Gebeurd

Spaart u zegeltjes, mevrouw?

Het Vriendje en ik doen doorgaans onze boodschappen bij Colruyt, ook al is die supermarkt een beetje verder rijden. In de buurt zelf hebben we twee andere supermarkten. Af en toe als we iets vergeten zijn, dan trekken we naar een van die supermarkten om snel nog een bus melk of een paprika te kopen.

Enkele weken geleden liepen we die ene supermarkt weer binnen en meteen viel mijn oog op een stapel knuffels. Lieveheersbeesjes, dolfijnen, panda’s en zelfs een eenhoorn. En ze waren zacht. Zo ontzettend zacht. Mijn eerste reactie was: “I needz one! Hoeveel kost dat?”. Ooit word ik wel een keer volwassen. Echt waar. Ooit. Maar nu nog even niet. Nu ben ik dertig en wil ik nog altijd knuffels kopen. Alle knuffels in de wereld, als het even kan. Vooral de eenhoornvarianten.

Boven de hoop knuffels stond een papiertje. Per aankoopschijf van ik geloof €10 krijg je een zegeltje. Je moet tien zegeltjes sparen voor een volle spaarkaart. Maar dan ben je er nog niet! Nee! Dan moet je nog eens €9,95 opleggen. In totaal ben je dus zo’n €109,95 kwijt voor je zo’n knuffel te pakken hebt. De waarde van zo’n knuffel? €29,95. Ik betaal dan precies toch liever de €29,95 dan eerst voor zoveel euro aankopen te moeten doen én dan nog een €9,95 op te leggen.

Helaas bleek dat je die knuffels niet gewoon daar ter plekke kon kopen. Je moest echt persé een volle spaarkaart hebben. Dus stond ik daar een beetje beteuterd met de eenhoornknuffel in mijn armen.

Wat een gedoe zeg. Om niet het woord “afzetterij” te gebruiken. Als je je wekelijkse boodschappen doet bij die supermarkt, dan is dat allemaal ok. Je gaat er toch sowieso je geld uitgeven, dus dan kan je meteen die zegeltjes incasseren. Binnen een aantal weken heb je dan ongetwijfeld een volle spaarkaart. Maar als je zoals wij sporadisch naar die supermarkt gaat, dan ben je lang bezig met het verzamelen van de nodige zegeltjes. Pfoeh.

Eens thuis werd er volop gegoogled naar die knuffels en waar je ze kon kopen. In de supermarkt werden ze Swizzels genoemd, maar blijkbaar heet het echte merk Pillow Pets. Uren kan ik me dan zoet houden met zulke research en eens ik alle informatie heb gevonden, dan doe ik er niets mee. Ha! Meestal zet ik zulke zaken dan ook uit mijn hoofd en misschien maar goed ook, want anders stond ons huis vol met knuffels, poppen en schattige beeldjes en wat nog niet. Maar Het Vriendje laat zulke zaken iets minder snel los.

Vrijdag kwam hij de keuken binnen terwijl ik net bezig was met mijn soezendeeg en meldde dat hij een groot tussendoorkadootje voor mij had. Uiteraard werkte ik eerst even mijn deeg af, maar terwijl ik braaf vijftien minuten moest wachten terwijl de profiterollekes in de oven stonden, ging ik op zoek naar het kadootje. De donkere plastic waarin het pakje was verzonden, was een klein beetje gescheurd en door die scheur zag ik roze krulletjes. Meteen viel mijn frank. Mijn eurocent. Hij viel. En hard. De plastic werd opengescheurd en daar was mijn eigenste eenhoorn Pillow Pet. Zo fluffy. Zo knuffelbaar. Zo ontzettend zacht. Geen zegeltjes. Geen spaarkaarten. Geen gedoe. Gewoon de knuffel die ik wilde. Nah. Zo moet dat zijn.

Het Vriendje is een held, maar dat wisten jullie intussen wel al hé?

En u, mevrouw, meneer, spaart u zegeltjes voor acties in de supermarkt of bij andere winkels? Waarom wel of waarom net niet? Vind je het afzetterij of is het een leuk extraatje?

