wat buffer opgebouwd. Mijn grootste maandelijkse onkost was en is nog steeds mijn maandelijkse bijdrage voor het afbetalen van de lening van ons huis, maar voor de rest heeft zowat elke post een buffer.

Intussen werk ik bijna vijf maanden halftijds door tijdskrediet op te nemen. Omdat ik een bijberoep heb, heb ik een tijdskrediet zonder motief. Daar waar mensen die tijdskrediet mét motief nemen (bijvoorbeeld om te zorgen voor kinderen) wél een extra uitkering krijgen, krijg ik die niet. Dat wil zeggen dat mijn loon ongeveer vierhonderd euro netto minder is dan wat ik daarvoor kreeg en ik kom daar perfect mee toe. Ik geef mezelf vanuit mijn bijberoep een mini loon zodat er wat extra geld is voor leuke uitjes, etentjes en uiteraard een paar boeken hier en daar, maar dat mini loon is absoluut geen vierhonderd euro.

De eerste maanden was het een beetje wennen. Net als toen ik YNAB net begon te gebruiken, moest ik opnieuw gaan kijken naar welke zaken écht nodig zijn en welke gerust geschrapt konden worden. Prioriteiten stellen in het leven en zo. Het aantal gloednieuwe boeken dat ik koop is bijvoorbeeld danig geminderd, maar daardoor lees ik nu wel de boeken die in mijn boekenkast staan. Elk nadeel heb z’n voordeel.

En ik heb de afgelopen vijf maanden niet één keer moeten panikeren over mijn financiën. Ik heb de eindejaarsfeesten overleefd zonder kleerscheuren, ik kan nog altijd moeiteloos mijn bijdrage leveren aan de afbetaling van ons huis en de zaken die belangrijk zijn voor mij, daar blijf ik met veel plezier geld aan geven. Het gaat perfect met minder en ik ben zo ontzettend blij dat ik door een beetje loon in te ruilen, zoveel tijd in de plaats heb gekregen. Het blijft de beste beslissing van 2015.

Zou ik die beslissing hebben genomen moest ik YNAB niet gebruiken? Nope. Nope. Van z’n leven niet waarschijnlijk. Dan had ik lang niet zo’n duidelijk zicht gehad op wat ik iedere maand uitgeef en liep ik waarschijnlijk nog steeds rond met het idee dat je zoveel mogelijk geld nodig hebt om comfortabel te leven. Intussen weet ik dat tijd zoveel kostbaarder is en dat YNAB één van de beste investeringen ooit was. Ik ben nog steeds keihard fan. Dat is duidelijk. Ayup!

Gebruik jij YNAB al? Hoe heeft het jou al geholpen? Of wat houdt je nog tegen om het te gebruiken?

You Might Also Like

 • Resaarcle

  Ik heb er al een paar keer over gelezen, maar ik ben er nog niet ingevlogen. Misschien, ooit, als ik serieus aan zo’n bijberoep durf beginnen. Maar er o.a. bij jou over lezen helpt wel, ik heb altijd een aanloopje nodig…

 • Liese

  Ik heb vandaag de trial geïnstalleerd. Maar het is een warrige boel voor mij momenteel. Mss moet ik starten met een vers loon? ? ik zit ook 1\5e op tijdskrediet. Maar wel met verloning dus het is voor mij niet zo’n grote impact.

 • Literasa

  Als ik ooit als zelfstandig schrijver of copywriter zou werken, dan zeker. Maar nu heb ik ook een perfect idee van wat ik nodig heb en uit moet geven…

 • Literasa

  Proficiat trouwens met de bloei van je bijberoep! Goed bezig 🙂

 • Zjizjipke

  <3 ynab!! Dankzij ynab kan ik meer sparen, zelfs nu ik deeltijds ouderschapsverlof heb…

 • gerhilde maakt

  Ik vrees dat ik daar iets te lui voor aangelegd ben. ‘Ik kan nu sparen, dus dat wil zeggen dat het met minder ook kan, zeker?’ Dat zou eerder mijn redenering zijn. Niet echt gestoeld dus. Ik vind je enthousiasme wel aanstekelijk, maar het staat toch nog wat te ver van mij af om het echt te proberen. Wel leuk dat het zo goed gaat met je bijberoep!

