Gelezen

The Girls

The Girls - Emma ClineVan zodra ik The Girls van Emma Cline zag passeren op BookTube wist ik dat ik het wilde lezen. Het zou een fictie verhaal zijn gebaseerd op de Manson Family en wie mij een beetje kent, weet dat ik ergens een gekke kronkel heb waardoor ik gefascineerd ben door seriemoordenaars (wat drijft hen?). Charles Manson, zijn commune en de moorden die ze gepleegd hebben zijn dus geen onbekenden voor mij.

Het is de zomer van 1969. The Summer of Love. Evie is veertien jaar oud en ze weet even geen blijf met zichzelf. Haar ouders verwikkeld in een echtscheiding en ze kan niet echt bij één van hen terecht en met haar beste vriendin heeft ze ruzie gemaakt. Maar op een dag trekken een aantal meisjes in het park haar aandacht. Al snel raakt ze helemaal in de ban van Suzanne die haar meeneemt naar een commune in de bergen. Daar leert ze de communeleider kennen en wordt ze een deeltje van de gemeenschap. Ze raakt helemaal gefascineerd door hun levensstijl en voor ze het weet gaat ze met hen mee op gevaarlijke avonturen.

Dat ik torenhoge verwachtingen had bij dit boek, dat spreekt boekdelen. Niet alleen was het gebaseerd op de Manson Family, maar Emma Cline had een voorschot gekregen waarvan de meeste debuterende schrijvers en zelfs de meeste gevestigde waardes achterover zouden vallen. Blijkbaar kwamen er zes nullen aan te pas. Zes. Dat is veel geld, lieve mensen, vooral voor een debuterende schrijver. Dus het boek kon niet anders dan een pareltje zijn, toch? Toch?! Mispoes.

Ik was eigenlijk nogal teleurgesteld. Overal las en hoorde ik geweldige zaken over dit boek, maar al bij al vond ik het nogal plattekes. Het Charles Manson personage in dit boek dat zo charismatisch zou moeten zijn is nogal… mwah. Buiten het hoofdpersonage Evie is er eigenlijk geen enkel ander personage dat enigszins echt aanvoelt en zelfs de climax van het boek voelt nogal… plattekes aan. Misschien kwam het omdat ik bekend was met Manson en de Manson family? Ik weet het niet. Er ontbrak iets voor mij, een soort van spanning misschien, wat diepgang of misschien de achtergrondverhalen van de andere personages (vooral Suzanne dan). De focus lag té hard op Evie waardoor alle rest een beetje verdween. En een verhaal is nu eenmaal niet interessant als je niet wat meer informatie krijgt over bepaalde andere zaken zoals de andere personages waar ze mee omgaat.

Wat gerust had geschrapt mogen worden van mij, waren de stukken van de oudere Evie. Het verhaal begint eigenlijk als Evie al een oudere dame is en ergens aan het housesitting is. Die stukken waren absoluut niet nodig voor mij. Het was echt filler en ik zag er de meerwaarde niet van in. In die stukken zaten ook weer een paar personages die zo plat waren als een pannenkoek waar een pletwals is over gereden. Ik denk dat ik dit boek heel mooi kan samenvatten in één woord: plattekes.

Langs de andere kant is het zeker niet slecht geschreven. Er waren een paar mooie zinnen in terug te vinden en een paar interessante statements in verband met meisje-zijn. Plus het las allemaal vlot weg. Maar ik hou er een beetje een Het Smelt gevoel aan over. Een ok boek en op zich een fijn debuut, maar een beetje te hard gehypet.

Toch nog nieuwsgierig naar dit boek? Het is momenteel verkrijgbaar in de betere boekhandel en natuurlijk ook bij Bol. In het Nederlands heet het boek De Meisjes. De papieren versie kost €19,99 en de digitale versie kost momenteel €6,99.

You Might Also Like

  • Silke

    Hmm, je hebt me toch nieuwsgierig gemaakt 😉

  • Sandra

    Mij maak je ook altijd zo nieuwsgierig haha. Net als dat vorige blogbericht over Pitcher. Voor de titels alleen al zou ik ze kopen :-).

  • Pin It on Pinterest