You Might Also Like

 • meisje

  Dat is zo ontzettend lief van het vriendje! Dat is toch wel leuk die tussendoorcadeautjes, ik ga dat hier ook introduceren denk ik.
  Wij zijn ook geen zegeltjesspaarders. Bij mij zou dat extra lang duren voor ik een volle spaarkaart heb omdat ik de helft van de zegeltjes zou verliezen …

 • Wapiti

  Ik neem die zegeltjes wel aan om ze daarna weer te verliezen. Het zijn dan ook zegelTJES.
  Soms plak ik ze direct op de spaarkaart en als die vol is, bedenk ik dan dat ik dat mes of die kookpot eigenlijk toch niet echt nodig heb (niet zomaar consumeren hé) en belandt de hele boel toch weer in de vuilnisbak.
  De spaaracties zijn dus niet aan mij besteed. Ik ben geen spaarder, vrees ik 😉

 • Juffrouw Radijs

  Ik ga zelden naar een supermarkt. Een winkelkar is niet goed voor mij. Er belanden altijd veel te veel dingen in die ik niet nodig heb. Mijn verse boodschappen bestel ik via een voedselteam, en de rest laat ik wegzetten bij Bioplanet. Maar ik snap de aantrekkingskracht van de zegeltjes wel, zo spaar ik bij de lokale handelaars puntjes via een app. En ik vind het toch stiekem wel leuk om dan iets voor die puntjes te krijgen, al is het een stukje taart bij de koffie of zo.

 • Literasa

  Grappig en lief verhaal! En wij doen ook niet mee aan zegeltjesacties 😉

 • fieke

  Zo lief van Het Vriendje!
  Zegeltjes sparen doe ik bijna nooit, wij gaan ook meestal naar de Colruyt. Die enkele keren dat we toch naar een andere supermarkt gaan geef ik ze graag door aan de mensen achter mij in de rij.
  Bij Brantano spaar ik wel zegeltjes, en ik krijg ze altijd van mijn mama en schoonmama ook. Hoera voor gratis cinema!

 • Resaarcle

  Een thuis is nu eenmaal niet compleet zonder eenhoornknuffel. Dat weet toch iedereen. En zo’n topvent dat jij hebt, zeg!! Wij zegelen niet. Teveel gedoe, te korte deadlines om spaarkaarten vol te krijgen. En eigenlijk al genoeg spullen in huis.

 • Inga

  Wij sparen meestal niet. Tenzij het iets is dat ik echt nodig heb.
  Afzetterij vind ik het niet. Niemand is verplicht om me te doen. Is maar en manier om mensen naar je winkel te lokken…
  Bij de plaatselijke bakker sparen wij wel de puntjes – 10 grote broden kopen is 2 grote broden gratis.

 • Angelique

  Ik vraag mij af wie die zegeltjes wél spaart. Alles reacties voor mij zijn herkenbaar. Áls ik ze eens wil sparen raak ik ze kwijt of die spaarkaart raakt niet vol of ik vind de spaarkaart niet maar of ik vergeet de boel op tijd in te leveren waardoor ik dus voor niets spaarde… Ik doe er dus niet meer aan mee. Het vriendje is inderdaad een ware held! Houden!

 • Charlotte

  Moa gow zeg, zo lief. Zo’n vriendje wil ik ook wel. Weet ge waar ze da merk verkopen? Of moet ge er ook tienduusd zegeltjes voor sparen 😉

 • kris10

  Ik geraak nooit aan een volle spaarkaart, zo’n acties duren nooit lang. Of toch nooit lang genoeg voor mij …
  Ik ben trouwens 31 en koop ook nog altijd knuffels. 🙂

 • Eline

  Ik spaar ze soms wel. Als het een interessante actie is, waarvoor je niet al te veel zegeltjes hoeft te sparen en niets of niet veel bij hoeft te betalen en het iets is wat ik wel kan gebruiken. Soms vind ik het wel leuk om uit te zoeken waar je extra zegeltjes bij krijgt en al. En als er zo een interessante actie loopt, ga ik aan de kassa ook in de rij staan vlak na degene met de volste kar. Als die dan de zegeltjes niet hoeft, ben ik heel snel om aan de kassierster te zeggen dat ik ze wel wil, en in de winkel waar wij gaan, krijg ik ze dan gewoonlijk ook. En heel af en toe zelfs die van alle mensen daarvoor die de zegeltjes niet hoefden. Dus ja. Een keer per jaar of zo.

 • gerhilde maakt

  Echt een held, die vriend van jou. Ik spaar eigenlijk nooit zegeltjes. Als ik knuffels zie liggen in de winkel, moet ik er wel altijd even aan voelen, gewoon omdat ze zo zacht zijn, maar kopen doe ik meestal niet (dat vangt zo veel stof).

 • olga

  Ik ben gesmolten. Ik lig hier in een plasje op de grond. Het concept ‘tussendoorcadeautje’ MOET hier ook ingevoerd worden. Wat een schat. Wat een held. O en p.s. ik slaap elke nacht met een unicorn knuffel en ik ben bíjna 30. Volwassen worden doen we gewoon lekker nooit ok?

