Gebeurd

Hoe staat het nu eigenlijk met die autorijlessen?

Begin december haalde ik mijn theoretisch rijbewijs en pende ik hier nog in al mijn enthousiasme neer dat ik zo snel mogelijk wilde beginnen aan de praktische kant van de zaak. Het leek me wel interessant om te leren rijden in het donker, de sneeuw en in de winter in het algemeen, maar ik vrees dat het toch eerder lente zal zijn wanneer ik eindelijk voor het eerst de gaspedaal induw.

Ik weet niet meer wie exact, maar iemand reageerde in de comments dat het wel wat langer zou kunnen duren voor ik eindelijk achter het stuur van een van die rijschoolauto’s kon kruipen. Blijkbaar wil iedereen nog snel snel leren rijden voor het nieuwe praktische examen van start gaat in juni. Dat nieuwe examen is blijkbaar belachelijk moeilijk en iedereen en z’n moeder zit dus op hete kolen. Ik ga ervan uit dat de rijschool mij wel genoeg zal voorbereiden om voor dat examen te slagen. Uiteraard ga ik mijn best doen en er keihard voor gaan. Als ik twee, drie of vier keer moet proberen, tant pis. Ooit zal ik wel eens een rijbewijs behalen. Ooit. Mark my words.

Maar dus… Dat nieuwe examen strooide wat roet in mijn planning. Ik heb dan nog geluk dat ik halftijds werk en dus op donderdag en vrijdag overdag les kan volgen, anders had ik sowieso tot in juni moeten wachten. Jawel. Juni. U leest dat goed. Toen ik me ging inschrijven begin januari, was het eerste gaatje in de kalender bij de rijschool de vrijdag voor de Paasvakantie, maar alle lessen tijdens die vakantie zaten uiteraard al vol (dankzij iedereen en z’n moeder).

De rijschool wil graag dat je vijf weken na elkaar lessen volgt, vier uur per week. Zo blijft het vers in je hoofd. En ik volg hen daar compleet in. Ik wil er graag intensief mee bezig zijn en alle handelingen onder de knie krijgen. Dus mijn eerste les werd twee weken opgeschoven tot na de Paasvakantie. Donderdag 20 april kruip ik voor het eerst achter het stuur van een auto en dan gaat iemand me alle knopjes, pedalen en aanverwanten uitleggen. Waarschijnlijk ben ik dat allemaal dan een uur later weer vergeten, mij kennende. Soit.

Ik moet dus nog even geduld oefenen, maar blijkbaar is geduld een schone deugd. Of dat maakt iedereen mij toch altijd wijs. Tegenwoordig ben ik gelukkig heel goed in geduld uitoefenen. Bon. Eens het zover is, vertel ik uitgebreid over al mijn capriolen, paniekaanvallen en blunders. U mag dus op 20 april een kaarsje voor mij branden. Of twee. Of weet je, maak er maar drie van. Alvast bedankt.

You Might Also Like

 • Liese

  Veel succes!!! Autorijden is sowieso geen gemakkelijke klus maar hoe meer ik het doe hoe liever eigenlijk.

 • fieke

  Succes! Pomponnekes en al!

 • SOfie

  Veel succes ermee! Dat lijkt me inderdaad een moeilijke met die nieuwe regels.

 • Evi

  Heel veel succes!

 • Bijengezoem Vé

  Succes ermee, passeer anders maar eens hier in Zaventem

 • Stef Den Flater

  Ik leerde zo’n 10 jaar geleden autorijden (toen dat nog voor een deel betaald worden met opleidingscheques) en toen vertelde men op de autorijschool dat ik net op tijd was want het praktisch examen werd veel moeilijker. Nu dus opnieuw? Tja, ofwel wil men persé autorijscholen in leven houden ofwel wil men mensen afschrikken door hen wijs te maken hoe moeilijk dat praktisch examen wel is. Ik was er niet met vlag en wimpel door sindsdien nooit een ongeval gehad en dat lijkt me toch nog steeds het belangrijkste. (En ik was bijna 40 toen ik dat examen deed en slaagde voor de eerste keer.)
  Veel succes. Het lukt je vast wel.
  mvg

