Gemaakt

Creatief handletteren en meer

Toen ik een hele tijd terug de cursus Make Art That Sells volgde, werd er ontzettend hard gehamerd op handletteren. Dat was de nieuwe trend en als je een uniek lettertype kon toevoegen aan je ontwerpen, dan maakte dat het alleen nog maar beter. Ik ondernam al een poging om te handletteren met een kroontjespen, maar ver geraakte ik niet.

Dus toen ik een persbericht ontving waarin het boek Creatief Handletteren en Meer werd aangekondigd, besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken en een recensie-exemplaar aan te vragen. Enkele dagen later werd het door de postbode geleverd en kon ik ermee aan de slag. De eerste indruk was zéér positief. Het boek is opvallend groter dan ik had verwacht en de kwaliteit van het papier zorgde ervoor dat mijn hart een sprongetje maakte. Er komen zoveel verschillende technieken aan bod dat ik even niet wist waar te beginnen. Pfoeh!

Er zijn vier grote hoofdstukken waarin je verschillende technieken leert. In het eerste hoofdstuk leer je moderne kalligrafie mét de kroontjespen uiteraard. In het tweede hoofdstuk ga je aan de slag met geïllustreerde letters. Het derde hoofdstuk focust zich dan weer op krijtletters en het laatste hoofdstuk laat je zien dat je nog veel meer kan met handletteren dan je zelf dacht. Letters borduren? Woorden branden in hout? Allemaal mogelijk. In ieder hoofdstuk zijn er een aantal blanco pagina’s waar je de techniek die werd uitgelegd kan uitproberen. Dan is het zéér handig om papier van degelijke kwaliteit te hebben, dus daar heeft de uitgever duidelijk rekening mee gehouden.

Zelf werd mijn aandacht meteen getrokken door het tweede hoofdstuk; de geïllustreerde letters en dan vooral het schrijven in vormen. Ik vind het altijd geweldig als woorden en grafische vormgeving op elkaar inspelen. Een voorbeeld hiervan is om “Gelukkige verjaardag” in de vorm van een kroon te schrijven of “Ik zie je graag” in de vorm van een hart. Maar je kan ook aan de slag gaan met een quote en die in een bepaalde vorm gieten. Tijdens een paar insomnia uurtjes wist ik opeens wat ik wilde maken. De bekende uitspraak van Marie Antoinette “Let them eat cake” in de vorm van een cupcake. Het is waarschijnlijk al tienduust keer gedaan, maar een mens moet ergens beginnen.

Let them eat cake - handlettering

En ik moet zeggen, ik was zelf aangenaam verrast door het resultaat. Het ziet eruit als een cupcake en de woorden zijn relatief leesbaar. Achteraf gezien zou ik één ding anders doen. De lijn van T van THEM zou ik niet laten doorlopen over de H. Nu lijkt die op een A. Met de T van EAT is er ook iets misgelopen. Maar bon, mierenneukerij en ook wel “oefening baart kunst”.

Er staan nog tal van andere technieken in het boek die ik op termijn wil uitproberen. De krijtletters spreken me ontzettend aan en het illumineren van hoofdletters ook. Daarnaast zou ik het fantastisch vinden om prachtige letters te kunnen maken met waterverf. Dus ik vermoed dat ik boek nog vaak ter hande gaat genomen worden. Mark my words. Ik heb de handletter microbe nu helemaal te pakken.

Wil je zelf aan de slag gaan met dit prachtige boek? Het is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of je kan het online bestellen bij Bol. Het boek kost €14,99 en het is de prijs meer dan waard. Had ik het niet als recensie-exemplaar gekregen, dan had ik er maar al te graag mijn zuurverdiende centen aan gegeven.

You Might Also Like

 • Mirthe

  Dat van de ‘H’ en de ‘t’ was me niet opgevallen als je er niets van gezegd had. 😉
  Handletteren heeft me altijd aangesproken, maar ik heb nooit de tijd genomen om me er echt eens aan te zetten. Misschien moet ik dat eindelijk eens doen.

 • Liese

  Toch triestig he van die krijtreclameborden met een lelijk handschrift of alles schots en scheef. Dit is echt wel mooi geslaagd!

