Gebeurd

Had je 168 miljoen, wat zou jij dan doen?

Vorige week won een Belgische man Euromillions. Hij werd op slag 168 miljoen rijker. Honderdachtenzestig miljoen. Zotjes gewoon! Ik vind het altijd fascinerend als ik zo’n nieuws hoor en ik moet dan altijd even denken aan het liedje van Samson en Gert: “Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen?”.

Ik moet toegeven dat ik niet meedoe aan de lotto, Euromillions of aanverwanten, dus veel kans op 168 miljoen maak ik niet meteen. Maar een mens mag dromen. En voor mij is dit ook een oefening, want ik heb een bijzonder vreemde relatie met geld. Wie de Tuttefrut nieuwsbrief ontvangt weet daar intussen alles over. Het komt erop neer dat ik perfect met weinig geld kan toekomen, maar problemen heb met grotere sommen geld uit te geven, terwijl je als ondernemer soms net geld moet uitgeven om vooruit te raken. Soit. Bij mijn eerste brainstorm geraakte ik niet verder dan een half miljoen, maar dan begon ik verder en verder na te denken. Het ene idee is wat zotter dan het andere.

 • Een fijn huis met genoeg ruimte dat rustig gelegen is zou een mooi begin zijn. Een zwembad of twee (ééntje binnen en ééntje buiten, als we dan toch bezig zijn), zou het helemaal af maken. Soms wil een mens gewoon eindeloos baantjes trekken en zelf het chloorgehalte in het bad regelen, want fok chloorallergieën.
 • Een Tesla of twee. Dan kunnen we dat rijbewijs meteen van de lijst schrappen.
 • Ik zou sowieso een deel van die honderdachtenzestig miljoen aan goede doelen geven. Misschien weten jullie dit, misschien ook niet, maar ik ben keihard voorstander van educatie voor meisjes. The Girl Effect. Momenteel steun ik al een meisje uit Vietnam via Plan, maar stel je voor wat je met een paar tientallen miljoenen euro’s zou kunnen doen.
 • Ik zou stoppen met werken in loonverband, maar ik zou wel verder gaan met mijn eigen zaak. Laten we eerlijk zijn, een bezige bij als mezelf gaat zelfs met honderdachtenzestig miljoen euro op de spaarrekening niet stoppen met werken en creëren. Nope. Nope. Not gonna happen.
 • Een zomerhuisje in IJsland met een heitir pottar. Als er nu één ding is dat ik regelmatig echt mis dan is het urenlang in een heitir pottar zitten. Een bad is fijn en al, maar uren weken in water dat standaard op dezelfde warme temperatuur blijft is de hemel op aarde (valt het op dat ik een waterrat ben?).
 • Ik zou een kok in dienst nemen. De meeste mensen die ik ken zouden eerst voor een poetshulp gaan en dan voor de kok. Als je honderdachtenzestig miljoen wint, kan je ze uiteraard beiden in dienst nemen, maar een kok zou voor mij toch echt wel een must zijn. Ik eet graag, maar ik kook niet altijd graag, vooral niet als ik helemaal opga in waar ik mee bezig ben. Dus iemand die ervoor zorgt dat er iedere dag iets lekkers voor me klaarstaat, die zorgt voor gezonde en gevarieerde maaltijden, dat is goud waard voor mij.
 • Een aantal mensen rondom mij mogen zeker meegenieten. Alleen is de vraag dan wie wel en wie niet. Daarom alleen al ben ik heel blij dat ik waarschijnlijk nooit de lotto zal winnen. Ik zou daar echt nachten en nachten en nachten van wakker liggen.
 • Ik zou heel stiekem een paar creatieve mensen willen steunen via diensten zoals Patreon. Hoe zalig moet het wel niet zijn om als creatieveling maandelijks een soort van loon te ontvangen van iemand die je niet kent, maar die zoiets heeft van: “Jij bent goed bezig, ik wil dat je je kan focussen op je creatieve werk, laat mij de rest van je onkosten betalen,”. Ik kan zo al twee of drie mensen opnoemen die ik dat ten zeerste gun.
 • Mijn persoonlijke bibliotheek zou een beetje uitbreiden. Een beetje. Zo.
 • Reizen is de afgelopen jaren geen prioriteit geweest hier ten huize Verbeelding en op zich vind ik dat ook niet erg. Ik heb al wat van de wereld gezien op mijn manier en zou graag op diezelfde manier de wereld verder ontdekken. Ik heb bijna een jaar in IJsland gewoond en bijna zes maanden in Amsterdam. Dat is reizen, maar op een heel andere manier. Het is net dat deel worden van een cultuur en er helemaal in opgaan dat ik mis als ik even twee weken ergens naartoe ga. Dus ik zou het fijn vinden om een paar maanden ergens te gaan wonen, wat rond te trekken en daarna terug naar België te komen.
 • Eigenlijk zou ik graag ook graag iets doen met dieren. Vraag me niet wat exact, maar iets. Serieus. Een soort van shelter voor kittens, katten, puppy’s, honden, geitjes, schapen, konijntjes, alpaca’s, varkens, koeien,… Misschien gewoon een boerderij starten? Soit. Dieren maken mij blij en als dieren mij blij maken, dan wil ik dieren blij maken. En uiteraard wil ik ze ook allemaal kunnen knuffelen. Dat spreekt voor zich.

