Gemaakt

Hoe Verbeelding eruit zag door de jaren heen

Veel mensen weten waarschijnlijk wel dat ik grafisch vormgever ben, maar vaak denken ze dat ik alleen maar illustreer en geboortekaartjes maak. Mispoes. Voor mijn hoofdberoep geef ik voornamelijk websites vorm gaande van kleine sites voor allerhande organisaties en bedrijven tot grote jobsites en sites voor culturele instellingen.

Mijn job bij mijn hoofdberoep, heb ik voor een deel te danken aan deze blog en het feit dat ik zoveel prutste met designs, back in the day. Verbeelding was de plek waar ik experimenteerde met design, html en css. Ik heb heel veel geleerd door al dat gepruts. En blijkbaar had ik een voorkeur voor het verwerken van illustraties in mijn blogdesigns. Ha!

[one_half]
Verbeelding anno 2007[/one_half]
[one_half_last]

2007

Ik herinner me nog dat ik supertrots was op deze design. De manier waarop de bloemetjes en de wolkjes onderaan over het scherm liepen, de kleuren, de vakjes allerhande,… Alles leek te kloppen. Toen ik eerder deze week mijn archieven in dook en dit design als eerste tegen kwam, was ik opnieuw aangenaam verrast. Ik was helemaal vergeten dat dit een van de eerste designs op Verbeelding was en dat dat er best ok uit zag.
Door de jaren heen heb ik ook geëxperimenteerd met designs mét of zonder zijbalk. De ene keer wilde ik de extra afleiding en rommel van een zijbalk niet hebben, de andere keer leek het me best interessant om er allerhande zaken in kwijt te kunnen. In het geval van deze layout, stond de zijbalk onderaan. Dat is uiteraard ook een optie. [/one_half_last]

[one_half]
Verbeelding anno 2008
[/one_half]
[one_half_last]

2008

Zoek Roodkapje! Zoek de kerstboom in het midden van het bos! De headerafbeelding bij deze design vulde de hele breedte van het scherm. Als je een heel groter scherm had, dan kreeg je meer details te zien. Zo zit er links een hele kudde schapen in een wei die je op deze screenshot niet kan zien. Het enige wat mij nu opvalt is dat dat die groene achtergrond écht niet aangenaam is om tekst op te lezen. Mijn oprechte excuses aan mijn lezers toen.[/one_half_last]

[one_half]
Verbeelding anno 2009[/one_half]
[one_half_last]

2009

En toen probeerde ik een donkerder design met een achtergrondmotiefje. Ik herinner me vaag dat ik serieus heb zitten vloeken op de css van dit design, maar achteraf gezien weet ik helemaal niet meer waarom. Volgens mij paste dit design het minst van al bij mij en dus ook bij Verbeelding. Te donker. Te weinig kleur. Geen zottigheid. Meh. [/one_half_last]

[one_half]
Verbeelding anno 2009[/one_half]
[one_half_last]

2009 bis

Volgens mij had ik toen min of meer dezelfde mening over dat design, want eind november was er opeens een nieuwe design die veel beter paste bij Verbeelding. Er was weer een illustratie, er waren hartjes en er was veel meer wit. De illustratie van dat monster blijft wel een van mijn favorieten. Het is eigenlijk een eenvoudige schets, maar het werkt. [/one_half_last]

[one_half]
Verbeelding anno 2010[/one_half]
[one_half_last]

2010

Ik heb zo’n donkerblauw vermoeden dat deze design ook niet echt heel lang heeft online gestaan. Misschien een paar maanden. Volgens mij was ik rond die periode een cursus aan het volgen rond het schrijven en illustreren van kinderboeken en was ik daardoor geïnspireerd om deze layout te maken. Het ziet er in ieder geval uit als een prentenboek en zo’n design kan zeker werken, maar op die moment had ik een heel ander design nodig voor mijn blog. Eéntje waarbij de inhoud belangrijker was dan het design zelf.[/one_half_last]

[one_half]
Verbeelding anno 2010[/one_half]
[one_half_last]

2010 bis

Rond deze periode begon ik heel veel maaksels te delen op mijn blog: naaisels, baksels, tekeningen en illustraties,… You name it. Het waren de hoogdagen van de “Gemaakt” categorie hier op Verbeelding. En ik wilde natuurlijk dat mijn foto’s er goed konden uitkomen. Logisch. Dus maakte ik een design met veel wit en grote foto’s (voor die tijd) en hield de header relatief eenvoudig. [/one_half_last]

