Gelezen

Nog wat graphic novels

Voor zij die het nog niet weten: ik lees al eens graag een stripverhaal of een graphic novel. Een paar jaar geleden stak mijn liefde voor de betere strip weer helemaal zijn kop op. Ik weet dat niet iedereen die liefde met mij deelt, maar ik wilde jullie toch graag nog een aantal tips geven.

Sunstone
SunstoneVorig jaar ergens verscheen deze reeks op mijn radar. Deze graphic novels werden uitgegeven bij Image Comics en die uitgeverij geeft gewoon hele goeie graphic novels uit onder andere Saga, wat tot nu toe mijn favoriete reeks was en The Walking Dead, wat ook een toppertje is. Op een bepaald moment stond ik in een stripwinkel ergens in Brussel met het eerste deel van Sunstone in mijn handen en uiteindelijk heb ik die braaf teruggelegd. Wat ging ik in godsnaam doen met een strip rond bondage en sm?! Een dik jaar later heb ik dan toch het eerste deel gekocht omdat Het Besloten Land een kortingsactie deed voor alle Image Comics. En Sunstone werd in één klap uitgeroepen tot mijn nieuwe favoriete graphic novels reeks. Ja, het gaat over bondage en sm, maar het gaat over zoveel meer. De personages zijn geweldig. Het verhaal is geweldig. De humor is helemaal mijn ding. Intussen zit ik reikhalzend uit te kijken naar volume vijf, maar de publicatiedatum daarvan wordt altijd maar verschoven. Uuugh.

Amulet
AmuletNog een reeks die al een tijdje geleden op mijn radar was verschenen, maar waar ik nooit eerder mijn tanden in heb gezet. Eerlijk is eerlijk, graphic novels en de betere strips zijn aan de prijzige kant. Meestal probeer ik ze uit de bibliotheek te halen, maar natuurlijk hebben ze niet alle reeksen die ik wil lezen. Amulet was nergens te vinden, helaas. Onlangs besloot ik dat het de hoogste tijd was om het eerste deel te kopen en te lezen. Het is een strip gericht op jongere lezers (jonge tieners, lijkt mij het ideale doelpubliek voor deze reeks), maar het was helemaal geweldig. Iedereen weet intussen wel dat ik nogal fan ben van Studio Ghibli en het werk van de grootmeester Miyazaki. Qua verhaal, qua vertelstijl, qua setting en qua personages sloot dit zo hard aan bij Studio Ghibli, dat ik niet anders kon dan holderdebolder verliefd te worden op deze reeks. Binnenkort moet ik maar eens deel twee gaan halen. En als ik dan toch in de stripwinkel ben, kan ik meteen ook deel drie en vier meenemen. En vijf misschien ook. Maar dan ben ik wel weer platzak, vrees ik.

Alex + Ada
Alex + AdaVolgens mij is Alex + Ada een topreeks als je net wil beginnen met graphic novels. De reeks telt maar drie volumes en is niet te ingewikkeld om te volgen. Het is geen nieuw verhaal. Jongenman wordt verliefd op robot. It’s been done before. Naast al de lovey dovey feelings gaat het ook over de rechten van de robots, want wanneer hebben zij rechten? Wanneer staat een AI gelijk aan een mens? Wanneer wordt een AI bewust? Het klinkt allemaal nogal science fiction achtig en waarschijnlijk haken veel mensen daarop af, maar mark my words, het zijn onderwerpen waar wij hoogstwaarschijnlijk in ons leven nog mee te maken gaan krijgen. Soit. Het is vermoedelijk de eerste graphic novel reeks waarbij ik echt heb zitten snotteren gelijk een klein kind. Het was een schoontje. Dus als je niet vies bent van een beetje science fiction en je wil eens een graphic novel reeks proberen, dan is dit zeker een aanradertje.

Het is waarschijnlijk nog een beetje te vroeg voor eindejaarslijstjes, maar ik vermoed dat dit het lijstje met mijn favoriete graphic novels van 2016 is. Tenzij ik de komende maand op nog een geweldige reeks stoot. Zeg nooit nooit.

Wil je nog meer graphic novels leren kennen? Ik deelde eerder al in dit blogbericht, dit blogbericht en dit blogbericht nog een paar interessante titels met jullie. De moeite om even te bekijken als je geïnteresseerd bent in het betere beeldverhaal.

You Might Also Like

 • Elke

  Volgens de mevrouw van het Besloten Land is Paper Girls (een nieuwe van Vaughan) ook heel goed. Staat alvast op m’n lijstje, maar eerst Y: the last man verder lezen. Jij was niet zo’n fan hé? Ik heb intussen 4 van de 5 volumes en vind het nog steeds even geweldig!

  En onlangs ook Rolling Blackouts gekocht. Dat gaat over journalistiek en oorlog en Syrië en… Verslonden heb ik het! Het zou verplichte lectuur moeten zijn in een opleiding journalistiek.

  Momenteel ligt Watchmen van Alan Moore op m’n nachtkastje. Als die even goed is als V for Vendetta zit ik goed!

  • Kathleen

   Rolling Blackouts zet ik op mijn te-lezen-lijstje! Merci voor de tip! Ik heb het eerste deel van Paper Girls gekocht en gelezen, maar vond het niet zo geweldig, vrees ik. Misschien als ik het tweede deel ergens te pakken krijg in de bib dat ik het nog een kans wil geven, maar ik vermoed dat ik deel twee toch niet zelf ga kopen. :/

   • Elke

    Aha! Goed om weten! Heb je ‘Trees’ al gelezen? Ik vond die op het eerste zicht bijzonder mooi getekend, maar ze hadden deel 1 niet meer, dus ik heb me er nog niet aan gewaagd, maar wel benieuwd!
    Heb je bepaalde voorkeuren? Ik heb onlangs enkele bekende Japanse graphic novels gelezen (uitgeleend van Tweebronnen) en ondanks de heel andere stijl vond ik die ook heel boeiend. Het deed allemaal wat aan Murakami denken, dus ik veronderstel dat er wel zoiets als een typisch Japanse verhaalstijl bestaat.

 • Elke

  Wij (als in de wederhelft, ikzelf en ondertussen ook de kinderen) zijn ook stripliefhebbers. De laatste jaren wordt er echter veel minder gekocht en gelezen wegens tijdsgebrek, wat niet altijd slecht is voor de portemonnee 🙂 maar voor een aantal reeksen maken we wel een uitzondering zoals ook Amulet, maar zeker ook Saga (een van de beste reeksen ooit!), afgelopen zomer enorm genoten van ‘Mooie zomers’ en altijd ben ik blij met een nieuwe Largo WInch (de reeks waarmee het ooit allemaal begon op mijn zestiende). Ik was eigenlijk wel fan van Y: the last man, maar er is wel weinig dat ik niet graag lees (tenzij de franstalige die de man in huis haalt, maar dat heeft eerder met mijn Frans te maken denk ik :)) alleen die tijd he…

 • zwartraafje

  Ik ben zelf helemaal niet thuis in Graphic Novels. Dankzij jou heb ik dit jaar echter drie graphic novels van Graig Thompson gelezen en die vond ik alle drie dik ok. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik meer fan ben van de zwart/wit variant én dat ik Ruimtekruimels dus iets minder indrukwekkend vond dan Een deken van sneeuw en Habibi. Wie weet komt het er in 2017 van om nog wat meer Graphic Novels te ontdekken.

 • Pin It on Pinterest