Gebeurd

Verbeelding Book Challenge 2016

Aan het begin van het jaar lanceerde ik een nieuwe Verbeelding Book Challenge en jullie doen weer massaal mee. Zo leuk om te zien! Hier en daar zie ik mensen op regelmatige basis updates geven over hun vooruitgang. Het leek me de hoogste tijd om hier ook eens te laten weten hoe het met mij en die challenge gaat.

Er was midden mei, begin juni sprake van een stevige leesdip, waardoor ik lang niet zoveel heb gelezen als ik zou willen. Ik heb mij dan maar even gestort op de chicklits en de graphic novels en dat heeft toch een beetje geholpen. Intussen heb ik het gevoel dat ik terug een beetje uit mijn reading slump aan het komen ben. Het is nu een kwestie van te blijven lezen en de beste boeken er te blijven uitpikken. Ik lijst hieronder even op welke puntjes ik allemaal kon afvinken de afgelopen drie maanden.

 • Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh).
  A Court of Mist and Fury van Sarah J. Maas. Ik las de Kindle versie en volgens Goodreads telt die 640 pagina’s. Daar waar ik vorig jaar keihard heb gesukkeld met het puntje om een boek met 500 pagina’s te lezen, was een boek van 600 pagina’s blijkbaar een eitje.
 • Een humoristisch boek.
  Weird things customers say in book shops van Jen Campbell. Ik volg Jen al een tijdje op YouTube en het is een toffe madame. Het werd dan ook eens tijd om iets te lezen van haar. Weird things customers say in book shops is letterlijk wat de titel zegt: een boek vol met dingen die klanten van boekenwinkels zeggen en vragen aan de winkeluitbaters. Ik heb serieus gegniffeld met dit boek dus ik klasseer het onder humoristisch. Nah.
 • Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat.
  In Reasons to stay alive heeft Matt Hayes het over zijn eigen depressie en angststoornis. Een kort, maar krachtig boekje.
 • Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is.
  Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. Daar had ik het gisteren al over.
 • Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is.
  In Warm Bodies van Isaac Marion is het hoofdpersonage R geen mens, maar een zombie. Jawel. Alleen is de vraag nu of zombies technisch gezien nog mensen zijn of niet. Volgens mij is dat een discussie op zich.
 • Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter) 
  The Ballroom van Anna Hope speelt zich af in 1911. Dat is nog niet zo’n ver ver ver verleden, maar verder is mijn teletijdmachine nog niet geraakt. Mijn teletijdmachine brengt mij tegenwoordig precies wat sneller naar de toekomst dan naar het verleden. Over dit boek volgt zondag een recensie.
 • Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
  Hiervoor ga ik Station Eleven nemen. Daarin switch je van voor de griepepidemie naar tien jaar na de griepepidemie. Het is niet helemaal duidelijk wanneer de griepepidemie net plaatsvindt, maar dat zijn details. Het verhaal springt tussen verschillende tijdsperiodes. Punt.
 • Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las. 
  Hiervoor ga ik A Court of Mist and Fury van Sarah J. Maas tellen. Ik gebruik dan twee keer hetzelfde boek, maar hey, voor een boek van 640 pagina’s mag dat wel vind ik. Vorig jaar las ik het eerste deel in deze reeks namelijk A Court of Thorns and Roses. Dat viel toen ook al serieus in de smaak.

Als ik goed heb geteld, wil dat zeggen dat ik al achttien puntjes van de lijst heb geschrapt en nog twaalf puntjes moet schrappen. Dat is perfect haalbaar.

