Gelezen

One

One - Sarah CrossanOne van Sarah Crossan verscheen op mijn radar omdat het een ton aan Young Adult prijzen in de wacht sleepte de afgelopen maanden. Dat maakte me natuurlijk nieuwsgierig. Door de winnaars van Young Adult prijzen in het oog te houden, heb ik in het verleden al een aantal fijne boeken leren kennen. Dus ik hoopte dat het weer een schot in de roos ging zijn met One.

Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling. Al zestien jaar lang delen ze samen lief en leed. Doordat het even financieel minder goed gaat met hun familie, moet hun thuisonderwijs worden stopgezet en gaan ze voor het eerst in hun leven naar een gewone school. Daar ontkomen ze natuurlijk niet aan het nodige gestaar en gepest. Gelukkig nemen een aantal klasgenootjes hen onder de vleugel. Maar dan wordt één van de zusjes ziek en moet er een hartverscheurende keuze gemaakt worden.

Voor ik aan het boek begon, wist ik dat het geschreven was in vrije versvorm. Je krijgt dus geen doorlopende tekst, maar een versvorm waarin woorden niet rijmen. En dat op zich zorgde er al voor dat het een heel interessante leeservaring werd voor mij aangezien ik nog nooit een boek in vrije vers heb gelezen. Het zorgt ervoor dat het boek ontzettend vlot weg leest. Het kabbelt heerlijk verder. Je krijgt als lezer net genoeg informatie en de rest kan je erbij verzinnen. Het was eenvoudig en toch zo complex.

Vraag me niet hoe ze het gedaan is, maar Sarah Crossan is desondanks de versvorm erin geslaagd om een sterk verhaal neer te zetten waar ik helemaal in ben opgegaan. De zusjes voelden aan als twee echte tieners die hun weg aan het zoeken waren in de wereld en probeerden om te gaan met hun tegenslagen. Ik leefde helemaal met hen mee. Het is wonderbaarlijk hoe de auter met een fractie van de zinnen die anders gebruikt zouden worden om een boek te schrijven, toch een duidelijk verhaal kan vertellen. En niet zomaar een verhaal. Een verhaal dat behoorlijk wat emoties oproept en dat je raakt.

Daarnaast is het ook een beetje een anders dan anders boek omdat het voor één keer niet over de liefde gaat. Young Adult durft al eens te vaak gaan over die eerste liefde en hoe dat je wereld op z’n kop kan zetten. Heel even had ik schrik dat One ook die kant zou uitgaan, maar gelukkig blijft het maar bij een verliefdheid in de kantlijn. Dit boek gaat over het zoeken naar je eigen identiteit, over opofferingen en keuzes maken, maar ook over zusterliefde en je verbonden voelen met iemand anders. Letterlijk en figuurlijk dan. Dus op dat gebied was dit boek ook een frisse wind in het nogal bekende landschap der young adult clichés. Volgens mij ben ik de laatste tijd onbewust aan het grijpen naar de minder clichématige young adult boeken. Vorige week las ik nog Zwijgen is Goudvis en dat past ook in dat rijtje.

Soit. Dit was tevens een van de eerste boeken dit jaar waar ik een traantje bij heb moeten wegpinken. Dus ja. Een schot in de roos, dat staat vast. Dik aanradertje.

One is intussen ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel Eén dankzij Pepper Books. Je vindt het boek in de betere boekhandel of online bij onder andere Bol. Daar kost de papieren versie voor €16,99. Een e-book van de Nederlandse versie is er helaas niet, vrees ik.

You Might Also Like

  • Katrien

    Oh, klinkt goed. Ik heb ook nog niets in vrije versvorm gelezen (denk ik toch), benieuwd dus … En boempatat op Goodreads gegooid.

  • Pin It on Pinterest