Gebeurd

De doelstellingen voor 2017: een beetje anders dan anders

Ieder jaar opnieuw maak ik een lijstje met doelstellingen voor dat jaar. Zolang ik me al kan herinneren doe ik dat. En ieder jaar opnieuw krijg ik te horen dat ik veel te ambitieus ben. Ieder jaar opnieuw trek ik mijn schouders op, zeg ik “meh” en ga ervoor. Als je jezelf niet af en toe eens uitdaagt en eens wat uit je comfort zone komt, dan is het leven maar een saaie bedoening, in mijn ogen.

“Know what you want and try to go beyond your own expectations. Improve your dancing, practice a lot, and set a very high goal, one that will be difficult to achieve. Because that is an artist’s mission: to go beyond one’s limits. An artist who desires very little and achieves it failed in life.”

Paulo Coelho kon het zo mooi verwoorden in zijn recenste roman De Spion (of The Spy als je het in het Engels leest. U mag binnenkort een recensie van dat boek verwachten.). Dat. Dat is waarom ik ieder jaar opnieuw een lijstje maak. Een lijstje dat door iedereen als té ambitieus wordt bestempeld, maar waardoor ik mezelf ieder jaar opnieuw uitdaag om het onderste uit de kan te halen. Om iets te maken van dat ene leven dat ik heb gekregen. Om zaken uit te proberen en te ontdekken. Om te zien waartoe een mens allemaal in staat is. Ik moet daarom niet persé die doelstellingen van mijn lijstje kunnen schrappen. Dat is een fijne bijkomstigheid. Er gewoon mee bezig zijn, is vaak al meer dan genoeg.

Dus dit jaar werd er weer een lijstje gemaakt, maar toch doe ik het een beetje anders dan anders. Dit jaar wil ik werken met kwartaaldoelstellingen. Ik schreef het vorige week al in mijn 16 van 2016 blogbericht. Een jaarlijstje werkt niet al te best voor mij, omdat ik na verloop van tijd interesse verlies of gewoon niet meer weet welke puntjes op het lijstje in kwestie stonden. Een kwartaal, drie maanden, negentig dagen, dat is ideaal voor mij, merkte ik het afgelopen jaar. Het geeft me net genoeg tijd om je op iets te focussen, maar het is niet te lang zodat ik bepaalde zaken uit het oog zou verliezen.

Er zijn een aantal onderwerpen waarop ik me in het algemeen wil focussen.

 • Creativiteit en dan vooral creatief uiteenspatten voor mezelf. De afgelopen jaren maakte ik vooral veel voor andere mensen, maar minder voor mezelf. Ik wil me uiteraard weer focussen op twintigduizend dingen tegelijk: waterverf, handletteren, naaien, zeefdrukken, motiefjes maken,… Maar ik ga keuzes moeten maken.
 • Gezondheid wat alles inhoud gaande van luisteren naar het lijf, gewicht, beweging tot goed en lekker eten.
 • Buiten komen, want ik heb het gevoel dat ik in 2016 nogal een hermietkreeft ben geweest. Het kriebelt om nu terug wat meer buiten te komen in het gezelschap van fijne mensen en om nieuwe mensen te ontmoeten.
 • Werk en alles wat daarbij komt kijken. In mijn geval bedoel ik dan vooral mijn bijberoep.

Als ik me ieder kwartaal op één puntje uit die vier categorieën focus, dan heb ik op het einde van het jaar zestien puntjes tot een goed einde kunnen brengen. Stiekem maakte ik een lijst met zeventien puntjes. De 17 van 2017. Yup. Op het einde van het jaar post ik die misschien eens volledig, maar momenteel krijgen jullie kwartaaldoelstellingen te zien.