Verder dan dat ben ik niet geraakt, maar het is al een mooie lijst, vind ik zelf. Iedere dag schiet er mij wel iets nieuws te binnen voor op de lijst. Soms zijn het onnozel kleine dingetjes die ik perfect vandaag al zou kunnen kopen, andere keren zijn het zaken die momenteel niet financieel haalbaar zijn. En het lijkt misschien een gekke vraag om mee bezig te zijn, maar door de antwoorden op die vraag merk je wel wat belangrijk is voor jezelf. Lekker eten bijvoorbeeld. Creativiteit. Dieren. The Girl Effect. Daar over nadenken en tot die conclusie komen, was de denkoefening helemaal waard.

Had jij 168 miljoen, wat zou jij dan doen? Een feestje bouwen en je geld opdoen? Kocht je dan liters limonade, honderd kilo chocolade, om aan iedereen uit te delen? 😉

You Might Also Like

 • Eva

  Een prikkelende vraag om mijn dag mee te beginnen! Ik denk dat ik zou beginnen met een paar maanden onbetaald verlof te nemen en in die periode zou ik een lange staptocht maken, iets a la naar Compostela stappen of de muur van Hadrianus afstappen of zo- en ik zou mezelf onderweg voorzien van comfortabele logies met een warm bad. Ik denk dat die (alleen)tijd me veel zou bijbrengen over de besteding van de rest van dat geld. Ik zou dus zeker niet snel snel beslissen en tegelijktijd meteen één van de dingen van mijn bucket list aanpakken. Jouw suggesties zijn absoluut inspirerend.

  • Kathleen

   Oooh! Ik ben keihard fan van het “even alles op een rijtje zetten”-vakantie om dan de rest aan te pakken.

 • Wapiti

  Je hebt prachtige dromen en geweldige ideeën. Misschien moet je toch maar eens zo’n loterijbriefje kopen 🙂
  Ik heb er ook over nagedacht toen ik het bericht las. Verder dan een miljoen schenken aan elk van mijn broers en zussen (en dat zijn er wel wat) en mijn kinderen, een paar miljoenen weggeven aan mensen die hun huis kwijtraakten en zonder hulp niet op een nieuwe stek kunnen rekenen, ben ik nog niet geraakt. Die tocht naar Compostela van Eva wil ik nog wel eens overdoen, maar dan met logies in de pelgrimsherbergen, want daar heb ik goede herinneringen aan. En verder, … dromen maar, want ik heb ook nog nooit deelgenomen aan deze loterijen.
  Eigenlijk was ik al bij al blij dat ik die miljoenen niet te besteden had, ik zou er toch maar zenuwachtig van worden, keuzestress.

 • Jessi

  Onlangs ook met mijn mama over gepraat. Eerlijk gezegd is het moeilijker dan gedacht, wat wil ik met zoveel geld doen? Hoef ik een dure wagen? Een groot fancy huis met zwembad? Eigenlijk niet… Wat ik wel zou doen is een one way ticket kopen en reizen. Naar waar ik wil, hoe lang ik wil, op de manier die ik wil. Wanneer ik daar genoeg van heb, bekijk ik het wel verder. Wie weet verhuis ik dan uiteindelijk wel naar het buitenland? Geen idee. Ik zou een deel aan mijn ouders en zus geven, zodat zij verder kunnen. Een deel sowieso aan goede doelen schenken en de rest bewaren tot ik een beter idee heb na dag reizen 😀 het is echt veel te veel geld voor 1 persoon…

  • Kathleen

   Het is echt een hallucinant bedrag hé? Ik heb ook heel lang over mijn lijstje moeten nadenken, want eigenlijk ben ik best gelukkig met wat ik nu heb.

 • Klara

  Hihi, jouw lijst lijkt nogal op die van mij! :o)

 • Els

  Ik had nog nooit gehoord van een heitir pottar, maar dat is een Ijslandse jacuzzi, veronderstel ik? Als ik de Lotto zou winnen, zou ik m’n vaste job opzeggen om als freelance copywriter te beginnen. En enkel de allerleukste en interessantste opdrachten aannemen. 😉 Iets anders, het lukt me niet om mij in te schrijven voor de nieuwsbrief van Tuttefrut. Ik ontvang geen bevestiging via mail. Ofwel moet ik wat meer geduld hebben, dat kan ook. 🙂

  • Kathleen

   Een heitir pottar is inderdaad een jacuzzi/hot tub/hete pot/hoe je het ook wil noemen.
   De bevestigingsmail komt ongetwijfeld nog jouw kant uit. Geduld is een schone deugd. 😉

 • Chloé

  Bangelijk lijstje Kathleen. Zelf zou ik eerst eens diep moeten nadenken over de besteding van mijn winst. Maar ik stel me bij deze alvast kandidaat om op je dierenboerderij te komen werken ?

