Gebeurd

De 16 van 2016 – maand 12

Aan het begin van het jaar maakte ik een lijst met zestien doelstellingen voor het jaar 2016. Het leek me leuk om iedere maand een kleine update te geven zodat jullie, indien nodig, mij een schop onder mijn kont kunnen geven. Bekijk hier de originele 16 van 2016 lijst.

Mijn laatste update rond de 16 van 2016 kwam er in september en om eerlijk te zijn, sindsdien heb ik er ook niet echt meer naar omgekeken. In die laatste update schreef ik al dat ik eigenlijk meer fan was van kwartalen. Negentig dagen is lang genoeg om je te focussen op iets, maar niet te lang zodat je bepaalde zaken uit het oog verliest. Dus die laatste drie maanden van de 16 van 2016 ging ik een beetje de wind in, omdat ik de helft al was vergeten van wat er op de lijst stond.

Maar ik wilde toch even laten weten hoe het uiteindelijk is afgelopen met deze zestien puntjes.

 • 30 van de ongelezen boeken in mijn boekenkast lezen
  Ik klok momenteel af op 29 ongelezen boeken uit mijn boekenkast die ik las. Negentwintig. Er liggen twee half gelezen boeken op het nachtkastje, maar de kans dat ik die nog uitlees tegen morgen is bijzonder klein. Maar, dames, heren, ik heb keihard mijn best gedaan, dat zeker wel.
 • Theoretisch rijexamen slagen
  Check. Na twee jaar op de lijst te hebben gestaan, werd het eindelijk afgevinkt. Het werd zo stillekesaan tijd.
 • Iedere maand iets bakken aan de hand van een nooit eerder geprobeerd recept
  Ik denk niet dat het me gelukt is om iedere maand iets nieuws te bakken, maar er werden wel heel wat nieuwe recepten uitgeprobeerd dit jaar, zowel op het gebied van bakken als op het gebied van hoofdgerechten. Dat laatste komt uiteraard voornamelijk door de komst van mijn teergeliefde slowcooker.
 • De Fanny&Laura omzet verdubbelen
  Ik anderhalfde mijn omzet uiteindelijk. Dat is absoluut geen woord, ik weet het, maar u snapt ongetwijfeld wel wat ik daarmee bedoel. Dus mij hoor je niet klagen. Groei is groei en groei is goed.
 • Naar de kapper gaan
  Check. Nog een puntje dat al meer dan een jaar op mijn lijstje stond.
 • Een fictie e-boek publiceren
  Nope. Ik heb wel een flink deel van één van mijn verhalen gepubliceerd op Wattpad. En toen werd ik weer afgeleid door iets anders en stopte ik daar met het verhaal up te daten. Zo gaat dat dan. Het probleem lag vooral aan Wattpad en het feit dat je het uploaden van je verhaaldelen niet kan automatiseren. Moest er een automatisatiefunctie geweest zijn, stond het hele verhaal nu online. Boe Wattpad. Boe.
 •  Gemiddeld duizend woorden per dag schrijven
  Ik heb het tellen uiteindelijk opgegeven, maar het zou me niet verbazen moest ik aardig in de buurt komen. Volgens mij heb ik nog nooit zoveel geschreven en gepubliceerd als dit jaar. Hoewel het op deze blog wat stiller was, was er een tweede blog mét wekelijkse nieuwsbrief waarvoor ik schreef én dan was er nog een cursus van een paar tienduizenden woorden die ik schreef. Gemiddeld vermoed ik dat het eerder tussen de 500 en 700 woorden zal liggen per dag, maar dat is ook niet slecht. Helemaal niet slecht zelfs.
 • Nog een cursus op poten zetten
  Check. Ik lanceerde in september Ontwerp Je Eigen Merk, een cursus rond grafische vormgeving waarin je een professionele en samenhangende huisstijl leert maken voor je blog of je zaak.
 • Tuttefrut uitbouwen