 • Creativiteit. Naaien. Ik wil mij de komende drie maanden terug wat meer focussen op naaien. Het was een puntje voor de 16 van 2016, maar veel is er niet van in huis gekomen, helaas. Maar! Grote maar. In februari trek ik met een groep fijne madammen naar een huisje ergens in een uithoek van ons belgenland om een weekend niets anders te doen dan te naaien. En eten. En misschien ook slapen. Dat wil zeggen dat ik tegen dan zeker eens moet testen of mijn machines nog werken (ahum kuch) en dat ik een aantal projecten moet uitdenken die ik dat weekend wil maken. Hoe je het ook draait of keert er zal potdekke genaaid worden dit jaar. Ik wil uiteindelijk afklokken op drie afgewerkte naaiprojecten dit kwartaal.
 • Gezondheid. Yoga. De komende drie maanden wil ik me vooral focussen op yoga. Jawel. Begin december heb ik een paar keer met ons Adriene wat oefeningen gedaan en ik word daar verbazend rustig van. Alleen moet ik die yoga momentjes ook echt inplannen, want anders komt het er niet van (dat werd duidelijk tijdens mijn twee weken vakantie). Ideaal zou zijn als ik iedere twee dagen een halfuurtje yoga kan doen.
 • Sociaal zijn. Bloggers. Sowieso telt dat naaiweekend al keihard als sociaal zijn, maar ik wil graag een aantal bloggers die ik van ver volg en waardeer graag wat beter leren kennen. We zullen er meteen een meetbaar doel van maken: ik wil de komende drie maanden iedere maand minstens één keer op bloggersdate gaan. Nah. Dat wil ook zeggen dat ik mijn stoute schoenen ga moeten aantrekken en mensen een mailtje ga moeten sturen om te vragen of ze eens een kop thee willen gaan drinken met mij. Of een stuk taart willen eten. Al naar gelang. En Skype telt niet, want ik ken mezelf.
 • Werk. Cursus. Voor Tuttefrut wil ik graag een nieuwe cursus op poten zetten tijdens dit eerste kwartaal van het jaar. Het was een cursus waar ik vorig jaar al wat aan heb gesleuteld, maar toen nam de twijfel het even over en verdween de cursus in de diepste krochten van mijn harde schijf.

Voila. Dat zijn de vier van het eerste kwartaal. Als dat niet haalbaar is, dan weet ik het ook niet. Ik ga die vier puntjes hier in het groot opschrijven op een blad papier en boven mijn computerscherm hangen zodat ik ze dagelijks zie. En uiteraard krijgen jullie een update op het einde van het kwartaal. Dat spreekt voor zich.

Ik wens jullie een geweldig jaar toe vol fijne gebeurtenissen en lieve mensen, een jaar waarin jij je dromen waarmaakt en een jaar vol leesplezier natuurlijk!

En lieve lezers, wat zijn jullie doelstellingen voor het nieuwe jaar? Maak jij één lange lijst met doelstellingen of deel je het ook op in kleinere stukjes om het wat haalbaarder te maken? Wat staat er bij jou op je lijstje? Twintig boeken lezen? Dertig? Veertig? Een marathon lopen? Of vijf kilo afvallen? Of zijn doelstellingen maar stom en doe je lekker gewoon je eigen zin?

You Might Also Like

 • Lies

  Geen meetbare doelen voor mij dit jaar, buiten dan de Verbeelding blok challenge. En kilo’s kwijtspelen. Voor de rest gewoon mee rgenieten, meer lezen en schrijven en minder stressen.

  • Lies

   Boek challenge dus (rare autocorrect toch)

   • Kathleen

    Blokken is gelukkig niet meer aan ons besteed. 😉

 • Katrien

  Ik wens je veel succes met je doelstellingen! Een beetje ambitie is nooit slecht ;). Ik heb ook net vandaag mijn voornemens gepost. Heel wat klassiekers dit jaar, wat kilo’s kwijtspelen, meer bewegen. Maar even goed mijn blog verder uitbouwen. Benieuwd of een jaar vol verbouwingen dat ook zal toelaten!

 • Samaja

  Ik heb mezelf niet echt veel doelen gesteld, behalve minder piekeren, wat ik me elk jaar opnieuw voorneem…

 • meisje

  Goede voornemens heb ik 1 jaar gedaan en maar een paar weken volgehouden, want net als jij verlies ik heel snel mijn interesse en aandacht. Zoals je het nu aanpakt, per kwartaal en eigenlijk haalbare doelen zou me ook wel lukken. Of kan je ook lezen als, een schop onder m’n kont geven 😉
  Succes ermee, maar ik denk dat het je wel zal lukken.
  Oh ja en een een heel fijn 2017 gewenst!

 • Wapiti

  Goed gedaan! Dit zijn inderdaad haalbare doelen, denk ik. Zo kun je na enkele maanden al trots en blij zijn. Als opsteker kan dat tellen.
  Mijn voornemen:
  – Goed voor mijn bejaarde moeder zorgen die half januari bij ons komt wonen,
  – me daar niet te zenuwachtig over maken,
  – blijven naaien,
  – in de zomer weer aan de slag gaan met porselein en klei
  – en last but absoluut not least eindelijk die beloofde papieren brief naar jou sturen!

  Dat volstaat voor een heel jaar 🙂

  • Kathleen

   Veel succes met de moeder in huis. Dat gaat even aanpassen worden. En laat die brief maar komen!

 • Miss Pixie

  Een beetje vergelijkbaar met de jouwe 🙂 Ik gebruikte net als vorig jaar het Level 10 life uit het boek The Miracle Morning om mijn doelen te bepalen. En een grote blijver is “minder moeten, meer willen en mogen” 🙂
  Ik doe ook yoga met de filmpjes van Adriene. Doe je mee aan de challenge deze maand?

