Gebeurd

Wat ik leerde na tien jaar bloggen

Er moeten massa’s berichten op het internet te vinden zijn van bloggers die vertellen wat ze door de jaren heen allemaal hebben geleerd. Sommigen maken zo’n lijstje na zes maanden bloggen, anderen na drie jaren bloggen en ik kom er nu pas toe, na zeer zeer zeer lang bloggen. Het moest er ooit van komen.

 • Je leert fantastische mensen kennen. Gisterenavond zat ik nog in Bar Stan te luisteren naar de enthousiaste verhalen over kinderen, nieuwe huizen, boeken, plannen voor de zomer,… Had ik niet geblogd en had ik geen blogs gelezen, dan had ik nooit die fantastische groep madammen leren kennen waarmee ik nu maandelijks samen kom om een boek te bespreken. Die boekbespreking neemt meestal iets van een twintig minuten in. De rest van de tijd gaat het over heel wat andere onderwerpen. En naast de madammen van het boekenclubje zijn er nog zoveel mensen die ik de afgelopen jaren heb leren kennen die ik tot mijn kennissenkring mag rekenen en zelf vrienden mag noemen en dat allemaal door deze blog. Serieus. Een blog is echt een zeer fijne manier fijne mensen te leren kennen.
 • Jouw blog draait niet om jou, maar om je lezer. Gekke uitspraak voor iemand met een relatief persoonlijke blog, maar toch is het van toepassing. Ik deel hier lang niet alles. Absoluut niet. De vraag die ik mezelf meestal stel voor ik iets wil publiceren is: “Gaan mensen hier iets aan hebben?”. En “iets” kan heel uitgebreid zijn. Het kan zijn dat je als bezoeker nieuwe kennis opdoet of een nieuw boek leert kennen, maar evenzeer dat je even vijf minuten geëntertaind wordt door een stukje over een kat met een jaap in z’n oor omdat het gewoon leuk is geschreven. Ik begin vanuit mijn ervaringen, dat zeker wel. Je moet natuurlijk ergens beginnen, maar ik probeer jou als lezer iets bij te brengen of gewoon even te laten lachen. Dat is voor mij het belangrijkste. Dus bedankt om hier te komen lezen en mij te motiveren om hier het beste van mezelf te geven. 😉
 • Bloggen is verhalen vertellen, zelfs al probeer je een product te verkopen. Ik ben zelf iemand die houdt van verhalen en een goed geschreven stukje tekst weet te appreciëren. Dat moeten jullie intussen wel door hebben, na die tienduust boekenrecensies die hier al zijn verschenen. En ik vertel ook graag hetzij met geschreven woorden, want een grote babbelaar ben ik niet. Ik heb geluk dat ik uit een lange lijn van vrouwen kom die geboren vertellers zijn, een gevoel voor humor hebben en geen schrik hebben om een beetje te overdrijven om een verhaal nog beter te maken. Overdrijven maakt ALTIJD alles beter, neem dat maar van mij aan. (See what I did there?)
  Een goede blogger is iemand die kan vertellen en die ook niet vergeet te vertellen. Ik zie tegenwoordig heel veel bloggers die het vertelgedeelte precies wat verwaarlozen om producten aan te prijzen of die in drie regels tekst vijf links opnemen om zo een bedrijf gelukkig te maken. Nope. Nope. Nope. Blijf je verhalen vertellen, zelfs al probeer je een product te verkopen. Verhalen zijn leuk en verhalen zorgen ervoor dat mensen een band met je voelen.
 • Je zal waarschijnlijk niet rijk worden met je blog, dus waarom het dan niet gewoon doen voor de leut? Steeds meer en meer lees ik hoe mensen beginnen te bloggen omdat ze gratis producten willen krijgen of geld willen verdienen door samenwerkingen met bedrijven. En ja, je kan een centje bijverdienen met een blog of je kan al eens een product opgestuurd krijgen. Dat is leuk, maar dat heeft ook een keerzijde. Van zodra je samenwerkt met een bedrijf of producten toegestuurd krijgt, hangen daar verantwoordelijkheden aan. Het bedrijf verwacht bepaalde zaken van je. Plus je geeft een deel van je vrijheid en je reputatie op door die samenwerkingen. En laten we eerlijk zijn, in België ga je niet meteen rijk worden met die samenwerkingen (in Nederland ligt dat een beetje anders, heb ik de indruk). Dus doe het gewoon voor de fun. Als er leuke samenwerkingen jouw richting uitkomen: fijn, maar verkoop je ziel niet aan de duivel. Selecteer je samenwerkingen héél zorgvuldig en kies voor de samenwerkingen die bij jou passen, niet alleen die die het meeste geld in het laatje brengen. Zorg er voor dat je blog niet één grote advertentie wordt, want dan neemt niemand jou of je blog nog serieus.

