Gegeten

Mijn liefde voor de slowcooker

Die slowcooker dus. Iedere keer als we hem hier ten huize Verbeelding gebruiken, zeggen Het Vriendje en ik na de maaltijd: “Amaai, toch wel de beste aankoop van dit jaar, zenne,” en dan geven we de slowcooker een warm badje om hem te bedanken voor zijn geleverde diensten. Dus ik kan hier op deze blog niet mijn enthousiasme voor de beste aankoop van het jaar delen. Dat kan gewoon niet. Nope.

Dus. Een slowcooker. Wat is dat voor een beest? Een slowcooker bestaat uit twee potten en een deksel. Je hebt de buitenste pot waarop de knopjes staan waarmee je de warmtestand en de tijd kan regelen. In dit pot zit een verwarmingselement. En dan heb je de keramieke pot die in die buitenpot gaat en waar het deksel op past. Je krijgt dus een soort van au bain marie situatie. Het belangrijkste om te weten is eigenlijk dat de temperaturen van de pot nooit heel hoog worden. Daar waar je bij bakken en bij koken vaak aan hoge temperaturen komt, blijft de temperatuur in de slowcooker laag, maar stabiel. Je eten moet er dus behoorlijk lang in voor het klaar is. MAAR het voordeel van dat traag koken en die lage temperaturen is wel dat er zoveel smaak aan je eten blijft. Mijn. Goede. God. Mijn smaakpapillen hebben al meerdere keren feest gevierd sinds de aankoop van de slowcooker.

En terwijl je eten zo vier of soms wel acht uur staat te pruttelen, moet je er niet naar omkijken. Ik geef toe, ik eet heel graag lekker eten, maar ik ben niet zo’n grote fan van lang in de keuken staan. En aangezien de keuken nog steeds een slagveld is wegens traag maar gestaag verbouwen, is de goesting alleen nog maar minder geworden. Dus alles in een pot gooien en vier uur kunnen werken of iets anders doen terwijl het huis zich vult met overheerlijke aroma’s? Count. Me. In. Er zijn moedige zielen die de slowcooker opzetten en dan uit werken gaan, maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd. Het is wel perfect mogelijk, daar niet van, maar ik ben geen moedige ziel. Meestal gebruik ik hem op donderdag, één van mijn bijberoepdagen. Dan gooi ik hem vol tijdens mijn middagpauze, ga ik gewoon verder met mijn dag en tegen dat Het Vriendje thuiskomt, is het eten klaar.

Er zijn recepten waarbij je letterlijk gewoon alles in de pot gooit (mits wat snijwerk hier en daar), de slowcooker aanzet en je er niet meer naar om moet kijken. Misschien moet je nog wat rijst of pasta koken voor bij je brouwsel, but that’s it. Er zijn ook recepten die wat meer voorbereidend werk vragen. Zo maakte ik voor het eerst in mijn leven stoofvlees. Lieve mensen, ik eet graag stoofvlees, maar ik had eerlijk gezegd geen idee hoe je dat moest maken. Ik dacht altijd dat daar tonnen werk bij kwam kijken. Dus als ik ergens op restaurant ging en stoofvlees stond op het menu, dan durfde ik dat al eens te nemen. Met frietjes. Uiteraard. Dat spreekt voor zich.

Na wat research te hebben gedaan bleek dat stoofvlees in de slowcooker maken twee keer niets is. Alleen moet je wel je vlees op voorhand even schroeien. Conclusie? Ik heb mijn slowcooker sinds midden oktober en intussen hebben we hier al meerdere keren stoofvlees gegeten. Stoofvlees waarvan Het Vriendje de eerste keer zei: “Amaai, dit is restaurantwaardig,”. Liefde. Man. Maag. Punten scoren. Booyah!

Naast stoofvlees heb ik intussen nog enkele dingen gemaakt waarvan ik dacht dat ik er nooit aan zou beginnen. Chicken Tikka Masala. Hemelse Chicken Tikka Masala om correct te zijn. We maakten al enkele groentestoofpotjes en afgelopen weekend was er een experiment met als resultaat de beste spaghetti met gehaktballen OOIT. En dan heb ik me zelfs nog niet gewaagd aan één van de populairste slowcooker recepten: pulled pork of de variant pulled chicken. Er zat een mini-boekje bij mijn slowcooker, maar uiteindelijk vond ik toch de meeste van de recepten die ik tot nu toe heb gebruikt online. Mijn relatie met Pinterest kent hoogtijden.

