Gebeurd

Waarom ik bij dertig graden toch nog altijd met een donsdeken slaap

Stiekem heb ik het niet zo op de temperaturen van de afgelopen dagen. Geef mij maar een heerlijke twintig graden en ja, het mag gerust non-stop miezeren buiten. Mij ga je niet horen klagen. Mijn lijf is niet gemaakt voor zulke temperaturen. Ik kan niet buiten komen omdat ik meteen verbrand, zelfs als ik mij goed insmeer. Ik sla purper uit bij de minste inspanning. Purper. Jawel. En slapen lukt me meestal ook niet al te best.

“Jamaar, slaap dan niet onder dat donsdeken,” mopperde Het Vriendje deze ochtend toen ik hem vertelde wat een slechte nacht ik weer achter de rug had. Ik heb hem even uitgelegd dat ik niet onder mijn donsdeken slaap. Goed zot zeker. Ik gebruik het eerder als gigantische comfortabele knuffel waar ik mijn been rond kan werpen. Een soort van zwangerschapskussen, maar dan zonder zwanger te zijn en zo. Het slaapt best comfortabel, zelfs al willen de temperaturen niet dalen tijdens die bloedhete zomernachten. “Maar waarom slaap je dan niet gewoon onder een laken?” hoor ik jullie vragen.

Jaren en jaren en jaren geleden deed ik dat inderdaad. Of het is te zeggen, de mama zorgde ervoor dat ik onder een laken sliep tijdens de zomermaanden. Ik vond dat altijd een beetje gek. Ik miste mijn donsdeken tijdens die weken dat ik onder een laken sliep. Mijn donsdeken was mijn vriend. Hij waakte over mij tijdens de donkere nachten. Eens ik alleen ging wonen heb ik misschien letterlijk nog één of twee keer onder een laken geslapen. Mijn donsdeken wijkt geen nacht van mijn zijde af. Nope. Nope. Nope.

Een paar jaar geleden trokken Het Vriendje en ik naar IJsland waar we logeerden bij mijn gastouders. We verbleven daar in de logeerkamer, want mijn oude slaapkamer was intussen een badkamer geworden. Jawel. That happened. Soit. Na mijn eerste nacht kwamen we beneden en vroeg mijn gastmama of we goed hadden geslapen. Ik was in de wolken over het bed en uiteraard ook over het donsdeken. En toen hadden we opeens een uitgebreid gesprek over donsdekens. Hoe ik dus zelfs bij dertig graden met een donsdeken sliep en regelmatig met een donsdeken in de zetel te vinden ben, vooral als de dagen wat korter worden. “Daaraan weet je dat je een IJslander bent,” lachte mijn gastmama, “Alleen IJslanders hebben zo’n band met hun donsdeken,”.

En sindsdien begrijp ik dus waar mijn liefde voor mijn donsdeken vandaan komt. Het was er altijd al ergens, vermoed ik, maar de liefde voor mijn donsdeken heeft zich verder gemanifesteerd tijdens mijn jaartje IJsland. Tijdens die ellenlange IJslandse winter heb ik inderdaad uren en uren en uren in gezelschap doorgebracht van mijn donsdeken. In bed. In de zetel. Achter de computer. Ik was nét niet vergroeid met mijn donsdeken toen ik na mijn jaar terugkeerde naar België.

Nu kan ik niet meer zonder. Het maakt niet uit of ik slecht slaap, goed slaap, het bloedheet is of ijskoud, mijn donsdeken ligt bij mij in bed. Hij is mijn vriend en hij waakt over mij. En daarom slaap ik bij dertig graden toch nog altijd met een donsdeken en niemand kan me tegenhouden. Nah.

Zeg eens, houden jullie er ook zulke gekke gewoontes op na? Heb je bepaalde gewoontes overgenomen uit een andere cultuur? En is slapen met een donsdeken bij dertig graden echt zo gek? Want ik vind dat toch precies helemaal niet hoor. Echt niet.

