Gelezen

Verbeelding Book Challenge update

Aan het begin van het jaar lanceerde ik een nieuwe Verbeelding Book Challenge en jullie doen weer massaal mee. Zo leuk om te zien! Hier en daar zie ik mensen op regelmatige basis updates geven over hun vooruitgang. Het leek me de hoogste tijd om hier ook eens te laten weten hoe het met mij en die challenge gaat.

 • Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh) Ik ben momenteel Illuminae aan het lezen en dat boek telt 599 pagina’s. Intussen heb ik al meerdere malen gevloekt. Twee pagina’s extra. Twee miezerige paginaatjes en ik had dit puntje kunnen schrappen. Gelukkig kocht Het Vriendje onlangs The Name of the Wind van Patrick Rothfuss, goed voor zo’n 700+ pagina’s en dat boek wil ik ontzettend graag lezen. Dus dat het wordt hét boek voor dit puntje.
 • Een horror boek Dat komt ongetwijfeld nog wel. Ik lees horror vooral graag tijdens koude, donkere herfst- en winteravonden.
 • Een detective The Mystery of the Clockwork Sparrow van Katherine Woodfine en intussen las ik ook het vervolg The Mystery of the Jeweled Moth. Nu is het wachten tot februari volgend jaar voor ik weer mee op avontuur kan gaan met Sophie en Lil.
 • Een klassieker
 • Een humoristisch boek
 • Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails) Hiervoor zou Illuminae ook nog kunnen tellen, maar ik vermoed dat ik nog wel een paar andere briefromans zal lezen dit jaar.
 • Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) Het smelt van Lize Spit. Ik was er niet zo van onder de indruk als de gemiddelde Vlaming, zo blijkt, maar ik vond het wel een sterk debuut. Een recensie volgt nog.
 • Een boek waarin familie centraal staat Dit was niet het plan van Cristina Alger
 • Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat Ik kocht onlangs De Jongen die Demonen zag van Carolyn Jess-Cooke en als ik het goed begrijp gaat het rond jeugdschizofrenie.
 • Een boek waarin de dood centraal staat De negen dagen van Rabbit Hayes van Anna McPartlin
 • Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat Big Magic van Elizabeth Gilbert
 • Een boek waarin eten centraal staat
 • Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhelpboeken tot stationsromannetjes tot Fifty Shades of Grey) Ik had onlangs nog een Sylvia Day boek vast in de kringwinkel. Ik heb het wijselijk terug gezet. Een andere optie blijft natuurlijk om gewoon Fifty Shades te lezen, want daar vind je in iedere kringwinkel tegenwoordig wel een stuk of tien exemplaren van.
 • Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
 • Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots
 • Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 • Een hervertelling van een bekend sprookje Cruel Beauty van Rosamund Hodge. Het boek viel niet heel erg in de smaak bij mij, maar hey, een hervertelling is een hervertelling.
 • Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was Voor de leesclub lazen we begin dit jaar Het Hout van Jeroen Brouwers. De man was blijkbaar 72 toen hij het boek schreef. Kaching.
 • Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 Ik was stiekem aan het hopen dat Marieke Nijkamp jonger was dan 25 toen ze This is where it ends schreef, maar ik kan haar leeftijd nergens vinden. Boe Google. Boe. Dus dit is een beetje een twijfelgeval.
 • Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jou Een paar mensen hebben mij intussen al meerdere malen vervloekt om dit puntje in de challenge te steken. Ik heb blijkbaar keuze zat. Hell, de K in J.K. Rowling staat voor Kathleen. Ik kan alle Harry Potters opnieuw beginnen lezen, als ik wil. Oeh! En het toeval wil dat er dit jaar een nieuwe Harry Potter verschijnt. Booyah!
 • Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 • Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is Als ik De Jongen die Demonen zag van Carolyn Jess-Cooke lees, dan sla ik twee vliegen in één klap. Ha! Het hoofdpersonage is een jongetje van tien.
 • Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 • Een boek dat zich afspeelt in de toekomst Illuminae speelt zich af in het jaar onzes heeren 2575. Wie doet beter?
 • Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!) Ik moet terug wat meer historische romans lezen. Dat is een genre waar ik vrij zot van ben, maar wat ik tegenwoordig steeds minder en minder lees.
 • Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) Ik las de graphic novel Here van Richard McGuire waarbij je eigenlijk één plek gedurende de eeuwen volgt. De ene moment zit je in een huiskamer ergens in de jaren 50, een pagina verder zit je opeens tussen de dinosaurussen. Interessant concept voor een graphic novel.
 • Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 • Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat Kiss of Deception van Mary E. Pearson kocht ik blijkbaar in augustus vorig jaar. Check!
 • Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las De kans is groot dat ik me op Throne of Glass stort van Sarah J. Maas. Vorig jaar las ik van haar A Court of Thorns and Roses (dat nu ook in het Nederlands te krijgen is! Woehoe!) en ik geloof dat het vervolg op dat boek dit jaar ook verschijnt. Dus misschien moet ik gewoon het vervolg lezen op A Court of Thorns and Roses en dan kan ik dit puntje ook afvinken. Lang leve de eeuwige stroom aan Young Adult trilogieën. 😀
 • Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven Silke van bookinwonderland.com stuurde me enkele weken geleden Illuminae van Amie Kaufman en Jay Kristoff op in ruil voor mijn exemplaar van Muchachas. Het is een boek dat helemaal aan de hand van chat-berichten en documenten wordt verteld en het is echt… epic. Het is nog niet helemaal uit, ik moet nog iets van een honderd pagina’s lezen, maar dat gaat ongetwijfeld geen probleem zijn. Dus schrap ik dit puntje lekker al. Nah. En ahum. Misschien heb ik hier nog een boek klaarliggen voor dat puntje. Misschien. Kuch.

