Gegeten

Pimenton popcorn

Het begon allemaal met een zak Propercorn. Toevallig had ik daar een zak van meegenomen uit de supermarkt omdat ik op zoek was naar een lekkere snack, die niet massa’s kilocalorieën met zich meebracht. Dat is éxact het idee achter Propercorn: een lekkere snack waar je je niet schuldig om hoeft te voelen.

Dus genoot ik met volle teugen van een zak Sweet and Salty. Ik weet dat veel mensen de combinatie van zoet en zout niet helemaal begrijpen, maar ik was zo iemand die vroeger als eens een gezoute friet in een halfgesmolten ijsje durfde doppen en dat heerlijk vond. Zoet en zout? Perfecte combinatie. Eens die zak op was, ging ik opnieuw naar de supermarkt, voor nog zo’n zak. Maar daar was er geen enkele zak Propercorn meer te bespeuren. Dus besloot ik maar een zakje maïs mee te nemen, want hoe moeilijk kan het zijn om je eigen zoet/zoute popcorn te maken? Toch?

De zoet/zoute popcorn heb ik even gelaten voor wat het is. Het evenwicht tussen de twee smaken vinden is niet evident. Puur zoute popcorn maken of puur zoete popcorn maken, geen enkel probleem. Maar de perfecte zoet/zoute popcorn? Nope. Daarvoor ga ik moeten wachten tot de zakken Propercorn terug worden aangevuld. Soit. Intussen ben ik natuurlijk wel met andere smaken aan de slag gegaan. Paprika bijvoorbeeld. Naast gekke zoet/zoute combo’s, ben ik ook gek op pimenton (aka paprikapoeder) en zo had ik binnen de kortste keren heerlijke pimenton popcorn. Minder vettig dan chips en toch nog iets lekker om op te snacken. Win. Win.

Benodigdheden

 • Een pot met deksel. Als het een deksel is waar je door kan kijken, des te beter.
 • Een plantaardige olie met weinig smaak bv. arachide olie
 • 1/3 cup maïskorrels voor popcorn
 • Halve theelepel pimenton
 • Snuifje zout

Hoe ga je te werk? 

 • Giet een bodempje olie in de pot en zet de pot op een laag vuur
 • Neem drie maïs korrels en leg die alvast in de pot
 • Wanneer de drie maïskorrels zijn gepoft, wil dat zeggen dat de pot klaar is voor de rest. Gooi de rest er dus bij en dek de pot af met het deksel.
 • Van zodra het poppen mindert, haal je meteen de pot van het vuur. Zelfs al van zodra je denkt “Hmmm… volgens mij is het klaar, maar ik ben niet helemaal zeker”. Het maakt niet uit dat er nog een ongepofte maïskorrels tussen zitten. Die vis je er achteraf wel uit. Voor deze stap ga je best op je gehoor af en misschien ook wel een beetje je gevoel. Dus niet zo zeer op wat je ziet.
 • Hier kan je stoppen als je gewone popcorn wil. Als je ongewone popcorn wil, moet je nog even verder gaan.
 • Giet een piepklein beetje olie over de popcorn, zet het deksel terug op de pot en schud de pot alsof je leven ervan af hangt. Dit extra laagje olie gaat er voor zorgen dat de pimenton en het zout goed blijven plakken aan de gepofte maïs.
 • Doe nu ook de pimenton en het zout bij de popcorn. Zet opnieuw het deksel op de pot en schud alsof je leven ervan af hangt.
 • Gooi alles in een mooie kom, zet een leuke film op en geniet van je popcorn!

Done and done.

Van zodra ik het evenwicht heb gevonden voor de ultieme zoet/zoute popcorn, dan deel ik dat recept hier natuurlijk ook. De wereld heeft namelijk meer zoet/zoute recepten nodig. Zeg dat ik het gezegd heb.

Hoe eten jullie popcorn het liefst? Zoet, zout of hebben jullie ook die gekke voorkeur voor de zoet/zout combinatie?

You Might Also Like

 • Mirthe

  In New York heb ik 2 keer popcorn gegeten: de eerste keer op een straatfeest, de tweede keer in de cinema. Die eerste keer was de lekkerste, ook de perfecte combinatie van zoet en zout. Normaal gezien eet ik niet graag popcorn, maar die was écht goed. De popcorn in de cinema was dan weer helemaal niet lekker. Die was enkel met zout, denk ik.

  Helaas ben ik vergeten wat het merk was van die eerste popcorn. Anders was ik er naar op zoek gegaan en had ik een zak mee naar huis genomen. Misschien komt die Propercorn wel in de buurt. In welke winkel heb je hem gekocht?

 • Roos | Soitsrose

  Oehh, dat klinkt goed!

 • Katrien

  Ik ben niet zo’n popcorn fan maar als ik er eet dan graag zoet. 🙂

 • gerhilde maakt

  Ik maak popcorn meestal in een papieren zak in de microgolfoven. Supergemakkelijk en nog minder vet en dus calorieën, maar je moet er natuurlijk wel bijblijven, al moet dat uiteraard altijd als je popcorn maakt. 🙂 Mijn vriend zaagt dan dat het huis stinkt, dus ik maak dat eigenlijk niet vaak. Moet ik nog eens testen op een avond dat mijn vriend het huis uit is. 🙂

 • The Daily Dutchy

  OMG! Zo lekker ik ben ook popcornverslaafd haha

 • Elke

  Gevonden in dat fruit- en groentewinkeltje naast de kleine Spar in de Brusselsestraat! Suuuper lekker! Ik ben helemaal aan het zwichten voor de Sour Cream & Black Pepper, maar die andere smaken moet ik ongetwijfeld nog eens proberen 🙂

  • Kathleen

   Bedankt voor de tip! Zo heb ik er weer een nieuwe middagpauze missie bij. 😉

 • Hilde

  *glunder* een tussendoortje zonder al te veel schuldgevoel, yep! En de combinatie zout en zoet proefde ik al eens met salted caramel in chocolade dacht ik (dat idee vond ik ook hier, bij jou, eeuwige dank).

 • R.

  geen ervaring met zelf ‘popcorn met smaakje’ maken, maar waarom de kruiden er niet op voorhand al bijdoen? Of knallen die eraf bij het poffen?

 • Lizesboeken

  Ik ben niet zo’n een popcornfan maar als ik het eet is het gewoon zout.

 • Pin It on Pinterest