 • Hilde

  Ik heb ook al vaak die bedenking gemaakt, van die ‘spaar'(?) acties met zegeltjes en maak dan ook telkens die rekensom, hoeveel het dan in werkelijkheid kost (spaaracties voor bed- en badlinnen/bestek/glazen/potten en pannen) om dan te besluiten dat ik er geen geld mee uitspaar, maar integendeel meer geld door zou opdoen, want idd (Wapiti) uiteindelijk belandt zo’n spaarkaart dan toch bij het papier & karton. De spaaractie van Brantano (Fieke) die juich ik dan wèl weer toe voor gratis cinema tickets. Wel super dat je die eenhoorn-met-hoog-knuffelgehalte cadeau kreeg van Het Vriendje. (P.S. ik ben 46 en zelfs ik zou hier nog voor zwichten by the way 😉 dus maak je geen illusies 🙂 )

 • Charelle

  Wat ontzettend leuk geschreven! En ja wat een held is je vriendje inderdaad! ^^

 • Lottes Anekdotes

  Superlief van je vriend 🙂 En nee, ik spaar nooit zegels. Ik vind het ook altijd afzetterij.

 • Caro

  Normaal spaar ik geen zegels. Onlangs heb ik me toch eens laten verleiden tot het verzamelen van stempels in de lokale supermarkt. Een volgestempelde spaarkaart en 9,90 euro extra leverde mij een hoofdkussen op. Een hoofdkussen dat ik eigenlijk niet nodig had en waarvan ik achteraf vaststelde dat het een buitengewoon formaat had zodat ik het niet kan gebruiken met de kussenslopen die ik momenteel in huis heb. Nieuwe kussenslopen kopen dan maar?

 • Mirthe

  Ik heb een Plus-kaart van Delhaize waar ik punten mee spaar. 500 punten leveren een bon van € 5 op, iets dat ik dus effectief kan gebruiken. Zo van die zegels en stempelkaarten, daar doe ik niet aan mee. Te veel fuss: ik vergeet de kaart of krijg hem niet vol voor de actieperiode voorbij is. En ze geven geen stempels of zegels aan de self scan, en ik doe altijd van self scan.

 • Lizesboeken

  Ik spaar die meestal niet omdat je vaak in totaal meer geld kwijt bent dan wanneer je de spullen zonder stempels etc gaat kopen. Ik heb wel verschillende klantenkaarten die ik gebruik om vb korting te krijgen.
  Zo lief van jouw vriend!

 • MejufferK

  Die spaaracties zijn inderdaad alleen maar handig als je er regelmatig je boodschappen doet. Zo ben ik nu aan het sparen voor een KitchenAid wok, maar ook vooral omdat ik echt een wok nodig heb! 🙂

 • Leen

  Topvriendje heb jij!!!! 🙂

 • zwartraafje

  Misschien moet je toch je naaimachine nog maar is bovenhalen en een gepersonaliseerde cape maken voor dat Supervriendje.
  Ik doe doorgaans niet mee aan dit soort acties – toch antwoord ik iedere keer ja wanneer men me vraagt of ik zegeltjes wil hebben.
  Aan de kassa hou ik immers in het oog of er iemand die zegels spaart en dan geef ik mijn zegeltjes vervolgens aan hen bij het naar buiten gaan. Meestal kijken ze me dan eerst even heel verbaasd en vervolgens lachend aan. Ik heb altijd medelijden met de ouders van meerdere kinderen. Begin maar is te sparen vooraleer je voor ieder van hen zo’n schattige fluffy eenhoorn hebt. Want uiteraard willen ze die allemaal.

 • Monique

  Knuffels verzamelen niet zo zeer, maar het eindeloos zoeken naar iets op internet, wat eenmaal gevonden niet meer belangrijk of gewenst blijkt, is wel heel herkenbaar ?
  Verder spaar ik alleen zegels voor artikelen die je gratis krijgt, niet met bijbetaling en doe ik er geen extra boodschappen voor (of mijn kinderen moeten heeeeeeel graag het gespaarde willen hebben ?).
  Ik spaar wel de koopzegels bij onze supermarkt. Je betaald 4 euro en krijgt er 6 bij een vol boekje. Leuke deal, toch?

 • Monique

  O ja, en de tussendoorkadootjes klinken een stuk aantrekkelijker dan de gedwongen gelegenheidskadootjes ?? ik wil idd wel net als Gerhilde altijd even aan knuffels voelen in de winkel…

 • Pin It on Pinterest