Gelezen

De 6 favoriete boeken van 2016

En eindelijk is daar dan de laatste week van het jaar. Het is pas tijdens die laatste week dat ik mezelf de toelating geef om jaaroverzichten en lijstjes te maken. Ik vlieg er dan ook meteen in met mijn lijstje van favoriete boeken die ik las in 2016.

Ik las opvallend minder boeken dit jaar, vermoedelijk omdat ik heel vaak met mijn hoofd bij andere zaken zat. De afgelopen week bijvoorbeeld heb ik nauwelijks iets gelezen ook al had ik vakantie. Blijkbaar lees ik eigenlijk echt het beste als ik geen andere kant op kan en dat is uiteraard vooral als ik het openbaar vervoer neem. Ik klokte af op een tachtigtal boeken en graphic novels dit jaar. De twee voorgaande jaren waren dat er om en bij de honderd. Maar mij hoor je niet klagen hoor. Tachtig is meer dan genoeg. En er zaten een paar pareltjes tussen.

 • A Court of Mist and Fury – Sarah J. Maas
  Ik lees veel Young Adult boeken, zoals jullie wel al gemerkt hebben. Die boeken lezen vlotjes weg en zijn nooit te langdradig. Het nadeel is dan weer dat je héél vaak dezelfde dingen ziet terugkomen: liefdesdriehoeken, de uitverkorenen, de zieke kindjes die elkaar vinden,… Na een tijdje weet je niet meer wie wat exact heeft geschreven of welk boek je wel of niet hebt gelezen, want al die verhalen lijken toch een beetje op elkaar. Maar A Court of Mist and Fury (het vervolg op A Court of Thorns and Roses) van Sarah J. Maas was behoorlijk anders dan alle andere YA’s die ik tot nu toe heb gelezen. Het is een uniek verhaal met interessante, sterke personages in een boeiende wereld. Dit tweede deel eindigde met een serieuze cliff hanger en ik ben keihard aan het uitkijken naar het derde deel in deze reeks, want man. Cliff hangers. Ugh.
  Intussen is het boek trouwens ook verkrijgbaar in het Nederlands. Hoera!
 • The Ballroom – Anna Hope
  Het was een boek dat ik toevallig tegenkwam en ik geloof keihard dat boeken je soms vinden op bepaalde momenten in je leven. Dit was er zo eentje. Vorig jaar had ik dat met The Incarnations, dit jaar met The Ballroom. Dit boek speelt zich af tijdens de bloedhete zomer van 1911 in een gesticht in het Engelse platteland. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten. Normaal gezien worden ze gescheiden gehouden, maar iedere vrijdag mogen ze met elkaar dansen in de gigantische balzaal. Het verhaal wordt vanuit drie perspectieven vertelt: een mannelijke patiënt, een vrouwelijke patiënt en een jonge dokter. Na het lezen van dit boek heb ik meerdere documentaires gekeken over Victoriaanse gestichten en mentale gezondheid doorheen de eeuwen heen. Ik was serieus onder de indruk, zowel door het boek als door die documentaires.
  Het blijft ook één van mijn favoriete covers van dit jaar.
 • Heksenhoeve – An Janssens 
  Ik vraag me nog altijd af of ik zo hard fan ben van dit boek omdat ik er zo lang naar heb uitgekeken of omdat het gewoon een geweldig goed boek is? Waarschijnlijk is het vooral een combinatie van de twee. Van zodra ik de korte inhoud las van dit boek, wist ik dat ik het moest lezen, voornamelijk omdat het zich afspeelt in het Meerdaalwoud. Maar het boek op zich bleek gewoon geweldig te zijn. Het speelt zich af in een zeer herkenbare setting voor mij, maar er komen paranormale elementen bij kijken. Die mix was bij mij een schot in de roos en bij heel wat andere mensen blijkbaar ook. De mama bijvoorbeeld was er ook laaiend enthousiast over. Ik hoop keihard op een vervolg op dit boek.
 • Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe – Fannie Flagg
  Dit boek heb ik van cover tot cover gelezen met een grote glimlach. Als ik er nu aan terugdenk, moet ik opnieuw glimlachen. Het was een warm boek. Zo ééntje waarvan je de personages als vrienden gaat zien die je, nadat je het boek uit hebt, een beetje mist. Het verhaal speelt zich deels af in de jaren tachtig in een rusthuis en deels tijdens de Grote Depressie in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een boek waar zoveel thema’s die nog steeds actueel zijn, moeiteloos in verwoven zitten en waarin de personages op een gewone en open manier omgaan met zaken die niet de norm zijn. Het was een boek waarvan ik een warm gevoel kreeg en waar ik ontzettend mee heb moeten lachen. Wat wil een mens nog meer?
 • Verdriet is het ding met veren – Max Porter
  Dit relatief dunne boekje las ik ergens begin dit jaar en van tijd tot tijd moet ik er nog eens aan terugdenken. Het is een mengeling tussen magisch realisme en poëzie. Kort samengevat gaat het over een man en zijn twee zonen die hun vrouw en moeder verliezen. Vlak na haar dood komt er een kraai bij hen wonen die hen op zijn eigen, soms ietwat brute manier begeleid in hun rouwproces. Het is een apart boek. Ergens tussen een lang gedicht, een kortverhaal en een sprookje. Ik zag het ook vergeleken worden met een fabel. Het past niet in een genre, zelfs niet in magisch realisme, en dat maakt het zo uniek. Daarnaast is bijzonder mooi geschreven en heeft het een prachtige, hartverwarmende boodschap.
 • The Mystery of the Clockwork Sparrow – Katherine Woodfine
  Af en toe moet een mens gewoon eens wat kinderboeken lezen. Ik kan daar zo hard van genieten, van een goed kinderboek en dit was er zo ééntje. Het speelt zich af in Londen ergens eind 19de of begin 20ste eeuw tijdens de opkomst van de grootwarenhuizen. Sophie mag in een van deze prestigieuze warenhuizen gaan werken, maar raakt dan verwikkeld in een mysterie dat zij en enkele van haar vrienden gaan oplossen. Het was een hele leuke setting om te lezen en ik was fan van alle kleurrijke personages in dit boek. Intussen las ik ook al het tweede deel in deze reeks en kijk ik reikhalzend uit naar het derde deel dat normaal gezien verschijnt in februari.