Voor jullie nu helemaal uit jullie dak gaan, er zijn nog een aantal zaken die je moet weten voor je zelf naar de winkel spurt om zo’n slowcooker te kopen (of er ééntje te vragen voor kerstmis misschien? 😉 ). Ik kocht zelf een slowcooker van het merk Crock-Pot. Vaak wordt Crock-Pot als synoniem gebruikt voor een slowcooker, maar het is dus gewoon een merknaam en er zijn nog tal van andere geweldige merken op de markt. De slowcookers van Crock-Pot komen in verschillende maten die uitgedrukt worden in liter. Dat gaat van 2,4L tot 5,7L. Zelf hebben wij hier nu een prachtige 4,7L staan, wat eigenlijk perfect is voor vier personen. We maken gewoon een dubbele portie en eten de restjes de dag nadien op.

Die liefde voor de slowcooker, het gaat diep. Dieper dan de diepste zee, zoals ik de vorige keer al schreef. Voor iemand als mij die graag lekker eet, maar niet uren in de keuken wil staan is dit echt een godsgeschenk. En laat dat nu net de reden zijn waarom ik me zo’n toestel heb aangeschaft: lekker eten zonder er al te veel naar te moeten omkijken. Lui-wijven-koken, in de volksmond. Nailed it!

Ik heb geen idee of ze slowcookers hier in de typische elektronicazaken verkopen, maar ik heb zo’n donkerblauw vermoeden van wel. Bij Bol kan je de broertjes en zusjes van mijn teergeliefde 4,7L Crock-Pot vinden voor €90. Adopteer er eentje, zou ik zeggen.

You Might Also Like

 • Ivy

  Bedankt voor de review. Ik overweeg al een tijdje de aankoop van een Airfryer. Is dat eigenlijk hetzelfde ? Want die zijn toch een stuk prijziger ( de goedkoopste van Philips zet dacht ik rond de € 150 )…

  • Kathleen

   Ik heb eerlijkgezegd geen idee wat een Airfryer is. Als ik het zo snel even google lijkt het meer een soort van friteuse?

   • Ivy

    Inderdaad, je hebt gelijk. Ik was even in de war…

 • Resaarcle

  Mijn mama beweert dat ik al minstens 2x zoveel spullen in mijn keukenkast heb staan dan dat zij ooit in haar kokend leven heeft gehad, maar ik moet wel toegeven dat je post me verlekkert. Vooral dat luie wijven koken. Grote fan van. Ik denk dat ik je blog hier wat achteloos laat openstaan op de iPad en hoop dat mijn vent het toevallig leest als hij op zoek is naar een kerstcadeau voor mij! Duimen!

 • Wapiti

  Een van mijn vriendinnen heeft ook een crockpot en is daar ook zo verslingerd aan als jij. Die vriendin kan geweldig lekker koken, staan graag uren in de keuken, ontvangt graag gasten, en nu heb ik (behalve haken) haar hobby’s opgesomd en toch is de crockpot één van haar beste vrienden.
  Ik denk dat je een goede keuze gemaakt hebt en dat je kunt solliciteren voor een baan als reclamemaker bij Crockpot. Je klinkt ongelooflijk overtuigend 🙂 🙂 🙂

 • Silke

  Aaargh, je doet me weer iets aan, Kathleen 😀

 • Kelly

  Moh, pas recent de eerste keer stoofvlees gemaakt?! Ik vind dat helemaal niet veel werk, zelfs zonder slowcooker, en kan me geen winter zonder stoofvlees voorstellen 😀 (allez, ik maak dat toch meestal enkel in de wintermaanden)
  Als fan van slow living ben ik ook al een paar jaar fan van slow cooking, helaas enkel van het idee en nog niet in de praktijk. Maar binnen een paar maanden komt daar verandering in! In ons nieuwe huis hebben we een massakachel (ons enige verwarmingsbron voor het huis), waarin je – in principe – ook een pot kan zetten, aangezien zo’n massakachel ook uren dezelfde stabiele temperatuur aanhoudt. Nu ja, we gaan dus nog moeten zien wat het in de praktijk geeft, maar ik heb er best wel vertrouwen in 🙂 Onze slowcooker zal dus onze kachel zijn, maar dan zonder elektriciteitsverbruik én uiteraard enkel te gebruiken in de winter 🙂 Ik kijk ZO hard uit naar die trage stoofpotjes <3 Om maar te zeggen: ik begrijp die liefde VOLLEDIG. Nu al 🙂

 • Marjolein

  Deze komt op mijn verlanglijstje. Enneuh, dan stalk ik jou voor recepttips 😉

 • Sara

  Wij kochten er onszelf een na onze trouw 3 jaar geleden. Nog altijd gigantische fans, onze favo recepten zijn Honey Sesame Chicken, Chicken Curry, Veggie Curry, iets met varkensvlees en pindakaas, pulled pork, … Mmmm.