 • Een horror boek. Bring. It. On. In het najaar. Het najaar is ideaal voor horror.
 • Een klassieker. Ik heb mezelf voorgenomen deze keer niets van Jane Austen te lezen, want het zou ZO makkelijk zijn om gewoon nog een keertje Pride and Prejudice te lezen. Het is niet dat ik dat verhaal nog niet van buiten ken of zo. Ahum.
 • Een briefroman. In juli lezen we sowieso een briefroman met de Verbeelding Book Club op Goodreads. Welke het exact wordt weet ik nu nog niet (ik schrijf dit bericht op voorhand… lalala…), maar er stonden in ieder geval al een aantal interessante suggesties in de poll.
 • Een boek waarin eten centraal staat. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Sowieso liefst wel iets magisch realisme achtig waarin eten centraal staat. Mensen die suggesties hebben voor boeken die lijken op Chocolat of  Rode Rozen en Tortilla’s, laat gerust iets weten.
 • Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek. 
 • Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots.
 • Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots. 
 • Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots.
 • Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
 • Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jou. Ik wacht nog altijd geduldig af tot de release van het nieuwe Harry Potter boek. Dat is namelijk geschreven door J.K. Rowling. Joanne Kathleen Rowling, that is. Het is één van haar voornamen. Niemand heeft ooit gezegd dat je niet de tweede voornaam van de auteur in kwestie mocht nemen. Lekker puh.
 • Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is. Daar heb ik sowieso genoeg boeken voor staan in mijn boekenkast. Het is een kwestie van er een werk van te maken.
 • Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt. Iemand stelde in de reacties bij mijn vorige update de boeken van Jo Claes voor en dat is inderdaad een goede suggestie. Hoewel ik nog altijd denk dat ik érgens een boek heb liggen dat zich ook afspeelt in Leuven. Ik heb het ooit gekocht op een rommelmarkt, alleen ben ik even vergeten waar ik het heb gelegd. Amnesie, was de titel, want dat ben ik dan weer niet vergeten.

Ik lees zoals altijd gezwind verder, maar ik ga toch weer een keertje wat research doen naar wat internationale auteurs, want dat blijft blijkbaar een moeilijk puntje voor mij. Vorig jaar had ik daar ook problemen mee.

Hoe gaat het met jullie Verbeelding Book Challenge? Welke puntjes hebben jullie al kunnen schrappen en hebben jullie eventueel nog tips voor boeken?

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Mijn overzicht komt donderdag online. Ik denk dat ik Rode rozen en tortilla’s ga lezen. Ik wil dat al langer lezen en ik kan er verschillende puntjes mee afvinken, hoera!

 • Henriette

  Denk eens aan Sarah-Kate Lynch met bv. haar Blessed are the cheesemakers / de goddelijke kaasmakers van …… Grappig, humorvol tussendoortje. Die over 3 zussen met een wijngaarde was ook wel aardig en ik heb ook een boek van haar gelezen over broodbakken. Keus dus.

  • Kathleen

   Blessed are the cheesemakers! Alleen die titel al! Merci voor de tip. Ik ga het eens verder bekijken. 😀

 • Becky

  Om je te helpen bij je research naar internationale auteurs: In de poll voor het Verbeelding Boek van augustus zal al minstens 1 Afrikaanse en 1 Aziatische auteur zitten, dat kan ik alvast verklappen 😉 Als je meer inspiratie wenst, kan je ook het boekenreis-rond-de-wereld topic checken…hint hint 😉 … daar staat niet enkel mijn eigen lijst, maar ook die van Trijnewijn en Laurence, dus keuze genoeg!

 • Marjolein

  Voor inspiratie voor de internationale auteurs kan je ook kijken op de (nederlandse) website van Oxfam Novib. Zij verkopen boeken van auteurs van over de hele wereld.

 • Lottes Anekdotes

  Ik vond geen boek dat meer dan 600 pagina’s telde en nu heb ik er 2 op de stapel liggen: A Little Life en De Ontdekking van de Hemel en nu weet ik niet welkeen eerst te lezen… Luxeprobleem 😉

 • Saar

  Het is wel een kinderboek, maar ‘Oorlogsjaren’ van Paul Kustermans speelt zich af in Leuven!
  Het was mijn lievelingsboek als kind en ik lees het nog steeds graag!

  • Kathleen

   Oooh! Dat herinner ik me ook nog van vroeger. Het is inderdaad een fijn boek.

 • Lizesboeken

  Een tip misschien: Paulo Coelho is in Rio de Janeiro geboren en dus een auteur met Latijns-Amerikaanse roots.
  Amnesia van Bogaerts zou inderdaad ook goed zijn maar ik heb het zelf nog niet gelezen. Ik las een boek van Jo Claes.

 • Sofie

  Coetzee? Coelho? Ik lees ook liefst Nederlandse of Vlaamse auteurs….

 • Silke

  Like Water for Chocolate heb ik heel graag gelezen. Magisch realisme én eten? Check!

 • Jill

  Technisch gezien is Kathleen niet de tweede voornaam van Joanne Rowling. Jo heeft namelijk geen tweede voornaam. Toen haar agent voorstelde initialen te gebruiken ipv haar volledige naam en J Rowling niet zo goed klonk, besloot ze haar moeders naam te gebruiken als eerbetoon.

  Gewoon een klein weetje 🙂

 • Pin It on Pinterest