[one_half]
Verbeelding anno 2012[/one_half]
[one_half_last]

2012

Met de vorige layout heb ik het blijkbaar vrij lang volgehouden, want de volgende design die ik vond was er eentje uit 2012. De strakke trend zette zich verder. De redenering bleef hetzelfde: de inhoud was belangrijker dan het design. Veel wit en grote foto’s dus. Ik mis eigenlijk well wat persoonlijkheid bij deze design. Het is zo… dertien in een dozijn, maar misschien is dat omdat ik het bekijk met een 2016-ingesteldheid. Wie weet. [/one_half_last]

[one_half]
Verbeelding anno 2013[/one_half]
[one_half_last]

2013

Deze design en de huidige design verschillen niet zo heel veel, maar toch zijn ze een klein beetje anders. Je kan er “zoek de tien verschillen” mee spelen als je wil. 😉 Zelf ben ik nog altijd fan van deze design en vandaar dat hij hier ook nog altijd staat in een enigszins herwerkte vorm. Het grote verschil tussen de 2013 versie en de huidige versie is dat de huidige versie responsive is. Daardoor kan je de blog dus ook probleemloos lezen op mobiele devices (normaal gezien toch, want je weet nooit). En een responsive design is anno 2016 écht wel nodig. Alle vorige designs heb ik zelf ontworpen en zelf uitgewerkt, maar aangezien het responsive gedeelte een beetje te veel gedoe is voor mij, kocht ik een theme aan die al responsive was (Rosemary voor de geïnteresseerden) en prutste daar aan tot ik iets kreeg wat ik leuk vond. Zo gaat dat dan.[/one_half_last]

Dat waren ze allemaal. Stiekem vond ik dit een geweldig blogbericht om te schrijven en een serieuze trip down memory lane. Heel veel van deze designs was ik zelfs al vergeten. En ergens begon het zelfs even te kriebelen om Verbeelding opnieuw in een nieuw jasje te steken. Al snel stak er een ander stemmetje de kop op dat zei: “Meiske, ge hebt al meer dan genoeg werk zoals het is en ge bent nog altijd tevreden met deze design. Laat het nog maar even zoals het is,”. Dus ik ga naar dat ene stemmetje luisteren, denk ik zo.

Welke vond jij het mooiste design? Welke designs herinner jij je nog? Dat is meteen een indicatie van hoe lang je hier al meeleest. 😉

You Might Also Like

 • Evelien

  Hey Kathleen, ik lees je blogje vanaf 2010 bis! Ook al schrijf ik zelden een reactie, ik kom hier nog steeds graag lezen. De huidige design vind ik mooi, maar die van 2012 geniet mijn voorkeur. Ik hou wel van strak en clean, vandaar ?. Keep up the good work! Groetjes, Evelien

 • Falderie

  Leuk om eens een overzicht te zien.
  Ik vind die donkere supermooi, maar ik snap je redenering dat het wat te donker aanvoelt voor jou… 🙂

 • An

  Ik lees al mee van de 2009bis, vond dat monstertje zo schattig.

 • Roos | Soitsrose

  Die van 2012 vind ik toch ook wel heel tof hoor!

 • Mirthe

  Ik herinner me zelfs het allereerste design nog, en dan heb ik ergens een paar jaar gemist. 🙂 Die met het monster vind ik de leukste.

 • Sofie

  Ik herken alleen de laatste, ik ben nog niet zolang actief in blogland. 2010 en 2012 vind ik zeer mooi. 2009 vind ik ook zeer mooi, maar ik vind het te donker voor deze blog. Gewoon een gevoel, geen idee waarom precies.

 • Kelly

  Ik denk dat ik rond 2010 bis ben beginnen volgen, want da’s de eerste die ik mij meen te herinneren. 2012 vind ik een hele mooie, al ontbreekt er wel wat Kathleen, ja.