 • madame boerenerf

  Ik ben overtuigd! De slowcooker komt op mijn pinterest verlanglijstje

 • Evi

  Lekker eten kunnen maken op een luie wijven manier, klinkt als muziek in mijn oren ? Dit komt meteen op mijn verlanglijstje te staan!

 • Debbie

  Ik heb het lekker koken eigenlijk pas recent ontdekt. Was voorheen vooral alleen van ‘makkelijk’. Zo’n slowcooker lijkt me ook wel wat!

 • Kruimel

  Kathleen, dat mag je niet doen. Zo’n enthousiaste post schrijven en dan geen recepten delen. Er staat hier namelijk al twee jaar een slowcooker in de kelder wegens geen idee wat ik er mee aan moest. Deel aub even die hemelse recepten?

 • Miss Pixie

  Elke keer ik van die crockpotrecepten zie op Pinterest denk ik “ik wil ook zo een slowcooker” en na deze post ben ik het echt aan het overwegen, ziet er zo handig uit!

 • Lize

  Oh dit spreekt mij wel aan! Ik hou niet zo van koken maar jij blijkbaar ook niet en toch kan je er heerlijke recepten mee maken zo te lezen 🙂 Weer een reden om wat extra te sparen (of wat meer te verkopen en te betalen met het geld dat ik verdien met mijn bijberoep?)

 • Leen

  Damn. Dat klinkt zo verleidelijk hé. Zeker in tijden van “ik wil gewoon in mijne zetel ploffen en niet een uur aan mijn fornuis staan koekeloeren.” En eigenlijk valt de prijs nog keigoed mee, ik dacht dat die dingen veel duurder waren!

 • goofball

  je enthousiasme druipt uit je post en doet ons likkebaarden 🙂

 • zwartraafje

  Zalig zo’n super enthousiaste blogpost. Nu heb ik zelf doorgaans wel de tijd om rustig te koken maar desondanks doe je me bijna overwegen om er eentje aan te schaffen. Wat ik waarschijnlijk niet zal doen vermits de keukenkasten al volzitten met keukenmateriaal dat allemaal gebruikt wordt en dus niet kan worden afgedankt om plaats te maken voor zo’n slowcooker. Het zal al serieus puzzelen worden indien we een airfryer aanschaffen. Daar zijn we momenteel over aan het nadenken vermits er hier al jaren geen friteuse meer in huis is en kroketjes uit de oven toch niet helemaal hetzelfde zijn. Bovendien wil ik nog eens garnaalkroketten eten én dat gaat blijkbaar niet in de oven.

 • Anneke van Dijken

  Hmmmmmm….. dit is wel iets voor mij. Zal manlief nu maar niet lief aankijken omdat ik al zoveel heb gekregen, maar over een maandje of 5, zo rond mijn verjaardag, zal ik toch eens gaan kijken voor de slowcooker, want je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Krijg ineens trek in stoofpotjes.

 • Johanna

  Wij hebben er één nvoor onszelf gekocht als kerstcadeau vorig jaar. We gebruiken hem ook vrij vaak 🙂 spaghettisaus, tajine, curries, stoofvlees, zalig! Wij hebben een grote, met een aluminium pan die ook op het fornuis mag. Ik bruin mijn vlees dus aan in dezelfde pan die daarna in de houder gaat. Dat scheelt alweer afwas. Wij zijn grote fan! Ik heb al een paar receptjes geblogd: http://twoowlettes.be/?s=crockpot
  Je recept voor de tikka massala intrigeert me ook wel, heb je een linkje?

 • Johanna

  en in de doorsnee electronicazaken heb ik vorig jaar trouwens geen slowcooker gevonden… Ik kon er één bestellen van Kitchenaid maar die kostte me teveel, en ik ben dus bij Coolblue te rade gegaan. Toen er na een tweetal maanden een defect aan ons timertje was, kon ik er ook zonder enig probleem terecht.

 • Isabelle

  I <3 my slowcooker! Heb ermee leren koken (want heeft toch een beetje feeling nodig, al is het zo eenvoudig) in Amerika. Daar smijten ze dat naar je kop (niet letterlijk, zou pijnlijk zijn), echt, een crockpot voor 6personen is 40 dollar en ie-de-reen kent dat ding. Ik kon die jammer genoeg niet meenemen bij onze verhuis terug naar België (snif) en heb er hier meteen een gelijkaardige gekocht, aan een veelvoud van de prijs, maar kom, ik gebruik het echt 1-2x per week. Hier word ik dan weer raar bekeken, terwijl het zo heerlijk is!

 • Pin It on Pinterest