Gebeurd

Ontwerp eens je zomer

Enkele weken terug was ik volop aan het luisteren naar de podcast van Gretchen Rubin om wat meer research te doen tijdens het lezen van haar boek Better than before. En terwijl ik naar die podcast aan het luisteren was, stootte ik op de aflevering met als titel “Design your summer“.

Het concept is eenvoudig. De zomer is altijd een beetje een speciaal seizoen. We pakken alles wat rustiger aan omdat zoveel van onze collega’s, vrienden en andere contacten op vakantie zijn en we gunnen ons even tijd om op adem te komen. Zo gaat het alleszins voor mij. De zomer voelt altijd een beetje anders dan de andere seizoenen. Daarom is het misschien interessant om andere plannen te maken voor de twee warmste maanden van het jaar en dan heb ik het niet alleen over vakantieplannen. Je kan als het ware je zomer ontwerpen.

Gretchen en haar zus hebben een aantal doelstellingen gemaakt puur voor de zomer en puur om het een beetje anders dan anders te doen. Verandering van spijs doet eten.

En het moeten zeker geen grote veranderingen zijn. Gretchen vertelt over Paula Johnson die besloot om vrijdag tussen twaalf en halftwee te lunchen bij een bepaald restaurant en iedereen die zin had om langs te komen, die was altijd meer dan welkom. Het maakte niet uit of je haar het volle anderhalf uur gezelschap ging houden of slechts een halfuurtje. Dat bezorgde haar een hele fijne zomer.

Natuurlijk moet je iets kiezen dat helemaal bij jou past. Misschien ben jij niet zo’n sociaal vlindertje en is het concept van die vrijdaglunches niet aan jou besteedt. Gretchen gaat bijvoorbeeld twee uur per dag de boeken van haar vier favoriete auteurs lezen en ze gaat iedere dag uit lunchen met iemand. Het komt er natuurlijk op neer wat jij wil en kan doen, maar waardoor je toch een unieke twee of drie maanden tegemoet gaat.

Mijn plannen? Ik heb drie puntjes die ik graag wil doen deze zomer. Niets groots. Niets unieks. Niets dat me extra werk of extra kopzorgen bezorgt. Gewoon wat verandering van spijs.

 • Op een ander. Ik werk voornamelijk van thuis uit als ik aan mijn bijberoep werk. Dat wil zeggen dat ik woensdagmiddag thuis kom en dan tot en met het weekend thuis zit achter een computer. Thuis zitten wil zeggen dat ik heel vaak afgeleid raak (Netflix! Boeken! YouTube! De was! De plas!). Daarom wil ik graag minstens twee uren per week op een ander gaan werken. Dat kan een hippe koffiebar zijn ergens in de stad, het park, een terrasje, de bibliotheek of misschien zelfs gewoon bij een vriend(in) thuis. En ik ben alvast goed begonnen, want ik schrijf dit in de plaatselijke bibliotheek. Goed begonnen. Half gewonnen.
 • Analoog. Ik merk dat ik steeds meer en meer gefascineerd raak door traditionele teken- en schildertechnieken. De meeste illustraties die ik maak en al mijn andere grafische werk, is… bwah… 99% digitaal. Ik durf al eens een schets te maken met mijn oude vertrouwde potlood, maar daar stopt het ook. Ik wil graag wat experimenteren met analoge/traditionele teken- en schildertechnieken. Intussen heb ik al een flinke lading waterverf, plakkaatverf en fancy pennen ingeslagen. Ik ben er klaar voor!
 • Uitstapjes. Enkele weken terug trok ik met mijn zus richting Hasselt. Een dagje onder de zussen. De afgelopen maanden heb ik keihard gewerkt. De resultaten zijn er naar, dat zeker, maar daardoor is er ook nood aan rust. En hoewel ik graag thuis zit (je bent een introvert of je bent het niet), heb ik serieus genoten van dat uitstapje. Dus ik wil daar tijdens de zomer ook wat vaker werk van maken. Even weg van de computer. Even bezig zijn met de wereld en niet met de wilde plannen voor mijn blogs en mijn zaak. Afgelopen zondag zat ik zo al met een bende boekenwormen in een Brussels stadspark. Fantastisch gewoon!

Stiekem maken die plannen mij zeer enthousiast voor de komende maanden. Ik weet dat er ongetwijfeld weer hard gewerkt zal worden (die wilde plannen voeren zichzelf niet uit, helaas), maar ik maak ook tijd en ruimte voor ontspanning, speeltijd en avonturen. Zo hoort het.

