Gebeurd

De obsessies van het moment

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik heb regelmatig periodes dat ik keihard geobsedeerd ben door iets. In een ver verleden schreef ik al over mijn obsessie rond scrapbooking, nail art en Japans snoepgoed. Het zijn zaken die me eindeloos fascineren, maar vraag me niet waar die fascinatie vandaan komt. De afgelopen weken hebben er weer drie obsessies de kop opgestoken die ik niet kan verklaren, maar waar in eindeloos research achter blijf doen.

Underlights

Iedereen die hier al langer dan een maand leest, weet dat ik een serieuze kappersfobie heb en niet meteen iets heb met uiterlijke zaken. Haar, make up, kleren,… Het zegt me allemaal bijzonder weinig. En toch hebben mijn obsessies vaak te maken met uiterlijke zaken. Ik heb een periode gehad waarin ik onbeschrijfbare hoeveelheden nail art video’s heb gekeken op YouTube gevolgd door allerhande make up video’s. Het voordeel aan make up video’s te kijken was dat ik daardoor héél veel heb geleerd over schaduwen op het gezicht. Ideaal als je veel gezichten tekent.

Maar bon. De nieuwe obsessie dus. Underlights. Een Facebookvriendje postte een filmpje daarover ergens afgelopen weekend, ik kijk ernaar en sindsdien ben ik mij aan het verdiepen in de wondere wereld van kleurspoelingen en aanverwanten. Ik ben sowieso een groot bewonderaar van mensen die hun haar in allerhande onnatuurlijke kleuren verven. Blauw is een grote favoriet samen met roze. Ik heb mijn haar zelf nog nooit gekleurd omdat mijn haarkleur op zich al opvallend genoeg is, thank you very much. Iedere kapper waar ik ooit ben geweest heeft er minstens één opmerking over gemaakt. Toen ik de laatste keer ging, had ik weer prijs. It’s a thing.

Maar zo’n underlights. Het leuke daaraan is dat het verborgen is. Je verft een deel van je haar onder de grote hoop in verschillende kleuren. Wanneer je je haar los laat, zie je er niets van.  Als je je haar in een staartje doet of opsteekt, dan pas zie je de kleuren verschijnen. Hoe geniaal is dat niet?! Ik ben zo hard fan en wil dat dus. Ik. Die iets bewust wil aanvangen met mijn haar. Mijn tempo met haar dingen kennende, je weet wel, naar de kapper gaan en zo, zijn die underlights waarschijnlijk iets voor juni 2018. Mark my words. 😀

Instant pot

Mijn liefde voor mijn slowcooker heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Dieper dan de diepste zee en al. Nog altijd, maak jullie geen zorgen. Maar toevallig kwam ik onlangs een ander toestel tegen dat mijn aandacht trok. Een Instant Pot. Een soort van elektrische snelkoker met meerdere functies. Compleet het tegenovergestelde van de slowcooker dus, hoewel de Instant Pot ook een slowcooker functie heeft. Uiteraard werden er weer massa’s YouTube video’s bekeken en sja… Als ik filmpjes zie waarin een eenvoudige spaghetti gemaakt wordt op een paar minuten tijd, dan piekt mijn interesse.

Maar ik hou me in om er eentje te kopen. We hebben niet oneindig veel plaats in onze keukenkasten, helaas en die slowcooker neemt wel wat plaats in. Plus, naar mijn gevoel heb ik alle mogelijkheden van de slow cooker nog lang niet volledig benut. Ik heb er nog geen zotte desserts in gemaakt om maar een voorbeeld te geven. Of soep. Of pulled pork. Of zoveel andere zaken. De kookboeken die ik kreeg voor kerstmis bieden nog massa’s inspiratie om mee aan de slag te gaan. Dus die Instant Pot, hij is superinteressant en ik zie de voordelen er zeker van in, maar momenteel kan ik me best even focussen op mijn slow cooker. Braaf van mij hé?

Intussentijd kijk ik natuurlijk belachelijke hoeveelheden video’s en lees ik iedere mogelijk review die ik kan vinden op het internet. Zo gaat dat dan. Dat obsessiemetertje blijft natuurlijk wel serieus in het groen staan (of rood?). Dat wel.