Staar je niet blind op cijfertjes

 • Staar je niet blind op de cijfertjes. Aansluitend bij het vorige puntje: cijfertjes zijn leuk om naar te kijken en ze geven een bepaalde indicatie van hoe het gaat met je blog en wat je eventueel kan verbeteren. Dat zeker. Ik ben fan van cijfertjes en statistieken. Echt. Ik hou ze in het oog, maar ik staar me er niet blind op. Het is niet omdat die ene blogpost wat minder lezers of reacties kreeg, dat het een slechte blogpost was. Misschien was het die dag prachtig weer of speelde België net z’n eerste EK match. Het is niet omdat je op een dag drie Bloglovin volgers verliest, dat het einde van de wereld (of van je blog) nabij is. Cijfertjes geven een indicatie, maar het belangrijkste is dat je fijne verhalen blijft vertellen en content blijft produceren waar je lezers “iets” aan hebben. (Het statistiekje hierboven zijn de bezoekersaantallen van deze blog. Veel ups en downs, maar algemeen gezien toch vooral een stijgende lijn 😉 ).
 • Blogdipjes komen. Blogdipjes gaan. Er waren momenten dat ik hier dagelijks een berichtje plaatste. Er waren momenten dat ik weken niets van me liet horen. En daar is absoluut niets mis mee. Tegenwoordig wordt er zo hard gehamerd op iedere dag consequent bloggen, instagrammen, tweeten, facebooken en wat nog niet. Soms heb je andere zaken aan je hoofd. Soms liggen je prioriteiten even anders. Niemand gaat je kwaad bekijken als je twee weken of zelfs twee maanden niet blogt. Bloglezers zijn meestal zeer begripvolle mensen, dus als je even laat weten dat er iets minder gepost gaat worden, dan begrijpen ze dat zeker wel. Pik de draad terug op wanneer je er klaar voor bent en maak er dan weer het beste van.
 • Eén keer per week bloggen is al meer dan genoeg. Twee keer is leuk. Drie keer is fijn. Vier keer is al best ambitieus. Meer dan vijf keer per week is voor mensen met heel veel tijd. Dus doe maar lekker op het gemakje. Maar als je één keer per week blogt, dan kan je best iedere week op dezelfde dag bloggen. Het is net zoals met je favoriete televisiereeks. Je weet dat die op maandag wordt uitgezonden, dus dan ga je ook maandag op het puntje van je stoel zitten om een nieuwe aflevering te kijken. Met een blog is het net hetzelfde. Als je bezoekers weten dat je iedere maandag een blogbericht publiceert, dan kijken zij vol verwachting uit naar je nieuwe blogbericht op maandag en weten ze dat ze iedere maandag een nieuw stukje mogen verwachten. Stiekem houden we allemaal van routine.
 • De enige manier om vol te houden, is door te plannen. Ik ben me er helemaal van bewust dat dit puntje een beetje in tegenstrijd staat met het vorige puntje en ook met het volgende puntje. Helemaal bewust. En toch is het belangrijk. Ik heb héél lang in het wilde weg geblogd. Pas sinds een paar jaar gebruik ik een blogkalender zodat ik ongeveer weet wanneer ik wat schrijf en publiceer. En laten we eerlijk zijn: de helft van de tijd wordt hier nog altijd last minute geblogd. Ayup. Je bent een chaoot of je bent het niet. Soit. Maar een planning, zelfs al is het maar een vage planning of een paar terugkerende rubrieken kunnen er al voor zorgen dat je zelf wéét wat schrijven op bepaalde tijdstippen. Gewoon een plan hebben, kan voor zoveel rust zorgen in je hoofd zodat je genoeg energie over hebt om ook daadwerkelijk je berichten te schrijven. Plus je bezoekers weten dankzij dat plan en die terugkerende rubrieken ook wat ze kunnen verwachten op je blog. Blogberichten op voorhand inplannen is wat deze blog draaiende houdt. Moest ik dat niet doen, dan verscheen er hier waarschijnlijk niets meer.
 • You do you. Jouw blog is jouw virtuele stekje waar jij de regels bepaalt. Wil jij experimenteren met video? Ga je gang! Wil je misschien eens een podcast uitproberen? Doe gerust! Wil je in plaats van vijf dagen per week nog maar twee dagen per week bloggen? Wil je vanaf nu al je blogberichten in rijm schrijven? Wil je in plaats van te schrijven over beautyproducten plots schrijven over boeken? Wil je producten beginnen verkopen? Wil je je blog iedere maand in een nieuw kleedje steken? Niemand houdt je tegen en niets staat gegrift in steen. Een blog is een geweldige iets om mee te experimenteren! Het biedt zoveel mogelijkheden en zoveel vrijheid! Jij hebt zelf de touwtjes in handen.

