Gebeurd

Die keer dat ik slaagde voor mijn theoretisch rijexamen

Dat theoretisch rijexamen, dat stond al een tijdje op mijn to-do lijstje. Sinds de 28 before 29 lijst om exact te zijn. Alleen was het nooit heel erg dringend. Ik trek mijn plan met het openbaar vervoer en heb dankzij de NMBS geleerd wat geduld is. Als het openbaar vervoer me niet op mijn bestemming kan brengen, dan is er altijd wel iemand waarmee ik kan carpoolen. De benenwagen heeft me ook al op heel wat plaatsen gebracht. Met andere woorden: ik trek mijn plan.

Daardoor was dat theoretische rijexamen nooit prioritair, maar ik besef wel dat een rijbewijs nieuwe deuren zou openen. Een keer naar die vriendin rijden die aan de andere kant van Brussel woont, maar waar ik in totaal bijna twee uur over doe om er te geraken met het openbaar vervoer. Met de zus naar het Boekenfestijn in Mechelen gaan met de auto in plaats van twintigduizend uur onderweg te zijn met de trein. Een keer naar de zee rijden, omdat het kan. Een keer naar the middle of nowhere rijden om een stevige wandeling te maken.

Dus toen het dit jaar weer op mijn lijstje stond, deze keer de 16 van 2016, en ik het einde van het jaar langzaam maar zeker zag naderen, besloot ik er korte metten mee te maken. De reden waarom ik er nooit toegekomen was, is omdat zelfstudie met een boek mijn ding niet is. Twee jaar geleden heb ik zo’n boek gekocht en ik heb er twintig pagina’s in gelezen. Daarna is het boek ergens in een schuif verdwenen en het ligt daar nog altijd stof te verzamelen. Ik ben iemand die luisterend en vooral visueel leert. Mijn notities tijdens mijn jaren journalistiek stonden vol met doodles en tekeningen, maar omdat ik tijdens het tekenen perfect kon luisteren, haalde ik wel altijd goede punten.

Toen bleek dat er hier vlakbij een theorie-opleiding doorging, besloot ik me in te schrijven. Een week lang zou ik iedere avond van 18u30 tot 21u les volgen. En dat was blijkbaar exact wat ik nodig had. Een schoolomgeving om die theorie te leren. Een leraar die vooraan de klas stond en die alles uitlegde. Stiekem ben ik een beetje jaloers op de achttienjarigen waar die theorie gewoon bij in hun lessenpakket zit. Wat. Een. Luxe. Achteraf gezien wist ik al veel van de regels en de betekenissen van de borden. Dat is misschien het voordeel van die theorie te leren op “latere leeftijd”. Je vangt het een en het ander op als je meerijdt met andere mensen. En ja, ik voelde me helemaal bejaard tussen die meisjes van zeventien en achttien.

Tijdens de laatste les deden we een proefexamen. Volgens de leraar een heel moeilijk proefexamen. Met een klein, maar zeer snel bonzend hart, vulde ik de vragen in en ik was er van overtuigd dat ik de 41/50 niet zou halen. Faalangst, dames en heren. The struggle is real. Uiteindelijk was ik de enige die slaagde voor het examen. Ik haalde nipt 41/50. Mijn klasgenootjes zouden allemaal zo snel mogelijk het échte examen proberen te doen. Sommigen zouden het meteen de dag erop proberen, anderen zouden nog even wachten tot de volgende maandag. Ik gaf mezelf een deadline. Zeven december. Vraag me niet waarom, maar dat leek me een goede datum. Maar stiekem plande ik al om donderdag 1 december een eerste poging te wagen. Als het me dan niet lukte, kon ik een week later altijd nog eens proberen.

En zo geschiedde. Afgelopen donderdag trok ik met een klein, maar zeer snel bonzend hart, richting het examencentrum in Haasrode. Met het openbaar vervoer. Uiteraard. Dat spreekt voor zich. Ik mocht plaatsnemen aan een computer in een hele donkere ruimte en voor mij op het scherm verschenen de vragen. Al na tien vragen was ik ervan overtuigd dat ik de 41/50 niet zou halen. De vragen waren zo anders dan de online testjes die ik tot nu toe had gedaan. Ik vermoedde dat ik ieder moment in tranen kon uitbarsten. Faalangst, dames en heren. The struggle is real. Maar ik voerde het tempo wat op, liet de computerstem de vragen niet volledig uitlezen voor ik antwoordde en volgde mijn gevoel bij vragen waar ik het niet zeker van wist.

Resultaat? 47/50. Ja. Faalangst, het doet gekke dingen met je hoofd.