  (Ik gebruikte de Euromillionsman deze week ook als inspiratie voor een blogpost, haha. Toch een verhaal dat tot de verbeelding spreekt blijkbaar…)

 • Lottes Anekdotes

  Een inspirerende vraag en ik zal er zeker nog eens over nadenken, maar één iets weet ik zeker: ik zou mijn werk opzeggen en meteen op reis vertrekken. Waarschijnlijk koop ik ook een mooi, groot huis in Gent en een vakantiehuis in Franschhoek, Zuid-Afrika. Na mijn lange reis zou ik hoogstwaarschijnlijk niet opnieuw voor een loon gaan werken, maar wel iets van vrijwilligerswerk gaan doen. Ik zou namelijk al veel te snel het contact met anderen missen.

 • Sofie

  Oh wat een leuk topic! Ik droom daar ook regelmatig eens over na, heerlijk om daar over te dromen. Ik kocht een klein en zelfvoorzienend huis met grote tuin met een goeie omheining om 100 Podenco’s op te vangen. Ik kocht mij een auto. Voor de rest zou ik gewoon parttime blijven werken. Ik zou geen luxe kopen en nog steeds sober leven.

 • zwartraafje

  Lap hé, nu zit ik weer een hele poos met dat liedje in mijn hoofd. Eigenlijk doen zo’n vragen me meestal beseffen dat ik best wel gelukkig ben met wat ik heb. Uiteraard zou ik sneller zaken kopen waarvan ik de aankoop nu niet echt kan goedpraten wegens te kostelijk én niet noodzakelijk maar met zo’n bedrag hoef je daar uiteraard niet naar om te kijken. Ik woon echt heel graag in ons huisje maar zou het wel leuk vinden om wat vaker op verlof te gaan of ergens een rustig buitenverblijfje te kopen. Vroeger zou ik gezegd hebben ‘afgezonderd, in een bos zodat ik tot rust kan komen en massa’s boeken kan verslinden’ maar sinds Heksenhoeve spreekt zo’n afgezonderd huisje me plots minder aan. 😉

  Het lijkt me ook ontzettend leuk om af en toe iemand te verrassen met iets waar ze al een hele poos naar uitkijken. Al kan ik dat wel best anoniem doen vermits er anders om de vijf minuten iemand aan de deur staan en jammer genoeg is het zelfs met zo’n immens budget onmogelijk om iedereen gelukkig te maken.

 • Lucie

  Leuke denkoefening! Bij “uitbreiding bibliotheek” dacht ik direct voor jou aan dit: https://www.schrijf.be/frontend/files/userfiles/images/blog/17256_Beauty-and-the-Beast-library.jpg 🙂

 • Liese

  Gertje heeft toch woord gehouden he!

 • Chrisje

  Goeie vrienden trakteren met een topreis… Lapland bijvoorbeeld met alle mogelijke excursies én eindelijk het Noorderlicht zien. En een butler met zalige sarcastische humor 😉

  En een langdurige schrijfopleiding… JEUJ!!

 • The Belgian Reviewer

  We hebben het hier al vaak op het werk erover gehad en er is afgesproken, als mijn collega de volle pot wint, dan opent ze een asiel bij ons in de buurt en dan neemt ze me in dienst heeft ze me beloofd :-). Dat zou ik al superhard zien zitten! We zijn alletwee grote dierenliefhebbers!

 • Annelies

  Tijd kopen, om te lezen, nog veel meer te lezen 🙂 🙂 🙂

  En boeken natuurlijk!

 • Falderie

  Ik denk dat ik de eerste weken of maanden helemaal niets zou doen.
  Alles eens laten bezinken en me afvragen wat ik echt doodgraag zou willen.
  Ik ben tevreden met hoe alles nu gaat, ik hoef niet ineens grote veranderingen.
  Maar op restaurant zou ik wél dat duurdere stukje vlees nemen en dat glaasje champagne in plaats van witte wijn. Soms zit het in de kleine dingen… 🙂

 • Paul

  Ik denk dat ik ontslag zou nemen, en een wereldreis ging maken. En met zoveel geld waarschijnlijk op zoek naar mensen die een bedrijf proberen te starten, en daarvoor financiering nodig hebben. Dat kan ik dan mooi regelen, met zo’n dik gespekte bankrekening.

 • Had je 168 miljoen, wat zou jij dan doen? – Koekjes en thee

  […] navolging van Kathleen van Verbeelding dacht ik na over wat ik zou doen met 168 miljoen. Een pak geld waar je je toch al eens een […]

 • Blogger Lovin #16 | Zwartraafje

  […] Amsterdan – A dance with books Hilarische en herkenbare adulthood comics – nerdymommy Had je 168 miljoen, wat zou jij dan doen? – Verbeelding Rondreis door Ierland – Zon en Maan Emmy deed me met dit verslag nog meer zin krijgen om door […]

 • Pin It on Pinterest