Gelezen

The Girl of Ink and Stars

The Girl of Ink and StarsAf en toe loop ik eens door de Standaard Boekhandel in de Naamsestraat in Leuven. Daar hebben ze een ruime keuze Engelstalige boeken en ze besteden best wel wat aandacht aan hun Engelstalige afdeling. Zo is er altijd een tafel met een top tien en het was tussen die top tien dat ik The Girl of Ink and Stars zag liggen. Ik geef toe dat ik het voornamelijk heb gekocht omwille van de prachtige uitgave. #sorrynotsorry

Isabella woont op een eiland dat niemand mag verlaten. Jaren geleden nam de Governor het bewind over het eiland over en hij zorgde ervoor dat mensen ook niet meer naar de andere kant van het woud mochten gaan. Maar opeens gebeuren er vreemde zaken. Een klasgenootje van Isabelle wordt vermoord aangetroffen, alle dieren vluchten naar de zee en de de dochter van de Governor, de beste vriendin van Isabella, verdwijnt. Isabella wil kost wat kost haar vriendin vinden en als dochter van de kaartenmaker, heeft ze toegang tot een kaart van het eiland. Die kaart blijkt meer te laten zien dan alleen maar de gekende wegen.

Toen ik het boek uitlas enkele weken geleden was ik een beetje teleurgesteld. Het was een goed verhaal en een geweldige basis voor meer. Er had gerust wat meer omschrijving in mogen zitten. Nu ging het snel snel snel. Meestal vind ik het niet erg als een boek snel snel snel gaat, maar dit boek ging me net iets te snel. Daardoor raakte ik soms een beetje de kluts kwijt. Was ze nu niet net in het woud? Hoe is ze daar nu weer geraakt? En wie is dat nu eigenlijk? Intussen besef ik waarom het boek snel snel snel gaat en er niet zoveel omschrijving in zit. Het is een boek voor jongere tieners. Ik ben begonnen aan dit boek met het idee dat het een soort van magische realisme ging zijn. Niet dus. En dat brengt dan uiteraard de verkeerde verwachtingen met zich mee. Oeps.

Doordat het zo’n dun boek is en alles snel snel snel gaat, miste ik wel wat diepgang. Het eiland had gerust wat meer omschreven mogen worden en de personages hadden wat meer uitgewerkt mogen worden. Het boek had gerust vijftig à honderd pagina’s dikker mogen zijn, voor mijn part. Dat hoor je mij zelden tot nooit zeggen. Meestal is het omgekeerd, dat een boek gerust korter had mogen zijn, maar dit boek… Het leek een soort diepgang te missen die er had kunnen komen door wat meer omschrijving. Langs de andere kant denk ik dat het zoals het nu is perfect is voor jongere lezers. Om even terug te komen op die personages: wél dikke pluspunten voor de kip. Er zijn maar weinig schrijvers die als zijpersonage een kip kiezen die dan nog eens een eigen karaktertje heeft en voor een komisch intermezzo zorgt. Chapeau.

Het is pas nu, enkele weken later, dat het verhaal is doorgedrongen. Mijn hersenen hadden blijkbaar even de tijd nodig om al die snel snel snel informatie te verwerken. Ik word oud, mensen. Pfoeh. En het verhaal is duidelijker geworden. De rode draad is zichtbaarder. Laten we eerlijk zijn er zit veel in dit dunne boekje. Er zit vriendschap in, er zit opkomen voor jezelf in, er zit lef en durf in, er zitten hele moeilijke keuzes in en opoffering,… Al bij al is het een geweldig avonturenboek mét een meisje in de hoofdrol. Dat kom je niet altijd tegen in die leeftijdscategorie.

En dan moet ik het ook nog even hebben over hoe prachtig de uitgave van dit boek is. Serieus. Het is een van de mooiste boeken die ik in mijn boekenkast heb staan. De cover is prachtig, langs de binnenkant zitten de twee varianten van de kaart waarmee Isabella erop uit trekt en iedere pagina is voorzien van allerhande illustraties die te maken hebben met kaarten en cartografie. Af en toe kom je een zeemonster tegen, dan weer een kompas, dan een passer,… Daarvoor alleen al ben ik blij dat het in mijn kast staat. In mijn Juni Boekenbuit filmpje laat ik het boek in detail zien.

Het is een magisch boek dat leest als een sprookje en al die magische elementen vond ik schitterend. Dat zeker. En ik vermoed dat ik het op termijn, ooit zo’n keertje, nog eens ga lezen, want volgens mij heb ik door het snel snel snel tempo het een en het ander gemist. Ik steek het allemaal op mijn ouderdom. 😉

Het boek is nog niet verschenen in het Nederlands, maar de Engelse versie kan je wel vinden bij Bol. Je kan daar voor €9,99 deze prachtige paperback kopen. Ik ben echt blij dat ik hiervan de fysieke versie heb, want mijn grafisch-vormgeefster-hartje wordt er zo blij van.

You Might Also Like

 • stefaan

  Inderdaad, prachtige cover. Mooie review
  Stomende groetjes
  😉

  • Kathleen

   :’D

 • Monique | WritingMonique

  Klinkt als een leuk boek! De cover is inderdaad prachtig!

 • B-Naais

  Schande! Nu pas deze blog van jou ontdekt. Oeps, heb al eens even gescrold en geklikt en hier ga ik nog veel leuke tips uit halen. Bedankt!

 • Pin It on Pinterest