 • Miss Pixie

  Sinds ik begonnen ben met mijn Bullet Journal probeer ik aan mijn handschrift te werken. Toen ik dit weekend een cadeaubon kreeg voor de Standaard wist ik direct welk boek ik wou 😉 En het is die €14,99 echt waard!
  Ook meer interesse in hoofdstuk 2, maar me vandaag toch een calligrafiepen en inkt aangeschaft.
  Veel plezier er nog mee 🙂

 • Katrien

  Superleuk. Mocht ik zelf wat creatiever zijn,ik zou me er ook aan wagen. Helaas, tekentalent is niet aan mij besteed.

 • Eva

  Heel mooi! Dit probeer ik ook. En een uitstekende reden om nog eens naar de boekhandel te gaan, jeej.

 • Charlotte

  Keitof gedaan! Mij waren die t’s ook niet opgevallen hoor, dus int vervolg gewoon je mond houden 😉
  Voor de volgende oefening kan je de quote misschien eens in het originele Frans proberen: qu’ils mangent de la brioche 😀
  Maar dat zal misschien eerder een echte taart ipv een cupcakje nodig hebben om het er allemaal op te krijgen 😉

 • Curly creative

  Oh nee nu wil ik m hebben?

  Liefs

 • Nele

  Wow, mijn mond valt daar echt van open, dat je dat gewoon even uit je mouw (eh hand) schudt! Ik ben echt een nul als het over tekenen gaat dus ik leg me dan maar toe op het laten openvallen van mijn mond op het gepaste moment ;-).

 • Inneke

  Wauw, hoe toevallig is dit! Net vandaag pennen gaan kopen om te oefenen op handletteren en dan dit in mijn feedly tegenkomen! Ik wil hem!

 • Voskosmos

  Supermooi! Ben echt onder de indruk, ik denk dat je daar shitloads van zou verkopen als je er een kaartje van zou maken. Ik kan alleen maar een schaap of varken in vooraanzicht tekenen, en dan lijkt het nog altijd alsof een gorilla met een heel laag IQhet getekend heeft.

 • Katleen Vanacker

  Wauw, mooi gelukt seg!
  Ja, daar wil ik me ook eens op toeleggen! Goeie tip van dat boek!

 • Samaja

  Ziet er prachtig uit en de kleine foutjes, zoals jij ze noemt, waren me helemaal niet opgevallen. Ik ben zelf gezegend met twee linkerhanden als het op zo’n dingen aankomt, dus ik bewonder het des te meer bij anderen. Echt mooi!

 • Roos | Soitsrose

  Ohh, wat doe je dat leuk zeg ik wou dat ik het zo kon!

 • Lottes Anekdotes

  Je doet toevallig niet aan ruilen met een andere deelnemer aan de Verbeelding Book Challenge met dit boek, voor puntje 30? 😉 😉 Grapje hoor, zoals ik al eens zei op je Facebook-pagina (denk ik?), ga ik dit boek gewoon aanschaffen, want ik ben hier momenteel ook veel mee bezig.

 • Elisse

  Zo cool! Ziet er heel tof uit. Ik vraag mij altijd af of dat echt iets is dat je kan leren. Moet toch al een beetje in je vingers zitten, of je moet er toch al wat inzicht voor hebben, denk ik dan?

 • Lizesboeken

  Handletteren of kalligrafie wil ik ook ooit graag leren. Dit boekje ziet er dan ook super interessant en leuk uit.

 • zwartraafje

  Als je het niet verklapt had had ik er ongetwijfeld gewoon over gezien. Ik had het proces in wording al eens zien langskomen via Twitter of Facebook. Het eindresultaat ziet er helemaal super uit. Ik weet niet of ik dit zou kunnen maar vermoed dat ik dan iets met een raaf of boeken zou uitproberen.

 • fieke

  Aaah, zó leuk! Ik denk er ook aan om de enveloppen voor onze kaartjes te ‘versieren’, maar 150 stuks of meer lijkt me dan misschien ook niet helemaal haalbaar 🙂

 • Hilde

  Kathleen! Dit komt als geroepen. Ik plaatste nog niet zo lang geleden een bijkomend puntje op m’n Bucket list (mss heb je ‘t gezien??), met name: schoon schrift leren. Dus wow, ben ik wàt blij om hier wat inspiratie te kunnen opdoen zo.

 • Debbie

  Oh wat een leuk boek! Ik ben laatst ook al eens begonnen met handletteren en ik ga toevallig vanavond een workshop volgen! Ik sla je blogpost even op, misschien dat ik het na de workshop ga kopen.

 • Pin It on Pinterest