Gelezen

After you

25235195De afgelopen weken deed de trailer voor de film Me Before You de ronde op het internet. Jaren geleden las ik dat boek en het blijft een van de boeken waarbij ik uitvoerig heb gesnotterd. Het vervolg After You stond al een tijdje klaar in de boekenkast en doordat mijn geheugen was opgefrist door de trailer, besloot ik er helemaal voor te gaan.

Louisa Clark heeft haar leven terug opgepikt in de mate van het mogelijke, want hoe ga je in godsnaam verder als je de liefde van je leven bent verloren? Ze heeft een verschrikkelijke baan in een bar in de luchthaven, woont in een appartement, maar al haar spullen zitten nog in dozen. Wanneer ze door omstandigheden terug bij haar ouders belandt, heeft ze het gevoel dat ze helemaal terug bij af is. Eens terug in Londen besluit ze (onder lichte dwang van haar vader) zich aan te sluiten bij een rouwgroep die wekelijks samenkomt in een kerk. Langzaam maar zeker kan ze haar verlies een plaatsje geven en kan ze haar leven opnieuw oppikken.

Eén ding staat vast: Jojo Moyes kan schrijven. Ik had hier en daar al opgevangen dat After You minder indrukwekkend was dan Me Before You. Daardoor ben ik begonnen aan dit boek met relatief lage verwachtingen, maar heb ik er uiteindelijk toch van genoten. Dat komt voornamelijk omdat Jojo Moyes een vlotte schrijfstijl is en een geweldige vertelster. Het verhaal op zich was ok, maar inderdaad minder emotioneel en overweldigend, maar toch kon ik het boek moeilijk opzij leggen.

Het is fijn om te weten wat er gebeurd met personages waar je zo hard hebt meegeleefd. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in dit boek, maar wat had je verwacht? Lou zit helemaal vast met zichzelf. Dat zorgt voor een realistische insteek. Langs de andere kant voelt het soms een beetje bij de haren getrokken aan. Maar bon. Ik kan daarmee leven. Soms heb je gewoon een boek nodig waarbij je niet te veel moet nadenken en het verhaal moet aanvaarden zoals het is. Punt. Dat kan al eens deugd doen.

En eigenlijk zou ik het heel stiekem ook niet zo erg vinden moest er nog een vervolg komen op dit vervolg. Ik vind die Louisa Clark wel een toffe en ik ben benieuwd naar hoe het verder met haar gaat. Het boek eindigt met een open einde, dus wie weet. Wie weet.

Zelf las ik het boek in het Engels, maar het is intussen ook al een tijdje verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel Een Leven Na Jou. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel en natuurlijk ook op Bol. Daar vind je de papieren versie voor €19,99 en de digitale versie voor €9,99.

You Might Also Like

 • Lottes Anekdotes

  Ga ik sowieso lezen, want phoeh, ik denk nog regelmatig terug aan Me Before You. Zó mooi!

 • Danny

  The Girl on the Train van Paula Hawkins is ook verfilmd. Het boek vond ik geweldig, hopelijk is de film net zo goed.

 • Monique

  Wil “Me before you” op jouw aanraden graag lezen en wilde me deze keer ook weer eens op een Engelse versie storten (wordt toch tijd dat ik die prachtige taal eens een beetje ophaal), maar bij onze bieb is ie alleen in het NL te leen. Doen? Of toch echt even doorzoeken naar de Engelse versie???

  • Kathleen

   Het is een sterk verhaal op zich, dus ik vermoed dat het niet echt uitmaakt of je het leest in het Engels of in het Nederlands.

   • Monique

    Dankjewel. Ik zie net dat mijn verlanglijst bij de bieb een angstaanjagende lengte bereikt heeft, maar ik heb ‘m toch toegevoegd 🙂

 • olga | teamconfetti

  Aha, ik heb nog niks van deze schrijfster geprobeerd, maar heel Storytel staat er vol mee. Dus zodra ik klaar ben met mijn young adult sci fi fase (divergent series dus) ga ik aan de Jojo fase beginnen. 😉

 • fieke

  Ha, het boek ligt hier ook klaar, ik had een chanceke in de bib enkele weken geleden. Ik ben benieuwd!

 • Silke

  Ik zat echt op je verslag te wachten. Ik denk dat ik hem toch ga kopen. Ik durfde niet goed om me before you echt een van mijn favoriete boeken ooit is. Maar jij hebt me overtuigt om het toch een kans te geven. En ja Lou is een toffe, dus ik wil stiekem gewoon weten dat ze oke is.

 • Maaike

  Ik heb net Me Before You te leen gekregen van een vriendin, ben benieuwd!

 • Leontine

  Je zou bijna denken dat Jojo Moyes bij ‘me after you’ bewust een open einde heeft geschreven. Ik ben best wel benieuwd wat Lou van haar nieuwe baan in New York gaat maken en hoe het verder met Sam gaat.

 • Pin It on Pinterest