You Might Also Like

 • An

  Ik sliep er deze nacht ook nog steeds mee, maar dan ook eerder om er rond te liggen dan er onder. En het waren eerder de muggen die mij wakker hielden dan de warmte 🙂

 • Nele

  Vind ik helemaal niet raar, ik ben het liefst helemaal bedekt als ik slaap (dus nu heb ik wel ht donsdeken eruit gehaald ). Ja dus ook, toen ik in Argentinië (waar ik n jaartje mocht vertoeven) siestaakes deed bij + 35 graden… ?

 • Sofie

  Ha! Eindelijk nog mensen die met een donsdeken slapen, ik slaap ook nog steeds met donsdeken. Al dan niet met een been er over heen. En ik heb zelfs nog een pyama aan. 🙂

  • Sofie

   Mijn hondje lag trouwens ook bij me onder de dekens 🙂

 • Kat

  Ik ben een donsdekenmens, ook al heb ik nooit in het hoge noorden gewoond. Ik kan echt niet zonder, ik heb dat gewicht nodig op mij, ik moet dat gewicht voelen (hoewel dat toch echt niet zo zwaar is), maar zonder kan ik de slaap niet vatten. En ik slaap nochtans meestal voor mijn hoofd mijn kussen raakt. Ik begrijp je dus volledig, de voorbije dagen was het hier tegen de 40° (in de schaduw) en rond 23.00 was het in mijn slaapkamer nog altijd 29° en toch kroop ik knus onder mijn dons!

  • Hanne

   Exact hetzelfde! Dat gewicht is nodig!

 • Falderie

  Ik ben duidelijk ook een IJslander!:)

 • Mirthe

  Nog nooit in Ijsland geweest, maar ik slaap wel altijd onder een donsdeken. Ik heb er zelfs twee: eentje voor op het bed, en eentje voor in de zetel. 🙂 Bij zo’n hoge temperaturen slaap ik natuurlijk niet volledig ingeduffeld. Maar er ligt altijd wel een stukje dekbed over een stukje been of zo.

 • Melissa

  Ik ben zo blij dat er nog mensen zijn die zelfs met belachelijk hoge temperaturen een donsdeken nodig hebben.. Ik kan echt niet goed slapen zonder..

 • m(i)e

  ik heb een zeer oud extra donsdeken en dat ligt altijd op de zetel. Veel mensen hebben een tv-dekentje, ik heb een tv-donsdeken. Met dat donsdeken hoef ik trouwens een pak minder te verwarmen!

 • Marjolein Van Laere

  Zelf ruilde ik mijn donsdeken voor een laken. Mijn wederhelft daarentegen, zweert bij een dons. Ook omwille van het gewicht dat hij nodig heeft. Probleem is dat mijn man zeer snel en veel zweet… Een beetje jakkie, om toevallig op zijn helft te belanden.

 • Charlotte

  Lol, zo grappig. Bij mij ligt ie er ook nog, maar is ook eerder om het been rond te slaan, dan er onder te liggen.
  Wist je trouwens dat er ook zomer donsdekens zijn, die eerder de koelte dan de warmte vasthouden? Kijk maar eens in Ikea, de volgende keer dat je daar bent. Zo veel verschillende soorten!

 • Louize

  Donsdeken? Tuurlijk! Ook als ik in de zetel lig ‘s avonds haal ik een donsdeken erbij… Zomer en winter! Slapen onder zo’n dun lakentje dat je amper voelt is niets voor mij 🙂

 • Julie van eekel

  hihi, wat grappig en fijn tegelijk! Ik heb niets met Ijsland te maken maar ik moet echt met men donsdeken slapen en oh ja .. daar ligt ook nog een deken op.. ik wikkel er me ook in zoals jij, al knuffelend en ik sleur het ook wel mee door het hele huis voor een comfy tv-avond!

