Gemaakt

Kleurboeken voor volwassenen | deel 2*

Een paar jaar geleden kocht ik mijn eerste kleurboek voor volwassenen. Ik begreep toen de hype niet helemaal, maar na één kleurplaat was ik helemaal verkocht. En ja, ik kleur tegenwoordig nog altijd. Het is geen dagelijkse activiteit, maar regelmatig wordt er hier een kleurboek bovengehaald, gewoon omdat het kan.

Intussen heb ik ontdekt dat het voor mij ideaal is om bezig te zijn met iets terwijl ik online lessen volg. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik ben keihard fan van webinars en online videolessen volgen. Never not learning begint stilletjesaan mijn motto te worden. CreativeLive is daarbij zowat mijn favoriete place to be. Je kan er rond alle mogelijke onderwerpen iets nieuws leren gaande van naaien, fotografie tot bedrijfsbeheer. Maar ik ben dus graag met iets anders bezig terwijl ik naar die lessen luister. Tekenen bijvoorbeeld, maar dan ga ik er te hard op in en dan luister ik soms niet meer.

Daarom zijn die kleurboeken zo geweldig. Ik ben bezig met mijn handen, maar kan perfect luisteren en wanneer ik even een stukje heel aandachtig moet volgen, dan leg ik mijn potloden of stiften opzij. In die combinatie luisteren naar iets (online lessen, webinars, maar zeker ook podcasts) en ondertussen kleuren kan ik echt mijn zen vinden. Zo kan ik twee van mijn favoriete bezigheden combineren: leren en creatief bezig zijn. Tienduust hartjes voor die combo.

Tot nu toe kleurde ik voornamelijk met kleurpotloden, maar ik hou eigenlijk wel van kleuren met stiften. Ik heb al een keertje mijn liefde voor mijn Copic markers met jullie gedeeld, maar gewone stiften, die weet ik zeker ook te appreciëren. Je kan er geen fancy kleurovergangen mee produceren, maar de kleuren zijn wel lekker fel. Doordat je niet zo makkelijk kan mengen, moet je soms wat creatiever werken met stiften. Puntjes zetten bijvoorbeeld om een soort van schakering te maken. Of streepjes. Ik hou van kleurpotloden, maar ik hou stiekem van de “beperkingen” van stiften. Het zorgt ervoor dat je er anders mee te werk gaat. Dus toen ik gecontacteerd werd met de vraag of ik de Color Your World kit van Stabilo wilde testen, kon ik natuurlijk geen nee zeggen.

Color Your World is een kleurboek opgebouwd uit dertig illustraties getekend door enkele kunststudenten van de School voor Grafisch Onderzoek in Brussel. En het mag gezegd worden, ze hebben dat goed gedaan. Doordat er verschillende studenten aan dit project hebben gewerkt, zit er een hele waaier aan stijlen in dit boek. Een aantal illustraties zijn supergedetailleerd, bij andere illustraties kan je je dan weer volledig laten gaan met het inkleuren van grote vlakken. De illustraties beelden allemaal een stukje van de wereld uit. Dat kan een plaats zijn, dat kunnen dieren zijn, dat kunnen mensen zijn. Het is een reis rond de wereld die je kan inkleuren.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de stiften. Bij mijn pakket zaten 15 Pen 68 stiften. Dat zijn de dikkere Stabilo stiften, niet de bekende Point 88 fine liners (die gele met de gekleurde dop). Je kan het pakket ook kopen met de fine liners als je liever heel fijn werkt. Maar die Pen 68 stiften, die kleuren zalig. Af en toe wordt het wat moeilijker om kleinere details in te kleuren, maar niemand verplicht je om binnen de lijntjes te kleuren. Nope. Daar doe ik in ieder geval niet altijd aan mee. Nah!