Tiny houses

Blijkbaar is zo’n Instant Pot een grote favoriet bij veel mensen die in tiny houses en campers wonen omdat je er zoveel verschillende zaken in kan maken én het toestel makkelijker te verplaatsen is dan een logge slow cooker. En zo kwam ik weer bij mijn oude obsessie rond tiny houses terecht. Ik kan uren en uren en uren lezen, kijken en research doen rond tiny houses. De afgelopen jaren steekt die obsessie van tijd tot tijd een keer de kop op. Meestal een keer of twee per jaar. Dan laat ik die even z’n beloop gaan tot ik tot de conclusie kom dat ik een te grote sloddervos ben om daadwerkelijk op een paar vierkante meter te wonen.

Maar ik bewonder mensen die het doen. Zo van die mensen die bewust kleiner gaan wonen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en omdat ze een minimalistische levensstijl willen. Zo van die mensen die volledig off the grid gaan. Massa’s respect daarvoor. Massa’s. Het concept van kleiner leven, anders omgaan met spullen en meer vrijheid hebben spreekt me ontzettend aan.

Hebben jullie dat ook, zo obsessieopstoten? Gaan jullie daar op in of laten jullie die obsessies hun beloop gaan om er dan helemaal niets mee te doen? Wat was je laatste obsessie?

Foto: Unsplash. 

You Might Also Like

 • Jessi

  Zero Waste Lifestyle is mijn huidige obsessie en ik ben alles aan het voorbereiden om een poging te wagen. Ik heb altijd wel een obsessie en probeer me er dan altijd in te verdiepen. Zoals yoga, consuminderen, … Ik probeer het deel te doen uitmaken van mijn leven. Echt obsessies over spullen, niet meteen. Die gaan meestal over 🙂

 • Silke

  Yup! Momenteel midden in een capsule wardrobe obsessiepiek :p

  • Kathleen

   Ha! Die obsessie is hier ook al gepasseerd. Alleen heb ik op zich nogal weinig kleren en heb ik daardoor sowieso een eerder beperkte garderobe waardoor capsule wardrobe misschien niet echt van toepassing is.

 • Marjolein

  Ik heb ook van die obsessies ja… Heel herkenbaar. Nu is dat de ‘meststoffen voor je blog’ – obsessie en het proberen om mijn blog zo degelijk mogelijk te laten evolueren en groeien.

  • Kathleen

   Dat is een geweldig goede obsessie om te hebben. 😉

 • Mel

  Tiny Houses zijn al een jarenlange obsessie van mij. Als alles goed gaat wonen we tegen eind dit jaar op 50m2! Mijn nieuwste obsessie sinds enkele weken: digitale nomade worden <3

 • Koen

  Ha! Die tiny house-obsessie steekt hier ook jaarlijks een paar keer de kop op. En dan bekijk ik youtubefilmjes (zoals dat hierboven, want da’s een goed tiny housekanaal), tv-programma’s, … waarin ze zo’n huisjes bouwen.
  Ik volg ook het hele jaar door blogs/websites zoals bijvoorbeeld http://tinyhouseswoon.com en pin de huisideeën die me aanstaan hier: https://www.pinterest.com/koends/tinysmall-house-projects/. En het zou kunnen dat ik al een dozijn tiny houses uittekende, want ja, het is een obsessie of niet natuurlijk. En omdat de Amerikaanse varianten, me niet zo heel erg aanspreken haal ik veel inspiratie uit de boeken van het gelijknamige, fantastische tv-programma “George Clarke’s Amazing Spaces”. Ook het programma “Man made home” van Kevin McCloud is leuk om ideeën op te doen. Want ooit wil ik er zelf eentje bouwen.

  Uit mijn instagramaccount blijkt dat mijn huidige “obsessie” papier/karton vouwen is. Zowel origami, doosjes, enveloppen, … En als het even kan met papier/karton dat al ergens anders voor gebruikt werd 🙂

 • Literasa

  Ja, ik herken dat wel, van die obsessieopstoten. Maar bij mij heeft dat meestal met boeken te maken 😉 Momenteel helemaal in de ban van Franse jeugdboeken! En van Clémentine Beauvais, een Frans-Engelse jeugdschrijfster.

