Gebeurd

Hoe ik terug leerde slapen

Ik herinner me heel wat slapeloze nachten. Nachten waarin ik als zeven of achtjarige wakker lag en dan maar besloot in mijn gigantische sprookjesboeken te lezen of in mijn kinderbijbel (het Oude Testament heeft een paar zeer epische verhalen, het nieuwe testament sprak me een pak minder aan). Nachten waarin ik als tiener staarde naar de volle maand. Nachten waarin ik als twintiger uren en uren met een hoofd vol ideeën naar het plafond staarde. En als prille dertiger had ik het zo wel een beetje gehad met die slapeloze nachten.

Ik ben zolang ik me kan herinneren op zoek naar trucjes om me beter te helpen slapen. Lezen helpt meestal wel. Vandaar dat ik zoveel sprookjes ken, vermoed ik. Vandaar ook dat ik voor het slapengaan altijd minstens twee pagina’s moet lezen, maar vaak worden dat er natuurlijk meer. In de oranje studio met de luide buurvrouw, sliep ik altijd met muziek in mijn oren. De beste muziek om mee in slaap te vallen? Luide gipsy punk. I kid you not. Later, toen ik een huis deelde met een paar andere jongedames, ben ik overgeschakeld op good ol’ oordopjes. De afgelopen jaren heb ik geen enkele nacht zonder oordopjes geslapen.

Afgelopen september was mijn slechtste slaapmaand ooit. Dankzij mijn FitBit kon ik de uren dat ik sliep volgen en het was om bij te janken. Er waren weken dat ik gemiddeld drie uur en een half sliep per nacht. Een verklaring voor die slechte nachten was er niet echt. Ik lag wakker en maakte de wildste plannen, maar had de fut niet om ze uit te voeren eens ik wakker was. Dat ik niet optimaal functioneerde met zo weinig slaap, dat moet ik jullie niet vertellen. Het werd dus de hoogste tijd om iets te doen aan mijn slaap, want zo kon het niet verder.

Er werd even langs de dokter gegaan, maar buiten een weekje uitrusten zat er niet veel anders op. Zowel zij als ik zagen slaappillen niet echt zitten. Kalmerende thee drinken voor het slapengaan was geen optie, want dan werd ik om drie uur ’s nachts wakker met een volle blaas. Van de meditatie-oefeningen in de app die ik had gedownload, werd ik letterlijk misselijk. Letterlijk. Vraag me niet hoe dat kan, maar ik heb het opgegeven na een vijftal keer.

Begin oktober was Het Vriendje een week weg met kameraden en bleef ik moederziel alleen thuis. Er lag niemand naast mij in bed waarmee ik rekening moest houden, dus kon ik experimenteren zoveel ik wilde. Die week besloot ik te proberen om zonder oordopjes te slapen. Ik wilde zien of dat een effect had op mijn slaapritme en of ik na zoveel jaren eigenlijk nog zonder kon slapen. Het kostte me enkele nachten, maar tegen het einde van de week sliep ik zonder problemen én oordopjes lekker door.

Sindsdien slaap ik opmerkelijk beter. Er zijn nachten dat ik nog altijd niet aan de acht uur kom, maar met zes of zeven uur slaap functioneer je al een pak beter dan met drie of vier. En nu ik zonder oordopjes slaap, heb ik precies de neiging om slaaptekort in te halen tijdens de weekends. Uitslapen jong, dat was al weer heel lang geleden. En die wilde plannen die ik allemaal heb uitgedacht tijdens die slapeloze nachten in september? Daarvoor heb ik nu de energie om ze uit te werken. Hoppa! Slaap jongens, onderschat het niet. Iedere jonge ouder of eeuwige insomniac kan je vertellen dat slaap heilig is.

Vreemd genoeg heb ik mezelf dus opnieuw leren doorslapen. Het zijn dus niet alleen jonge mama’s en papa’s die daarmee bezig zijn, blijkbaar. 😉

Niet vergeten! Je kan je tot en met maandag 28 november (Cyber Monday) inschrijven met 20% korting voor Meststoffen voor jouw Blog. De cursus kost dan in plaats van €59 slechts €47.

You Might Also Like

 • Biekep_biezonder

  Moh! Ik ben ook een notoire slechtslaper, al van kindsbeen af. Oordopjes gebruikte ik enkel toen ik op kot zat en een luide buurvrouw had. Bij mij wisselt het, de ene nacht raak ik niet in slaap, de andere nacht word ik in het holst vd nacht wakker om vervolgens alle uren te zien passeren. Gek dat bij jou de oplossing zo eenvoudig bleek!

 • Wapiti

  Groot probleem, niet kunnen slapen! Ik heb ooit aan enkele vriendinnen voorgesteld om een nachtclubje te beginnen voor al wie midden in de nacht klaarwakker schaapjes ligt te tellen. Clubleden genoeg!
  Ik ben blij dat je het gered hebt. Slaaptekort is een rottig ding, je raakt helemaal zonder energie, maar vol chagrijn of ander ongemak.