Zelf denk ik dat die laatste twee puntjes het allerbelangrijkste zijn. Experimenteren zorgt ervoor dat bloggen zijn charmes niet verliest en gewoon je eigen ding doen zorgt ervoor dat je het graag blijft doen. En het moet natuurlijk plezant blijven, want anders hou je het gewoonweg niet vol. Zeg dat ik het gezegd heb. 😀

Zin om nog meer bij te leren over bloggen en je blog te laten groeien? Ik schreef vorig jaar een online cursus Meststoffen voor jouw Blog waarin ik nog véél meer tips deel en zaken die ik tijdens de jaren leerde. In deze cursus leer je gedurende dertig dagen aan de hand van de nodige theorie, maar ook doe-opdrachten hoe je je blog kan laten groeien, maar ook hoe je het kan volhouden en vele andere dingen. De cursus Meststoffen voor jouw Blog kost normaal gezien €59, maar vanaf vandaag tot en met 30 juni betaal je €49. Eén euro korting per jaar dat ik al aan het bloggen ben op Verbeelding. Lees hier meer en schrijf je dan in voor de cursus »

You Might Also Like

 • Tess

  Ik heb ondervonden, zolang je trouw blijft aan jezelf en in de eerste plaats blogt voor jezelf dan blijft het leuk. De rest zijn mooie pluspuntjes. 🙂 Maar goed bezig jij!

 • gerhilde maakt

  Ik was deze week nog aan het denken dat het nu ongeveer een jaar geleden is dat ik je Meststoffencursus mocht testen. Ik besefte ook dat ik al mijn toen vooropgestelde doelen heb bereikt, en meer! Ik denk dat ik er binnenkort eens een blogstukje over ga schrijven (als het effectief een jaar geleden is). Hoera voor jou, je blog en je cursussen alleszins!

 • Eva

  Dankjewel voor die waardevolle tips, Kathleen. Ik overweeg zo’n meststoffenkuurtje…

  • Silke

   Zeker doen, Eva! Ik heb even getwijfeld, maar ben nog elke dag blij dat ik de cursus gevolgd heb 🙂 je haalt er echt héél veel uit!

 • Barbara

  heel leuk om lezen, ik heb het zelfs gepind! Je hebt echt groot gelijk! althans, zo voelt dat toch voor mij, als nieuwtje 😉 En bij deze toch ook een dikke proficiat voor jou, al 10 jaar, keitof!! Ik volg je blog no helemaal niet zo lang (maar toch al effe 🙂 en blijf het heel leuk vinden. Sommige onderwerpen liggen me niet en sla ik over, maar andere dan weer net wel. En wat ik idd net echt heel leuk vind, is dat jij gewoon zo je eigen stijl hebt, wat maakt dat ik heel graag lees wat je schrijft! Op naar nog 10 jaartjes extra!!! en liefst nog meer he 😉

 • Silke

  Fijne tips weer, Kathleen! Het meeste doe (of probeer) ik al, maar een beetje heropfrissing kan nooit kwaad 😉

 • Evi

  Leuk om lezen & erg waardevolle tips!