Onderweg terug naar Leuven op de bus besloot ik dat als ik korte metten kon maken met dat theoretisch examen, dat nu al meer dan twee jaar aansleepte, ik ook korte mette kon maken met dat andere puntje op de to-do lijst dat al meer dan twee jaar aansleepte. De kapper. Uuugh. Kappers. Ik stapte binnen bij de dure, maar goede kapper in Leuven en maakte voor vlak na de middag een afspraak. Achteraf wist mijn Fitbit me te vertellen dat ik zenuwachtiger was voor de kapper dan voor het theoretische examen. Mijn hartslag op het moment dat ik de kapper binnenstapte voor mijn afspraak was 126. Honderdzesentwintig. De volgende keer dat iemand nog een keer lacht met mijn kappersfobie, kan ik hen bewijzen dat er écht zoiets is als een kappersfobie.

Dus als u mij nu wil excuseren, ik ben afgelopen donderdag genoeg uit mijn comfort zone gegaan voor de komende twee jaar. Misschien zelfs drie. Ik ga me nu helemaal terug oprollen tot een bolletje en onder mijn donsdeken wegkruipen met een voorraad koekjes en boeken. Over een jaar of twee doe ik nog wel een keer iets engs. En misschien moet ik het dan wat beter spreiden, want mijn god, die donderdag kan niet goed geweest zijn voor mijn hart. Nope. Nope. Minstens twee jaar van mijn leven eraf enkel en alleen op die dag. Pfoeh.

Stiekem heb ik nu wel zin om verder te gaan met mijn rijschoolavontuur. Binnenkort schrijf ik me in voor de praktische lessen en dan gaan we daar ons tanden in zetten. Ik hoorde me gisteren nog zeggen: “Eigenlijk wil ik leren rijden in de winter met sneeuw, regen, in het donker,… Als je in de winter kan rijden, dan is al de rest een eitje, toch?”. Mjah. Eens zien of ik nog achter die logica sta over een paar maanden. Ahum.

You Might Also Like

 • Lies

  Goed gedaan Kathleen! We zijn fier op jou.
  En geef toe, gewoon korte metten mee maken werkt uiteindelijk toch het beste, niet?

 • Kelly

  Eindelijk! 😀 Proficiat! Niet dat ik per se mensen aanmoedig om met de auto te rijden, maar ik ben wel zo iemand die vindt dat iedereen die de openbare weg gebruikt, op welke manier ook, de verkeersregels moet kennen.
  Enneuh … stel die ‘binnenkort’ in ‘binnenkort schrijf ik me in voor de praktische lessen’ maar niet te lang uit hé!

 • Le petit requin

  Haha, dat laatste! Zo grappig hoe je zo lang schrik hebt van dat rij-examen en dan plots in sneeuw en regen wilt leren rijden. Zotte! 🙂 Dan anderzijds: ik heb leren duiken in Zeeland (slecht zicht, stroming) en daarvan wordt ook vaak gezegd dat als je het daar kan, dat je het dan overal kan. Tot nu toe klopt dat, dus ik zou vooral zeggen: genieten van dat geslaagd theorie-examen (dikke hoera!) en inderdaad meteen door naar de praktijk, je bent nu toch bezig!
  En euh, is er ook een foto van het nieuwe kapsel? 😉

 • Voskosmos

  Supergoed gedaan!!! De auto is een heel duur, eigenlijk vaak volkomen nutteloos en milieu-onvriendelijk ding, maar de wereld gaat er wel wat meer van open 🙂

 • nobutterfly

  Ik heb ook in de herfst en winter mijn lessen genomen. Het voelde veilig met een instructeur naast mij, dus ik kan het zeker aanraden.

  En nog een dikke proficiat! Go go go!

 • Elke

  Waw!!!! Goed gedaan…
  Zelfs als je je rijbewijs hebt, mag je nog tjolen met het openbaar vervoer ?

 • Wapiti

  Een dikke proficiat voor de overwinning van al die angsten. Geweldig gedaan!!!
  En hoe ziet dat dure kapsel er nu uit?

 • gerhilde maakt

  Ik zag het op Instagram, dat je ‘on a roll’ was. You go, girl! Heb je bij de kapper weer zoveel eraf laten doen als vorige keer en/of heb je opnieuw haar gedoneerd? Ik ga akkoord met Le petit requin: foto?

 • An

  yay! goed gedaan, en nu hup hup achter het stuur kruipen
  (niet dat je erna een auto moet kopen, maar dat rijbewijs is altijd handig, *zegt iemand die al maanden niet meer gereden heeft* :))

 • Nikki

  Knap zeg! Ik zou in de winter gaan lessen. In de zomer is het inderdaad makkelijker én als je dan in een winter waarin je je rijbewijs hebt in serieus winterweer terecht komt, heb je het maar eens gehad. Mijn rij-instructeur liet me bijvoorbeeld hard remmen in de sneeuw, om te laten merken wat er dan met je auto kan gebeuren(spoiler: vrij weinig). Heel leerzaam!