 • Kelly

  Wauw, zo’n eenvoudige oplossing! Hopelijk blijft het werken zo! Ik slaap slecht als ik ‘s avonds nog suiker eet of als ik met stress rondloop. Die suiker is gemakkelijk om te vermijden, maar met stress is het minder gemakkelijk. Aaah, wat kijk ik ernaar uit om eens een volledige week goed te slapen! Nu ik er zo even over nadenk, lijkt het dat ik enkel als ik op vakantie ben nachten na elkaar goed slaap. Ahum.

 • Silke

  Met een pasgeboren kindje heb ik pas echt geleerd hoe belangrijk slaap is voor een mens. Slaapgebrek, dat doet iets met je binnenste, niet te vatten. Je bent echt jezelf niet meer. Na een paar weken had ik het gevoel dat ik boven mezelf zweefde en er eigenlijk niet meer helemaal was. Zoontje was zowat de slechtste slaper ever tot hij 1jaar werd en ik bij een ostheopaat ben langsgegaan met hem. Die slaagde erin om het zoontje op de een of de andere manier rustig te maken zodat hij vanzelf terug in slaap viel nadat hij ‘s nachts zonder aanwijsbare reden toch wakker werd. Een gouden tip van een mama die nu lekker kan doorslapen, voor mocht het nog eens nodig zijn!

 • gerhilde maakt

  Goed dat je het hebt kunnen oplossen! Ik slaap eigenlijk heel goed en ik besef dat dat een luxe is. Als ik eens minder goed slaap (meestal als ik in een ander bed slaap), merk ik dat heel snel aan mijn energiepeil. Weken slecht slapen lijkt me dus verschrikkelijk! In periodes dat ik veel pieker, doe ik dat vreemd genoeg meestal ‘s morgens. Ik val dan nog steeds goed in slaap en slaap goed door, ik word alleen vroeg wakker en kan dan niet meer in slaap vallen. Ik besef hoeveel chance ik daarmee heb, hoor. En ik ben blij dat jij terug kan doorslapen! 🙂

 • madame boerenerf

  Fijn dat je het kunnen oplossen hebt want niet goed slapen heeft een grote impact op je leven. Ik heb ook zo een periode gehad en heb geleerd om altijd ongeveer op hetzelfde uur te gaan slapen. En dat helpt. Ga ik een uur later slapen dan heb ik een slechte nacht. Niet dat ik nu zo rigide geworden ben dat ik perse op hetzelfde uur wil gaan slapen hoor. Ik kan nog wel eens een nachtje doordoen als ik uitga 🙂

 • Cindy

  Ik had een zalig lekkere slaapthee ontdekt, maar ja, dat ‘s nachts moeten opstaan met een volle blaas was niet echt de bedoeling. 🙂
  Het gedicht “huis van de slaap” uit de bundel Zing Zing van Peter Verhelst verhaalt wel heel mooi over slaap!

 • zwartraafje

  Sinds een ingreep in 1997 slaap ik heel slecht. De eerste jaren duurde het ontzettend lang voor ik insliep én werd ik regelmatig wakker. Nu dommel ik wel in maar ik slaap echt super oppervlakkig en ik moet nog steeds meerdere keren per nacht uit mijn bed. Als ik geluk heb blijft het beperkt tot twee à drie maal per nacht. Jammer genoeg zijn er ook nachten bij waar ik zo’n 11 keer op wandel moet gaan en dan voel je je inderdaad niet al te denderend. Ik heb het geluk (en ja dat klinkt nu wsl erg vreemd) dat ik niet in staat ben om te gaan werken want ik kan me voorstellen dat je anders niet echt kan focussen op je job. En ja, na zo’n slechte nacht durf ik wel eens ergens tegenaan lopen van vermoeidheid. Niet dat mijn evenwicht anders uitstekend is, maar op zo’n dag is het plots helemaal zoek.

 • Hilde

  Met een goede nachtrust staat- of valt alles… Het geeft je energie of omgekeerd put je uit. Goed dat je op zoek bent gegaan om daarin weer de juiste balans te vinden, Kathleen. Toch maar beter in het oog blijven houden, je bent nog zo jong!

 • fieke

  Oh, slaap, die heb ik zo gemist de afgelopen maanden! Met een baby in huis die de eerste weken van haar leven besloot van ‘s nachts wakker te blijven raakte ik amper aan 3 uur (niet eens in één stuk) per nacht. Slopend, echt. Ik kende mezelf niet meer en werd er gék van. Sinds enkele maanden slaap ik nu ook met oordopjes, zodat ik van niks anders gestoord wordt in mijn slaap (denk maar aan: de kat die wakker is, mijn man die later komt slapen, …). Die zijn bij mij wel een redding geweest. Slaap is zo belangrijk, veel mensen onderschatten dat. En het wordt des te meer geapprecieerd eens er een baby in huis is!

 • Pin It on Pinterest