  • Kathleen

   Ik zag de challenge van Adriene vandaag passeren en heb me daar meteen voor ingeschreven! Ik ga het niet iedere dag doen, maar drie keer in de week en dan zien we wel weer.

 • liese

  hihi, we zijn helemaal omgekeerd wij twee. Ik neem mezelf niet veel voor en zie wel wat op mijn pad komt, ik ben soms al blij dat ik hetgene dat ik moet doen goed doe 🙂 Ik kan wel wat van je drive leren maar ergens baken ik voor mezelf ook bepaalde lijnen af. Thee klinkt wel lekker al ben ik een koffieliefhebber. Just shout!

 • Evi

  Dit jaar doe ik niet mee aan goede voornemens, al heb ik wel nog een lijstje met voornemens af te werken voor mijn 33ste levensjaar aanbreekt. De Verbeelding book challenge, die wil ik dit jaar dan wel weer tot een goed einde brengen 🙂 Ik wens je alvast heel veel succes & een schitterend 2017!

 • Resaarcle

  Ik dacht dat ik geen voornemen had, maar nu blijkt dat ik toch van plan ben om iets af te krijgen dit jaar: gordijnen naaien voor alle ramen in ons huis! ? Jouw plannen zijn wel iets spannender.

 • Kim

  Uit principe koppel ik goede voornemens zo min mogelijk aan het nieuwe jaar, want zodra het dan even niet lukt, is het weer wachten tot het nieuwe jaar om opnieuw te proberen 🙂
  Maar mijn professionele doelstellingen starten wel volgende week, op een nieuwe job. En dan zal er ook weer een nieuw evenwicht gezocht moeten worden met het gezin. En de blog (hallo, windstilte). En wat sport en al. Maar eerst dus die job. En dan bouwen we van daaruit verder volgens de mogelijkheden en het energiepeil.
  Ik hoop gewoon dat de mini hier naast mij wél nieuwjaarsdoelstellingen gemaakt heeft, en dan vooral wat doorslapen betreft…

  Oh ja en voor thee en taart ben ik altijd te vinden, voor het geval je nog bloggerdates zoekt 😉

  • Kathleen

   Zo beginnen aan een nieuwe job is genoeg spanning voor één jaar, lijkt me. Hopelijk besluit de mini zich een beetje te gedragen de komende weken, maanden en zelfs jaren. 😉

 • Kelly

  Sinds de zomer van 2014 werk ik ook met lijstjes per seizoen (allez, intussen zijn ze ook geëvolueerd naar kwartaallijstjes), want dat werkt voor mij ook beter. Vorig jaar blogde ik er alleen niet meer expliciet over, want ik had de indruk dat maar weinigen die blogposts graag lazen – slechtste reden om ermee te stoppen, ik weet het! Maar ik heb het toch wel een beetje gemist om ze te schrijven, dus misschien pik ik de draad terug op. Bon, ik wou dus vooral zeggen: jeej voor kwartaaldoelstellingen! 😀 Veel succes ermee! En fijn dat je meedoet met de nieuwe yoga challenge van Adriene!

 • Lottes Anekdotes

  Ik hou altijd wel van een stukje taart hoor 😉 😉 Alleszins veel succes, Kathleen!
  Ik heb weer een 26 before 26-lijst gemaakt, met veel variatie in de doelen. Het gaat van x aantal kilometers op mijn koersfiets doorbrengen over een mooie taart bakken naar een week veganistisch eten. Ik ben benieuwd of het zal lukken…

 • Nele

  Ik bewonder jou hier zo om. Ik ben precies totaal niet in staat om zo’n lijstjes te maken.

 • goofball

  Ik maak geen lijstjes. Nooit. Ik snap ze niet. Ik zie ze overal en ik snap niet waarom je dat doet.

  “om uit je comfort zone te komen”. Tja, ik doe waar ik zin in heb. wil ik in mijn comfort zone blijven zitten…dan doe ik dat toch gewoon? Daar is niets mis mee. En ben ik beetje uitgekeken op die comfortzone, dan zoek ik een uitdaging. Kom ik een goed boek tegen dat ik wil lezen, dan lees ik dat boek…maar ‘k ga geen boek lezen omdat me dat in januari een goed idee leek. Bekruipt me het gevoel dat ik al telang geen boeken meer gelezen heb, dan ga ik zoeken naar een boek dat me leuk lijkt. Enz enz

  Keep it simple, geniet van je leven, zet je zelf niet teveel onder druk, maar geniet wel en grijp kansen die je voorbijkomen (of creëer kansen!). Ga vooruit op het tempo die op dat moment in je leven lukt.

  • Kathleen

   Als dat werk voor jou top. You do you. Ik kies ervoor niet zo te werk te gaan, anders gebeurt er niets.