  Maar voor nu zou ik nog even genieten van je twee overwinningen!

 • Sofie

  Goed gedaan! trots op jou… En ik zou gewoon leren rijden zonder sneeuw, het zal al stressy genoeg zijn 🙂 En ik heb een belfobie 🙂

 • Sophie

  Gefeliciteerd! Goed dat je je angsten overwint. Het rijbewijs halen vond ik wel leuk, maar aan naar de kapper gaan heb ik nog steeds een hekel…

 • Wiete

  Ha, ik dacht dat ook, leren rijden in slecht weer. Altijd in donker en regen rijden is fijn, tot uw examen overdag is en ge verkeerslichten niet goed ziet door de lage verblindende zon en dan gebuisd zijt omdat je redelijk hard vertraagde aan een blijkbaar groen licht 😀

  Dus ga ook een paar keer rijden opbouw examenuur, als dat kan.

 • Julie De Neef

  Hey Kathleen

  Ik ben een serieuze procrastinator maar heb in de herfstvakantie mijn theorie afgelegd en vandaag mijn eerste praktijkles gehad.
  Ik kan je dus maar 1 tip geven, ga je ze snel mogelijk inschrijven! Hoe sneller je het doet, hoe sneller je er vanaf bent. En dan is het voor altijd van het to do lijstje 😉

 • Doris

  Kijk, zo had ik het nog nog niet bekeken. Ik overweeg voor het eerst van mijn leven om rijles te gaan nemen, maar zie daar erg tegenop in de winter. Dank voor verse argumenten voor de tweestrijd in mijn hoofd. Wellicht is het inderdaad wel juist een heel goed idee om die donkere dagen juist je oefening te krijgen met de veiligheid van een instructeur naast je.

 • Ivy

  Goed gedaan !!
  En nu willen we ook een foto van het kappersbezoek he ? Indien mogelijk voor en na…

 • Eva

  Super gedaan! Het eerste stukje eraf bijten en dan gaat de rest vanzelf 😉

 • Samaja

  Super! Goed gedaan! Ik zou wel graag over het vervolg lezen. Het blijft toch een memorabel iets, je rijbewijs halen en de frustraties en emoties die eraan vooraf gaan.

 • Cindy

  Zelfs na 20j rij ik nog steeds niet graag in het donker of bij regen of sneeuw… Dus chapeau en veel succes!! En ja, met dat kappersbezoek maak je ons echt wel nieuwsgierig. Als een foto te moeilijk is, mag een video ook natuurlijk 😉

 • Lucie

  Proficiat!!! Gebruik het goeie gevoel dat je hebt gekregen door het afchekken van deze puntjes om een aantal knopen door te hakken van andere moeilijke todo puntjes. Bv. al eens een bezoekje brengen aan een rijschool, zodat ze je kunnen uitleggen hoe de lessen in zijn werk gaan en hoe veel dat kost. Het kiezen van een rijschool is ook een beslissing die moet gemaakt worden voor je kan beginnen aan je rijlessen, zonder dat je al effectief moet beginnen rijden.

 • Marie

  Goed bezig Kathleen!!! Ik ben heel trots op jou!

 • Lize

  Proficiat!! Ik heb ook (nog) geen rijbewijs en herken wel dat je schrijft dat het soms moeilijk is om bij vriendinnen te geraken.
  De theorie vond ik nooit moeilijk maar de praktijk wilt mij niet lukken 🙁 Ik twijfel erg of ik het in 2017 nog eens wil proberen of toch maar niet.

 • leen

  Soms zijn er lange wachttijden voor je praktijklessen :), het is maar een tip. Ik had mezelf eindelijk overtuigd om eraan te beginnen en moest toen weeeeken wachten. Wat een teleurstelling..

 • Evi

  Supergoed gedaan!

 • zwartraafje

  Ik mag dan zelf geen echte kappersfobie hebben maar ik vind het wel spannender als naar de tandarts gaan. Op de één of andere manier zie ik dan vooraf al vanalles mislopen. Ineens een pagekopje in plaats van de ‘puntjes’ of zo. Gelukkig heb ik nog maar één keer echt pech gehad met een kapsel, dus een goede kapper helpt wel echt. Ik heb je maar even gezien op het Boekenfestijn maar de kortere coupe zag er goed uit. 😉

 • Lottes Anekdotes

  Een beetje laat om nog te reageren, maar toch: proficiat! En nu graag foto’s van je nieuwe coupe aub 😉

 • goofball

  Proficiat! Met je theoretisch examen en met je kappersbeurt .

 • liese

  mijn lief leert voor kapper. Als je wil kun je hier binnen een jaar komen om het te laten knippen met voldoende afleiding 😀

 • Pin It on Pinterest