Gelezen

De Spion

Mijn appreciatie voor het werk van Paulo Coelho begon ergens in het vijfde middelbaar toen we De Alchemist moesten lezen. Dat boek is een van de weinige boeken die ik af en toe eens herlees, maar natuurlijk probeer ik ook zijn andere werk te lezen. Zo verscheen onlangs De Spion over Mata Hari.

Laat Mata Hari nu net een historische figuur zijn waar ik bijzonder weinig over weet, maar waar ik graag meer over wilde leren. Ik kende de basis: dat ze een Nederlandse was, dat ze een exotische danseres was en dat ze dé femme fatale bij uitstek was. Ze spreekt tot de verbeelding, die Mata Hari, maar de details, daar wist ik bijzonder weinig van. Hoe of waar of wanneer of wat, geen idee.

In De Spion vertelt Paulo Coelho haar verhaal. Waarom ze weg ging uit Nederland en naar Oost Indië trok. Waarom ze daarna terugkeerde en naar Parijs ging. Hoe ze zich opwierp als een van de bekendste danseressen van haar tijd. Hoe ze talloze rijke minnaars had. En ook hoe ze uiteindelijk het slachtoffer werd van een man die een zondebok nodig had zodat hij niet als zondebok zou worden gebruikt.

De Spion is een bijzonder dun boekje en je vliegt er zo door, maar zoals bij alle boeken van Paulo Coelho kom je regelmatig interessante paragrafen tegen die je aan het denken zetten. Hij gaat deze keer lang niet zover als hij bijvoorbeeld deed in De Alchemist, dat niet, maar het boek is meer dan alleen maar een biografie van Mata Hari. Hij wil duidelijk laten zien dat deze vrouw haar tijd voor was. En daar slaagt hij ook in. Mata Hari was duidelijk een koppige vrouw die haar mannetje stond en die niet verlegen was om haar seksualiteit te gebruiken om bepaalde zaken te bereiken in het leven.

Maar dit boek had één groot minpunt voor mij. De eerste 80% worden verteld vanuit het standpunt van Mata Hari. Daarna lees je een brief die haar advocaat aan haar schrijft. Hierin beschrijft hij haar proces en wat er allemaal fout liep. Allemaal interessant, daar niet van, maar het brak zo hard met de vertelstem uit het vorige deel dat ik helemaal van de wijs was. De vertelstem sprak me helemaal niet aan en hoewel het interessant was om te lezen, vond ik niet dat dat persé een meerwaarde was voor het boek.

Al bij al een interessant boek als je wat meer wil te weten komen over Mata Hari, maar je moet er natuurlijk mee rekening houden dat het niet enkel en alleen om de feiten gaat in dit boek. Het is een gekleurde vertelling waarin Paulo Coelho een bepaald beeld schets van deze femme fatale.

De Spion is verkrijgbaar in de betere boekhandel en natuurlijk ook online bij bijvoorbeeld Bol. Daar betaal je €18,99 voor de hardcover en €6,99 voor de digitale versie.

You Might Also Like

 • Marcia

  Mijn favoriete Paulo Coelho boek blijft ‘Veronika besluit te sterven’, maar met deze recensie heb je me wel nieuwsgierig gemaakt naar ‘De spion’.

  • Kathleen

   Ik denk dat mijn top 3 De Alchemist, Elf Minuten en dan Veronika besluit te sterven is. Maar ik heb nog niet al z’n boeken gelezen, dus wie weet verandert die top 3 ooit nog wel eens. 😀

 • Sofie

  Oh ik heb altijd al eens een boek willen lezen van Paulo Coelho. Maar het is er nog niet van gekomen.

  • Kathleen

   Ik kan De Alchemist warm aanbevelen.

 • Stoffelen

  Ik heb al zijn boeken. Gewoonweg fantastische schrijver!! ?

 • Lottes Anekdotes

  Ik heb nog nooit een boek gelezen van Paulo Coelho. Ik lees hierboven dat ik dan best begin met De Alchemist?

 • Pin It on Pinterest