 • fieke

  Volgens mij ben ik hier terecht gekomen in 2012. Een mooie evolutie, de huidige vind ik de mooiste.
  En hier een beetje spijt dat ik nooit screenshots van mijn vorige lay-outs gemaakt heb. Ze waren niet om aan te zien, maar het was wel eens leuk geweest om nog eens terug te kijken…

 • Silke

  Ik ben ook het meest fan van de huidige, die vind ik echt helemaal ‘Kathleen’ 🙂

 • zwartraafje

  Als ik me niet vergis ben ik je ergens in 2012 beginnen te volgen. Je huidige lay-out lijkt volgens mij echt mooi bij je blog aan te sluiten.
  Best wel leuk eigenlijk om de vorige edities eens te bekijken. Ik denk dat ik zelf maar drie verschillende lay-outs heb gehad op 10 jaar tijd. Maar ik ben daar uiteraard niet zo handig in als jij en eigenlijk ben ik wel heel gelukkig met de laatste (en huidige) look.

 • Kim

  Ik kom voor het eerst op je blog dus kan helaas over eerder niet meepraten. Wel vind ik de kinderboeken inspiratie heel erg gaaf hoor. Heb je dat zelf getekend?

  • Kathleen

   Ja hoor! Ik volgde toen een cursus rond kinderboeken schrijven en illustreren en ik had blijkbaar inspiratie te veel. 😉

 • Cindy

  Wat een leuk overzicht! Ik ken alleen de recentste, maar fijn om de evolutie te zien!

 • Maaike

  Wat grappig om dat allemaal te zien en dat je dat echt ergens hebt opgeslagen!

  • Kathleen

   The Waybackmachine to the rescue. 😉

 • R.

  Ik was zelf nog aan’t studeren, en dat is intussen ook weer 7jaar geleden. En volgens mij herken ik 2008 en doet ook zelfs 2007 ergens een belletje rinkelen, maar ‘t is wel echt ver dat het zit. Wanneer zat je in Amsterdam? Toen volgde ik alvast al! Er waren wel enkele ‘ahja juist, ik herken het, maar dit is wel al lang geleden’ momenten bij, fascinerend hoe snel we ook dingen vergeten. 2009 herinner ik me dan weer helemaal niet… ofwel was ik je even vergeten te volgen ofwel het donkere design, want dat past ook niet bij mij en dus mogelijk makkelijker vergeten. 2010 bis en 2012 zijn mijn favorieten, als ik dan echt moet kiezen, want ze hebben echt wel allemaal wat. Ik ben alvast benieuwd naar een nieuw design 🙂 , om het even wanneer dat er komt.
  Binnenkort ga ik – met behulp van jouw tips hier en bij Tuttefrut – ook eens aan de slag om mijn eigen website voor mijn werk te maken… Waarvoor nu al duizendmaal bedankt! (of dat zo zal blijven na al het prutsen weet ik natuurlijk nu nog niet ;p )

  • Kathleen

   Ik zat inderdaad in 2007 in Amsterdam! Dus dan zit lees je hier al even mee. 😉

 • Le petit requin

  Ik ben blijkbaar ergens in 2012 beginnen meelezen, want dat ontwerp herinner ik mij en vind ik nog altijd heel mooi eigenlijk.
  Hoewel ik iets minder fan ben van de italic titels bij het ontwerp van 2009bis, is dat monstertje wel superschattig. De prentenboektekening vind ik ook heel mooi gedaan, al moet ik toegeven dat daar toch eerst de titel in het oog sprong 😉

 • Monique

  Als late aanhaker, ben ik pas sinds 2015 een (redelijk) trouw bezoeker.
  Ik zat me af te vragen hoe je dat deed met de oude templates en plande al bijna om steeds een screenshot te bewaren bij wijziging toen ik las dat je ook daar een handigheidje voor hebt.
  Toch handig, als je handig bent 🙂
  Ik vind zelf de eerste en laatste lay out het mooist, maar Roodkapje en de kerstboom vind ik ook erg leuk (om te zoeken) en het monstertje is idd allerschattigst.
  Mooi om te zien hoe jouw blog zich ontwikkelde…
  Leuk te lezen dat je ooit in NL woonde, dat had je geloof ik al gezegd in je reactie op mijn blog Vlaams 🙂

 • lentebloem

  Ik vond roodkapje leuk. En het huidige design. En wat je indertijd voor mij ontwierp. Ik ben nu nog eens gaan zoeken, maar vind het niet meer terug. Is allicht op de pc van X blijven staan en niet meegenomen in de back-up die ik toen nam.

 • Pin It on Pinterest