 • Sofie

  Oh ik heb er ook zo, ook Tiny Houses is een obsessie van mij! Ik zou zo graag in zo’n huisje wonen. Ik woon nu ook al heel klein, maar het mag nog kleiner 🙂

 • Lottes Anekdotes

  Ik vind die underlights echt supercool, maar mijn haar is momenteel nog te kort om dat effectief te laten verven. Ik denk er wel al een hele tijd over om mijn haar lichtroze te doen (ik heb dan weer het voordeel dat mijn haar zo blond is dat lichtroze mogelijk is, dat gebeurt ook niet vaak) als ik naar NY ga. Daar valt dat een pak minder op dan in België, haha. Ik heb nog anderhalve maand de tijd om erover te denken 🙂

 • ANNELYSE

  Ik heb ook een Tiny house obsessie die soms de kop opsteekt (velen blijkbaar als ik het hier zo lees). Onlangs had ik deze gedeeld met de man en daaruit is ons gebleken hoe onrealistisch dat is. Ten eerste … is het heel duur om dat te bouwen (dan is een caravan realistischer voor een beginner), ten tweede is het voor meer als 1 persoon al te klein (anders staat de andere altijd in de weg) en ten derde is het in België quasi onmogelijk om dat legaal ergens te zetten. Dat moet al bijna in iemand zijn tuin (op voorwaarde dat de buren niet protesteren) en dat zou eigenlijk pas heel tof zijn als je het op een groot stuk natuur kan zetten.

  Maar ik ben nog steeds gefascineerd hoor … elke keer als we ergens klein zitten (we huren nu iets heel klein in Malaga via airBNB met ons 4), dan spreken we over onze Tiny house.

  Nog een obsessie van mij zijn campervans en hoe je camionettes knop ombouwen tot campervan. Je kan dus al een kangoo ombouwen … ik wil dus als volgende auto een kangoo die ik ook kan gebruiken om op idyllische plekjes te gaan wildkamperen.

 • Matthias

  Electronica. Ik had vorig jaar zo’n opstoot. Ik heb toen via China een hele werkbak bij elkaar verzameld. Transistors, soldeerbout, weerstandjes, bordjes, Arduino. The entire lot. Zoals dat gaat met obsessies komen er dan weer andere prioriteiten en bezwaren tussen, zodanig dat dat dan weer op de achtergrond geraakt. Het toeval wil dat ik eerder deze week de werkbak terug boven moest halen om een kapotte hoofdtelefoon te herstellen. En toen begon het toch serieus terug te kriebelen.

 • Kelly

  Die underlights zijn echt gek. Niets voor mij, wel, al heb ik vroeger groen haar gewild (niet meer toen ik besefte hoe moeilijk en hoe schadelijk dat is). Ik kijk al uit naar juni 2018!
  En ja, Tiny Houses, ook best gek 🙂 En ook niets voor mij. Ik vind het idee nog wel interessant, maar ik voel niet per se bewondering voor de mensen die het wel doen. We hebben een paar jaar geleden een paar maanden in een ruimte van zo’n 25m2 gewoond + nog een paar vierkante meter ‘badkamer’ en toilet, en dat was leuk omdat het van korte duur was maar voor de lange termijn zou ik ruimte missen, een plekje om te naaien, yoga te doen als het buiten regent of koud is, een plaats om het droogrekje te zetten, een tafel om meer dan twee vrienden te ontvangen, om maar een paar dingen te noemen. Verder ben ik natuurlijk wel helemaal voorstander van weinig spullen en al. 🙂
  En blijkbaar, nu ik er even over nadenk, heb ik zelden obsessies. Er zijn dingen die me in bepaalde periodes meer bezighouden, waarop ik wil focussen, maar ‘t is niet zo dat ik dan uren filmpjes kijk en reviews lees – geen tijd voor, denk ik, al zou ik het misschien wel tof vinden als ik daar vaker tijd voor zou kunnen vrijmaken.