  Ik had een aantal aparte doelstellingen voor mijn andere blog Tuttefrut en ik heb ze allemaal half gehaald. Yup. Half. Ongeveer toch. Al bij al ben ik heel blij met waar dit project naartoe aan het gaan is. Ik heb er al veel uit geleerd en al heel wat fijne mensen door leren kennen. De nieuwsbrief schrijven is stiekem één van mijn wekelijkse hoogtepunten. Stiekem zo. Wie meer wil weten over het eerste jaar van Tuttefrut kan hier het jaarrapport lezen.
 • De Verbeelding Book Challenge 2016
  Ik heb hem weer net niet gehaald. Schaamtelijk! Nummertje 4, 14 en 16 kon ik helaas niet afvinken. Ik heb blijkbaar een probleem met boeken te lezen uit andere continenten dan Europa en Noord-Amerika. En Azië lukt meestal ook nog wel. Afrika en Latijns-Amerika zijn een ramp. Voor de liefhebbers: zondag verschijnt de lijst voor de Verbeelding Book Challenge 2017. Het is maar dat u het weet. 😉
 • Minstens twee maal per maand iets doen met video
  Op het einde van het jaar heb ik het wat rustiger gedaan met video, maar algemeen gezien denk ik wel dat ik geslaagd ben voor dit puntje. Ik heb me keihard geamuseerd met YouTube, maar daarnaast heb ik ook een aantal webinars gedaan en live streams. Ik ben fan van video. Vermoedelijk ga ik er dus gewoon lekker mee verder in het nieuwe jaar.
 • Een bijberoep routine vinden
  Ik heb het gevoel dat ik min of meer een bijberoep routine heb gevonden. Aan het begin van het jaar heb ik eens lang en hard naar mijn tijdsindeling gekeken en besloot ik dat mijn woensdagmiddag ideaal was voor administratieve taken zoals de facturatie. Donderdag was ideaal om aan mijn eigen projecten te werken, voornamelijk aan Tuttefrut dan. En vrijdag kon ik de week in schoonheid afsluiten door mijn klanten blij te maken. Het is nog altijd niet optimaal, maar het is in ieder geval een beetje een routine en een houvast waarmee ik aan de slag kan.
 • Mijn Filofax terug beginnen gebruiken
  Check en tegelijk niet-check. De enige manier dat ik mijn planning een beetje kan structureren is een papieren agenda. De afgelopen jaren gebruikte ik daarom mijn Filofax, maar het klikte niet meer. In juni ben ik overgeschakeld op een schriftje van één euro uit de Hema en ging ik aan de slag met het Bullet Journal principe. Het werd niet zo’n prachtig gedecoreerde Bullet Journal die je wel eens op Instagram of Pinterest ziet. Nope. Sober en functioneel. De vrijheid die zo’n Bullet Journal biedt in combinatie met het feit dat het een papieren agenda is, werkte voor mij perfect. Ik kan niet meer zonder mijn schriftje van één euro uit de Hema. Misschien moet ik maar eens een uitgebreidere blogpost schrijven hierover, want de liefde voor de Bullet Journal is bijna even groot als de liefde voor de slowcooker. Just sayin.
 • 3x Naaien
  Ahum. Kuch. Ik heb mijn naaimachines opgeruimd. Van naaien kwam dit jaar letterlijk niets in huis. Niets. Nada. Noppes.
 • Een zelfcheck voor het lijf
  Het lijf blijft een beetje raar. Vooral ergens rond mei-juni had het weer z’n gekke kuren waarbij ik meerdere keren flauwviel en zeer slecht reageerde op al het eten dat een beetje vettiger was dan gemiddeld. Er was niet echt een verklaring voor. De Fitbit is en blijft wel een handige tool om bepaalde zaken in het oog te houden. De stresslevels gaan hand in hand met de hartslag. De uren slaap gaan hand in hand met het gemoed. Ik denk dat ik beter ben geworden in mijn lijf in te schatten dit jaar. Denk ik. Maar ik ben niet helemaal zeker.
 • *persoonlijk*
  Helaas konden we dit puntje niet schrappen. We zijn twee keer héél dichtbij gekomen, maar het mocht niet zijn. Volgend jaar beter.