Er zijn nog een aantal boeken waar ik met veel plezier aan terugdenk. Station Eleven bijvoorbeeld of Uprooted of Reasons to stay alive van Matt Haig, maar de zes hierboven zijn voor mij de boeken die me het langst zullen bijblijven. Dus zoek je nog een goed boek om te lezen tussen kerst en nieuw, dan kan ik je een van deze zes zeker aanraden. Vooral Heksenhoeve is zeer toepasselijk rond deze tijd van het jaar. Just sayin.

Wat waren jouw favoriete boeken van 2016? Welk boek wil je echt iedereen aanraden en waarom? Tips en suggesties voor geweldige boeken zijn zoals altijd meer dan welkom in de reacties.

You Might Also Like

 • gerhilde maakt

  Ik las Verdriet is het ding met veren na het lezen van jouw review. Het is inderdaad een boekje dat blijft hangen.
  Ik heb dit jaar graag gelezen: Geachte heer M. van Herman Koch, Roosevelt van Gie Bogaert en Disgrace van J.M. Coetzee.

 • anske jespers

  OOhh ik moet dringend meer lezen. lijken me allemaal heel goed!

 • henrette

  Jaa , de fried green tomatoes…, heerlijk boek. Je weet waarschijnlijk dat het ook verfilmd is? Volgens mij behoorlijk goed, tuurlijk hier en daar net iets anders als in het boek maar de sfeer en de strekking van het verhaal prima gedaan.
  Mijn favorieten van dit jaar: de golem en de djinn, de boeken van Lauri King (over Scherlock Holmes en zijn vrouw)

  • henrette

   zelfde sfeer zit in Waanzin in Alabama (Mark Childers ofzo iets), over rassenscheiding in de jaren 50 oa.

 • Sanne

  80 boeken is echt wel veel. Als ik aan 3 boeken kom is het veel. Violet en eentje van lindsey kelk beide zijn leuke boeken.