 • meisje

  Wel ik heb dat ook nodig, een donsdeken om onder te slapen, zeker over m’n voeten. Een laken is niet zwaar genoeg, een gewone dons vind ik nu toch iets te warm dus heb ik me een zomerdons aangeschaft. Ideaal!

 • Evi

  Dat is helemaal niet zo gek! Ik kan, ongeacht hoe warm het ook is, niet slapen zonder mijn donsdeken. Zowel mijn ouders als lief verklaren me stapelzot, maar ik, ik hou koppig vol en slaap zelfs bij deze temperaturen lekker met mijn donsdeken 🙂

 • Elke Gunst

  Nooit in IJsland geweest, maar ik heb exact hetzelfde. Dat is voor mij zelfs een voordeel aan de winter: dikkere donsdekens: meer knuffelmateriaal! Je kan je voorstellen wat ik in Mexico vond van de lakens 😉
  Nu gebruik ik trouwens een dik kussen tussen mijn knieën, en een kleiner kussen om mijn armen rond te slaan – ook handig!

 • Ines

  Hier is het ook dubbel en dik donsdeken liefde! Dat mensen zonder kunnen slapen, dat snap ik niet 😮

 • Katrien

  Dit is wel herkenbaar. Ik slaap ook winter en zomer onder dons of fleecen dekentjes. Als ik niet goed warm heb, kan ik niet slapen. En inderdaad als het sowieso al goed warm is, sla ik mijn been rond het deken en gebruik ik het als een mega-knuffelbeer. Zalig!

 • Lize

  Voor mij is het wel herkenbaar hoor. Ik heb mijn donsdeken ook nog op mijn bed liggen maar gebruik het vooral om mijn voeten op te leggen of als een knuffel inderdaad. Ik ben nog nooit in IJsland geweest maar zou daar ooit wel eens willen geraken.

 • Lottes Anekdotes

  Ik ben dan net weer het tegenovergestelde. Ik heb het ‘s nachts altijd vreselijk warm, zelfs in de winter. Vanaf maart tot eind oktober slaap ik met open raam, in de winter gebruik ik een zomerdekbed en tijdens de zomermaanden moet ik er zelfs niet aan denken om een donsdeken op mijn bed te hebben liggen. Grappig hoe mensen zo kunnen verschillen, haha.

 • Silke

  Ik slaap altijd met mijn donsdeken. Ik kan niet slapen zonder dat heerlijke gewicht op mijn.

 • Tine

  Ik herken dit 100%. Zou ik wat Ijslands DNA hebben?

 • goofball

  Ik moet minstens tot mijn middel bedenkt zijn (1 been mag er zo beetje uitpiepen) maar mijn lenden moeten goed ingedekt zijn. Als het echt te warm is sla ik donsdeken dus vooral in driekhoek open en ga dan met rug in het rolletje van die flap liggen.

 • Silke

  Ik ben ook zo’n donsdekenknuffelaar, haha, zo herkenbaar!

 • Nikki

  Ik probeer het wel eens met alleen een lakentje, want in onze slaapkamer is het ‘s zomers rustig 28 graden, maar ik word standaard na een paar uur wakker, graai mijn tweepersoons dekbed van de grond en kruip er helemaal in. Heerlijk!

 • Samaja

  Bij ons ligt er een donsdeken en een laken op bed. Dit omdat ik enkel het donsdeken van me af gooi bij extreem warme temperaturen en de echtgenoot 20 graden al warm vindt. Hij ligt dan enkel onder het laken en zijn deel van het donsdeken wordt dan een soort rol in het midden die ik ook helemaal inpalm :-).

 • Jeroen

  In de herfst/winter/lente ligt er steeds een donsdeken over de vriendin en mij als we beneden in de zetel TV zitten te zien. Ook in bed ligt er bijna gans het jaar door een donsdeken. Niet dat ik er steeds onder lig al moet het, om in slaap te vallen, minstens op mijn (onder)benen liggen. Ook al is het redelijk warm in de slaapkamer.

 • Pin It on Pinterest