 • nobutterfly

  Klinkt als een happier project! Ik heb wel plannen voor 17 (naaiweekend, wolfestival, theater, concerten…) maar zijn dat voornemens? Ik denk dat ik vooral nog beter naar mijn lijf ga luisteren

 • Greet

  Ik vind een jaar ook veel te lang om voornemens over te maken. In mijn hoofd zijn die na een paar weken meestal toch weer helemaal veranderd. Ik ben dan weer niet zo ambitieus als jij, houd er niet van als ik mezelf te veel doelstellingen opleg. Dus probeer ik als ik zo’n dingen opschrijf niet te veel te willen, om dan ergens in mijn achterhoofd stiekem de lat toch veel hoger te leggen. Ach ja, geen voornemens deze 1 januari, we zien wel wat er komt.

 • Silke

  Ik vind dat hier weer professioneel aangepakt, Kathleen 😀 ga ik afkijken van jou denk ik… Zo’n kortetermijndoelstellingen werken volgens mij inderdaad veel beter dan voornemens voor een heel jaar ineens.

  En hiep hiep hoera voor ons Adriene!

 • fieke

  Klinkt haalbaar!
  Hier niet echt doelstellingen. Ik wil alleen maar rust vinden, na een behoorlijk woelig jaar. En genoeg tijd vinden om dingen te doen die me energie geven (terug meer koken, terug meer bloggen, terug meer lezen)…

 • Cindy

  Heel inspirerende doelstellingen! Misschien wordt het wel tijd voor mij om die Adriene eens te checken en vooral om ook een lijstje te maken. Een kwartaal lijkt me wel zo fijn, want een jaar schrikt toch wat af. Behalve dan voor de Verbeelding Book Challenge 😉

 • Mona Zane

  Cartoons tekenen. Ik ben in juni 2016 afgestudeerd als striptekenaar. Alleen durf ik mijn cartoons niet altijd te posten omdat ik niemand -onbedoeld- voor het hoofd wil stoten. Waar trekken bloggers de grens, is een vraag die ik me wel stel. Hoe post je persoonlijke dingen als je familie, vrienden en collega’s meelezen?

 • Madame boerenerf

  Succes met je doelstellingen. Ik zet er geen meer op papier want het zijn elk jaar dezelfde: genieten van het leven, niet altijd een ander voorop stellen maar wat meer doen wat ik wil en leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit. En daar helpt yoga me bij. Ook van Adriene ja. Dat brengt me tot rust.

 • zwartraafje

  Wat een leuke voornemens. Dat stukje van die hermietkreeft klonk zo herkenbaar. Ik moet mezelf echt eens wat vaker in de kraag grijpen (dat wordt trouwens nog een atletische uitdaging) en naar buiten sturen. Wat extra frisse lucht, wat rust tussen de bomen ver weg van alle drukte). Daarnaast overweeg ik ook om de Tai Chi terug boven te halen in de hoop dat ik zo mijn spieren en gewrichten wat soepeler kan krijgen. Oh en euh … ik ben vaak thuis, drink graag thee én ondanks het feit dat ik graag wil afvallen lust ik ook erg graag taart. Als je eens wil afkomen ben je hier dus héél erg welkom. 😉

 • Voskosmos

  Mijn goede voornemens zijn om mijn relatie topprioriteit te blijven geven, op tijd te gaan slapen, minder te snoepen en om braafjes te kuisen op mijn LBO-dag in plaats van slapen tot de middag en dan heel de dag series kijken 🙂
  O, en moeten we ergens een cv en motivatiebrief indienen voor die blog-thee-date? Want ik ben anders wel kandidaat 🙂

 • Le petit requin

  “Ik moet daarom niet persé die doelstellingen van mijn lijstje kunnen schrappen. Dat is een fijne bijkomstigheid. Er gewoon mee bezig zijn, is vaak al meer dan genoeg.” Datte, dat is 10% de reden waarom ik ook zo’n lijstjes maak! Moet dat allemaal? Baneet, maar ‘t zijn wel dingen die ik wil doen en zo’n lijstje is gewoon een wreed goede schop onder mijn gat 🙂

  Fijn lijstje alleszins! Benieuwd naar wat er vanonder je naaimachine tevoorschijn gaat komen!

  Bij mij dit jaar een mix van jaar- en kwartaaldoelstellingen (http://lepetitrequin.com/voornemens-2017/). Omdat sommige heel goed werken op lange termijn, maar andere net niet (merkte ik vorig jaar, toen ik bij een aantal wat vager was, want ja, ik ga vb. geen gans jaar elke dag yoga doen…).

  • Le petit requin

   Ahum, 100% de reden dus. En dus niet 10% dat en 90% “want ik ben een freak die alles perfect wil afwerken” (wat eigenlijk ook wel het geval is, maar bij zo’n lijstjes om een of andere reden dan weer niet).

  Pin It on Pinterest