 • Nele Van Eyken

  Kathleen,

  Dat is echt iets voor mij! Ik vind die handleiding wel een beetje te lang (ik hou niet van handleidingen wegens geen geduld) maar het is wel een handige tool. Ik ga dat dus zeker eens uitproberen, te meer omdat we sinds onze gezamenlijke gezinsboekhouding het spoor helemaal bijster zijn :).

  Bedankt voor deze zalige tip.

  groet,
  Nele

 • Sara

  Wij zijn na bijna 4 jaar ook nog altijd enthousiast. Wel nog niet overtuigd van de cloud versie, ik blijf nog even bij YNAB4. Zonder YNAB zou ik me helemaal zo gerust niet voelen over de toekomst als nu.

  • Kathleen

   Het is dankzij jou dat ik ermee begonnen ben! Dus ik blijf je eeuwig dankbaar voor die tip.

   • Sara

    En ik denk dat het dan door jouw geblog erover ook verder verspreid geraakt is! Ik zag het al eens in de Libelle bij mijn grootmoeder ook, denk ik. (Artikel van Kelly/Lilith).

    *thumbs up*

 • fieke

  Mij lijkt het allemaal behoorlijk ingewikkeld. Maar wij houden hier al dik vier jaar een old-school-excelbestand bij waarin we alle inkomsten en uitgaven noteren. Dus niets met budgetteren en zo, maar we hebben wel een goed zicht waar ons geld naartoe gaat. Dat geeft voor mij ook een goed overzicht, en rust 🙂

 • Leen

  Hier ook nog steeds een grote ynab-fan, ik ben overgeschakeld naar de nieuwe versie en ook daar heel content van. Minder geld uitgeven lukt helaas niet, maar ik ben veel geruster dan vroeger met al dat gepruts in Excel en nooit zeker zijn hoeveel ik op een maand zou kunnen sparen. Lang leve budgetteren!!! 🙂

 • Laura

  Super dat je dat zo goed hebt kunnen inschatten! Ik heb YNAB ook even geprobeerd, nu iets gelijkaardigs in Excel, maar ik heb het altijd wat moeilijk met die buffers en grotere uitgaven, dan is alles meteen weer onduidelijk ?. Het helpt wel om te weten waar je je geld aan geeft. Het lijkt me alleszins zalig om meer tijd te hebben die je kan besteden aan iets wat je graag doet, super!

 • Melissa

  Ik gebruik Ynab nu bijna een jaar en ben helemaal overtuigd! Ik hou ervan! Ik blijf voorlopig ook nog bij de 4 omdat de cloudversie me ook nog niet overtuigd heeft. Misschien ooit ? Ik vind het echt geweldig!

 • Jeroen

  Ik zag het al regelmatig voorbij komen op verschillende blogs en had het reeds gedownload. Toch was ik er nog nooit aan begonnen. Nu we toch al bijna een jaar een huisje hebben gekocht leek me het wel echt een goed idee om eindelijk eens een overzicht te krijgen van alle inkomsten en uitgaven. Dus vanaf nu ook een YNAB gebruiker 🙂

 • Annelies

  Ik ken Ynab via jouw blogberichten. En jouw enthousiasme werkt aanstekelijk, moet ik zeggen! Maar voorlopig houd ik alles bij via excel.

 • Lizesboeken

  Ik ben nu al een aantal maanden mijn uitgaven (en inkomsten) aan het bijhouden en wil YNAB binnenkort ook wel gaan gebruiken. Het lijkt mij iets handig maar ik denk wel dat je op een andere manier moet gaan denken over je geld? Niet?

 • Pin It on Pinterest