 • Lucie

  Oh ja, zeer herkenbaar. Ik deel de obsessie met tiny houses, heb ik ook al heel veel filmpjes over gekeken. Een van mijn huidige obsessies nu is minimal packing: mensen die in een rugzak van 30 liter ofzo genoeg spullen stoppen om een maand op reis te gaan. Wat hebben ze dan mee, hoe pakken ze het in… Super interessant vind ik!

 • The Belgian Reviewer

  Ik was er ook gek van, van die underlights. Ik hou énorm van roze dus was echt iets voor mij. Ik heb het gedaan een half jaar geleden of zo… in fuschia-roze. Ik hield mijn hart vast toen ik het op de kleurenkaart zag maar het moest blijkbaar echt zo fel. Sommigen vonden mij te oud om zo gek te doen maar heb toch ook wel wat complimenten gekregen, het was ook niet zo heel opvallend zo. Spijtig genoeg moest ik daarvoor eerst mijn haar laten ontkleuren en dan dat erop laten zetten zodat ik laaaaaang bij de kapper zat. En 2 weken later was de kleur al flink vervaagt, het houdt echt niet goed. ‘s Goed als je bv bent en elke 2 weken op de kappersstoel zit maar als je zoals ik maar eens om de 3 maanden wil gaan omdat het dan echt wel moet, dan heb ik het er toch niet meer voor over. Leuke post !!

 • madame boerenerf

  O ja, tiny houses hier ook. Ik wil ooit wel een tiny house in mijn tuin voor logées. Ondertussen doe ik inspiratie op via pinterest en George’s Clarke amazing spaces.

 • Monique

  Kunnen we echt niet eens samen koffie drinken??? ???
  Groetjes Monique (voorheen Picturelife, nu Creabij)

 • De Zuster Van

  Ik heb dat ook van die obsessies en momenteel heeft het ook met haar te maken. Een nieuw kapsel dringt zich namelijk op maar met mijn lichte kappersfobie in combinatie met besluitloosheid is dat dus een ramp. Dus voorlopig blijft het bij kapsels pinnen op Pinterest.

  Dat regenboog-haar lijkt me trouwens super cool alleen ben ik daar veel te seutig voor en gaat dat met mijn dunne sliertjes nooit verborgen zitten.

 • zwartraafje

  Die haarkleur-effecten vind ik echt superknap. Ik ben echter zo iemand die nog nooit haar haar heeft durven laten verven en nog steeds koppig grijze haren blijft uittrekken omdat ze schrik heeft dat het verven gaat mislopen. Ik heb jaren geleden ooit een hele hoop knappe boektattoo’s zitten bewonderen. Meestal blijft het bij mij trouwens ook wel bij het bewonderen. Oh en Pinterest-mapjes aanmaken. Die Pinterest is echt een ramp op dat gebied. Ik herinner me trouwens je make-up periode en de bijhorende ELF-haul nog. Oh én de perfecte oogpotlood-swirl die er bij mij ongetwijfeld op zou neerkomen dat ik mijn eigen oog uitsteek of iets dergelijks. Nog een tip naast die tiny houses zijn van die Hobbit-achtige woningen. Die vind ik ook ongeloofelijk knap.

 • Elke

  Constant obsessies die even snel gaan als ze komen, altijd pas nadat ik er alles voor in huis heb gehaald (boeken, materiaal…) en het op de één of andere manier niet lukt om er echt aan te beginnen of om ze vol te houden. Degene die het langste blijven plakken hebben wel altijd te maken met eten, deze zomer volop bezig geweest met eigen limonades te maken (maar dan spaar je die zo lang tot ze slecht worden) en nu een kleine fascinatie voor echt snoep als in spekken met chocolade en chokotoffen ? Geen tiny houses hier, zou nooit groot genoeg zijn voor ons zes, maar wel een kleine hunkering naar een cabin… onlangs Cabin Porn in huis gehaald en dat ergens aan de rand van een groot meer in Zweden, oh wauw!

 • Pin It on Pinterest