Ik heb intussen een kleurenpalet waar ik iedere keer opnieuw naar grijp (zie de kleuren hierboven) omdat ik zo geniet van de helderheid van die kleuren en omdat ik er gewoon zo blij van word. En omdat ik hier een pak fine liners had liggen, ben ik die ook beginnen gebruiken om wat extra details en reliëf toe te voegen aan de ingekleurde prenten. Best of both worlds. 😀

Dus ja, ten huize Verbeelding is de liefde voor kleurboeken voor volwassenen nog altijd zeer groot. Ik denk dat ik intussen drie van dat soort boeken bij elkaar heb verzameld en geen enkel van die drie boeken is zelfs nog maar half vol, maar daar gaat het voor mij niet om. Ik kan me bezighouden met iets terwijl ik bijleer en doordat ik nu drie heel verschillende boeken heb, kan ik ook kiezen met welke stijl en welk medium ik het liefst aan de slag wil. Wil ik kleuren met potloden of met stiften? Wil ik liever bloemetjes en natuurelementen inkleuren of wil ik vandaag een deerne inkleuren die pizza eet? Wil ik een grote prent inkleuren of toch liever iets kleins? Wil ik grote vlakken inkleuren of heel gedetailleerd werken? Zoveel mogelijkheden!

Ik blijf die kleurboeken voor volwassenen een ietwat gekke trend vinden, ik geef het toe, maar het werkt en ik amuseer me ermee. Dus mij hoor je niet klagen. Nope. Nope. In het geheel niet.

Wanneer kleuren jullie in jullie kleurboeken voor volwassenen? Combineren jullie het ook met een andere activiteit? Of heeft de hele kleurboekenhype jullie nooit echt iets gezegd?

*Dit is een gesponsord bericht met dank aan Stabilo

You Might Also Like

 • Lies

  Ik heb er eens eentje gekocht, maar het al snel opgegeven omdat kleuren toch niet echt mijn ding bleek te zijn. Mijn creativiteit ligt elders.

 • Annelies

  Ik vind het ook fantastisch, dat kleuren. Ik gebruik meestal kleurpotloden (Bruynzeel), maar ik heb ook de Stabilo-stiftjes.

 • Sofie

  Oh ik heb dat een paar jaar geleden veel gedaan. Ik vond het zeer leuk om te doen. Maar het komt er nu precies niet meer van. In de winter vind ik het nadeel dat je ‘s avonds minder goed kan kleuren. Ik zie bij geel niet waar ik kleur en ik zie het verschil tussen groen en blauw niet als ik met kunstlicht kleur 🙂

 • Jeroen

  Onlangs voor de eerste keer eens een tekening gekleurd in het kleurboek van de vriendin. Is even wennen als zo’n boek voor volwassenen, zeker als je af en toe van de dochter moet helpen in haar boekjes 😉 Maar het is wel ontzettend rustgevend heb ik gemerkt. Ik heb er alvast eentje gevraagd (met de nodige goede kleurpotloden) voor mijn verjaardag binnenkort.

 • Miss Pixie

  Ik heb er een vijftal. Enkele zelf gekocht en enkele gekregen. Ze zijn allemaal heel verschillend qua stijl en dat maakt het leuk om te kleuren en af te wisselen.

 • Voskosmos

  Ik heb ook verschillende kleurboeken thuis, ik doe het supergraag maar veel te weinig. Wat ik er geweldig aan vind is dat je tegelijkertijd ontspannen én hypergeconcentreerd bent. Ik heb gevoel dat mijn zintuigen (vooral horen dan) extra hard werken tijdens het kleuren, zalig.

 • Leen

  Ik kleurde vroeger heeeeel graag. In mijn pennenzak zaten steevast kleurstiften en toevallig dus ook die fineliners van Stabilo (jaaa de Aldi-tegenhanger was toch niet helemaal hetzelfde!). Geen idee wanneer en waarom ik daar ooit mee gestopt ben – misschien inderdaad omdat ik niet meer heelder lesuren braaf moet zitten luisteren naar de meester of juf? Merci alleszins voor de podcaststip en die kleuren, o die kleuren, ik snap helemaal waarom ze uw favoriet zijn 🙂

 • Klara

  Ik heb er twee jaar geleden één gekocht (het tattoo-kleurboek, nog steeds de max!) toen ik graag met mijn handen bezig wou zijn maar op dat moment een inspiratieloze periode had. Het blijft intussen wel achterin de kast liggen in drukkere periodes des levens (lees: meestal).

 • Pin It on Pinterest