Ik heb lang niet alle puntjes kunnen schrappen, maar dat geeft niets. In het oorspronkelijke 16 van 2016 blogbericht schreef ik dat ik dacht dat 2016 vooral zou draaien rond het creëren van content en het vinden en behouden van evenwicht.  Blijkbaar had ik dat toen al heel goed ingeschat. Content speelde inderdaad een hele belangrijke rol dit jaar of het nu geschreven content was of video of content op social media. Ik heb niet stil gezeten, dat staat vast.

Het vinden en behouden van evenwicht blijft een werkpuntje voor mij en daarom dat ik wel blij was dat het op deze lijst stond. Het heeft me met een aantal zaken bewuster doen omspringen, dat zeker wel, maar er is nog altijd massa’s ruimte voor verbetering. En dat werkpuntje neem ik zeker mee naar het nieuwe jaar.

Hoe is het afgelopen met jouw doelstellingen voor het jaar 2016, lieve lezer? Heb je al je puntjes kunnen afvinken of maar een paar? Kijk je tevreden terug op het afgelopen jaar?

You Might Also Like

 • Lies

  Mijn doelen waren voor mijn verjaardag in oktober en toen ging dat redelijk goed, maar een deel goede gewoontes zijn ondertussen al terug overboord geraakt.
  En in 2017 doe ik mee aan de bookchallenge!

 • fieke

  Keigoed gedaan, toch?
  Gisteren was ik, tijdens het middagdutje van ons kleine meid, een blogpost over mijn favoriete boeken van 2016 aan het schrijven en ik vroeg me af of er een nieuwe Verbeelding Book Challenge zou komen. Yay dus!
  Voor 2017 niet al te veel voornemens. Alleen wat meer zelfzorg en wat minder moeten…

  • Kathleen

   Wat meer zelfzorg en wat minder moeten zijn geweldige voornemens. <3

 • Samaja

  Goed gedaan! Draag vooral goed zorg voor jezelf in 2017 en dan zal je lichaam hopelijk vanzelf een evenwicht vinden. Ik ben benieuwd naar de challenge van 2017. Dit jaar deed ik niet mee, maar het kriebelt wel om het eens te proberen.

 • Tante Fee

  Amai, applaus, dikke pluim en schouderklopje voor jezelf! Dat heb je toch goed gedaan allemaal, nietwaar?! Ik wens je een fijn evenwicht in 2017!

 • Resaarcle

  Alle beetjes (en doorstreepstreepjes) helpen! Ik heb zelf geen lijstje gemaakt dus er viel niks door te strepen. Maar zo geraak ik natuurlijk ook nergens.

 • Eva

  Ik maakte ook een jaarplan met doelen en morgen maak ik tijd om daar het bilan van op te maken. Fijn om lezen dat jij ook een bujofan bent, voor mij een topontdekking dit jaar. 29 boeken lezzn, dat is echt heel knap, ik kom niet in de buurt… Ik wens je een jaar vol evenwichtig en kwaliteitsvol combineren!

 • Lottes Anekdotes

  Ik behaalde 17 van de 25 doelen op mijn 25 before 25. Dat vond ik niet schitterend, maar ik vind het ook niet vreselijk. Met de Verbeelding Book Challenge is het helaas misgelopen, hopelijk lukt het beter in 2017.

 • Evi

  Heel knap gedaan! En jeeej, wat een fijn nieuws dat er een nieuwe Verbeelding Book Challenge komt! Ik kijk er nu al naar uit 🙂 Prettig eindejaar en een schitterend 2017!

 • Lize

  Ik heb niet zo veel gelezen het voorbije jaar en heb dus ook niet alles kunnen afvinken van de Verbeelding bookchallenge maar toch ben ik al benieuwd naar die van 2017 🙂

 • zwartraafje

  Hmmm, misschien heb ik een iets te optimistische instelling maar volgens mij vormen twee halfgelezen boeken samen één volledig gelezen boek en is je eerste puntje dus wel geslaagd. 😉 Creatieve BOEK-houding is één van mijn specialiteiten. Ons Miranda zegt dat …

  • Kathleen

   Haha! Ik heb die redenering ook heel even gemaakt, maar vond het uiteindelijk toch niet helemaal juist. 😀

  Pin It on Pinterest