 • Maaike

  Wat een leuk positief artikel. En ik ben fan van je blogplanner 😉

 • Elke

  Een boekenclub in bar Stan?! Fantastisch! Ik ben jaloers!

 • zwartraafje

  Ik hou echt van dit soort blogposts en eigenlijk heb ik liever dat ze geschreven worden door iemand die al iets langer meegaat in het blogwereldje. Liever na tien jaar dus in plaats van 3 maanden. Wanneer er een biografie verschijnt van een prille twintiger vind ik dat ook nog steeds een beetje vreemd. Bovendien kan ik me ook echt terugvinden in jouw insider-tips. Al weet ik niet zeker of mijn blog echt iets bijdraagt voor mijn volgers. Dat zal waarschijnlijk afhangen van waar ze naar op zoek zijn.

  Het niet blind staren op de bezoekcijfers, bloggen omdat je het wil doen (en dus niet voor freebies en goodies), het plannen (daar ben ik zelf echt fan van), geweldige mensen leren kennen, jezelf blijven en daarom ook zelf kiezen welke blogfrequentie het beste bij je past … Ik zat hier vrijwel de hele tijd bevestigend te knikken.

  Al moet ik wel toegeven dat ik me bij zo’n wekelijks Bloglovin-overzicht waarin staat aangegeven dat iemand je ontvolgt heeft wel eens afvraag waar die persoon juist ergerlijk vond.

 • Samaja

  Leuke tips! Ik kom hier toch al iets meer dan een jaar met veel plezier lezen, je was een van de eerste blogs die ik ontdekte. Ik blog ook voor het plezier, niet om er geld mee te verdienen. Dat lijkt me in Vlaanderen trouwens ook weinig realistisch. Alleszins nog veel blogplezier gewenst in de toekomst!

 • yab

  Ik ga een beetje tegendraads doen, want ik heb al een hele tijd geleden voor mezelf uitgemaakt dat ik nog maar voor één iemand wil bloggen en dat is voor mezelf. En dan maakt het opeens niet meer uit in welke richting je bezoekersaantallen evolueren en op welke dagen je een artikel schrijft. Maar respect voor jouw planmatige aanpak, hoor.

 • fieke

  Sinds ik vorig jaar je cursus heb gevolgd is er veel veranderd. Ik ben persoonlijker beginnen bloggen, en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad: je lezers leren je een beetje beter kennen en er ontstaat meer interactie. En uiteindelijk vertel je zo veel of zo weinig als je zelf wil… Bloggen moet je inderdaad vooral voor jezelf doen, en je blog evolueert ook mee met je persoonlijkheid. Zo zullen er nu op mijn blog ook wel wat mama- of babyberichten verschijnen, en ik denk dat een deel van mijn lezers dat wel oké vindt. En de lezers die dat maar niks vinden slaan die berichten maar gewoon over, toch?
  Ook een grote fan van je blogplanner hier, dat helpt me om er wat structuur in te krijgen en vooruit te werken. Top-tool!

 • Hilde

  Het bloggen is voor mij een heel stuk overzichtelijker geworden, mede dankzij jouw blogkalender. Die zou ik echt niet meer kunnen missen. Secundo heb ik onlangs afgesproken met twee andere bloggers, dankzij jouw Verbeelding Book Challenge. En ook na het lezen van dit bericht nu, heb ik weer eens wat bijgeleerd. De lezer dankt u :-).

 • Lizesboeken

  Daar zitten interessante dingen bij. Bedankt om dit met ons te delen.

 • Blogger Lovin #14 | Zwartraafje

  […] ontdekte ik ook nog wat zowel Joany als Kathleen en Lisa leerden tijdens het bloggen. Diezelfde Joany vertelde ons ook Waarom boekbloggers je boek […]

 • Pin It on Pinterest