Als ik goed heb geteld dan zijn dat al elf puntjes die ik kan afvinken. Elf! Dat is al een mooie tussenscore. Illuminae heb ik wel dubbel gebruikt, maar daar ga ik niet van wakker liggen, om eerlijk te zijn. Er zijn geen regels die zeggen dat je een boek niet voor twee puntjes mag laten tellen en ik kan het weten, want ik heb de regels gemaakt. Moeha! 😀

Ik merk dat ik het lezen wat rustiger aan doe dit jaar en dat mag wel. Ik grijp ook vaker naar de boeken die ik écht écht écht wil lezen, inclusief jeugdboeken zoals de boeken van Katherine Woodfine en natuurlijk ook massa’s graphic novels. Daardoor geniet ik terug wat meer van het lezen, want ik heb te veel leesdipjes gehad de afgelopen maanden. Pfoeh.

Hoe gaat het met jullie Verbeelding Book Challenge? Welke puntjes hebben jullie al kunnen schrappen en hebben jullie eventueel nog tips voor boeken?

You Might Also Like

 • Bianca Schrijft

  Wauw, wat heb je al veel gelezen/gedaan. Heb me vol enthousiasme erin gestort, maar het lezen is nu compleet gestagneerd. 🙁 ach, wie weet met de mooie dagen, lekker in het zonnetje in de tuin.

 • Sofie

  Inspirerend lijstje 🙂 Coetzee voor boek geschreven door iemand met afrikaanse roots. Een klassieker, er zijn er zo veel 🙂 Voor een ver, ver verleden, de boeken van Auel?
  Hoe vind je een boek dat zich afspeelt in de dichtsbijzijnde stad? Ik heb al eens gegoogled op Oudenaarde maar daar vind ik niets over.

  • Kathleen

   Oh, maar je mag ook een grotere stad nemen in de buurt. Ik woon bijvoorbeeld ergens tussen Brussel en Leuven en kan een van die steden gebruiken. Oudenaarde ligt niet ver van Gent, dus je mag zeker ook Gent gebruiken.

   • Sofie

    Bedankt, Gent lijkt me al wat makkelijker 🙂

 • Le petit requin

  Haha, “want ik heb de regels gemaakt” 🙂 En sorry dat ik je al meermaals vervloekt heb, maar geef toe, helemaal onterecht is dat in mijn geval toch niet he 😉

  Ik kom momenteel, zonder dubbel te tellen en zonder al specifiek voor de challenge gelezen te hebben, op 8 puntjes (en met massa’s ideeën voor de rest):
  http://lepetitrequin.com/le-petit-requin-lijst-op/verbeelding-book-challenge-2016/

  En merci voor de “Here”-tip, klinkt de moeite!

  • Kathleen

   Het gevloek is inderdaad niet geheel onterecht bij jou, dat geef ik toe. 😀

 • Literasa

  Wauw, ziet er goed uit! Ik ben zelf niet goed in challenges, maar ik volg jullie wel (stiekem 😉 ) Blij dat ik trouwens niet de enige ben die niet wild is van ‘Het smelt’, ik ben benieuwd naar je recensie.

  Nog een leestip: ‘De 13 1/2 levens van Kap’tein Blauwbeer’! Da’s een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is, met zeer fijne illustraties ook. Ik heb het vroeger echt met heel veel plezier gelezen 🙂

 • Lotte

  Ik las de eerste maanden ontzettend veel waardoor mijn lijstje ook al vrij goed aangevuld is, maar sinds ik begonnen ben in ‘Als je het licht niet kan zien’ van Anthony Doerr, geraak ik echt niet meer vooruit. Ik vind het een heel mooi boek, maar ik val elke avond na amper 1 hoofdstuk al in slaap. Raar hé? Misschien leg ik het eventjes aan de kant tot ik wat verlof heb en meer overdag kan lezen

  • Kathleen

   Ja joh, leg het even opzij en lees even iets anders. Dat boek loopt niet weg.