 • Resaarcle

  Het is een beetje gek: ik lees heel graag, maar ik vergeet bij het volgende boek meteen weer wat ik daarvoor gelezen heb. Stom wel. ? Geen tips dus. Maar ik onthou alle tips van jou en anderen wel graag!

 • Tante Fee

  Goh, 80 gelezen! Mijn plan was een boek per maand, en zelfs dat haal ik niet, vrees ik. Dus als je tips hebt om leestijd te toveren, please let me know 🙂 Maar moest je nog willen lezen over mentale gezondheid, dan kan ik zeker ‘De geschiedenis van mijn gekte’ aanraden. Daarin beschrijft Elyn Saks haar persoonlijke worsteling met schizofrenie. Ik heb hem heel graag gelezen, en ben van plan m ook te herlezen, als ik de tijd vind 🙂

 • Falderie

  Ik las dit jaar ook Verdriet is het Ding met Veren. Gelukkig mogen smaken verschillen, ik heb me er echt moeten doorsleuren…
  Dit jaar kon vooral “Narcotica” van Emelie Schepp me bekoren en “De Pop” van Boleslaw Prus.

 • Sofie

  80 boeken! Respect!! Ik las er 23 op goodreads maar ik las er een aantal die niet op goodreads te vinden zijn, maar dan kom ik nog maar aan 25-27 boeken. Ik ben een trage lezer en maak er te weinig tijd voor, ik lees vooral op trein en tram.

  mijn haat krijgen jullie niet van Antoine Leiris
  Suikerspin van Erik Vlaminck
  Zijn er kanalen in Aalst van Herman Brusselmans

 • Kelly

  Maar 80 boeken, Kathleen toch! :’)
  Ik heb Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe bij deze toch aan mijn leeslijst toegevoegd. Om de een of andere reden had ik dat nog niet eerder gedaan, maar je hebt me nu toch benieuwd gemaakt. Mijn allerfavorietste boek van 2016 is A Little Life, maar ik weet dat we op dat vlak helemaal niet akkoord gaan 😀

  • Kathleen

   Iemand moet de uitzondering op de regel zijn, hé? 😉

 • Lizesboeken

  Super hoor 80 boeken lezen op een jaar! Ik denk dat ik net aan 20 geraakt ben.
  Woesten van Kris Vansteenberge vind ik een heel goed boek en raad ik iedereen aan om te lezen.

 • Lottes Anekdotes

  Woepsie, en ik maar trots zijn op mijn 35 boeken 😉
  Ik las graag Pretty Girls, Where’d you go Bernadette , A Little Life, The last days of Rabbit Hayes en uiteraard alle boeken van Harlan Coben. De andere boeken ook hoor, want ik lees slechte boeken niet uit, maar de bovengenoemde sprongen er toch bovenuit.

 • Sofie

  80 boeken!
  Ik schreef toevallig net ook een post over mijn boeken van 2016. A little life op 1 hier maar die kon je niet bekoren zeker?

 • Amelie

  De muze en het meisje.
  Wat een schitterende roman – echt voer voor al je zintuigen <3

 • Marcia

  Heksenhoeve vond ik ook erg goed! Mijn absolute favoriet afgelopen jaar was De Oversteek van Justin Cronin, al is dat boek al heel wat ouder..

 • zwartraafje

  Ik vind het altijd zo ontzettend knap wanneer mensen in staat zijn om slechts één of zes favorieten te selecteren. Zelf ben ik vooral heel goed in het omzeilen van die moeilijke keuzes door lijstjes te maken als mijn favoriete fantasy-boeken van 2016. Van jouw lijstje heb ik er slechts één gelezen maar dat vond ik wel héél goed. (Heksenhoeve)

 • Eefje

  Wat jij met The Mystery of the Clockwork Sparrow hebt heb ik met de Murder Most Unladylike serie van Robin Stevens. Kinderboeken waarin twee meisjes misdaden onderzoeken, absoluut een aanrader! Ik heb The Mystery of the Clockwork Sparrow ook op mijn te lezen lijst staan want ze worden vaak met elkaar vergeleken.

  • Kathleen

   Oeh! Dan ga ik Murder Most Unladylike eens op mijn te lezen lijstje moeten zetten. Merci voor de tip. 😉

  Pin It on Pinterest