Welke kleine verandering ga jij maken om deze zomer onvergetelijk te maken? Hoe ga jij je zomer “ontwerpen”? Wat is voor jou verandering van spijs?

You Might Also Like

 • olga | teamconfetti

  Ik heb die podcast ook geluisterd! En nog duizend, haha, ik ben Gretchen verslaafd… En heel toevallig, heb ik vorige week ook twee keer gewerkt in de bibliotheek. Iedereen is zo stil en ik heb het gevoel dat ik me beter kan concentreren. Alsof ik vakantie heb van afleidingen? Op schrijven, plannen en emails beantwoorden na, kan ik er helaas niet veel doen, maar een middagje in de week voelt al bevrijdend. Ik heb vooral het wandelen ontdekt. Ik vind altijd dat ik te weinig buiten kom in de zomer, maar nu ik elke dag 10.000 stappen loop, móét ik wel naar buiten. Heb jij ook al uitgezocht welke tendency jij bent? Ik ben een questioner…

  • Kathleen

   Ik begin dus meer en meer te vrezen dat ik een rebel ben. Oeps. Maar zoals alle andere profielen heeft dat z’n voor en z’n nadelen.

 • Silke

  Wij maken elke zomer een soort to do lijstjes met uitstapjes en zo, om er, zelfs zonder verre reizen, toch iets anders van te maken 🙂 goed dat je mij eraan doet denken om manlief aan te porren om die van dit jaar eens op te stellen!

 • Lottes Anekdotes

  Ik vond het ook heel leuk, zondag!
  Ik ga deze zomer voor meer genieten na het werk ipv me meteen op de dagdagelijkse taken te smijten. Nog eens een uurtje buiten in de tuin zitten of een fietstochtje maken met de koersfiets en zo van die dingen. Ik heb maar één week verlof de komende maanden (volgende week, jeej), dus moet ik op andere manieren aan dat zomergevoel geraken. 🙂

 • Sofie

  Mooie zomerplannen. En jammer dat ik de podcast niet kan beluisteren, lijkt me echt heel motiverend en heel inspirerend ook. Ik ben namelijk doof, dus dat gaat dan een beetje moeilijk, hihi. Mooie tekening trouwens! Geniet van je mooi ontworpen zomer!

 • Barbara

  wat een tof idee!! zo leuk! zo van die werk-deel-plaatsen (ik ben de term effe helemaal kwijt) zijn nu helemaal ‘in’, is dat niet? ik las daar iets over in een boekske dat m’n mama opgestuurd had 🙂 Ik heb het nog ergens liggen als je wilt, dan zoek ik eens op welke links daar allemaal in stonden over zulke werkplekken. en die tekeningen en schetsen, waauw, lijkt me leuk! ik vind dat altijd zoooo leuk als mensen zo’n mooie dingen weten te tekenen;.. ben ik vol bewondering voor! zelf heb ik niet zo heel veel plannen, ik zit tot over m’n oren in de verhuis-chaos en aanpas-toestanden, en word er gek van, dus mijn plan is vooral om deze zomer hier met m’n gezin wat op m’n plooi te komen 🙂

 • Sandra

  Ik ben van plan om elke dag tijdens onze jaarlijkse familievakantie te zwemmen wanneer de kindjes in de kinderclub zijn. Dat komt er om veel redenen nooit van en die dagen dat ik in Zwitserland wil ik zwemmen.
  Ook ben ik al veel gaan ontbijten met mijn dochters sinds de examens gedaan zijn. Al een keer of vijf zelfs. Dat voelt ook als heel erg vakantie :-).
  Zo een uitnodiging om elke week mensen uit te nodigen lijkt me ook wel wat…

 • zwartraafje

  Je mag gerust eens naar hier komen om op verplaatsing te werken. Al kan ik je natuurlijk niet beloven dat er veel van werken zal komen. Wie weet zitten we de hele tijd met elkaar te babbelen en word je afgeleid door mijn boekenmuur. 😉 Maar voor alle duidelijkheid je bent dus echt wel welkom.

 • Katrien

  De zomer en zeker mijn verlof, is het moment bij uitstek om tijd voor mezelf te nemen. In mijn verlof doe ik een digital detox van sociale media en ga ik back to basics. Lezen en schrijven. Sowieso wil de grote vakantie al zeggen dat er minder avondvergaderingen zijn op ‘t werk waardoor ik door de week ook al wat meer tijd kan steken in mijn favoriete bezigheden. In mijn verlof zal ik dan nog eens harder nadenken over ambities

 • Pin It on Pinterest