 • Eline | Plutomeisje

  Amai goed bezig! Volgens NRC is Marieke Nijkamp wel al 30 helaas (http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/15/nederlandse-haalt-nyt-bestsellerlijst-met-engelstalige-debuutroman). Zelf heb ik ook een beetje moeite met voor dat puntje een boek te vinden (iedere YA-auteur wordt hier gescreend op leeftijd) en bij hoge nood lees ik Eragon wel. :p

  Ik schreef mijn eerste update over de book challenge aan het begin van de maand, toen zat ik aan 5 afgestreepte puntjes en helaas is daar nog niet veel verandering in gekomen: http://www.plutomeisje.be/2016/03/verbeelding-bookchallenge-2016-1/
  Ik heb nog altijd mijn All the Light We Cannot See-leesdip en tot als dat boek uit is, gaat er niet veel anders gelezen worden, vrees ik.

  • Kathleen

   Dan blijkt Marieke gewoon van een geweldig goed bouwjaar te zijn. 😉
   Ik zag nu dat Sarah J. Maas ook jonger was dan 25 toen ze Throne of Glass schreef, dus ik ga voor dat boek gaan, denk ik. En All the Light We Cannot See ga ik toch nog even mijden, want zowel jij als Lotte hierboven hebben er een leesdipje aan over gehouden. Jikes!

 • Wapiti

  Goed gelezen, Kathleen!
  Als je nog een tip kunt gebruiken voor het boek met de holebi: “De dagen van de bluegrassliefde” van Edward Van de Vendel.
  Het is een jeugdboek, maar ik vond het mooi. Het is niet nieuw, hij kreeg er in 2000 een Gouden Zoen voor (literatuurprijs voor boeken voor jongeren).

 • ineken

  Als we ooit eindelijk verhuizen naar onze nieuwe stek (met leeshoek), dan doe ik mee!

 • Klara

  Tips uit mijn eigen boekenkast en -clubje voor:
  – ver verleden: Een lied voor Achilles van Madeline Miller
  – Afrikaanse roots: Amerikanah van Chimamanda Ngozi Adichie
  – eten: Lunch in Parijs van Elizabeth Bard (al 5 keer herlezen en wordt ook regelmatig gebruikt als kookboek)

 • fieke

  Dit jaar las ik ook al boeken van 580 blz, frustrerend voor puntje één! Ondertussen zijn hier tien puntjes geschrapt en ik heb nog wel inspiratie voor enkele andere puntjes. Tips voor jou heb ik niet, maar ik heb er hier alvast zelf weer enkele opgepikt, bedankt!

 • Angelique

  Hoi, net het laatste boek van Jo Claes uit. Super gewoon en die zou je kunnen gebruiken voor de schrijver uit de dichtsbijzijnde stad. De schrijver woont in Leuven én het verhaal speelt zich af in Leuven. Het leuke is dat je ook altijd nog iets nieuw bijleert over Leuven terwijl Thomas Berg ( het hoofdpersonage) de moord oplost. Aanrader!

  • Kathleen

   Oeh! Goede tip! Ik had intussen al een ander boek in gedachten voor Leuven, maar Jo Claes is ook nog een optie.

 • gerhilde maakt

  Ik had helemaal niet beseft dat ik Big Magic ook voor het puntje over spiritualiteit kon gebruiken, terwijl ik haar boek echt wel te zweverig vind. Dank je, nu kan ik volgende maand een extra puntje schrappen zonder een extra boek te lezen. 🙂

  • Kathleen

   Ik heb met momenten serieus met mijn ogen gerold tijdens het lezen van dat boek door de zweverigheid.

 • Hilde

  Het boek van Lize Spit sprak me nu ook wel aan, maar blijkbaar is dit dan toch wat overroepen. Elizabeth Gilbert: van haar las ik eerder Eten, bidden, beminnen, maar haar schrijfstijl ligt me zo niet (beetje te flauw, gebeurt niet veel). Qua historische romans zijn er twee die ik erg goed vond: Sarah Dunant met De geboorte van Venus en Simone van der Vlugt met Jacoba, dochter van Holland. Ik heb momenteel 15 puntjes kunnen afvinken van De Verbeelding Book Challenge, wat niets wil zeggen want het lezen is nu sterk aan het minderen. Ik lees nu vooral DHZ boeken en boeken over gezondheid en lifestyle en zo. Blijft dus wel boeiend zo. 🙂

 • Lizesboeken

  Heel erg bedankt voor de tip van Jeroen Brouwers! Voor dat puntje heb ik dan toch ook weer iets gevonden 😉
  Ik dacht er niet veel auteurs zouden zijn met de naam Lize maar toch meer dan ik dacht. Ik las een boek van Lize Ferryn en vond dat wel eens leuk om te lezen maar ja nu is Lize Spit er ook hé…

 • Verbeelding Book Challenge 2016: update april – gerhilde maakt

  […] geloof/spiritualiteit centraal staat: vorige maand had ik er niet aan gedacht, maar ik zag het bij Kathleen en ik ga wel akkoord: Big Magic van Elizabeth Gilbert past ook voor dit […]

 • Pin It on Pinterest