 • Jessi

  Succes! Gaat je zeker lukken 😉
  Ik snap niet goed waarom iedereen zo’n stress heeft plots. In ‘t echte leven ga je al die moeilijke manoeuvres ook moeten doen… Kan je maar beter de kneepjes van ‘t vak kennen 🙂

 • Henrieke

  Ik ben nog met mijn lessen bezig en schrok even toen ik las dat het examen gaat veranderen.. Gelukkig geldt dat niet voor mij, aangezien ik in Nederland woon. 🙂 Volgende week is mijn examen al, dus eigenlijk moet ik ook niet schrikken van iets wat in juni verandert.. Omdat ik het eigenlijk gewoon in een keer moet halen. 😉

  • Kathleen

   Oooh! Heel veel succes! #pompommekesdanske

 • Lizesboeken

  Heel veel succes!!
  Ik blijf maar twijfelen of ik ooit mijn rijbewijs wil halen. Al verschillende keren examen gedaan én vooral veel geld ‘verspild’ en nog niet geslaagd. Misschien lukt het ooit wel en anders is het ook zo.

  • Kathleen

   Dan is het een kwestie van genoeg geduld te hebben en te wachten op die self driving auto’s. 😉

 • Laura

  Je gaat dat goed doen, ook al is het examen moeilijker, ik ben er zeker van! Ik heb na een zeer lang parcours en na 20 uur (en geen enkel uur meer rijden, aangezien mijn voorlopig rijbewijs was vervallen en ik niet mocht rijden zonder de rijschool – een regel die ze nu weer gaan afschaffen trouwens) lessen op 5 weken mijn rijbewijs gehaald van de eerste keer, en ik ben écht een moeilijk geval wat betreft rijden, dus als ik het kan dan gaat dat bij u goed lukken! You go!

 • Matthias

  Heel veel succes en goeie moed! Als je een tip mag geven: zoveel mogelijk proberen oefenen! Ik ging elke avond met de auto een uurtje of twee rijden, boodschappen doen in het weekend,… elke gelegenheid was goed om achter het stuur te zitten. En ja, ik heb de billen flink bijeen geknepen. Maar het is het allemaal zo keihard waard als je het eenmaal kan!

 • hanne

  Ik heb 60 uur (zes-tig) rijles gevolgd. Wel verspreid over acht jaar want na de eerste 20 uur gaf ik het weer op. En kijk, nu rij ik supergraag. Goede radiozender op, echte me-time. Dus moest je je door die 20 uur moeten sleuren (ik zweette me te pletter door de stress) weet dan dat dit niets zegt over je verdere rij-loopbaan :). Ik was begot de eerste keer geslaagd voor mijn examen. Mijn moeder vindt dat nog steeds ongelooflijk haha. Wat heeft er voor mij gewerkt? na mijn laatste 20 uur les meteen suuuperveel gaan oefenen. Ik had zes weken de tijd voor mijn rijbewijs verliep dus ik had een deadline. Ik ging quasi elke dag een uur rijden met mijn vader (die gelukkig vakantie had toen maar het ook grondig beu was na een tijd). Ik had de examenpunten opgezocht en we reden in die gebieden rond. Dat moet je echt doen, dan ben je zoveel zelfzekerder op het examen. Op het examen herkende ik drie kwart van de route, en dat verhoogde mijn slaagkans enorm. Ik had de kaart van de omgeving ook goed in mijn hoofd zitten en kon dus ook wat voorspellen wat er elke keer ging komen. Ik wist: seffes komen we aan die school dus hier ga ik ergens dat bord met 30 zien :).

  Heel veel succes met de lessen! Als je dat rijbewijs hebt en op elk moment van de dag kan zeggen: ik rij eens even tot daar…da’s wel echt een gevoel van vrijheid!

  • Kathleen

   Ik heb het geluk dat het examencentrum min of meer in het dorp ligt waar ik ben opgegroeid. Samen met mijn visueel geheugen heb ik dus sowieso een kleine voorsprong. 😉

 • zwartraafje

  Ik zet alvast wat kaarsjes klaar én pomponnekes om nadien het behalen van je rijbewijs te vieren.

 • Pin It on Pinterest